Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 31, 2010

Life has change

New year is coming..Macam2 azam baru ade dalam kepala otak ni.sudah semestinye saye juge perlu memperbaharui blog ini..walaupun tak reti mane,takpela,janji ade new face for this new year 2011..

Dalam mase yang same,fasa kehidupan saye juge turut berubah..hopefully all my plans going smoothly this year..and also my new job with my Scylla's team,harap2 keje kami ni berjalan dengan jayanye.

Dalam mase yang same juge pening2 memikirkan warna tema for engagement day..Actually tak tau lagi nak buat bulan berape,so tak boleh la nak syok sendiri kan..bile tanye mak,sekejap bulan 2,sekejap bulan 3,sekejap bulan 2 balik..mane satu ni omak ooii...

Ape pun sementara tengah Year End Sale ni,rebut peluang shopping sikit2..bayangkan lah,untuk beli face towel+toiletris pun makan mase 3 jam,beli set wallet+belt pun makan 2 hari..itu baru dua dulang,lebih 5 dulang lagi tu belum survey lagi..poning kepalo den..

Itu baru barang2,belum dress lagi..



gambar2 ni saye amik dari blog womenboutiqe..cantik2..Orang sekarang ni bertunang dah macam buat majlis kahwin.Sebelum ni,kalau saye tengok pics engagement orang lain mesti saye akan cakap pelamin2,baju vogue2,semua tu membazir je...cantik memanglah cantik,aku pun ade gak teringin macamtu,tapi seriously membazir,pelamin dah berape ratus,pastu baju liplap2 tu dah berape ratus,siap ade doorgift lagi,upah fotographer lagi,certain majlis tu siap ade invitation card lagi..makk ooii...then saye fikir,mereka semua tu mampu sebab itu mereka buat majlis macamtu.Manakala saye tidak berada di tempat mereka,iaitu di tempat orang2 yang mampu berbuat begitu..

Sehinggalah pada 1 hari bile Allah bagi rezeki pada saye..suddenly saye berubah fikiran..Saye anggap itu adalah reward pada diri saye,dan sepanjang hidup saye sebelum2 ni.Bile dah mampu,dah tentu saye nak yang terbaik untuk diri saye.Yang pasti kalau nak membazir pun saye guna duit saye sendiri,bukan guna duit orang,bukan duit mak abah,bukan duit bf,bukan duit jiran sebelah atau sape2 pun..Dalam mase yang same,saye tak nak kufur nikmat..(amboi,pandai nye ko cakap dayah..)..Betullah..ingat saye merepek ke..

Ok,back to the engagement theme,dalam list saye ade colour :-

-kuning cair
-peach (betul ke eja?)
-merah pun aku nak juge..
-gold..

Tapi setakat ni gold menjadi pilihan..mungkin boleh combine sket dengan colour lain..biru cair telah diharamkan oleh bf,die suruh simpan colour tu untuk wedding nanti..lame lagi tu ooii..

Sudah2!.kalau keje kau asyik nak fikir pasal theme engagement2 yang entah sebulan dua lagi tu..,baik kau keje dengan Pak Abu ke, atau mane2 butik pengantin.theme ni boleh fikir balik sebulan after ni nanti..haha..Sebelum aku dengar 'hidayah,you are fired!'...lets back to work!.Kembali ke pangkal jalan!.

Monday, December 27, 2010

bile duit banyak,entry pun panjang..haha

Sebelum tu,ade iklan sekejap..ini anak2 kak liza..mereka adalah kembar yang sedang membesar..ok,next!!..







Entry ini panjang sedikit...sebabnye?..bile duit banyak,entry pun panjang..lalalallala..haha..amboi,bukan main riak lagi kau dayah..taklah panjang mane pun entry ini.sila jangan bosan ye.

Bile cuti panjang,mesti kenangan di kampung pun panjang..dah lame saye tak join aktiviti kat kampung saye ni.yela,dari zaman sekolah sampai sekarang tak penah lekat kat kampung.asyik merantau belajar je.Sabtu lepas,saye join mak saya ke masjid sebab ade family day kat kawasan rumah saye ni.Happening gak,pagi2 mak dah marah suruh bangun sebab ade pertandingan memancing depan masjid.



see?..ramai kan..



kat sini ade pertandingan mewarna..ibu2 lebih ramai dari budak2 =)



ini jiran saye..mereka suke main kasut tomit saye@mak saye..siap tanye lagi kasut ni kak dayah pakai lagi ke x?.Mari kite bercerite tentang mereka..hehe


Mereka ade 5 beradik..tiap2 petang 3 orang dari mereka akan datang ke rumah saye untuk mengaji dengan mak saye...lepas mengaji,mereka akan bermain kasut tomit saye semula..

sudah2,...berdosa kalau kite mengumpat jiran..

belah petang sabtu tu plak..saye pegi meronggeng dengan sahabat handai saye...macam biasela,di alamanda..gambar2 di bawah telah di combine sebab malas nak upload satu2..huhu


macam biase,kami tak miss makanan warisan nenek moyang kami yg berasal dari jepun..sushi king..haha,bajet kulit putih melepak macam awek jepun.lantak la...yang pasti Piri-piri chicken sudah berada dalam perutku..






balik singgah giant Nilai..try la fish spa ini..ade bran?..haha

Saturday, December 25, 2010

Bile dah dapat..

Segmen flash back..

Dulu, kami selalu keje sampai lewat malam,sekejap concentrate dengan master,sekejap concentrate dengan projek.Sekejap dengar janji manis,sekejap dengar berita pahit.Travel sane sini,present itu ini,layan karenah orang tu,orang ni.Hujung minggu standby,takde nak jalan2 sangat sebab sentiase on-call in case kalau ade keje ape2.

Sekarang..

Duit dah dapat,projek dalam tangan..tinggal laksanakan tugas masing2 je...
Dalam mase yang same..settlekan nazar2....

1) nazar untuk parents
2)life insurance+haji
3)nazar sedekah

Selebihnye nak tukar spect baru,spect lame dah uzur gile..malu nak pakai.Then nak cari Sharklee.susah betul nak jumpe.Last makan mase matrik dulu2..Eh,tak mengape ke heboh2 pasal nazar ni?...takpe kot.. =)

Harini saye,emak&kakak berjoli2.We went to SACC mall and everything is on me.Takpela,setakat kakak pau kasut valentino rudy,mak pau kasut bata comfort,bolehla saye buat muka berlagak jadi orang kaye time tu..haha..ape sangat la nak dibandingkan duit tu dengan doa2 mereka kepada saye..kan?kan?..

Then we went to jakel..rambang mata cik janet ooiii..then mak sibuk2 suruh saye cari kain,suruh tempah baju 'ehem2'..padehal aku sendiri pun tak tau nak pilih bulan ape untuk 'ehem2' tu..

Bile sampai rumah je..saye terfikir,termenung..'boleh ke aku abiskan bace buku sebelum selasa ni?'...harap2 boleh..

Malam ni mood rindu datang...

**rindu pada abang+family die kat Australia sekarang.Semoga cepat sikit la phd kamu tu abis.Baru seminggu,teringat gelak tawa anak2 buah..
**rindu nak call encik buncit saye..menyesal aku tak bayar bil tadi,kan dua2 dah kene block padan muka.

Saturday, December 18, 2010

Ketagih baju puff

Sekarang tengah ketagih baju lengan 'puff'..kalau tak tau ape itu baju berlengan puff,baju tu ade kedut2 dekat lengan @bahu.Selalu amoi2 suke pakai tshirt kedut2 tu..Ni contoh dress lengan puff dari blog ralphpines..dalam blog tu banyak jual tshirt lengan puff & lain2.



Dalam mase sebulan ni saje,saya dah beli 4 pasang t-shirt lengan 'puff'...beli kat jusco je,jadi sila jangan gelakkan saye kalau baju saye same corak dengan baju orang lain.tapi takdelah saye beli 4 pasang sekali gus..mula2 beli sehelai,pastu Mr.J puji..lagipun selesa,memang takde langsung rase bahu tu kembang besar macam baju orang main ragbi..rase macam biase je..then saye beli lagi sehelai..pastu selang beberape hari saye beli lagi 2 helai..


Maaf,saye malas nak rotate gambar ni..anda rotate la kepala anda..Mr.J tak tau saye beli baju ni sampai 4 pasang dalam mase sebulan.Harap2 dia tak bace entry ni.Tapi kalau dia bace takdelah jadi pape pun.

Saturday, December 11, 2010

Simpan yang lame,dapat yang baru

Kali ini kene cerita sikit-sikit saje,tak boleh cerita lebih2..


Ini yang lame...lepas ni simpan jela elok2..



Sebab...saya dah dapat yang baru..



peeewwwiitt..

Terima Kasih Allah..Ini baru permulaan.Masih panjang lagi perjalanan kami.Semoga jodoh dipanjangkan tuhan.Amin.

Monday, December 6, 2010

Pilih antara 3

Mulai harini saye kene pilih antara 3..ade 3 pilihan...Kenape sekarang baru nak pilih?sebelum2 ni kenape tak fikir macamtu?..sebabnye,fikiran itu baru datang semalam.Dalam mase yang same saye juge sedar ape yang saye buat selama ini kurang dan memang sangat2 kurang membuahkan hasil..Berikut merupakan pilihan2 tersebut :-

1)...menjadi student yang selalu datang awal ke ofis,tapi agak lambat progress nya dari segi result analysis,atau pape jela.Yang penting,progress die memang lembab.Kerana sebelum2 ni dia fikir jika dia datang awal ke ofis,die boleh memulakan kerja dengan cepat,lebih tumpuan dan sebagainye la.

2)..menjadi student yang ikut suke hati die nak datang ofis pukul berape,dalam mase yang same die sendiri pun tak tau dia boleh buat kerja atau tak di rumah@hostel,mahupun di ofis.die sendiri pun xsure dia boleh produce result2 yg memuaskan hati supervisor die..

3)..menjadi student yang datang ofis tidak terlalu lewat@tidak terlalu awal, dalam mase yg same jika dia rase rumah@hostel itu menyenangkan dia nak buat keje bab2 programming,maka dia duduklah di rumah..dalam mase yg same,dia juga tidak mengabaikan ofis kerana dia tau dia perlu ade perbincangan dengan supervisor die..yang penting dia yakin bahawa di mana saje tempat yang dia rase selesa nak buat keje,dia boleh produce result.




Amboi,no.3 ni panjang semacam je..haha.nak pilih no.3 la..KOT..selame ni saye cube buat no.1,tapi saye rase saye silap.

Monday, November 29, 2010

Dari tanah rendah ke Tanah Tinggi

Kalau anda boring belajar,pergilah melancong.Lawatilah Malaysia,semuanya ada.Haha..macam tourist guide pulak.Memang saye nak jadi tourist guide pun kali ni.Mari kite kongsi pengalaman saya & family ke Cameron Highland.Memang saye batak pun.kalau tak faham batak tu ape,ia same ertinye dengan jakun.Kalau tak tau juge,sila tanye kawan2 anda.Ye,memang saye batak bile dapat rase angin sejuk di cameron highland..Cume saye expect mulut akan keluar2 asap bile bercakap ala2 macam cerita korea,tapi dah banyak kali menghembus,menyembur2 cakap,tetap takde keluar asap.

Sebelum saye mulakan cerita,pembaca dinasihatkan mengambil ubat mabuk,kerana anda mungkin mabuk bile bace cerite saye.Seriously,aku menyesal tak beli ubat mabuk@bawak minyak angin..cume,bile dah nak sampai kat rumah penginapan,baru lah abang ipar offer minyak kapak.tapi sayang salmah sekali,sudah terlambat...bau minyak parang ke,minyak pisau ke,takkan hilang mabuk tu.

Masuk exit tapah/cameron..nak menuju ke area brinchang tu dalam 69 km dengan jalan bengkang bengkok for every 30m..gile lah..Hanya doa dan tawakkal sajelah semoga tak muntah dalam kereta.





Dah sampai..apartmen yang kami sewa tu rm300 untuk 1 malam,dah macam sewa rumah sebulan la plak.




Besar kan dapur die....


Waktu ni kami nak keluar berjalan pegi pasar malam..sejuk memang sejuk.tapi untuk orang yang berlemak tebal seperti saye,tak payahlah pakai sweater.

Keesokan harinye,kami berjalan ke ladang strawberi & kaktus.Sebelum berjalan,amik gambar kenang-kenangan dulu.






Sampai-sampai je wajib bergambar.







Dalam ladang tu bukan je ade strawberi&kaktus semata-mata,tapi ade juge orang tanam sayur dalam tu.cantik..hijau je....sepanjang laluan tu,jangan lupe dongak atas untuk tengok pokok anggur.aku rase tu pokok anggur kot..



Aktiviti seterusnya,petik buah strawberi..boleh masuk 2 orang untuk 1 bakul.Agak mahal sikit,tak ramai yang masuk ladang tu.tapi kalau ramai2 pun tak best gak.Bayaran dibuat after petik strawberi.diorang akan timbang strawberi tu,1/2 kilo=rm20, 1 kilo=rm40...kiteorang kene?..rm56.tak kisah lah..janji enjoy.





Time ni memang dah penat,tak laratlah.Mane taknye,strawberi2 yang masak semuanye akan berat,dan menjulur ke bawah..jadi,kalau nak petik yang masak,besar,merah,kenelah cangkung sambil petik.


Sambil cangkung,amik gambar mak..

Sementara saye dan emak berpeluh2 petik strawberi,mereka2 yang lain menikmati strawberi cicah coklat.





Next,kiteorang panjat bukit kat ladang teh,mengah juge lah dibuatnye.same macam aku mengah nak taip cerite ni.


Pemandangan dari atas,tinggi ni lah kiteorang panjat bukit ni.







Kimi & wafi tengah berlakon konon2 petik daun teh..



Sampai2 atas je takde ape sangat yang menarik.Bagi saye lah..bagi anda saye taktau lah.saye pun tak tau anda dah pegi cameron ke belum..haha.Tempat ni sesuai lah kalau kite dah mengah2 panjat bukit,pastu boleh lah minum teh o ais yang takde ais,harapp sejuk je...rm2.50..~~nada frust.

Kemudian,ade board2 yang tulis history2 teh sepanjang laluan dalam tempat ni,kedai jual teh dalam tu pun kurang menarik.bukan sebab kotor ke ape,tapi bile masuk rase macam lebih best kalau beli teh dekat jusco..lebih kurang macamtu lah feeling dia.Yang lain2,cume pemandangan menarik,amik gambar,rehat2 minum makan..itu jelah yang kami buat kat atas tu.


Overall,best..berbalik kepada tujuan asal,bergembira bersama keluarga tercinta,kalau pergi mane2 pun memang best.

Saturday, November 27, 2010

Nikah,

Saye tengah tunggu pengantin lelaki..Saye sedang bersiap-siap,nervous,tengah pakai baju nikah ni..tak lame lagi pengantin laki nak sampai..excited gile babi..saat yang dinanti2 tibe akhirnye.. .Secare tibe2,handset saye vibrate,sms masuk.mesti pengantin laki sms nak bagitau dah sampai..saye pun bace sms tu..'dayah masuk ofis x?'..aik,nape k.selly sms saye pagi2 saye nak nikah ni??.saye pun jawab '..kenape kak?'....'xde ape,akak nak ajak beli breakfast..'...saye menggosok2kan mata banyak kali..

Ya,Allah..aku mimpi ke...benci,benci,benci..ingatkan betul2 nak akad nikah tadi..excited gile dah tadi..tension la bile musim orang kahwin je,mesti mimpi macam2..Semalam saye cerite kat Mr.J saye pasal mimpi ni..dia pun kate 'eloklah tu,petanda baik tu'..yelah tu..petanda baik kalau jadi kenyataan esok luse xpe juge..oklah stop.nampak sangat aku yang gile meroyan nak kawin sangat.

Harini,tengahari ini saye nak bertolak pegi cameron highland satu family...dah lame kiteorang nak pegi bercuti 1 family,tapi masing2 sibuk je.Abang sulung dah nak pegi sydney tak lame lagi bulan 12 ni.dia nak sambung phd & angkut 1 family dia.abis semua cucu2 takde dah kat malaysia ni nanti..balik2 je nanti kamu semua dah besar..

Ini tajuk lain plak.Saya malas.Saya M.A.L.A.S..saye malas nak buat research saye.saye malas nak siapkan keje tunjuk progress kat supervisor.saye tau,mesti supervisor saye kecewa same saye,tiap kali dia jumpe saye je,saye enggak ade progress yang menarik.Supervisor,sila rotan tangan saye.saye seorang pelajar yang malas.Penyakit malas memang susah nak diubati.Saye pelik,ape yang kurang dalam badan saye sampai saye malas begitu sekali.Ya Allah,bantulah saye,kuatkanlah hati saye,buka kan lah hati saye ini supaya saya sentiasa menghargai mase2 yang ade,menggunakan mase dan peluang sebaik mungkin..saya taknak menyesal di kemudian hari..di kala orang lain sudah berjaya pergi keje pakai Honda Accord,pakai X6,caldina ke,saya terkial2 baru nak writing thesis.saye tidak mahu begitu.Ya Allah,Amin Ya Rabbal Alamin..

Tuesday, November 23, 2010

Nak kawin tak?

Sekarang musim kahwin..ye,sekarang ni musim kahwin..ye,iye,saye tau sekarang ni musim orang kahwin sebab cuti sekolah dah start..Memang diri ini terasa nak kahwin,tapi apekan daye duit belum cukup.itu satu hal...yang lain hal,mak mr.J nak operate mata dulu tahun depan..,kene la tunggu turn hospital kerajaan..lain-lain hal lagi,lepas tunggu turn,baru boleh operate..seterusnya,lepas operate mestilah kene tunggu mata sembuh.Lepas mata dah sembuh,mestilah nak kene berterima kasih,beramah mesra,tegur2 doktor,nurse yang merawat,sedara mara,sahabat handai,jiran tetangga..selepas itu,baru boleh merisik,meminang,bertunang...nampaknye jauh beribu batu lagi perjalanan saye.

Baru-baru ni saye bace majalah mingguan wanita (cover depan abby abadi)..dalam tu ade sebut,'Alasan terburuk berkahwin'..kalau tak faham,saya dah pun sediakan contoh2 yang selalu berlaku dalam kehidupan kite,yang mane salah satunye mungkin akan buat anda akan terase lepas ni.

1-Terlanjur..kawin express.sebelum orang nampak perut membesar,cepat2 kahwin.

2-rapat dengan keluarganya..contoh,kau admire sangat kat mak dia,sebab mak dia cantik..bukak kedai facial muka.bapak dia plak pandai masak macam chef wan,jadi keje kau nak facial muka free&makan sedap je lepas kahwin.

3-ikut rakan..ramai kawan2 yang dah kawin,jeles,sedih,nanti tinggal sorang2 je yang tak kawin2.

4-penuhi impian keluarga..mak abah kau takut kau ni tak laku,takde sape pinang.jadi dijodohnye kau dengan jiran sebelah rumah.

5-terlalu kerap bersama..macam belangkas,tau nak dating 24 jam shoping pegi jusco je,tapi kenal hati budinye pun tidak.

6-dia cantik/hensem..ini kes jelita anggun mempesona macam rozita che wan la kot.takut dikebas orang.

7-didesak..ugut2 ni....'kahwin dengan i hujung minggu ni,kalau tak,kite putus'...

8-ditangkap khalwat..menutup malu

9-langkah baru...standard la,rumah dah ade,kereta dah ade,keje bagus,ape lagi yang anda mau..

10-'berhutang'..pisang emas dibawa belayar,masak sebiji di atas peti,hutang emas boleh ku bayar,hutang budi dibawa mati'...


Dalam banyak2 10 alasan ni,percayelah cakap saye,tak 2 pun,paling2 mesti 1 kene kat diri anda,kan?kan?kan?...tak 1 pun mesti 1/2..Tapi nak diikutkan,zaman sekarang dengan globarisme kat malaysia ni,semua alasan2 ni bukan lah 'alasan buruk' lagi..sebaliknye saye rase semua ni dah jadi alasan2 yang memang orang guna untuk berkahwin.Ish3.

Wednesday, November 17, 2010

Lebih sedikit

What would you do,if you get tomorrow's news today?..Itu bukan tajuk sebenar entry ini..

Malam ni memang payah nak tido,asyik fikir sepanjang mase...Marilah kita muhasabah diri..

-Sampai ke hari ni,saye taktau pekerjaan ape yang saye minat after habis study ni.I don't know,i don't know,i don't know!..Ape yang saye tau,saye sambung master bukan sebab nak jadi lecturer.Itu memang confirm saye tau.Dan yang saye pasti,saye ade minat nak sambung master,that's why i'm doing this.

One day, a man asked me about my master research,my future's plan,what i'm interested into and my future's career..i had answer all the questions,except one....'what is your personal legend?'..then saya senyap..there are two reasons why i'm quiet suddenly..First,i really don't know what is the meaning of 'personal legend'..second,if i know what it is about, i still don't know how to answer it..

I still don't know what is my specialize,what is my ability..i'm always thinking about this most everyday,'am i doing the right thing??'..'if it is right,why i'm always feel unsatisfied,guilty,unhappy..'..sometimes,terlalu banyak excuses.

Macamne plak kalau kite sedang berada di pertengahan jalan,melakukan perkara yang selama ni kita rase kite suke,then suddenly rase menyesal,mahu berpatah balik..macamne plak tu?..

Sometimes kite kene identify betul2,adakah itu adalah benar2 penyesalan&mahu berpatah balik..,ataupun 'kekecewaan sementara' yang mane pekerjaan yang kite lakukan selama ini kurang membuahkan hasil.Kadang2 saya nak tau juge,berapa banyak harga yang perlu kite bayar untuk dapatkan short term succes?..Pada satu tahap,kite akan rase perkara yang kite nak sangat lakukan suatu mase dahulu,akan bertukar menjadi perkara yang paling kite benci sehingga rase mahu berpatah balik.

Nikmat kejayaan itu terlalu indah..TERLALU INDAH.tetapi terlalu sukar nak capai.Apa yang saya tau,saya cume nak create something yang membezakan saya dengan orang lain.Yang orang lain takde,tapi saya ade.Yang orang lain takboleh buat,tapi saya boleh buat.Atleast,saya boleh buat sesuatu 'bagus lebih sedikit' berbanding orang lain.Tak kisahlah,lebih pantas ke,lebih hebat ke,asalkan 'bagus lebih sedikit' dari orang lain.Saya nak rase nikmat itu.Nikmat yang mane saya "lebih sedikit" berbanding orang lain.

Sunday, November 14, 2010

Ini kerja yang saya suka.

Saye suke bile mak bagi duit shopping.suke sangat2...lebih2 lagi di saat saye sedang berjimat cermat nak bayar roadtax hujung bulan ni.Sebenarnye,dah lame mak tak bagi saye duit shopping,lagipun saye dah besar,bukan budak2 nak tadah tangan mintak duit belanje dari mak.tapi sekali-sekala bile dah dewasa ni dapatlah merase duit shopping pemberian mak,yang begitu bersesuaian dengan peringkat umur saya.


Lepas balik dari Ipoh,saye rehat2 je kat rumah.dapat permission cuti direct sampai raye haji.thanks dr.airil.Dr.ahmad camne plak?memandai je ko cuti dayah ooii.Saye harap dr.ahmad memahami saye dari sudut hatinye bahawa saye sedang bercuti panjang.

Hari pertama bercuti,saya penuhi dengan temankan mak pegi shopping kain ela kat banting..honestly,saye lebih suke beli kain ela kat banting berbanding kat Nilai square..kat sane memang pening sebab banyak sangat kedai.kat Banting pun banyak juge kedai kain,tapi takdelah sebelah2@rapat2 macam kat Nilai..



Harga tulis RM80 sepasang..bile mak betul2 nak beli tibe2 je diorang bagi harga rm50 sepasang..belum sempat tawar,dah dapat harga murah.After that,makan petang kat Ani sup Utara sebelah McD banting..










Hari kedua cuti,duduk rumah.Hari ketiga (ahad) kembali bershopping semula bersama Mr.J..Bagi saye,salah satu perkara yang lelaki susah nak buat dalam hidupnya ialah temankan gf bershopping..Sorry by,this time u kene temankan i..i janji i belanje u tengok wayang Cuti-Cuti Cinta yang u nak sangat2 tengok tu..dari deepavali haritu lagi asyik sebut2 je..



Rambut awak ni selalu kene muka saye,tercucuk2 kat mata saye..



Hasil shopping harini ialah,sepasang kasut NYC ala emak2 berdiskaun 50%...sepasang kasut bata kiriman emak,sepasang cardigan jenama scarlett johanson...wahh....mesti mahal,jenama pelakon hollywood tu..Tipu je,jenama scarlet jusco.





Setelah tawaf jusco selama 2 jam setengah,inilah hasil yang saye dapat.2 jam setengah kire standard la kan dapat 1 baju,2 kasut?...itu pun saye terpakse stop shopping sebab muka Mr.J dah monyok semacam.Kesimpulannye,kalau nak shopping,adelah menjadi satu kesalahan besar anda membawa bf anda sebagai peneman..melainkan dah tau nak cari ape&di mana kedainye.Lagi bagus kalau sebelah kedai tu ade smoking area,sudah tentu bf anda tidak akan monyok@merungut.

Anyway thanks b,i perasan u tertido dalam wayang.but its ok..jom kite balik.mak dah call suruh balik ni,dah malam..

sampai rumah...pengsan............goodnite.

Sunday, November 7, 2010

Deepa with Mr.J

Deepavali tahun ni,kami decide beraye di johor..Hehe,macam real plak sambut raye..Eh,saya serius lah ni,zaman sekolah dulu mak selalu bawak saye beraye ke rumah kawan2nye kat area sepang,banting.Dapatlah merasa tosei,capati,kari ayam yang lazat,dan juga kuih 'batu'.saya tak tau ape name dia,tapi serius keras macam batu+sedap.

Mr.J datang jumaat lepas..tak taulah datang sebab nak pujuk ke,nak beraye ke,ape ke..yang penting,dia datang menjenguk saye & ayahnye di ulu tiram.Sampai2 je lepas maghrib,kami terus makan malam,tengok wayang..Pagi sabtu,saye menjemputnye di rose cottage,tapi keadaan mase tu agak 'tense' sedikit sebab saye datang dalam keadaan marah.Saye dah bagi sejam untuk dia mandi bersiap.tapi sejam tu TAK CUKUP.I taulah rambut u tu panjang..tapi takkanlah nak syampu sampai sejam.Namun, apakan daya,kerana kasih,ku turutkan jua...

Aktiviti di siang hari,(bukan pagi)..pegi maxis daftar subline then baru sarapan.Sebenarnye dah lame nak buat subline,tapi tak pegi2 maxis.Selame ni masing2 berlagak pakai bil sendiri2.




awak buat ape dengan handset saye tu?..spotcheck ek??...



Sarapan kami,dah lame tak makan megi goreng...uisshhh..abis licin.

Sebelum pegi rumah Pa,bershoping barang dapur dahulu untuk Pa dia...Rasenye ini 1st time kami beli barang dapur same2..


Singgah sana,singgah sini,last2 nak dekat pukul 2 baru sampai Ulu tiram...Pukul 4 ptg gerak balik selangor,seperti yang telah dijanjikan,saye balik secara paksa rela setelah menerima ugutan daripada mak..haha.gengster betul mak.Sampai2 je pukul 9 pm,masing2 muke dah macam roti canai terkulai di atas pinggan..tak boleh nak rehat lame2 sebab dah janji dengan yani nak pegi kenduri kawin kawan sekolah rendah.Encik jali tolong jage rumah sekejap,sementara saye,abah dan emak keluar pegi kenduri kawin.Kamu tak dibenarkan balik klang malam tu kerana kamu penat+hujan.bumbung kereta kamu kan bocor..hahaha..alasan,pandailah kau dayah..



Perbualan lelaki-lelaki 'mengandung'..hahaha..saye dan mak gelak tak henti2..Jangan marah ye abah,mintak ampun.hehe..mak yang ajak saye gelak.Doakan kami,perjalanan kami masih jauh =)


Ahad,pergi kenduri kawin cousin..saye takdelah rewang lebih-lebih pun.cume tolong buat lauk makan beradap je.Tapi penat tak hengat betul...



Budak tahfiz sorang ni request nak menyanyi...dua lagu dia mintak....sedap suare adik.hehe




Inilah hasilnye..jauh perjalanan,maka luas lah pemandangan gambar di atas..makcik saye tau saye jauh2 balik dari jb ke selangor sebab nak attend kenduri kawin anak dia..Tengokla....banyak betul cenderahati makcik bagi.Bayangkanlah saye & mak merempit naik motor,bawak semua2 ni.bakul motor kan kecik,boleh bayangkan kan???....Yang colour purple dari makcik,yang colour pink dari pengantin perempuan,yang colour coklat dari pengantin lelaki..wahh..banyaknye,tapi takde satu pun yang saye bawak balik ke johor.semua saye dah abiskan malam tu juge..hehe.


Penat merewang tak hilang lagi.isnin pagi bertolak balik johor.sampai utm pukul 1 pm, pkl 2 terus masuk ofis.memang layu..balik ofis je terus beli makanan,lepas maghrib makan,tido..bangun pukul 12 am pun penat masih tak hilang lagi..Penat,tak tau ape yang penat sangat.Penat berborak,mungkin..

Tetibe saya teringat,ahad lepas nampak makcik yang sorang lagi ni,badan susut,kurus sebab kene sawan mayat dari sebelum raya lagi.Hasilnye,badan lemah,takde selera.Agak2 saye ni penat+badan lemah,ade kaitan dengan sawan pengantin tak??..boleh kurus jugak ke??..hehe

Sudah2,lusa mau travel ke perak...mari kite simpan tenaga (tido) bermula dari malam ni. =)