Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, November 7, 2010

Deepa with Mr.J

Deepavali tahun ni,kami decide beraye di johor..Hehe,macam real plak sambut raye..Eh,saya serius lah ni,zaman sekolah dulu mak selalu bawak saye beraye ke rumah kawan2nye kat area sepang,banting.Dapatlah merasa tosei,capati,kari ayam yang lazat,dan juga kuih 'batu'.saya tak tau ape name dia,tapi serius keras macam batu+sedap.

Mr.J datang jumaat lepas..tak taulah datang sebab nak pujuk ke,nak beraye ke,ape ke..yang penting,dia datang menjenguk saye & ayahnye di ulu tiram.Sampai2 je lepas maghrib,kami terus makan malam,tengok wayang..Pagi sabtu,saye menjemputnye di rose cottage,tapi keadaan mase tu agak 'tense' sedikit sebab saye datang dalam keadaan marah.Saye dah bagi sejam untuk dia mandi bersiap.tapi sejam tu TAK CUKUP.I taulah rambut u tu panjang..tapi takkanlah nak syampu sampai sejam.Namun, apakan daya,kerana kasih,ku turutkan jua...

Aktiviti di siang hari,(bukan pagi)..pegi maxis daftar subline then baru sarapan.Sebenarnye dah lame nak buat subline,tapi tak pegi2 maxis.Selame ni masing2 berlagak pakai bil sendiri2.




awak buat ape dengan handset saye tu?..spotcheck ek??...



Sarapan kami,dah lame tak makan megi goreng...uisshhh..abis licin.

Sebelum pegi rumah Pa,bershoping barang dapur dahulu untuk Pa dia...Rasenye ini 1st time kami beli barang dapur same2..


Singgah sana,singgah sini,last2 nak dekat pukul 2 baru sampai Ulu tiram...Pukul 4 ptg gerak balik selangor,seperti yang telah dijanjikan,saye balik secara paksa rela setelah menerima ugutan daripada mak..haha.gengster betul mak.Sampai2 je pukul 9 pm,masing2 muke dah macam roti canai terkulai di atas pinggan..tak boleh nak rehat lame2 sebab dah janji dengan yani nak pegi kenduri kawin kawan sekolah rendah.Encik jali tolong jage rumah sekejap,sementara saye,abah dan emak keluar pegi kenduri kawin.Kamu tak dibenarkan balik klang malam tu kerana kamu penat+hujan.bumbung kereta kamu kan bocor..hahaha..alasan,pandailah kau dayah..



Perbualan lelaki-lelaki 'mengandung'..hahaha..saye dan mak gelak tak henti2..Jangan marah ye abah,mintak ampun.hehe..mak yang ajak saye gelak.Doakan kami,perjalanan kami masih jauh =)


Ahad,pergi kenduri kawin cousin..saye takdelah rewang lebih-lebih pun.cume tolong buat lauk makan beradap je.Tapi penat tak hengat betul...



Budak tahfiz sorang ni request nak menyanyi...dua lagu dia mintak....sedap suare adik.hehe




Inilah hasilnye..jauh perjalanan,maka luas lah pemandangan gambar di atas..makcik saye tau saye jauh2 balik dari jb ke selangor sebab nak attend kenduri kawin anak dia..Tengokla....banyak betul cenderahati makcik bagi.Bayangkanlah saye & mak merempit naik motor,bawak semua2 ni.bakul motor kan kecik,boleh bayangkan kan???....Yang colour purple dari makcik,yang colour pink dari pengantin perempuan,yang colour coklat dari pengantin lelaki..wahh..banyaknye,tapi takde satu pun yang saye bawak balik ke johor.semua saye dah abiskan malam tu juge..hehe.


Penat merewang tak hilang lagi.isnin pagi bertolak balik johor.sampai utm pukul 1 pm, pkl 2 terus masuk ofis.memang layu..balik ofis je terus beli makanan,lepas maghrib makan,tido..bangun pukul 12 am pun penat masih tak hilang lagi..Penat,tak tau ape yang penat sangat.Penat berborak,mungkin..

Tetibe saya teringat,ahad lepas nampak makcik yang sorang lagi ni,badan susut,kurus sebab kene sawan mayat dari sebelum raya lagi.Hasilnye,badan lemah,takde selera.Agak2 saye ni penat+badan lemah,ade kaitan dengan sawan pengantin tak??..boleh kurus jugak ke??..hehe

Sudah2,lusa mau travel ke perak...mari kite simpan tenaga (tido) bermula dari malam ni. =)

No comments:

Post a Comment