Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, August 28, 2010

3 hari bersama ayam..

Fedup rasenye setiap hari asyik makan ayam..ayam,ayam,ayam,ayam,ayam,ayam...letih,sangat2 letih minggu ini...first..tolong member berniage kat bazar utm...dapatla duit poket siket2..name pn berniage,memangla mula2 tu letih,tapi lame2 seronok..seronok tengok rezeki masuk,seronok tengok air yang dijual habis...dengan bertemankan lawak2 budak2 mechi. sebelah gerai jual chocoball,takdelah bosan sangat..tapi yang bestnye,bile jumpe budak2 opis,saya akan pakse diorang datang gerai & beli air...jahat sungguh...

Cuaca minggu ni plak kejap panas..kejap redup..kejap hujan..bile panas...memang xbermaya nak cakap...nak2 plak petang tu berniage bungkus air kelapa sejuk kat bazar..pastu terpercik2 kat mulut mase nak bungkus tu....adooiiii....dugaan..

Bile sekali hujan,hujan selebat2nye...yang bestnye sebelum hujan tu boleh plak datang idea nak kuar opis pegi pejabat pos renew lesen..sudahnye terperangkap kat post office disebabkan hujan lebat..xkan nak stay kat post office sampai hujan brenti??..banyak cekadak kau...dengan muke xmalu,kiteorang g cafe mintak plastik n bungkus kpala,lalu berlari2 manje menuju ke arah kereta....



Makan plak memang x terurus minggu ni..asyik ayam je....yang berkhasiat,bervitamin,sayur2 tu sume nye entah ke mane..kalau ade pun dah campur2 mayo....mula2 harini g mama chops papa grill..konon mengada2 nak makan western..pastu esoknye pegi makan ayam penyek,teringin plak..esoknye lagi pegi kfc sebab member teringin nak makan...ayam,ayam,ayam...tapi xpela,still enjoy the food.



snack plate yang jarang2 saya order...jarang sangat..dalam 4 bulan tu adelah sekali...


saya yang masih mengekalkan keanggunan..(uuweeeekk..)




Ape pun,kite patut bersyukur dengan rezeki yang ade..hari ini kite masih boleh memilih ape yang kite nak..ape yang kite teringin@ makanan mahal2..berbanding dengan kehidupan di luar sane yang belum tentu nak rase ayam goreng sebulan sekali...Yang penting,jangan tamak & membazir especially bulan puase ni...sebelum kite sengaja mensia2kan nikmat@ rezeki,fikir dahulu kesusahan orang lain..(tibe2 teringat mak...).. Mak ade pesan,"kalau orang tu betul2 menghayati ramadhan, sikit pun dia xkan ade rase ghairah nak beli baju raye mahal2,ataupun pening2 nak fikir makan sedap2 setiap kali berbuke puase"..kesimpulannye,bersederhana la dalam setiap perkara =)

Monday, August 23, 2010

Makan free

saya suke makan free..sume orang memang suke makan free,sape yang tak suke..lagipun rezeki, jangan ditolak..yang bestnye kalau makan kat rumah dr.airil,pastu mesti bungkus bawak balik,tu part yang best..hehe..(sorry dr..saya suke bungkus bawak balik coz boleh sedekah kat kawan2..hehe..)..so,memang best makan ramai2 satu opis,feel like one family..thanks dr. coz 'membela' kami semua..oleh kerana xsempat amik gambar mase berbuke coz masing2 dah lapar,nampak makanan banyak,n sibuk tolong Pn.lin (padehal datang2 je dah siap sume..)..xsempat nak amik gambar..so amiklah gambar makanan yang dah dibungkus,xpela..kenang2an buke pose kat rumah supervisor..

Menu hari tu adelah nasi beriyani buatan tukang masak bazar taman u..




ayam percik yang telah dicampur dengan kuah ayam masak merah..




Daging masak kicap..the only one yang Pn.Lin masak pada haritu..sumpah sedap puan..saya bukan nak bodek ke ape,tapi memang sedap,terus teringat mak kat rumah.kawan2 saya pun puji sedap..tengok tu, tinggal sekeping je daging,yang lain2 tu kawan saya dah belasah abiskan..



kuih samosa...yang ni pun sedap..walaupun bukan puan yang buat..hehe




Thanks dr. becoz slalu jamu kiteorang makan, semoga dr. dimurahkan rezeki & bleh jamu kiteorang makan lagi..hehe..(sudah2!!..jangan buang mase, design beam ni aku xsiap lagi..)..

Thursday, August 19, 2010

Cucumber Juice

setelah berhempas pulas selama 2 hari belek2 bluetooth usb ni,akhirnya saya berjaya detect mengapa laptop saya taknak detect bende ni..rupenye saya dah off kan notification icon kat desktop ni..ishhh...mengong betul!

bukan ape,semenjak ade fon sony yang berupaya menangkap gambar dengan clear,saya jadi rajin upload gambar..hehe..actually xdelah baru pun, dia bagi saya pakai yang second hand punye..takpelah..janji free,orang bagi,aku xpayah kuar duit..hehehe...

So,last week balik kampung dapatlah merasa bukepuase dengan family..oleh kerana tangan saya dah lame xpegang pisau,kuali,dan juge senduk (dan segala peralatan2 yang lain)...ape yang saya mampu ialah menjenguk mak masak ngan bancuh air je...tapi..tapi..tapi....ade gak bende lain yang saya bleh buat..bukan xreti masak,cume xnak rosakkan mood buke pose,takut masakan jadi xsedap..so, terfikir plak nak wat jus timun (kebetulan mak buat acar mentah karot+timun,so dapatla saki baki timun tu) ..kacang je,minum sorang,so xyah bimbang orang lain nak komen xsedap ke,xmanis ke...





timun+susu+gula sikit jeeeee..




campur dengan air sejukkkk...saya menggunakan jenama Aquarius (poyo je..)..pakai jela air pape pun..then...blend...abis crite..



nyum2..lighting terlebih,....nampak cerah je colour die...no need ais..timun ni memang bgaus,timun tu sendiri pun dah memang sejuk,jadi xpayah ais..menyamankan tekak,sejukkan badan..segarkan mata..memang elok..elok untuk orang yang rabun macam saya ni,siang malam mengadap laptop,harapkan contact lense je...(marah pada diri sendiri)..

tapi,memandangkan kudrat saya yang terhad duduk kat asrama ni..beli jela air segera..

slamat berbuke =)

Tuesday, August 10, 2010

I love August

Alhamdullillah, Ramadhan kembali lagi..Seronok rasenye bile bulan puase datang, sebab boleh beli makanan macam2,boleh turunkan berat badan,boleh jimat duit belanje, yang paling penting....dapat uji diri sendiri,tahan marah,tahan nafsu...harap2 semua amalan ni berterusan ke bulan yang lain.

August kali ini memang membahagiakan..selain dari datangnye ramadhan,there are many good things happened in this month.First..saya sangat happy bile bf datang jb,sebulan xjumpe (lame ke tu??)...tapi datang jb bukan semata2 berfoya2 jumpe gf...tapi ade misi yang nak diselesaikan..and Alhamdullillah..kuase Allah..we met his father..(yg dah hampir 20 thn terpisah)..the day we went to ulu tiram,it's very exciting,nervous,++syahdu..sangat bahagia momen itu..Yang pastinya, lepasni si dia dah ade tempat yang nak kene pegi setiap kali raye@cuti....and pastinye ianye di johor...itu yang paling saya suke..hehee..

Part paling best juge adalah...saya suke testing makanan mahal2 tiap kali si dia datang jb..(mahal sket je pun..) ..alang2 ..ape salahnye...



chicken steak @ de'tropika utm..memang sedap...


yang ini fish & chips @ rasamas jusco tebrau....sedap...tapi lepastu lidah rase mual2 sket macam baru lepas minum scott's emulsion...



ini dia.....saya memang suruh die bela rambut panjang...ala2 macam watak 'Diego' dalam crite telenovela 'cuando seas mia'....yang bagusnye dari awal bercinta (2004) dia memang dah bela rambut panjang..tu yang skali pandang macam 'diego' yang saya suke dalam crite tu...Lagi satu, ade gak member2 penah cakap muke die macam Rich Estranged...bile tengok lame2..ade la gak sket2..tapi penah gak dia botak,skali je..tu pun sebab kiteorg clash..oh ye,kiteorg memang suke on-off zaman muda2 dulu..style monyet2 je bercinta..saya memang xsuke expose pic bf,sebab kiteorang slalu gaduh,on-off,clash,sambung,...kalo awal2 dah kecoh2 tunjuk itu ini pastu xjadi kawen,malu je rase...tapi ni macam dah ok sket,ape salahnye expose skali skala...



ade iras2 ke?...hehehhee..yang pasti sy memang ske orang rambut pjg..hehe




Dia sangat2 menjaga rambutnye....kalau travel mane2 je mesti nak ade syampoo...kalo bersiap macam perempuan.....lagi lame dari perempuan (xtaulah ketegori ape..)..dan di tangan kanannye....berasap2....

Dan yang pastinya, ramadhan kali ni juge banyak menguji emosi,...sakit hati dengan research yang belum ade pogress..sakit hati dengan diri sendiri yang sangat malas nak berusaha,....Yang pasti, kene kuatkan semangat, kalau tension cepat2 call mak, itu je ubatnye....saya kene sentiasa muhasabah diri & percaya setiap ape yang berlaku, pasti ade sebabnya..Kalau saya ni teruk, pasti ade orang lain lebih teruk dari saya..kalau saya ni bagus, pasti ade orang lain yang lebih bagus dari saya..Kalau xde yang teruk,camne nak ade yang bagus kan?..(pepatah ape ni??)..dan saya xnak selama2nya dalam golongan 'teruk'.....Salam Ramadhan buat semua umat Islam.