Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, September 18, 2010

Malacca

Semalam kiteorang pegi beraye melaka (rumah abang sulung) coz next week masing2 dah balik sabah,balik jb.walaupun hanya naik kereta antik Nissan sunny kepunyaan abg ipar,tapii seriously laju,lancar, & selesa sangat2.lebih laju dari dari viva baru saya.itupun saya x brani nak drive laju macamtu..cume perlukan sedikit tenaga+kekuatan + jeritan untuk buke pintu belakang.

Sempat posing2 singgah beli buah+jajan untuk anak buah.




dah sampai melaka..posing2 dalam rumah bersama anak2 buah yg nakal xhengat...





Bile amik gambar dengan kamu semua,entah berapa banyak kali potoshoot nak amik bagi gambar ni cantik.Nasib baek skrang ni ade camera digital+memory card..kalo pakai filem kodak@konica,ntah berape roll abis.

gambar saye?..gambar saye memang xde,ade...tapi sekeping je,itupun nampak gemooookk..so saya xnak letak,nanti sakit hati sendiri.so letak gambar kakak ngan emak je.abis crite.

Monday, September 13, 2010

The Black of Banting

semenjakk setahun dua ni slalu sangat dengar name 'Banting' masuk tv,paper...kalo x banting pun, 'Kuala Langat'...ade je kes2 jenayah yang dasyat2 kat area Banting ni..xtaulah kenape Banting ni slalu jadi sasaran penjenayah.Sebelum ni, kes buru along,then kes2 samseng buruan polis pun banyak yg end up kat area banting,kes curi pasir,yang terbaru..kes datuk sosilawati.No wonder gak balai polis banting yang dulunye kecik je macam klinik kesihatan..sekarang dah besar mcm shoping mall...ternganga mulut tengok..mungkin sebab dah banyak sangat kes jenayah berat kat area banting ni,memang layak diketegorikan sebagai blacklist area.

And of cos,sebagai anak jati banting..banting dulu dengan banting skrang memang jauh berbeza.dulu zaman 90~an..fastfood yang ade cume kfc je..memang gile batak dengan kfc.sume orang dating kat situ.then lame2 piza hut,secret recipi mula bukak kedai kat situ.kilang kerepek kat area banting tu pun xkurang glamornye.mase tu saya pn dah stat duduk asrama,then merantau sambung ke matrik & UTM..dulu kalau orang tanye asal mane, saya akan jawab banting..ade gak a few lecturers yang tanye,'dekat dengan rumah misbun sidek ke?'..soalan tu memang banyak kali orang tanye kat saya..penat gak nak explain.sejak dari tu kalau orang tanye saya asal mane,saya akan jawab "banting, tapi dah dekat klia"..so hopefully diorang boleh bayangkan KLIA dengan pekan banting tu jauh mane.kepada mereka yang xtau,rumah saya dengan pekan banting dalam 20-30 minit (jalan nak ke banting tu memang area kelapa sawit,kampung2,1 lane je jalan dia,agak mencabar sket nak potong kenderaan.tambah plak xde divider antara lane yang bertentangan,so semua orang drive slow&careful)..tapi dengan KLIA,cume 15 minit je,bleh drive laju sket sebab jalan die jenis highway.

Sejak wujudnye KLIA,pekan sepang pun dah maju..so saya memang jarang pegi banting.prefer ke sepang atau nilai.tapi,banting masih tetap kene pegi sebab banyak kedai2 lame yang memang kiteorang ni dah jadi pelanggan tetap kat situ.Sekarang ni plak, dah ade Mcd besar 24 jam kat sane,then kopitiam pun dah banyak,ade plak uptown banting kat situ..memang maju..Sejajar dengan pembangunan yang pesat kat banting tu, macamtu jugaklah dengan jenayah2 yang berlaku setiap hari kat banting ni.Itulah harga yang perlu dibayar untuk merasai 'kemodenan' hidup.

Wednesday, September 8, 2010

Makan lagi

So macam biase, entry2 saya sebelum ni asyik tunjuk betapa enjoy nye saya makan+gemukkan badan di bulan puase..asyik tunjuk gambar makanan je..kali ni same je, saya still nak tunjuk betapa enjoynye saya di bulan ramadhan, cume xde gambar2 makanan je.just nak share kegembiraan mase balik kampung haritu..4 sept lepas, kiteorang attend satu majlis buke puase anjuran kelab kerete si jali ni, Cargoes Crew...(oh ye,jali tu name bf sy)..Disebabkan member2 die ramai yg dah kenal saya, so diorang ajak skali..tempat die kat Ani sup Utara sek.9,s.alam..kire not bad la buffet die, xsempat nak amik gambar makanan macam biase yg saya buat, coz lapar sgt + malu depan kawan2 die & awek2 kawan die..heheh.

So, malam tu diorang dah tetapkan kene pakai baju melayu + baju kurung...disebabkan die dah beli baju warna biru, so saya kene matchingkan baju yg ade kat rumah ni dgn baju die..unfortunately, saya takde stok baju biru,last...saya pinjam baju raye mak yg tahun lepas punye..




Kalo makan buffet kat ani sup, diorang akan bagi sticker untuk identify customer, so pandai2 la customer nak lekat kat tangan ke,lengan ke, baju,tudung,songkok..or mane2 je..asalkan pekerja diorang nampak sticker tu..

Malam tu kiteorg g plaza alam sentral,.usha2 baju.then suddenly die ajak naik atas tengok handset..and suddenly again..dia amik handset saya & track in..sambil2 kawtim harga handset baru ngn amoi tu..finally baru i faham,handset baru tu untuk saya rupenye..hehehehhehhehehehhe...sebelum ni sy pakai handset nokia yg paling murah tu (rm80-100,skrin pn lampu kuning je)..then mase die datang johor, dia tukar handset sy ngan handset second hand sony...tu pn dah kire ok dah bleh 3g,mms..ni plak dapat handset baru..suke,suke,suke,suke,suke....xpela, i xkisah pn,mahal ke,murah ke,janji bleh pakai...die kate,ni untuk hadiah harijadi bulan lepas punye...oo..itu macam ke?..

Untuk menghabiskan sisa2 ramadhan ni, mak ade buat kuih sket..buat rempeyek n mini popia ikan bilis...xdapat nak letak gambar2 buat popia tu coz banyak yang save kat dalam handset lame (dah slamat pn kat kedai amoi tu)..aktiviti lain, mak suruh hias balang2 kuih..




Tinggal 2 hari je lagi puase yang tinggal sebelum kite menyambut syawal..hopefully dapat sambut syawal dengan happy, coz dah mula ade rase xbest sebab kakak + abang beraye kat rumah mertua diorang..xpela, kene ikut turn,nak buat camne kan..2,3 hari karang riuh la smula rumah ni.To all my nephews (hero2 belaka)..hakimi,wafi & fitri, cepat balik raye ye, nanti acik dayah bagi duit raye (pakai duit nenek)..heheh..then kamu sume bleh abiskan Oli cookies yang acik dayah beli tu..habis 2 layers kamu sume makan mase balik kampung haritu..

Slamat hari raye aidilfitri + maaf zahir & batin..Raye2 juge, kesihatan perlu dijaga, jangan main hentam je makan..(peringatan untuk diri sendiri)..=)