Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, November 29, 2010

Dari tanah rendah ke Tanah Tinggi

Kalau anda boring belajar,pergilah melancong.Lawatilah Malaysia,semuanya ada.Haha..macam tourist guide pulak.Memang saye nak jadi tourist guide pun kali ni.Mari kite kongsi pengalaman saya & family ke Cameron Highland.Memang saye batak pun.kalau tak faham batak tu ape,ia same ertinye dengan jakun.Kalau tak tau juge,sila tanye kawan2 anda.Ye,memang saye batak bile dapat rase angin sejuk di cameron highland..Cume saye expect mulut akan keluar2 asap bile bercakap ala2 macam cerita korea,tapi dah banyak kali menghembus,menyembur2 cakap,tetap takde keluar asap.

Sebelum saye mulakan cerita,pembaca dinasihatkan mengambil ubat mabuk,kerana anda mungkin mabuk bile bace cerite saye.Seriously,aku menyesal tak beli ubat mabuk@bawak minyak angin..cume,bile dah nak sampai kat rumah penginapan,baru lah abang ipar offer minyak kapak.tapi sayang salmah sekali,sudah terlambat...bau minyak parang ke,minyak pisau ke,takkan hilang mabuk tu.

Masuk exit tapah/cameron..nak menuju ke area brinchang tu dalam 69 km dengan jalan bengkang bengkok for every 30m..gile lah..Hanya doa dan tawakkal sajelah semoga tak muntah dalam kereta.





Dah sampai..apartmen yang kami sewa tu rm300 untuk 1 malam,dah macam sewa rumah sebulan la plak.




Besar kan dapur die....


Waktu ni kami nak keluar berjalan pegi pasar malam..sejuk memang sejuk.tapi untuk orang yang berlemak tebal seperti saye,tak payahlah pakai sweater.

Keesokan harinye,kami berjalan ke ladang strawberi & kaktus.Sebelum berjalan,amik gambar kenang-kenangan dulu.






Sampai-sampai je wajib bergambar.







Dalam ladang tu bukan je ade strawberi&kaktus semata-mata,tapi ade juge orang tanam sayur dalam tu.cantik..hijau je....sepanjang laluan tu,jangan lupe dongak atas untuk tengok pokok anggur.aku rase tu pokok anggur kot..



Aktiviti seterusnya,petik buah strawberi..boleh masuk 2 orang untuk 1 bakul.Agak mahal sikit,tak ramai yang masuk ladang tu.tapi kalau ramai2 pun tak best gak.Bayaran dibuat after petik strawberi.diorang akan timbang strawberi tu,1/2 kilo=rm20, 1 kilo=rm40...kiteorang kene?..rm56.tak kisah lah..janji enjoy.





Time ni memang dah penat,tak laratlah.Mane taknye,strawberi2 yang masak semuanye akan berat,dan menjulur ke bawah..jadi,kalau nak petik yang masak,besar,merah,kenelah cangkung sambil petik.


Sambil cangkung,amik gambar mak..

Sementara saye dan emak berpeluh2 petik strawberi,mereka2 yang lain menikmati strawberi cicah coklat.





Next,kiteorang panjat bukit kat ladang teh,mengah juge lah dibuatnye.same macam aku mengah nak taip cerite ni.


Pemandangan dari atas,tinggi ni lah kiteorang panjat bukit ni.







Kimi & wafi tengah berlakon konon2 petik daun teh..



Sampai2 atas je takde ape sangat yang menarik.Bagi saye lah..bagi anda saye taktau lah.saye pun tak tau anda dah pegi cameron ke belum..haha.Tempat ni sesuai lah kalau kite dah mengah2 panjat bukit,pastu boleh lah minum teh o ais yang takde ais,harapp sejuk je...rm2.50..~~nada frust.

Kemudian,ade board2 yang tulis history2 teh sepanjang laluan dalam tempat ni,kedai jual teh dalam tu pun kurang menarik.bukan sebab kotor ke ape,tapi bile masuk rase macam lebih best kalau beli teh dekat jusco..lebih kurang macamtu lah feeling dia.Yang lain2,cume pemandangan menarik,amik gambar,rehat2 minum makan..itu jelah yang kami buat kat atas tu.


Overall,best..berbalik kepada tujuan asal,bergembira bersama keluarga tercinta,kalau pergi mane2 pun memang best.

Saturday, November 27, 2010

Nikah,

Saye tengah tunggu pengantin lelaki..Saye sedang bersiap-siap,nervous,tengah pakai baju nikah ni..tak lame lagi pengantin laki nak sampai..excited gile babi..saat yang dinanti2 tibe akhirnye.. .Secare tibe2,handset saye vibrate,sms masuk.mesti pengantin laki sms nak bagitau dah sampai..saye pun bace sms tu..'dayah masuk ofis x?'..aik,nape k.selly sms saye pagi2 saye nak nikah ni??.saye pun jawab '..kenape kak?'....'xde ape,akak nak ajak beli breakfast..'...saye menggosok2kan mata banyak kali..

Ya,Allah..aku mimpi ke...benci,benci,benci..ingatkan betul2 nak akad nikah tadi..excited gile dah tadi..tension la bile musim orang kahwin je,mesti mimpi macam2..Semalam saye cerite kat Mr.J saye pasal mimpi ni..dia pun kate 'eloklah tu,petanda baik tu'..yelah tu..petanda baik kalau jadi kenyataan esok luse xpe juge..oklah stop.nampak sangat aku yang gile meroyan nak kawin sangat.

Harini,tengahari ini saye nak bertolak pegi cameron highland satu family...dah lame kiteorang nak pegi bercuti 1 family,tapi masing2 sibuk je.Abang sulung dah nak pegi sydney tak lame lagi bulan 12 ni.dia nak sambung phd & angkut 1 family dia.abis semua cucu2 takde dah kat malaysia ni nanti..balik2 je nanti kamu semua dah besar..

Ini tajuk lain plak.Saya malas.Saya M.A.L.A.S..saye malas nak buat research saye.saye malas nak siapkan keje tunjuk progress kat supervisor.saye tau,mesti supervisor saye kecewa same saye,tiap kali dia jumpe saye je,saye enggak ade progress yang menarik.Supervisor,sila rotan tangan saye.saye seorang pelajar yang malas.Penyakit malas memang susah nak diubati.Saye pelik,ape yang kurang dalam badan saye sampai saye malas begitu sekali.Ya Allah,bantulah saye,kuatkanlah hati saye,buka kan lah hati saye ini supaya saya sentiasa menghargai mase2 yang ade,menggunakan mase dan peluang sebaik mungkin..saya taknak menyesal di kemudian hari..di kala orang lain sudah berjaya pergi keje pakai Honda Accord,pakai X6,caldina ke,saya terkial2 baru nak writing thesis.saye tidak mahu begitu.Ya Allah,Amin Ya Rabbal Alamin..

Tuesday, November 23, 2010

Nak kawin tak?

Sekarang musim kahwin..ye,sekarang ni musim kahwin..ye,iye,saye tau sekarang ni musim orang kahwin sebab cuti sekolah dah start..Memang diri ini terasa nak kahwin,tapi apekan daye duit belum cukup.itu satu hal...yang lain hal,mak mr.J nak operate mata dulu tahun depan..,kene la tunggu turn hospital kerajaan..lain-lain hal lagi,lepas tunggu turn,baru boleh operate..seterusnya,lepas operate mestilah kene tunggu mata sembuh.Lepas mata dah sembuh,mestilah nak kene berterima kasih,beramah mesra,tegur2 doktor,nurse yang merawat,sedara mara,sahabat handai,jiran tetangga..selepas itu,baru boleh merisik,meminang,bertunang...nampaknye jauh beribu batu lagi perjalanan saye.

Baru-baru ni saye bace majalah mingguan wanita (cover depan abby abadi)..dalam tu ade sebut,'Alasan terburuk berkahwin'..kalau tak faham,saya dah pun sediakan contoh2 yang selalu berlaku dalam kehidupan kite,yang mane salah satunye mungkin akan buat anda akan terase lepas ni.

1-Terlanjur..kawin express.sebelum orang nampak perut membesar,cepat2 kahwin.

2-rapat dengan keluarganya..contoh,kau admire sangat kat mak dia,sebab mak dia cantik..bukak kedai facial muka.bapak dia plak pandai masak macam chef wan,jadi keje kau nak facial muka free&makan sedap je lepas kahwin.

3-ikut rakan..ramai kawan2 yang dah kawin,jeles,sedih,nanti tinggal sorang2 je yang tak kawin2.

4-penuhi impian keluarga..mak abah kau takut kau ni tak laku,takde sape pinang.jadi dijodohnye kau dengan jiran sebelah rumah.

5-terlalu kerap bersama..macam belangkas,tau nak dating 24 jam shoping pegi jusco je,tapi kenal hati budinye pun tidak.

6-dia cantik/hensem..ini kes jelita anggun mempesona macam rozita che wan la kot.takut dikebas orang.

7-didesak..ugut2 ni....'kahwin dengan i hujung minggu ni,kalau tak,kite putus'...

8-ditangkap khalwat..menutup malu

9-langkah baru...standard la,rumah dah ade,kereta dah ade,keje bagus,ape lagi yang anda mau..

10-'berhutang'..pisang emas dibawa belayar,masak sebiji di atas peti,hutang emas boleh ku bayar,hutang budi dibawa mati'...


Dalam banyak2 10 alasan ni,percayelah cakap saye,tak 2 pun,paling2 mesti 1 kene kat diri anda,kan?kan?kan?...tak 1 pun mesti 1/2..Tapi nak diikutkan,zaman sekarang dengan globarisme kat malaysia ni,semua alasan2 ni bukan lah 'alasan buruk' lagi..sebaliknye saye rase semua ni dah jadi alasan2 yang memang orang guna untuk berkahwin.Ish3.

Wednesday, November 17, 2010

Lebih sedikit

What would you do,if you get tomorrow's news today?..Itu bukan tajuk sebenar entry ini..

Malam ni memang payah nak tido,asyik fikir sepanjang mase...Marilah kita muhasabah diri..

-Sampai ke hari ni,saye taktau pekerjaan ape yang saye minat after habis study ni.I don't know,i don't know,i don't know!..Ape yang saye tau,saye sambung master bukan sebab nak jadi lecturer.Itu memang confirm saye tau.Dan yang saye pasti,saye ade minat nak sambung master,that's why i'm doing this.

One day, a man asked me about my master research,my future's plan,what i'm interested into and my future's career..i had answer all the questions,except one....'what is your personal legend?'..then saya senyap..there are two reasons why i'm quiet suddenly..First,i really don't know what is the meaning of 'personal legend'..second,if i know what it is about, i still don't know how to answer it..

I still don't know what is my specialize,what is my ability..i'm always thinking about this most everyday,'am i doing the right thing??'..'if it is right,why i'm always feel unsatisfied,guilty,unhappy..'..sometimes,terlalu banyak excuses.

Macamne plak kalau kite sedang berada di pertengahan jalan,melakukan perkara yang selama ni kita rase kite suke,then suddenly rase menyesal,mahu berpatah balik..macamne plak tu?..

Sometimes kite kene identify betul2,adakah itu adalah benar2 penyesalan&mahu berpatah balik..,ataupun 'kekecewaan sementara' yang mane pekerjaan yang kite lakukan selama ini kurang membuahkan hasil.Kadang2 saya nak tau juge,berapa banyak harga yang perlu kite bayar untuk dapatkan short term succes?..Pada satu tahap,kite akan rase perkara yang kite nak sangat lakukan suatu mase dahulu,akan bertukar menjadi perkara yang paling kite benci sehingga rase mahu berpatah balik.

Nikmat kejayaan itu terlalu indah..TERLALU INDAH.tetapi terlalu sukar nak capai.Apa yang saya tau,saya cume nak create something yang membezakan saya dengan orang lain.Yang orang lain takde,tapi saya ade.Yang orang lain takboleh buat,tapi saya boleh buat.Atleast,saya boleh buat sesuatu 'bagus lebih sedikit' berbanding orang lain.Tak kisahlah,lebih pantas ke,lebih hebat ke,asalkan 'bagus lebih sedikit' dari orang lain.Saya nak rase nikmat itu.Nikmat yang mane saya "lebih sedikit" berbanding orang lain.

Sunday, November 14, 2010

Ini kerja yang saya suka.

Saye suke bile mak bagi duit shopping.suke sangat2...lebih2 lagi di saat saye sedang berjimat cermat nak bayar roadtax hujung bulan ni.Sebenarnye,dah lame mak tak bagi saye duit shopping,lagipun saye dah besar,bukan budak2 nak tadah tangan mintak duit belanje dari mak.tapi sekali-sekala bile dah dewasa ni dapatlah merase duit shopping pemberian mak,yang begitu bersesuaian dengan peringkat umur saya.


Lepas balik dari Ipoh,saye rehat2 je kat rumah.dapat permission cuti direct sampai raye haji.thanks dr.airil.Dr.ahmad camne plak?memandai je ko cuti dayah ooii.Saye harap dr.ahmad memahami saye dari sudut hatinye bahawa saye sedang bercuti panjang.

Hari pertama bercuti,saya penuhi dengan temankan mak pegi shopping kain ela kat banting..honestly,saye lebih suke beli kain ela kat banting berbanding kat Nilai square..kat sane memang pening sebab banyak sangat kedai.kat Banting pun banyak juge kedai kain,tapi takdelah sebelah2@rapat2 macam kat Nilai..



Harga tulis RM80 sepasang..bile mak betul2 nak beli tibe2 je diorang bagi harga rm50 sepasang..belum sempat tawar,dah dapat harga murah.After that,makan petang kat Ani sup Utara sebelah McD banting..










Hari kedua cuti,duduk rumah.Hari ketiga (ahad) kembali bershopping semula bersama Mr.J..Bagi saye,salah satu perkara yang lelaki susah nak buat dalam hidupnya ialah temankan gf bershopping..Sorry by,this time u kene temankan i..i janji i belanje u tengok wayang Cuti-Cuti Cinta yang u nak sangat2 tengok tu..dari deepavali haritu lagi asyik sebut2 je..



Rambut awak ni selalu kene muka saye,tercucuk2 kat mata saye..



Hasil shopping harini ialah,sepasang kasut NYC ala emak2 berdiskaun 50%...sepasang kasut bata kiriman emak,sepasang cardigan jenama scarlett johanson...wahh....mesti mahal,jenama pelakon hollywood tu..Tipu je,jenama scarlet jusco.





Setelah tawaf jusco selama 2 jam setengah,inilah hasil yang saye dapat.2 jam setengah kire standard la kan dapat 1 baju,2 kasut?...itu pun saye terpakse stop shopping sebab muka Mr.J dah monyok semacam.Kesimpulannye,kalau nak shopping,adelah menjadi satu kesalahan besar anda membawa bf anda sebagai peneman..melainkan dah tau nak cari ape&di mana kedainye.Lagi bagus kalau sebelah kedai tu ade smoking area,sudah tentu bf anda tidak akan monyok@merungut.

Anyway thanks b,i perasan u tertido dalam wayang.but its ok..jom kite balik.mak dah call suruh balik ni,dah malam..

sampai rumah...pengsan............goodnite.

Sunday, November 7, 2010

Deepa with Mr.J

Deepavali tahun ni,kami decide beraye di johor..Hehe,macam real plak sambut raye..Eh,saya serius lah ni,zaman sekolah dulu mak selalu bawak saye beraye ke rumah kawan2nye kat area sepang,banting.Dapatlah merasa tosei,capati,kari ayam yang lazat,dan juga kuih 'batu'.saya tak tau ape name dia,tapi serius keras macam batu+sedap.

Mr.J datang jumaat lepas..tak taulah datang sebab nak pujuk ke,nak beraye ke,ape ke..yang penting,dia datang menjenguk saye & ayahnye di ulu tiram.Sampai2 je lepas maghrib,kami terus makan malam,tengok wayang..Pagi sabtu,saye menjemputnye di rose cottage,tapi keadaan mase tu agak 'tense' sedikit sebab saye datang dalam keadaan marah.Saye dah bagi sejam untuk dia mandi bersiap.tapi sejam tu TAK CUKUP.I taulah rambut u tu panjang..tapi takkanlah nak syampu sampai sejam.Namun, apakan daya,kerana kasih,ku turutkan jua...

Aktiviti di siang hari,(bukan pagi)..pegi maxis daftar subline then baru sarapan.Sebenarnye dah lame nak buat subline,tapi tak pegi2 maxis.Selame ni masing2 berlagak pakai bil sendiri2.




awak buat ape dengan handset saye tu?..spotcheck ek??...



Sarapan kami,dah lame tak makan megi goreng...uisshhh..abis licin.

Sebelum pegi rumah Pa,bershoping barang dapur dahulu untuk Pa dia...Rasenye ini 1st time kami beli barang dapur same2..


Singgah sana,singgah sini,last2 nak dekat pukul 2 baru sampai Ulu tiram...Pukul 4 ptg gerak balik selangor,seperti yang telah dijanjikan,saye balik secara paksa rela setelah menerima ugutan daripada mak..haha.gengster betul mak.Sampai2 je pukul 9 pm,masing2 muke dah macam roti canai terkulai di atas pinggan..tak boleh nak rehat lame2 sebab dah janji dengan yani nak pegi kenduri kawin kawan sekolah rendah.Encik jali tolong jage rumah sekejap,sementara saye,abah dan emak keluar pegi kenduri kawin.Kamu tak dibenarkan balik klang malam tu kerana kamu penat+hujan.bumbung kereta kamu kan bocor..hahaha..alasan,pandailah kau dayah..



Perbualan lelaki-lelaki 'mengandung'..hahaha..saye dan mak gelak tak henti2..Jangan marah ye abah,mintak ampun.hehe..mak yang ajak saye gelak.Doakan kami,perjalanan kami masih jauh =)


Ahad,pergi kenduri kawin cousin..saye takdelah rewang lebih-lebih pun.cume tolong buat lauk makan beradap je.Tapi penat tak hengat betul...



Budak tahfiz sorang ni request nak menyanyi...dua lagu dia mintak....sedap suare adik.hehe




Inilah hasilnye..jauh perjalanan,maka luas lah pemandangan gambar di atas..makcik saye tau saye jauh2 balik dari jb ke selangor sebab nak attend kenduri kawin anak dia..Tengokla....banyak betul cenderahati makcik bagi.Bayangkanlah saye & mak merempit naik motor,bawak semua2 ni.bakul motor kan kecik,boleh bayangkan kan???....Yang colour purple dari makcik,yang colour pink dari pengantin perempuan,yang colour coklat dari pengantin lelaki..wahh..banyaknye,tapi takde satu pun yang saye bawak balik ke johor.semua saye dah abiskan malam tu juge..hehe.


Penat merewang tak hilang lagi.isnin pagi bertolak balik johor.sampai utm pukul 1 pm, pkl 2 terus masuk ofis.memang layu..balik ofis je terus beli makanan,lepas maghrib makan,tido..bangun pukul 12 am pun penat masih tak hilang lagi..Penat,tak tau ape yang penat sangat.Penat berborak,mungkin..

Tetibe saya teringat,ahad lepas nampak makcik yang sorang lagi ni,badan susut,kurus sebab kene sawan mayat dari sebelum raya lagi.Hasilnye,badan lemah,takde selera.Agak2 saye ni penat+badan lemah,ade kaitan dengan sawan pengantin tak??..boleh kurus jugak ke??..hehe

Sudah2,lusa mau travel ke perak...mari kite simpan tenaga (tido) bermula dari malam ni. =)

Wednesday, November 3, 2010

Cerita 2 minggu

Dah lame tak update blog..nak buat camne kan,emosi terganggu,jadi secara tak langsung blog juge terganggu..hehe..Alkisahnye,sudah lame saye tak makan buah..susah betul nak makan buah sebab takut gusi berdarah..kalau orang offer suruh gigit sikit pun saye taknak,nanti abis tercemar buah itu,kesian mereka.Saye tau,buah-buahan itu sedap & berkhasiat..tapi saye cume akan makan kalau ianye dah siap dipotong2...kalau tak,jangan harapla.aku ni memang pemalas..

dan di suatu petang..jejaka iran di sebelah saye telah meng'offer' buah epal kepada saye...saye dah tolak pun dia tetap nak bagi jugak..siapkan tolong amikkan dari peti ais+basuh kan lagi..hehe..sedap sungguh epal tersebut.Lain kali boleh bagi lagi..jangan ko mandrem aku sudahla..


Lupekan soal buah...Baru-baru ni saye telah diberi amaran keras oleh ****...setelah 2 minggu saye mogok,akhirnye saye terpakse akur dengan amaran keras berkenaan..Yela2,start harini i dah pakai balik dah cincin ni!..Ha tula..tau pun kau takut kalau aku tanggal cincin nanti ade orang ngurat.Minggu ni mak suruh balik deepavali plak..ingatkan nak tunggu raye haji terus..emmmm....camne ni ye..banyak nye aktiviti bulan 11 ni...

6-7 -sepupu kahwin..mak suruh pegi.mak siap ugut lagi 'kalau malas nak pegi sepupu
kahwin,nanti takde sape nak datang waktu ko kawin'..lebih kurang begitu lah
maksudnye.
10,11 -pegi perak,presentation
13-17 -ade kemungkinan nak pegi sabah holiday dengan family..belum pick tarikh lagi.
20 -plan nak pegi kedah,ain kahwin..
25 -aku kene bayar roadtax
27-28 -Bai+lin kahwin..takkan x pegi plak.Bestfriend jali..hurmmm..

Kesimpulannye,macam nak kene buat pinjaman bank 'Mak&Abah Sdn.Bhd' je ni..haish...jangan,jangan..