Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, July 4, 2010

Alam Anda & Perokok

Alam Anda?..ape tu?...Alamanda ler...Smalam me, and my frens( ain + yani) jln2 g alamanda...dah lame we all x hangout together..xpe, even demam pn sanggup gak kluar jln dgn assumption bahawa mereka adalah ubat demam sy.Ternyata mmg tepat!..kiteorg pegi mkn kt Sushi king & gelak sakan kt sane..Waiter bangla tu x abis2 offer green tea.."Miss..your green tea.."..selang 5 minit..."Miss, u want green tea?"...selang 5 mnit.."Miss,..green tea"..selang lg 5 mnit..dia terlanggar sos soba aku...kan dah malu..muke kiteorg pn naik green coz asyik minum green tea..papepun...green tea is very good for your health ok..anti oksida..

Talking about health, nowadays macam2 penyakit kite tengok mudah sgt attack xkisahlah muda atau tua..dah xkire usia dah..klo kite compare dgn org zaman2 dulu, diorg still nampak sihat pd umur 70~an dan masih kuat utk angkat dahan pokok@pegi kebun..why?..is it because of cara pemakanan kite pd zman skrg ni yg tidak lg mengambil kire kepentingan zat2,vitamin, or nutrisi utk badan?..tidak rasenye...Malaysians are aware of that matter.Kalau tgok kt supermarket pn...most of malaysians buying a healthy food...susu,flakes,jus,sayur..every single food cari yg kurang manis,kurang lemak..Itu mmg bagus..

But..how about their social life?..adakah kita bersenam setiap hari?..adakah kita cuba mengurangkan kadar kekerapan makan di kfc,mcd or any fastfood?..adakah mereka2(lelaki especially) cuba mengurangkan kekerapan merokok setiap hari. Agak2 la kan...orang laki ni check x diorg pnye BMI..berat ideal..Bile penyakit dah dtg,brulah sibuk2 nak jmpe doc...then barulah sibuk2 nk bersenam,...kurangkan rokok..

I really hate smoking guys...sorry to say..nnt korang dah tua,kne kencing manis,darah tinggi,kene potong kaki,xbleh jalan,dah menyusahkan anak bini nak jaga korang...padehal slame berpuluh2 tahun korang hisap rokok, anak bini tu la yg hidu asap beracun tu hari2...bile dah tua ingat nak relax2 duk kampung, tp kene jaga suami yg kene potong kaki ni plak..Ini ke cara lelaki menghargai wanita?...so...fikir2kan lah...Even my father and my boo also are smoking guys...i really hope and wish that one day they will stop 1 sec and think. I know..bkn senang nk stop smoking..slagi x kene penyakit, golongan2 ini xkan sedar..Tp, kite yg hidup di samping mereka ini still can do something especially merancang gaya hidup yg sihat utk mereka itu..

1) Masakkan makanan yg berkhasiat.. ulam2..sup,bubur..jgn asyik nk goreng2 je..
2) ajak diorg beriadah, jln2 kt taman..
3) klo hangout or jalan2,elakkan pegi tempat yg ade spesis2 mereka(smoking guys)..takut diorg
xdpt kawal nafsu nk smoking..
4) Bantu kurangkan stress mereka..org yg merokok ni akan aktif merokok bile diorg
tense,brfikir,or nk redakan marah...
5) Rajin2lah surf internet or cari sumber2 yang bleh bagi kesedaran untuk org merokok ni...especially tentang bahaya penyakit org merokok ni.


hopefully dgn panduan ni..sy sndri pn dapat membimbing org2 tersayang dlm hidup sy untuk berhenti smoking..smoga berjaya!

No comments:

Post a Comment