Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, November 29, 2010

Dari tanah rendah ke Tanah Tinggi

Kalau anda boring belajar,pergilah melancong.Lawatilah Malaysia,semuanya ada.Haha..macam tourist guide pulak.Memang saye nak jadi tourist guide pun kali ni.Mari kite kongsi pengalaman saya & family ke Cameron Highland.Memang saye batak pun.kalau tak faham batak tu ape,ia same ertinye dengan jakun.Kalau tak tau juge,sila tanye kawan2 anda.Ye,memang saye batak bile dapat rase angin sejuk di cameron highland..Cume saye expect mulut akan keluar2 asap bile bercakap ala2 macam cerita korea,tapi dah banyak kali menghembus,menyembur2 cakap,tetap takde keluar asap.

Sebelum saye mulakan cerita,pembaca dinasihatkan mengambil ubat mabuk,kerana anda mungkin mabuk bile bace cerite saye.Seriously,aku menyesal tak beli ubat mabuk@bawak minyak angin..cume,bile dah nak sampai kat rumah penginapan,baru lah abang ipar offer minyak kapak.tapi sayang salmah sekali,sudah terlambat...bau minyak parang ke,minyak pisau ke,takkan hilang mabuk tu.

Masuk exit tapah/cameron..nak menuju ke area brinchang tu dalam 69 km dengan jalan bengkang bengkok for every 30m..gile lah..Hanya doa dan tawakkal sajelah semoga tak muntah dalam kereta.





Dah sampai..apartmen yang kami sewa tu rm300 untuk 1 malam,dah macam sewa rumah sebulan la plak.




Besar kan dapur die....


Waktu ni kami nak keluar berjalan pegi pasar malam..sejuk memang sejuk.tapi untuk orang yang berlemak tebal seperti saye,tak payahlah pakai sweater.

Keesokan harinye,kami berjalan ke ladang strawberi & kaktus.Sebelum berjalan,amik gambar kenang-kenangan dulu.






Sampai-sampai je wajib bergambar.







Dalam ladang tu bukan je ade strawberi&kaktus semata-mata,tapi ade juge orang tanam sayur dalam tu.cantik..hijau je....sepanjang laluan tu,jangan lupe dongak atas untuk tengok pokok anggur.aku rase tu pokok anggur kot..



Aktiviti seterusnya,petik buah strawberi..boleh masuk 2 orang untuk 1 bakul.Agak mahal sikit,tak ramai yang masuk ladang tu.tapi kalau ramai2 pun tak best gak.Bayaran dibuat after petik strawberi.diorang akan timbang strawberi tu,1/2 kilo=rm20, 1 kilo=rm40...kiteorang kene?..rm56.tak kisah lah..janji enjoy.





Time ni memang dah penat,tak laratlah.Mane taknye,strawberi2 yang masak semuanye akan berat,dan menjulur ke bawah..jadi,kalau nak petik yang masak,besar,merah,kenelah cangkung sambil petik.


Sambil cangkung,amik gambar mak..

Sementara saye dan emak berpeluh2 petik strawberi,mereka2 yang lain menikmati strawberi cicah coklat.





Next,kiteorang panjat bukit kat ladang teh,mengah juge lah dibuatnye.same macam aku mengah nak taip cerite ni.


Pemandangan dari atas,tinggi ni lah kiteorang panjat bukit ni.







Kimi & wafi tengah berlakon konon2 petik daun teh..



Sampai2 atas je takde ape sangat yang menarik.Bagi saye lah..bagi anda saye taktau lah.saye pun tak tau anda dah pegi cameron ke belum..haha.Tempat ni sesuai lah kalau kite dah mengah2 panjat bukit,pastu boleh lah minum teh o ais yang takde ais,harapp sejuk je...rm2.50..~~nada frust.

Kemudian,ade board2 yang tulis history2 teh sepanjang laluan dalam tempat ni,kedai jual teh dalam tu pun kurang menarik.bukan sebab kotor ke ape,tapi bile masuk rase macam lebih best kalau beli teh dekat jusco..lebih kurang macamtu lah feeling dia.Yang lain2,cume pemandangan menarik,amik gambar,rehat2 minum makan..itu jelah yang kami buat kat atas tu.


Overall,best..berbalik kepada tujuan asal,bergembira bersama keluarga tercinta,kalau pergi mane2 pun memang best.

1 comment:

  1. pasni blh g trip g tpt lain lak..usha2 la ek.. ;p
    (^_^) anizarina

    ReplyDelete