Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, September 13, 2010

The Black of Banting

semenjakk setahun dua ni slalu sangat dengar name 'Banting' masuk tv,paper...kalo x banting pun, 'Kuala Langat'...ade je kes2 jenayah yang dasyat2 kat area Banting ni..xtaulah kenape Banting ni slalu jadi sasaran penjenayah.Sebelum ni, kes buru along,then kes2 samseng buruan polis pun banyak yg end up kat area banting,kes curi pasir,yang terbaru..kes datuk sosilawati.No wonder gak balai polis banting yang dulunye kecik je macam klinik kesihatan..sekarang dah besar mcm shoping mall...ternganga mulut tengok..mungkin sebab dah banyak sangat kes jenayah berat kat area banting ni,memang layak diketegorikan sebagai blacklist area.

And of cos,sebagai anak jati banting..banting dulu dengan banting skrang memang jauh berbeza.dulu zaman 90~an..fastfood yang ade cume kfc je..memang gile batak dengan kfc.sume orang dating kat situ.then lame2 piza hut,secret recipi mula bukak kedai kat situ.kilang kerepek kat area banting tu pun xkurang glamornye.mase tu saya pn dah stat duduk asrama,then merantau sambung ke matrik & UTM..dulu kalau orang tanye asal mane, saya akan jawab banting..ade gak a few lecturers yang tanye,'dekat dengan rumah misbun sidek ke?'..soalan tu memang banyak kali orang tanye kat saya..penat gak nak explain.sejak dari tu kalau orang tanye saya asal mane,saya akan jawab "banting, tapi dah dekat klia"..so hopefully diorang boleh bayangkan KLIA dengan pekan banting tu jauh mane.kepada mereka yang xtau,rumah saya dengan pekan banting dalam 20-30 minit (jalan nak ke banting tu memang area kelapa sawit,kampung2,1 lane je jalan dia,agak mencabar sket nak potong kenderaan.tambah plak xde divider antara lane yang bertentangan,so semua orang drive slow&careful)..tapi dengan KLIA,cume 15 minit je,bleh drive laju sket sebab jalan die jenis highway.

Sejak wujudnye KLIA,pekan sepang pun dah maju..so saya memang jarang pegi banting.prefer ke sepang atau nilai.tapi,banting masih tetap kene pegi sebab banyak kedai2 lame yang memang kiteorang ni dah jadi pelanggan tetap kat situ.Sekarang ni plak, dah ade Mcd besar 24 jam kat sane,then kopitiam pun dah banyak,ade plak uptown banting kat situ..memang maju..Sejajar dengan pembangunan yang pesat kat banting tu, macamtu jugaklah dengan jenayah2 yang berlaku setiap hari kat banting ni.Itulah harga yang perlu dibayar untuk merasai 'kemodenan' hidup.

No comments:

Post a Comment