Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, August 28, 2010

3 hari bersama ayam..

Fedup rasenye setiap hari asyik makan ayam..ayam,ayam,ayam,ayam,ayam,ayam...letih,sangat2 letih minggu ini...first..tolong member berniage kat bazar utm...dapatla duit poket siket2..name pn berniage,memangla mula2 tu letih,tapi lame2 seronok..seronok tengok rezeki masuk,seronok tengok air yang dijual habis...dengan bertemankan lawak2 budak2 mechi. sebelah gerai jual chocoball,takdelah bosan sangat..tapi yang bestnye,bile jumpe budak2 opis,saya akan pakse diorang datang gerai & beli air...jahat sungguh...

Cuaca minggu ni plak kejap panas..kejap redup..kejap hujan..bile panas...memang xbermaya nak cakap...nak2 plak petang tu berniage bungkus air kelapa sejuk kat bazar..pastu terpercik2 kat mulut mase nak bungkus tu....adooiiii....dugaan..

Bile sekali hujan,hujan selebat2nye...yang bestnye sebelum hujan tu boleh plak datang idea nak kuar opis pegi pejabat pos renew lesen..sudahnye terperangkap kat post office disebabkan hujan lebat..xkan nak stay kat post office sampai hujan brenti??..banyak cekadak kau...dengan muke xmalu,kiteorang g cafe mintak plastik n bungkus kpala,lalu berlari2 manje menuju ke arah kereta....



Makan plak memang x terurus minggu ni..asyik ayam je....yang berkhasiat,bervitamin,sayur2 tu sume nye entah ke mane..kalau ade pun dah campur2 mayo....mula2 harini g mama chops papa grill..konon mengada2 nak makan western..pastu esoknye pegi makan ayam penyek,teringin plak..esoknye lagi pegi kfc sebab member teringin nak makan...ayam,ayam,ayam...tapi xpela,still enjoy the food.



snack plate yang jarang2 saya order...jarang sangat..dalam 4 bulan tu adelah sekali...


saya yang masih mengekalkan keanggunan..(uuweeeekk..)




Ape pun,kite patut bersyukur dengan rezeki yang ade..hari ini kite masih boleh memilih ape yang kite nak..ape yang kite teringin@ makanan mahal2..berbanding dengan kehidupan di luar sane yang belum tentu nak rase ayam goreng sebulan sekali...Yang penting,jangan tamak & membazir especially bulan puase ni...sebelum kite sengaja mensia2kan nikmat@ rezeki,fikir dahulu kesusahan orang lain..(tibe2 teringat mak...).. Mak ade pesan,"kalau orang tu betul2 menghayati ramadhan, sikit pun dia xkan ade rase ghairah nak beli baju raye mahal2,ataupun pening2 nak fikir makan sedap2 setiap kali berbuke puase"..kesimpulannye,bersederhana la dalam setiap perkara =)

No comments:

Post a Comment