Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, July 29, 2010

Hari berborak sedunia

Harini asyik nak berborak je...hari berborak sedunia dimulai dengan gosip nampak accident. Actually bukan accident,masa saya nak turun bukit FKA tu je pakcik guard dah blok jalan.mula2 nampak macam accident,rupe2nye dah jadi mayat pun orang tu..ditutupi oleh plastik hitam..dah mati la kan?..betul2 depan FKA.sampai ofis je truslah bergosip..sebab jarang dengar ade kes kematian dalam kampus..rupe2nye pekerja asing yang merompak,bergaduh lalu terbunuh...huhu..macam pemberita plak..

Selepas gosip pertama abis, datang plak gosip kedua....aktiviti bergambar di dalam opis..bilik mane lagi,bilik k.siti lah...wan la ni punye keje bukan main rajin lagi ajak bergambar (padehal kite yg merayu2 kat dia)..hehe..inilah hasilnye...


Sesudah abis gosip kedua...belah petang plak..borak panjang dengan kak liza...ish..dasar student xbuat keje aku ni..huhuhu..mestilah nak borak lame dengan dia..manelah tau diam2 dah bersalin...to kak liza..hopefully deliver dengan selamat ye..hehe..

Wednesday, July 28, 2010

Selalu terlupa

Inilah habit saya yang paling teruk sekali..LUPA...sampai satu masa tu saya bersahur ganti puasa..tapi terlupe nak niat..boleh plak ye macamtu??...Terlupe nak buat keje yang supervisor bagi..Sometimes terlupa ada janji dengan kawan..nak bayar ptptn (yang itu kdg2 buat2 lupe..hehehe) tapi Alhamdullillah..sembayang xpenah lupa..

Kadang2 terfikir gak, mungkin selalu makan makanan yang bersemut then buat kita jadi lupe..kalo nak buat air nescafe malam2 sesuke hati je panaskan air dalam cerek tanpa tengok dahulu isi dalamnye..entah2 dalam tu dah ade macam2..Abistu dah duduk asrama mane nak jumpe peti ais?..so terpakselah gantung makanan kat tempat tinggi2 dengan harapan xde seekor pun semut panjat dalam tu..

Alhamdullillah walaupun keje tak siap2,tetapi masih melalui hari2 biase dengan hati yang gembira..makan tak ingat,duit abis pun xingat...Semalam breakfast kat de'tropika utm tepi tasek..sangat best...nyaman,tenang...hehe...kiteorang pegi after kak selly terbace email dr.fadhil yang katenye (slang jawe skit) mi bandung kat situ sedap gile..tapi malangnye terlalu enak,sampai lupe nak amik gambar awal2..sudahnye, amik gambar kuah je...


Disebabkan saya tak suke mi..so saya makan nasi lemak..sedap..murah...kak siti and kak selly makan mi bandung..diorang tak abis2 puji kate sedap sebijik macam mi bandung muar...mangkuk dia besar macam kat secret recipi..rm5 je kalo xsilap la..sangat penuh,ade udang,sotong,kuah yang sangat pekat..nyum2..

Ok..time's up!!...sambung kerja!

Tuesday, July 20, 2010

Hari ini..

Harini agak bosan...sebab...saya belum berjaya lagi nak dapatkan nonlinear saya...sudah rase jeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmuuuuuuu....tapi saya masih lagi menanti sinar-sinar harapan supaya graf tu bengkok..entah bile la...tak pun..mungkin coding tu saje nak wat suprise kat saya so that graf tu akan bengkok mase harijadi saya minggu depan?..mrepek je..



Harini masuk hari ke-7 puase..ade lagi 3 hari mau ganti.Inilah akibatnye kalo berlengah2..harini plak Isaac baru masuk opis.lame betul dia balik cuti kt Iran tu.dia nampak agak chubby sket then dengar halus2 suare dia gelak2 dengan paper n amid...tibe2 terdengar word 'fiancee'...what??? Isaac sudah bertunang?..wah2..balik kampung bertunang rupenye...


Inilah Ishagh..or name orang putihnye isaac..sorry isaac,i got this from your facebook..hehehe...
Dia bawak ole2 untuk kiteorg..skali pandang macam kotak kain pelikat,rupe2nye cookies ngan coklat..terpakse la tunggu buke puase nanti..tapi sempat lagi tanye wan, "wan,camne rase coklat ngan biskut tu,sedap x?,manis x?.."kehkehkeh....

Tengahari yang redup2 xbrape bersemangat ni membuatkan saya lapar..ish,puase mane bleh cakap camni..abis tu nak wat camne..dah memang lapar..harini dah xnak lagi beli ayam goreng kat meranti...semalm buke puase,dah makan sparuh baru nampak ade telur lalat...eeee....tennssiiiooonnn sungguh...so harini decide untuk berbuka masakan panas..nyum2..lapar..dah la..xnak crite pasal makanan..itu pun buat saya tennnsssiiiooonnn juge..










Sunday, July 18, 2010

Nak yang tu..nak yang ini...

Ramadan semakin hampir.puase belum lagi,tapi dah mula survey baju raye,kasut raye,handbag,..kuih raye??,xberminat plak nak survey..hehhee...klo kek tu okla kot...sememangnye saya xsuke buat kuih raye..tapi kalo buat kek tu saya sukelah,xperlu nak buat seketul2 mcm kuih..bancuh je,kacau2,masuk dlm satu acuan..kan senang.heheh..bile boring camni mulalah surf baju2 raye kt internet ni..raye ni tringin plak nak pkai jubah...kasut plak..nak cari yg tumit sedang2 je...so..surf punye surf....

Saya xnak pkai yg camni..tinggi sgt.sakit pinggang,sakit punggung..cantik memangla cantik..tp menyakitkan..Lagipun leceh..nak kene bukak tali,psg tali...lambat nak gerak..(mengikut pengalaman la).



Kalau yg ini ok sket..xde tinggi sangat..sedang2 je..tapi tahun ni decide nak cari yg comfort shoes jela...selesa skit..bile berjalan raye dengan family je nanti nak kene tolong dukung anak buah la..ke sane ke sini..



Yang ini wajib...HANDBAG memang wajib..dah taknak lagi tumpang handbag mak simpan handset,dompet... tahun ni berhasrat nak bli carlo rino punye..tp harga memang xhengat..nak tunggu hantaran tunang lame lagi la kot...penah gak beli CR2 dulu(adik bradik carlo rino)..tp baru pakai 3-4 bulan mcm xbrape tahan la...sembonia pun not bad..tapi lebih kurang mcm carlo rino gak harganye..nak beli bonia, memang kene ikat perut la..again,nak tunggu bonia tu jadi hantaran tunang or kawin,memang lame lagi..so,this raye xperlu la nak cari handbg besar2 lagi..bukan nak isi botol susu anak pun..so size macamni ok kot..










Haa...yang ini memang di cari2..disebabkan raye tahun ini tringin nak cari jubah,so bukak wanitamelayu.com...macam2 ada..banyak2 yang dijual,saya cume berkenan yang ini je (patung pakai memang nampak cantik)...









Tapi yang ini pun not bad...







Maklumlah kawan2 sume dah kawin..so otomatik rase mcm dah tua,kenelah jaga penampilan gitu...hehehe..yang penting berazam gak nak full sembayang terawih...kalo xdapat buat kt surau,buat kt hostel pn jadila..dan...kene turunkan berat badan..(susahnye)..Raye tahun ni pun cadang nak beli baju biase2 je..then jaahit manik sendiri..kalo orang tanye or puji, buleh kembang2 hidung sket.(seperti yang penah berlaku sebelum ini)...well..see the leg la.
Takpe..yang penting puase dulu..and berjimat cermat untuk beli sume2 tu...xperlu membazir2 (kire azam gak tu).lebih baik simpan wat duit kawin..hhehhe


















Friday, July 16, 2010

Alone again..

I'm alone again..semua balik kampung..ade yg balik jmpe bf..tinggal sy sorang2..minggu ni sgt tidak menyeronokkan..screen laptop rosak..kene anta kedai cepat2 sebab warranty tinggal sebulan je lagi..kalo dah warranty tu faham2 jela..maunye 2,3 minggu...spanjang bln 7 ni nampaknye tido awal la sy..Another thing,..xdapat lagi nak model kan nonlinear analysis uncle Reddy tu...asyik linear je result..nampak mcm senang, tp asyik xdapat je..

Pastu xsudah2 nk fighting dengan bf..menyakitkan hati betul..sy bukannya mintak emas permata..sy cme mintak nak sms je mase mlm final FIFA tu..itu pn susah...sminggu xcakap...xpe..i can do more than that...sbulan,rasekan!hahah..(sambil gelak penjahat)....

Dahla sunyi...Nak on facebook pn terpakse pinjam laptop rumate..emm..bagus gak dia balik kmpung..bleh pinjam laptop dia..hehe..thanks rumate..cme laptop dia xde MAtlab..nak xnak kene branikan diri g opis sabtu ahad buat keje...Mase jgn dibazirkan begitu sahaja!..

Saturday, July 10, 2010

Endurance & Short Term Succes

Hari ini hari sabtu..saya keseorangan...Rumate balik,mmber2 pn balik masing2 ade hal. Anyway..today & tomorrow adalah hari yang mane sy kene siapkan model nonlinear sy..sebab nayan ngn eon dah dpt buat..so..now sy plak kne dapatkan gak graf tu walau ape cara skalipn di hjg minggu ni...First Shear Order Deformation Theory,siapla kau hrini!!!!...

Tapi perut lapar..cmne nk stat keje..huuhuhuh...kt luar plak ade abg tgah wiring,malu la i nk kluar...mcm2 betul dugaan nk wat research ni..laparla,itula,inilah...betul ckp dr.airil...."Nak buat research,kene ade endurance"...smlm kiteorg meeting(meeting lg)...ape yg dr.airil ckp mmg btul2 kene kt btg hidung sndiri..Sy ni ade ke endurance nk wat research?..bru stahun jagung dah fedup..bukan sy xde endurance, tp sy xjumpe short term succes,then sy xde satu anjakan yg mmbolehkan sy bersemangat nk truskan research..he said again"slain dr endurance, research ni kene ade short term succes,bile ade short term succes,bru sronok nk truskan research"..abis klo dah sy blum dpt succes tu cmne nk sronok buat research..Kire dah bersyukur la dpt supervisor yg sgt2 memahami mcm dr.ahamd&dr.airil..berbanding dgn diorg yg lain kt opis tu, supervisor diorg x amik tau pn..dr.airil gak yg tension..

Mungkin saya blum jumpe lg short term succes tu,mgkin usaha yg sy buat slame ni blum cukup lg nk dapatkan short term succes tu..Atau mgkin cara blajar sy x begitu efficient mnyebabkan sy asyik repeat kesalahan yg sama,dan akhirnya xdapat2 graf nonlinear tu???...Jealous tgok segelintir kawan yg same2 setahun dah amik master,tp dah present conference paper..sungguh jealous..xpelah, mgkin rezeki sy di lain mase..Yang pasti,rezeki mesti ade! Itu janji Allah bgi hambaNya yg slalu berusaha.Dan sy juga berjanji nk dapatkan graf nonlinear walau ape skalipun hrini..Dah pkl 12 lbih tgari..Time's up! Lets do work!

Tuesday, July 6, 2010

Adegan Hampir2 Tertinggal Bas..

Tiket bas pkl 10 pgi...skrg ah pkl 10.05 pagi.....huhuhuhuhuhu...nasib baik masih sempat lg..dengan termengah2 bawak beg berlari ke terminal 2..mse tu dah tak toleh dah org2 kt situ..peduli ape aku klo ade dato'siti ke..yg aku tau aku sempat naik bas...

Alkisahnya...pagi td sy bersiap sperti biase..smpai kt komuter nilai je...bleh plak diorg announce tren smpai pkl 930...slalunye within 10 mnt je..ni kne tunggu 20 mnit..mse tu jantung dah berdebar2 ntah sempat smpai ke tidak sblm pkl 10 ni..Time ni plak la pkcik yg bwak tren ni asyik nk brek je..asyik nk slow je..hrini mood dia nk amik angin tgok pemandangan pagi plak dah....ngam2 smpai sremban 9.54 pgi..huhuhu..sempat ke ni...

Dengan pantas dan tangkasnya sy pn trus bukak pintu teksi tanpa dipelawa trlebih dahulu (aaahh..dah xpduli dah)..pkcik teksi tu pn konon2 nak tlg bwak laju biar cpt smpai..bleh plak hrini tiap kli lalu traffic light je sume nk merah...addoooiii..klo bleh terbang,dah lame terbang ni...Xpelah...redha jela...ade rzeki naik bas,ade la...

Smpai2 terminal 2 je dah 10.05 pgi...trus meluru ke tmpat bas...abg yg drive bas tu (muda lg ye) dah main2 gear nk jalan dah...lgi lah menggelabah....dengan mengah2+semput...akhirnya brjaya gak naik bas...alhamdullillah...Allah permudahkan semuanya...mmg cuak...klo kt stesen bas klang ni maunya nangis sorang2..Papepn pasni...gerak awal sket ye cik dayah.

Monday, July 5, 2010

Today is monday..

Today is monday..and tomorrow i'll be back to utm..bile tekak nk baik ni...penat mnum air asam jawa, tp temporary je lega...pstu pedih balik..Bile sakit tekak datang,trus 1 bdan collapse...xde mood nk buat keje,trlantar atas krusi malas (mmg brtambah mls la aku) mengalahkan org patah kaki..mkn,tido,mkn,tido...ape nk jd dgn anak dara sorg ni..

Research cmne plak?..so far mmg xde progress,sedihla..ntah ape programming aku wat ni...bile run je result x same...xtau nk tgok kt sisi mne lg.chaiyok!,chaiyok!..ni bru sket..esok dah nk balik utm,klo dr.ahmad check,result ape aku nk tunjuk...huhuhu..sory doc..Jealousy sy membuak2 bile tgok sorg abg opis ni try buat problem sy, and skelip mata je kuar pattern result yg ala2 same dlm buku Uncle Reddy tu....heii..sy buat 3,4 bulan tau x!...dia wat semalaman je...tp dia mmg genius pn orgnye..sbb tu utm amik dia as a academic staff..xpe,sy try pulun mlm ni..hopefully kluar la graf yg dikehendaki sgt tu..

Kak liza dah blk kelantan cuti bersalin..so pasni mst boring xde nk gosip2@mengadu prob...kenelah tggu 3 bln utk dia sihat sepenuhnya...amazing betul wanita mcm kak liza..pada usia 38 thn,further phd demi kerjaya dan keluarga..Berjauhan dgn anak2&suami,.mereka di Kelantan,dia di Johor..Mengandung pula anak kembar..You are very amazing women..Smoga Allah mudahkan kak liza bersalin..Amin..Miss u kak liza,cpt2 balik utm.i xsbar nk same2 tlong u jaga twin tu..hehe..

Sy yang bujang ni cmne plak?..research master terkontang kanting..Punyelah sihat tubuh badan,ckup makan minum,xmengandung,xsakit pape..tp smangat down bile programming stuck..Hri2 asyik nak mengeluh keje xsiap...dan setiap hari juga lah sy kene motivate diri,ckp bende2 positif supaya semangat sy x hilang.Ya Allah,ikhlaskanlah hatiku ini dlm setiap perbuatan..Smoga Allah mudahkan kerja sy & smoga semangat sntiasa berkobar2..hehe.

Sunday, July 4, 2010

Alam Anda & Perokok

Alam Anda?..ape tu?...Alamanda ler...Smalam me, and my frens( ain + yani) jln2 g alamanda...dah lame we all x hangout together..xpe, even demam pn sanggup gak kluar jln dgn assumption bahawa mereka adalah ubat demam sy.Ternyata mmg tepat!..kiteorg pegi mkn kt Sushi king & gelak sakan kt sane..Waiter bangla tu x abis2 offer green tea.."Miss..your green tea.."..selang 5 minit..."Miss, u want green tea?"...selang 5 mnit.."Miss,..green tea"..selang lg 5 mnit..dia terlanggar sos soba aku...kan dah malu..muke kiteorg pn naik green coz asyik minum green tea..papepun...green tea is very good for your health ok..anti oksida..

Talking about health, nowadays macam2 penyakit kite tengok mudah sgt attack xkisahlah muda atau tua..dah xkire usia dah..klo kite compare dgn org zaman2 dulu, diorg still nampak sihat pd umur 70~an dan masih kuat utk angkat dahan pokok@pegi kebun..why?..is it because of cara pemakanan kite pd zman skrg ni yg tidak lg mengambil kire kepentingan zat2,vitamin, or nutrisi utk badan?..tidak rasenye...Malaysians are aware of that matter.Kalau tgok kt supermarket pn...most of malaysians buying a healthy food...susu,flakes,jus,sayur..every single food cari yg kurang manis,kurang lemak..Itu mmg bagus..

But..how about their social life?..adakah kita bersenam setiap hari?..adakah kita cuba mengurangkan kadar kekerapan makan di kfc,mcd or any fastfood?..adakah mereka2(lelaki especially) cuba mengurangkan kekerapan merokok setiap hari. Agak2 la kan...orang laki ni check x diorg pnye BMI..berat ideal..Bile penyakit dah dtg,brulah sibuk2 nak jmpe doc...then barulah sibuk2 nk bersenam,...kurangkan rokok..

I really hate smoking guys...sorry to say..nnt korang dah tua,kne kencing manis,darah tinggi,kene potong kaki,xbleh jalan,dah menyusahkan anak bini nak jaga korang...padehal slame berpuluh2 tahun korang hisap rokok, anak bini tu la yg hidu asap beracun tu hari2...bile dah tua ingat nak relax2 duk kampung, tp kene jaga suami yg kene potong kaki ni plak..Ini ke cara lelaki menghargai wanita?...so...fikir2kan lah...Even my father and my boo also are smoking guys...i really hope and wish that one day they will stop 1 sec and think. I know..bkn senang nk stop smoking..slagi x kene penyakit, golongan2 ini xkan sedar..Tp, kite yg hidup di samping mereka ini still can do something especially merancang gaya hidup yg sihat utk mereka itu..

1) Masakkan makanan yg berkhasiat.. ulam2..sup,bubur..jgn asyik nk goreng2 je..
2) ajak diorg beriadah, jln2 kt taman..
3) klo hangout or jalan2,elakkan pegi tempat yg ade spesis2 mereka(smoking guys)..takut diorg
xdpt kawal nafsu nk smoking..
4) Bantu kurangkan stress mereka..org yg merokok ni akan aktif merokok bile diorg
tense,brfikir,or nk redakan marah...
5) Rajin2lah surf internet or cari sumber2 yang bleh bagi kesedaran untuk org merokok ni...especially tentang bahaya penyakit org merokok ni.


hopefully dgn panduan ni..sy sndri pn dapat membimbing org2 tersayang dlm hidup sy untuk berhenti smoking..smoga berjaya!

Thursday, July 1, 2010

Funky Fresh Family!

Sy minat Floor Fever..Sy xtau knape..diorg best..tp dr dlu lg mmg sy minat dance2,hip hop2 ni,..tp xreti buatla..hehe..especially movie Stom the yard,Honey..tp step up sy x minat..sorry..Sjak tgok showdown 2010 ni mkin membuak2 minat dgn Floor Fever..mereka mmg best..hehe (sudah2 la tu puji)..so 26 jun yg lpas, kiteorg pegi City Square JB coz dpt tau Showdown 2010 buat roadshow kt situ..sape 'kiteorg' tu?...'kiteorg' tu sy,rumate, and few friends yg join skali. Actually hajat ke sana just nk bli tshirt diorg je...slame 5 thn dduk JB ni..sy g CS bru 2 kli..xske la g sane,xtau nape..last pegi 2 thn yg lps kot.So buat prtama kli dlm sjarah, sy sggup pegi CS yg sy xske tu smate2 nk bli tshirt FF je.huhuhu...dasyat btul aku ni. Malangnye.....sy xtau jln nk ke CS tu cmne..maklumlah..jarang drive ke bandar..jd....dgn kuase halilintar yg ade..sy memujuk rumate tlg drive ke CS utk memastikan impian sy tercapai...huhhuhu..thanks rumate, Hairiah Hussein...kamu sgt2 memahami sy.

....akhirnya...dpt la bli tshirt yg diidam2kan....yg mcm diorg pkai tu...hehehhe..

Love Your Self

Assalammualaikum..Ooo..cmni ke step2 nak buat blog?..hehe..Actually bile bace blog2 org lain ni tringin nak ade blog sndiri..rse sronok plak dpt tulis anything yg kite nak..bkn nak harap org bace pn,..just satisfaction tu dtg bile kite all out everything dlm kepala otak..and..by the way..my name is Norhidayah Rasin..i'm proud to be in Rasin's Family, and just love being myself.

Currently i'm doing my Master in Structure&Material..just wait another 1 year to finish..tu pn rse mcm skejap sgt..research xde hasil lg, paper x publish lg..ntah ape nk jd ni..Nampak mcm senang my nonlinear analysis ni.. tp bile bace2 balik tajuk research ni.."Homogenized Formulation of Curved Composite Plate of Triaxial Weave Fabric Composite Model"...rse mcm satu ape pn xfhm..Slame setahun ni mengadap J.N Reddy(rse dah mcm adik bradik plak)..tp still xsolve gak problem tu..






Hofefully dipermudahkan Allah..Bukan ke kite sebagai hambaNya perlu berusaha, berikhtiar...xbleh asyik nak mengeluh je..or everyday ckp sorang2 "bile master aku nak siap ni"..So..drpada buang mase..lbih baik kite tingkatkan prestasi,kurangkan kontroversi (mcm melodi plak)..=)