Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, October 24, 2010

25 random things, facts, habits, or goals about you

Thanks kepada poyaty kerana tag name saye untuk mendedahkan 25 random things, facts, habits, or goals about you..seronok juge sekali sekala bile kawan2 blog ajak buat camni..('kawan2'..macam ramai benor kawan blog aku)..saye faham,especially bile seseorang itu berkawan dengan bf kite,mestila kite nak kenal kawan2 dia kan?..hehe..kidding je =p


  1. Nama saye sangat berbeza dengan adik beradik saye yang lain..Zulhani,Zaki,Ani Zarina,last sekali tibe2 Norhidayah..pelik sikit kan?takde huruf 'z' langsung..Then seumur hidup saye,tak pernah jumpe orang yang same name macam ayah saye 'Rasin'...tapi mase umur saye around 22-23 tahun,saya terjumpa sorang perempuan ni masuk tv yang mane ayahnye bername Rasin..and of coz orang tu orang malaysia,bukan piliphine ke,kemboja ke,afrika ke..
  2. Saye suke fikir negatif tentang sesuatu..dah abis fikir macam2 yang negatif,barulah saye akan fikir positif.
  3. Saye tak makan cendawan dan ikan keli..mase kecik2 dulu kakak selalu takut2kan saye kalau makan cendawan nanti tumbuh kulat dalam perut.bile dah besar saye try makan,tapi rase cendawan tu tak berape ngam di lidah saye.
  4. Saye juge tak makan seafood kecuali udang.itupun sikit je.sebabnye?..lepas makan saye akan mabuk,muntah2.Satu hari tu saye buat eksperimen makan kupang seekor..seekor sahaja...malam nak tido tu saye muntah2 sampai muntah hijau..iiiyeeeeeeekkkk.bende ni mula terjadi mase umur saye 22 thn kalau tak silap.sebelum umur tu takde pape plak.tapi lepas kejadian tu,terus fail makan seafood.
  5. Saye & bf saye berkenalan melalui majalah sekolah.(dia sekolah lain,saye sekolah lain).Dia pinjam majalah sekolah kawan dia,& pick beberape alamat+no fon perempuan kat page belakang sekali.seminggu lepas tu blind date kat HTAR klang mase arwah nenek sakit...first dia call nak berkenalan mase tu april fool,ingat orang salah nombor@nak main2.
  6. Sepanjang 2004-2010,lebih dari 10 kali saye putus dengan bf saye,tapi lepas tu baik semula.paling lame putus,4 bulan kot..kali ni insyaallah takde main2 dah..(yeke..huhu)
  7. Fizikal lelaki yang saye suke tengok ialah lelaki yang berambut panjang+berbadan tegap..kalau berisi sikit tu boleh terima..kalau kurus?...saye memang tak suke lelaki kurus.rase tak safe..(jahat betul aku,tuhan bagi suami kurus nanti taulah kau)..
  8. Saye tak pandai tawar menawar kalau beli baju..sebabnye saye akan beli baju kalau saye betul2 ade duit je,mase tu saye memang tak kisah kalau takde diskaun.Tapi,kalau poket tengah nipis murah camne pun memang saye takkan beli.Istilah ade duit bagi saye tu..kalau rm500 ke atas..itu namenye ade duit.Kurang dari tu memang saye katakan saye takde duit.
  9. Sejak saye sambung master,alhamdulillah saye tak pernah mintak duit lagi kat mak abah.everything pakai duit sendiri (duit geran research)..saye beli kereta,bayar yuran asrama,makan minum sumenye pakai duit sendiri.so orang di luar sane,tak payah berlagak la kalau kamu tu anak orang kaye.beli seluar dalam pun belum tentu kamu pakai duit sendiri..(huhu..ter'emo' plak saye)..
  10. Saye sangat2 menghormati orang yang background hidupnye susah+miskin,tetapi bangkit & berjaya dengan usaha sendiri.Begitu juga dengan orang yang familynye kaya,tetapi dia sedar itu bukan duit hasil titik peluhnya,lalu dia bersedekah dan berbelanje untuk kebajikan orang2 di sekelilingnye..(macam petikan dalam majalah pulak)
  11. Saye nak sangat2 kahwin cepat.Kalau boleh dalam minggu ni.Sekarang memang tak bolehla sebab nak kene cari dulu baju,pelamin,make-up,tok kadi..hahaha.
  12. Menonton wayang buat kali pertama pada umur 23 tahun dengan kawan2 class..Kali pertama dengan bf mase umur 24 thn,raye haritu.
  13. Selain dari Beyonce,another artist yang saye minat tapi bukan 'artis',Floorfever..group dancer dari Showdown 2010.Tshirt diorang yang mahal tu pun saya beli.tapi yang kelakarnye,saye tak pernah undi diorang dalam tv.
  14. Saye minat fotografi..tapi just suke2 je..satu hari nanti mungkin kalau dah kaye,saye nak beli kamera yang mahal,pegi melancong dengan hubby,tangkap gambar banyak2..buat satu gallery,pastu...amboi,panjangnye berangan.
  15. Saya sedang berusaha menurunkan berat badan yang sangat jauh dari berat ideal.Huh!.
  16. Saya seorang saje perempuan dalam research group saye..under dr.airil..Yang lain semuanya lelaki..iqbal,popo,jep,nayan,amid,paper,azim..setiap hari saye bekerja dengan lelaki2 ini.Bile kami travel,saya seorang sajelah perempuan.Setakat ni takde masalah,kerana saya memahami mereka dan mereka memahami saye..chewah..1 thing yang gentleman tentang mereka ni,mereka seboleh2 nye menjauhkan asap rokok mereka dari saye..good2..
  17. Ade sepupu2 saye kate muka saye+cara bercakap macam pelakon Nadia Mustapha..ade iras2 ke?..muka tau,bukan body..entahlah saye pun tak faham kenape dengan sepupu saye tu.
  18. Saye tidak boleh berkuku panjang.serba tak kene rasenye.kalo kuku ni panjang 0.5 mm je,cepat2 saye potong.
  19. Dekat muka saye ade bintik2 hitam,taktaulah nak panggil jeragat ke ape ke.tapi yang pasti ianye kekal,tak boleh dihilangkan.mungkin boleh dipudarkan.Senang cerita kulit saye ni macam mat salleh la..hahaha..
  20. Saye percaye barang2 yang brand nye agak terkenal+mahal,selalunye memang berkualiti.Jadi,apa salahnye bile dah mampu tu keluar duit lebih sikit kalau kite dah tau memang ia berbaloi.
  21. Saya takut dan selalu menangis bile membayangkan kematian.,kerana memikirkan banyak dosa2 yang telah dilakukan.Sesungguhnya Allah maha pengampun dan penyayang.
  22. Hidup saya dalam sehari tidak lengkap tanpa nescafe or coffee.Saya tak kisah pun berhabis duit setiap bulan beli white coffee (white coffee selalunye mahal sket dari coffee2 biase) atau ape2 jenama coffee yang rasenye enak.Kepuasan itu lebih penting!..ramai yang puji kalau saye bancuh air especially coffee @ nescafe,memang sedap..oh please la,saye memang expert buat air coffee/nescafe...betul,tak tipu.abah ajar saye bancuh nescafe sejak sekolah rendah lagi.
  23. Saya ade 3 jenis eyemo yang saya pakai setiap hari..eyemo biase untuk segarkan mata(without lense),eyemo 'Amo Clean&Blink' khas untuk lense.. and Permata Hijrah untuk rawat rabun(baru try 3 minggu)..
  24. Bagi saya,mak abah saye adalah segala2nye.Semoga Allah panjangkan usia kami untuk hidup bersama.
  25. Saya mudah menangis..sangat2 mudah..pernah sekali iqbal sakat2 saye dengan paper,malu sangat2 sampai nangis,entah pape kan?..Itu menangis kerana malu,kalau hal2 lain yang menyentuh hati, bagi saye tangisan perempuan itu bukan satu kelemahan.Saye ulang semula,BUKAN 1 KELEMAHAN.

Fuhh...ok poyaty,saye dah settlekan assignment kamu...selamat membaca =p

2 comments:

  1. goood. tp jgn salah fhm igt saya nk korek2 rasie awk sbb awk kwn dgn po taw. saje suke2 jek.

    hurmm, permata hijrah tu ade kesan x? kalau berkesan saya mahu guna juga lah

    ReplyDelete
  2. ok,sy fhm..hehe..permata hijrah tu sy gune yg colour pink.stakat ni ok la,xde kesan sampingan.cume xcheck2 lagi rabun yg latest ni brape,hopefully turunlah ia.hehe

    ReplyDelete