Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, October 30, 2010

Faizal tahir je yang faham..

Minggu ni +minggu lepas telah saye lalui dengan penuh rase kecewa dan sakit hati..Tiada kata2 lain dah saye nak tulis untuk gambarkan kecewanye hati saye..Biarlah satu dunia ni bace blog saye&tau saye tengah kecewa..KECEWA,dah takde sakit hati lagi dah...dah ke tahap kecewa dah ni..Hanye faizal tahir je yang faham sebab tu dia buat lagu ni..lagu yang boleh menggambarkan betapa kecewanye saye..

Cuba kau dengar
cuba kau cuba
diam bila ku cuba
tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar tenang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Cuba kau lihat
cuba kau cuba
renung ke mata aku
bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk menyatakan rasa sakit
dalam diri

Dan bila kau perlu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
terlintas tuk menulis pada mu
salahkan ku
tak mungkin lagi aku meminta
untuk kau mendengar..
untuk kau melihat ke mataku

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu


Sekian..dengan linangan airmata...saye nak sambung buat nonlinear buckling saye.

Sunday, October 24, 2010

25 random things, facts, habits, or goals about you

Thanks kepada poyaty kerana tag name saye untuk mendedahkan 25 random things, facts, habits, or goals about you..seronok juge sekali sekala bile kawan2 blog ajak buat camni..('kawan2'..macam ramai benor kawan blog aku)..saye faham,especially bile seseorang itu berkawan dengan bf kite,mestila kite nak kenal kawan2 dia kan?..hehe..kidding je =p


  1. Nama saye sangat berbeza dengan adik beradik saye yang lain..Zulhani,Zaki,Ani Zarina,last sekali tibe2 Norhidayah..pelik sikit kan?takde huruf 'z' langsung..Then seumur hidup saye,tak pernah jumpe orang yang same name macam ayah saye 'Rasin'...tapi mase umur saye around 22-23 tahun,saya terjumpa sorang perempuan ni masuk tv yang mane ayahnye bername Rasin..and of coz orang tu orang malaysia,bukan piliphine ke,kemboja ke,afrika ke..
  2. Saye suke fikir negatif tentang sesuatu..dah abis fikir macam2 yang negatif,barulah saye akan fikir positif.
  3. Saye tak makan cendawan dan ikan keli..mase kecik2 dulu kakak selalu takut2kan saye kalau makan cendawan nanti tumbuh kulat dalam perut.bile dah besar saye try makan,tapi rase cendawan tu tak berape ngam di lidah saye.
  4. Saye juge tak makan seafood kecuali udang.itupun sikit je.sebabnye?..lepas makan saye akan mabuk,muntah2.Satu hari tu saye buat eksperimen makan kupang seekor..seekor sahaja...malam nak tido tu saye muntah2 sampai muntah hijau..iiiyeeeeeeekkkk.bende ni mula terjadi mase umur saye 22 thn kalau tak silap.sebelum umur tu takde pape plak.tapi lepas kejadian tu,terus fail makan seafood.
  5. Saye & bf saye berkenalan melalui majalah sekolah.(dia sekolah lain,saye sekolah lain).Dia pinjam majalah sekolah kawan dia,& pick beberape alamat+no fon perempuan kat page belakang sekali.seminggu lepas tu blind date kat HTAR klang mase arwah nenek sakit...first dia call nak berkenalan mase tu april fool,ingat orang salah nombor@nak main2.
  6. Sepanjang 2004-2010,lebih dari 10 kali saye putus dengan bf saye,tapi lepas tu baik semula.paling lame putus,4 bulan kot..kali ni insyaallah takde main2 dah..(yeke..huhu)
  7. Fizikal lelaki yang saye suke tengok ialah lelaki yang berambut panjang+berbadan tegap..kalau berisi sikit tu boleh terima..kalau kurus?...saye memang tak suke lelaki kurus.rase tak safe..(jahat betul aku,tuhan bagi suami kurus nanti taulah kau)..
  8. Saye tak pandai tawar menawar kalau beli baju..sebabnye saye akan beli baju kalau saye betul2 ade duit je,mase tu saye memang tak kisah kalau takde diskaun.Tapi,kalau poket tengah nipis murah camne pun memang saye takkan beli.Istilah ade duit bagi saye tu..kalau rm500 ke atas..itu namenye ade duit.Kurang dari tu memang saye katakan saye takde duit.
  9. Sejak saye sambung master,alhamdulillah saye tak pernah mintak duit lagi kat mak abah.everything pakai duit sendiri (duit geran research)..saye beli kereta,bayar yuran asrama,makan minum sumenye pakai duit sendiri.so orang di luar sane,tak payah berlagak la kalau kamu tu anak orang kaye.beli seluar dalam pun belum tentu kamu pakai duit sendiri..(huhu..ter'emo' plak saye)..
  10. Saye sangat2 menghormati orang yang background hidupnye susah+miskin,tetapi bangkit & berjaya dengan usaha sendiri.Begitu juga dengan orang yang familynye kaya,tetapi dia sedar itu bukan duit hasil titik peluhnya,lalu dia bersedekah dan berbelanje untuk kebajikan orang2 di sekelilingnye..(macam petikan dalam majalah pulak)
  11. Saye nak sangat2 kahwin cepat.Kalau boleh dalam minggu ni.Sekarang memang tak bolehla sebab nak kene cari dulu baju,pelamin,make-up,tok kadi..hahaha.
  12. Menonton wayang buat kali pertama pada umur 23 tahun dengan kawan2 class..Kali pertama dengan bf mase umur 24 thn,raye haritu.
  13. Selain dari Beyonce,another artist yang saye minat tapi bukan 'artis',Floorfever..group dancer dari Showdown 2010.Tshirt diorang yang mahal tu pun saya beli.tapi yang kelakarnye,saye tak pernah undi diorang dalam tv.
  14. Saye minat fotografi..tapi just suke2 je..satu hari nanti mungkin kalau dah kaye,saye nak beli kamera yang mahal,pegi melancong dengan hubby,tangkap gambar banyak2..buat satu gallery,pastu...amboi,panjangnye berangan.
  15. Saya sedang berusaha menurunkan berat badan yang sangat jauh dari berat ideal.Huh!.
  16. Saya seorang saje perempuan dalam research group saye..under dr.airil..Yang lain semuanya lelaki..iqbal,popo,jep,nayan,amid,paper,azim..setiap hari saye bekerja dengan lelaki2 ini.Bile kami travel,saya seorang sajelah perempuan.Setakat ni takde masalah,kerana saya memahami mereka dan mereka memahami saye..chewah..1 thing yang gentleman tentang mereka ni,mereka seboleh2 nye menjauhkan asap rokok mereka dari saye..good2..
  17. Ade sepupu2 saye kate muka saye+cara bercakap macam pelakon Nadia Mustapha..ade iras2 ke?..muka tau,bukan body..entahlah saye pun tak faham kenape dengan sepupu saye tu.
  18. Saye tidak boleh berkuku panjang.serba tak kene rasenye.kalo kuku ni panjang 0.5 mm je,cepat2 saye potong.
  19. Dekat muka saye ade bintik2 hitam,taktaulah nak panggil jeragat ke ape ke.tapi yang pasti ianye kekal,tak boleh dihilangkan.mungkin boleh dipudarkan.Senang cerita kulit saye ni macam mat salleh la..hahaha..
  20. Saye percaye barang2 yang brand nye agak terkenal+mahal,selalunye memang berkualiti.Jadi,apa salahnye bile dah mampu tu keluar duit lebih sikit kalau kite dah tau memang ia berbaloi.
  21. Saya takut dan selalu menangis bile membayangkan kematian.,kerana memikirkan banyak dosa2 yang telah dilakukan.Sesungguhnya Allah maha pengampun dan penyayang.
  22. Hidup saya dalam sehari tidak lengkap tanpa nescafe or coffee.Saya tak kisah pun berhabis duit setiap bulan beli white coffee (white coffee selalunye mahal sket dari coffee2 biase) atau ape2 jenama coffee yang rasenye enak.Kepuasan itu lebih penting!..ramai yang puji kalau saye bancuh air especially coffee @ nescafe,memang sedap..oh please la,saye memang expert buat air coffee/nescafe...betul,tak tipu.abah ajar saye bancuh nescafe sejak sekolah rendah lagi.
  23. Saya ade 3 jenis eyemo yang saya pakai setiap hari..eyemo biase untuk segarkan mata(without lense),eyemo 'Amo Clean&Blink' khas untuk lense.. and Permata Hijrah untuk rawat rabun(baru try 3 minggu)..
  24. Bagi saya,mak abah saye adalah segala2nye.Semoga Allah panjangkan usia kami untuk hidup bersama.
  25. Saya mudah menangis..sangat2 mudah..pernah sekali iqbal sakat2 saye dengan paper,malu sangat2 sampai nangis,entah pape kan?..Itu menangis kerana malu,kalau hal2 lain yang menyentuh hati, bagi saye tangisan perempuan itu bukan satu kelemahan.Saye ulang semula,BUKAN 1 KELEMAHAN.

Fuhh...ok poyaty,saye dah settlekan assignment kamu...selamat membaca =p

boleh jalaaaannnnnn..

Jarang2 saye post entry yang berbaur-baur sedih...Ye..memang saye tengah sedih+marah...rase nak menyumpah2 orang je..boleh jadi kalau diajak bertinju ni mungkin saye akan join...jangan main2 ye,saye ade tali pinggang hijau(2) taekwando...hehe..hijau jela,tak sempat abiskan ke hitam sebab pindah sekolah mase tu..

Kepade dia yang telah membuatkan saye marah,Yes absofuckinglutely, its hard for me to forgive u..faham2 sudahlah..i can say anything in my blog about u because i know u never read my blog (maybe once..i dont know..)..dah lame sabar ni bang ooiii..

Perempuan memang tak elok mencarut...paling2 pun word 'stupid','bodoh', 'bongok' , 'bangang'...itu je yang saye benarkan keluar dari mulut saye...lebih dari tu, biarlah ianye di hati..tapi selalunye, ianye akan diterjemahkan melalui airmata,kalau dah marah sangat,nangis je,itu lebih puas.lantaklah orang nak cakap ape.

Life is about give n take..Memang ade sesetengah perkara yang kite tak suke pasal orang ni or orang tu including our bf,gf,parents,roomate,housemate,bestfriends..i mean,nature manusia ni macam2 ragam,nobody's perfect because human always make mistakes..so,of cos ade yang like & unlike tentang kite..

But,sometimes kite kene facing jugak sebab kadang2 kite perlukan dia untuk memudahkan hidup kite..@ menggembirakan kite.And kite pun kene ingat bukan semua orang suke kite..dan mereka semua tu pun same,ade kemungkinan mereka bersame dengan kite kerana kite ni memudahkan hidup mereka..Kesimpulannye..give n take tu biar same rate..kalau ko taknak jugak bagi same rate,boleh jalaaaaaaann..

**Biarlah saye sorang saje yang faham statement ini.

Tuesday, October 12, 2010

Menghayati lagu kegemaran

when it comes to something that we really like especially songs,dengar dari pagi sampai ke malam pun memang tak jemu..itu pun dah siap buat ringtone tapi masih tak jemu dengar. My last favourite song before this was Ego by Beyonce..lagu tu menenangkan jiwa saya but that song wasn't in ballad category..ianye RnB...sedang2 je. The video also not bad..tapi liriknye saye x begitu faham..haha..

Now, saye ketagih lagu Empire State of Mind~~Jay-Z ft Alicia Key..saye terminat lagu ni mase tengok movie sex&the city 2..memang sesuai la lagu tu dengan movie ni sebab carrie,miranda,charlotte & samantha tu memang seronok sangat duduk kat newyork...TAPI,walaupun lagu ni best,Malaysia tetap dihatiku..takde kene mengene dengan newyork..hehe..

part korus memang best..

In New York,
Concrete jungle where dreams are made of,
Theres nothing you can’t do,
Now you’re in New York,
These streets will make you feel brand new,
The lights will inspire you,
Lets here it for New York, New York, New York


ianye seperti memberi sebuah harapan,spirit.kalo bagi orang yang selalu putus asa,bile dengar part korus ni rase macam rejuvenate pun ade..rase macam 'wahhhh...bestnye..jom pegi sane,segalanye ade di sane'...lebih kurang macam tu la.

tapi yang menariknye,sometimes saye rase nak tukar korus tu jadi begini...

In STC,
Concrete jungle where dreams are made of,
Theres nothing you can’t do,
Now you’re in STC,
These streets will make you feel brand new,
The lights will inspire you,
Lets here it for STC, STC, STC


tujuannye supaye sentiase rase bersemangat datang opis,dan buat keje..sekian =)

Sunday, October 10, 2010

Bf saye ade gf lain...

Sebelum ni saye pernah diduakan...tapi dia tak penah menyesal..saye maafkan dia dan saye terime hakikat yang saye telah diduakan oleh die..saye tau,mane2 lelaki pun mesti ade perangai macamni..


Ini gf pertama die..dah jadi isteri die pun..saye?masih belum lagi menjadi miliknye...dia berkenalan dengan isteri pertama dia ni semase kami sedang bercinta..how dare u b....tapi 1st wife die ni banyak membantu dalam hubungan kami di mane kami tak perlu lagi menunggang moto,berhujan panas,dan juge asap motornye telah banyak mengotorkan tudung+belakang baju saye...huhhu...sungguh x manis bile diceritakan semula...akhirnye saye berdamai dengan 1st wife dia.saye tau segala cost,maintenance 1st wife sangat mahal berbanding saye...dengan lampu,sport rim,tiap2 minggu bawak pegi facial (carwash)..i ni ape yang dapat?..baju padini,handset sony,kasut crocs..sume tu jauh lebih murah berbanding 1st wife punye maintenance.




Baru2 ni..saye dapat tau saye telah dicurangi kembali...saye tak tau siape die atau ape die nak kat bf saye....tapi menurut hasil risikan..saye dapat tau name die ' che' ti '..mungkin asal kelantan kot...maybe che'ti ade mix2 campuran sikit...mungkin itu memang taste die...tapi saye pun ape kurangnye..saye pun mix gak..jawe melayu..ok ape?..saye belum penah jumpe lagi che'ti tu atau camne rupe die pun saye tak tau..tapi saye penah dengar suare die dalam fon tengah merengek lapar kat bf saye..ish!,belum kawin dah duduk serumah..xtau malu!...setelah dirisik2,saye pun dapat gambaran camne rupe che'ti tu..so saye pun search melalui google..mungkin ini antara rupa2 che'ti yang telah mencuri hati bf saye...




xpayahla berlakon sopan depan bf saye....saye lagi sopan dari awak.



ini?..tak mungkin ini taste dia...



Oh my god....,saye lagi slim dari awak!




not bad..urrmmm...saye pasrah..takpe,lepasni saye pakai contact lense colour ...

saya tau bf saye sangat pemurah dari segi kasih sayang kepada makhluk Allah yg lain..semoga hubungan kami bertahan dan diredhai..Amin..

Monday, October 4, 2010

Busiest Buses weekend

Hujung minggu dimulai dengan... =----

Jumaat:-- sms dr.airil,balik kampung,xjoin meeting (actually serba salah meninggalkan kawan2 yang sedang bersungguh2 buat kerje,walaupun saya kurang berfungsi di kalangan mereka)

--330-4 pm,tunggu bas,sampai rumah 830 pm,rehat dua jam.....
--11 pm,naik bas temankan mak ke pahang,rombongan kawin anak tok imam kat kawasan rumah....saye memang lemah kalo naik bas ke arah pantai timur ni sebab kene lalu kawasan genting yang bengkok2 tu,kat situ memang weak point saye..mak kejut dua kali brenti rehat ajak beli jajan pun saye xlarat,isi perut dah paras tekak..papepun standby plastik...


sekarang saye dah segar sket sebab dah lepas kawasan genting...mak asyik bergosip dengan wak tudung kuning tu..sudah2 la tu mak.driver dah matikan lampu pun masih syok berborak.



ni jajan kegemaran mak..greenpeas jenama Miaw Miaw..mase saye tengah pening2 lalat,mak buat lawak.."tengok ni dik,miaw miaw"..



ini die menantu tok imam..cantek...

then sabtu petang kiteorang gerak balik...jauh betul perjalanan..alhamdullilah tiade tragedi muntah hijau atau kuning berlaku sepanjang perjalanan.Sampai2 je rumah,salin baju..tido...

Ahad: 9 am..bf kejut suruh bangun,g open house+kenduri kawen..tido belum puas,penat naik bas belum hilang...1 thing perangai pelik die ni,die suke tunggu saye bersiap,but rata2 men are hate enough waiting their couple.memang die suke tunggu,1/2 jam pun ok.xpela,pandai2 la borak ngan mak bapak aku..

ape aku buat ni..


die sedang berasap bersame temannye..best konvoi raye,tapi memang penat sebab xcukup rehat..johor-seremban-pahang-banting-s.alam-klang..disebabkan xcukup rehat,isnin ponteng xmasuk opis..(mintak maaf ek supervisorku..huhu)

ok..enough cerite pasal bf,nanti orang muak.

Jeng..jeng...

mau try Bodyshop..orang kate brand ni ok.so..after 10 mins consultation,die suggest seaweed..suitable for orang yang oily skin+tidak berjerawat seperti saye la kononnye...penat wat research pasal tea tree oil,rupe2nye itu sesuai untuk oily skin+berjerawat (menurut consultation body shopla..aku pun baru tau)..so try la starter kit seaweed for rm79 + free tea tree oil facial wash (dah aku beriye sangat research bende ni,diorang bagi free)..baik betul org2 bodyshop ni..then i said to my bf "harap2 pasni cantik macam siti"...kikikikiki..kesimpulannye hujung minggu saye banyak abis dalam bas =)

Friday, October 1, 2010

Hidup saya!!

penah muntah hijau?..sy penah ,tapi entry ni bukan nak tunjuk yg saye muntah hijau..tapi dah ade rase2 muak nak muntah..rase loya tengok coding Matlab...i mean untuk research master saye..saye nak abiskan master cepat sebab nak cepat keje n cepat kawen..huwaaaa...bilekah impian itu akan tercapai...huuhu...

kadang2 ade terselit rase menyesal sebab sambung master...TAPI...everything happens..there must be a reason for that..dengan sambung master ni,saya banyak jumpe orang2 yang hebat,and dapatla cedok2 ilmu diorang...tapi tula...kejap ade semangat,kejap takde semangat...haritu sebelum raye takde semangat...tapi setakat ni saye ade semangat sebab rase nak kawen...mak,bf n abg sulong pun galakkan suruh abiskan master cepat so that saya boleh terus keje n kawen...

HIDUP NORHIDAYAH!!!!!