Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 31, 2010

Life has change

New year is coming..Macam2 azam baru ade dalam kepala otak ni.sudah semestinye saye juge perlu memperbaharui blog ini..walaupun tak reti mane,takpela,janji ade new face for this new year 2011..

Dalam mase yang same,fasa kehidupan saye juge turut berubah..hopefully all my plans going smoothly this year..and also my new job with my Scylla's team,harap2 keje kami ni berjalan dengan jayanye.

Dalam mase yang same juge pening2 memikirkan warna tema for engagement day..Actually tak tau lagi nak buat bulan berape,so tak boleh la nak syok sendiri kan..bile tanye mak,sekejap bulan 2,sekejap bulan 3,sekejap bulan 2 balik..mane satu ni omak ooii...

Ape pun sementara tengah Year End Sale ni,rebut peluang shopping sikit2..bayangkan lah,untuk beli face towel+toiletris pun makan mase 3 jam,beli set wallet+belt pun makan 2 hari..itu baru dua dulang,lebih 5 dulang lagi tu belum survey lagi..poning kepalo den..

Itu baru barang2,belum dress lagi..



gambar2 ni saye amik dari blog womenboutiqe..cantik2..Orang sekarang ni bertunang dah macam buat majlis kahwin.Sebelum ni,kalau saye tengok pics engagement orang lain mesti saye akan cakap pelamin2,baju vogue2,semua tu membazir je...cantik memanglah cantik,aku pun ade gak teringin macamtu,tapi seriously membazir,pelamin dah berape ratus,pastu baju liplap2 tu dah berape ratus,siap ade doorgift lagi,upah fotographer lagi,certain majlis tu siap ade invitation card lagi..makk ooii...then saye fikir,mereka semua tu mampu sebab itu mereka buat majlis macamtu.Manakala saye tidak berada di tempat mereka,iaitu di tempat orang2 yang mampu berbuat begitu..

Sehinggalah pada 1 hari bile Allah bagi rezeki pada saye..suddenly saye berubah fikiran..Saye anggap itu adalah reward pada diri saye,dan sepanjang hidup saye sebelum2 ni.Bile dah mampu,dah tentu saye nak yang terbaik untuk diri saye.Yang pasti kalau nak membazir pun saye guna duit saye sendiri,bukan guna duit orang,bukan duit mak abah,bukan duit bf,bukan duit jiran sebelah atau sape2 pun..Dalam mase yang same,saye tak nak kufur nikmat..(amboi,pandai nye ko cakap dayah..)..Betullah..ingat saye merepek ke..

Ok,back to the engagement theme,dalam list saye ade colour :-

-kuning cair
-peach (betul ke eja?)
-merah pun aku nak juge..
-gold..

Tapi setakat ni gold menjadi pilihan..mungkin boleh combine sket dengan colour lain..biru cair telah diharamkan oleh bf,die suruh simpan colour tu untuk wedding nanti..lame lagi tu ooii..

Sudah2!.kalau keje kau asyik nak fikir pasal theme engagement2 yang entah sebulan dua lagi tu..,baik kau keje dengan Pak Abu ke, atau mane2 butik pengantin.theme ni boleh fikir balik sebulan after ni nanti..haha..Sebelum aku dengar 'hidayah,you are fired!'...lets back to work!.Kembali ke pangkal jalan!.

Monday, December 27, 2010

bile duit banyak,entry pun panjang..haha

Sebelum tu,ade iklan sekejap..ini anak2 kak liza..mereka adalah kembar yang sedang membesar..ok,next!!..







Entry ini panjang sedikit...sebabnye?..bile duit banyak,entry pun panjang..lalalallala..haha..amboi,bukan main riak lagi kau dayah..taklah panjang mane pun entry ini.sila jangan bosan ye.

Bile cuti panjang,mesti kenangan di kampung pun panjang..dah lame saye tak join aktiviti kat kampung saye ni.yela,dari zaman sekolah sampai sekarang tak penah lekat kat kampung.asyik merantau belajar je.Sabtu lepas,saye join mak saya ke masjid sebab ade family day kat kawasan rumah saye ni.Happening gak,pagi2 mak dah marah suruh bangun sebab ade pertandingan memancing depan masjid.



see?..ramai kan..



kat sini ade pertandingan mewarna..ibu2 lebih ramai dari budak2 =)



ini jiran saye..mereka suke main kasut tomit saye@mak saye..siap tanye lagi kasut ni kak dayah pakai lagi ke x?.Mari kite bercerite tentang mereka..hehe


Mereka ade 5 beradik..tiap2 petang 3 orang dari mereka akan datang ke rumah saye untuk mengaji dengan mak saye...lepas mengaji,mereka akan bermain kasut tomit saye semula..

sudah2,...berdosa kalau kite mengumpat jiran..

belah petang sabtu tu plak..saye pegi meronggeng dengan sahabat handai saye...macam biasela,di alamanda..gambar2 di bawah telah di combine sebab malas nak upload satu2..huhu


macam biase,kami tak miss makanan warisan nenek moyang kami yg berasal dari jepun..sushi king..haha,bajet kulit putih melepak macam awek jepun.lantak la...yang pasti Piri-piri chicken sudah berada dalam perutku..






balik singgah giant Nilai..try la fish spa ini..ade bran?..haha

Saturday, December 25, 2010

Bile dah dapat..

Segmen flash back..

Dulu, kami selalu keje sampai lewat malam,sekejap concentrate dengan master,sekejap concentrate dengan projek.Sekejap dengar janji manis,sekejap dengar berita pahit.Travel sane sini,present itu ini,layan karenah orang tu,orang ni.Hujung minggu standby,takde nak jalan2 sangat sebab sentiase on-call in case kalau ade keje ape2.

Sekarang..

Duit dah dapat,projek dalam tangan..tinggal laksanakan tugas masing2 je...
Dalam mase yang same..settlekan nazar2....

1) nazar untuk parents
2)life insurance+haji
3)nazar sedekah

Selebihnye nak tukar spect baru,spect lame dah uzur gile..malu nak pakai.Then nak cari Sharklee.susah betul nak jumpe.Last makan mase matrik dulu2..Eh,tak mengape ke heboh2 pasal nazar ni?...takpe kot.. =)

Harini saye,emak&kakak berjoli2.We went to SACC mall and everything is on me.Takpela,setakat kakak pau kasut valentino rudy,mak pau kasut bata comfort,bolehla saye buat muka berlagak jadi orang kaye time tu..haha..ape sangat la nak dibandingkan duit tu dengan doa2 mereka kepada saye..kan?kan?..

Then we went to jakel..rambang mata cik janet ooiii..then mak sibuk2 suruh saye cari kain,suruh tempah baju 'ehem2'..padehal aku sendiri pun tak tau nak pilih bulan ape untuk 'ehem2' tu..

Bile sampai rumah je..saye terfikir,termenung..'boleh ke aku abiskan bace buku sebelum selasa ni?'...harap2 boleh..

Malam ni mood rindu datang...

**rindu pada abang+family die kat Australia sekarang.Semoga cepat sikit la phd kamu tu abis.Baru seminggu,teringat gelak tawa anak2 buah..
**rindu nak call encik buncit saye..menyesal aku tak bayar bil tadi,kan dua2 dah kene block padan muka.

Saturday, December 18, 2010

Ketagih baju puff

Sekarang tengah ketagih baju lengan 'puff'..kalau tak tau ape itu baju berlengan puff,baju tu ade kedut2 dekat lengan @bahu.Selalu amoi2 suke pakai tshirt kedut2 tu..Ni contoh dress lengan puff dari blog ralphpines..dalam blog tu banyak jual tshirt lengan puff & lain2.



Dalam mase sebulan ni saje,saya dah beli 4 pasang t-shirt lengan 'puff'...beli kat jusco je,jadi sila jangan gelakkan saye kalau baju saye same corak dengan baju orang lain.tapi takdelah saye beli 4 pasang sekali gus..mula2 beli sehelai,pastu Mr.J puji..lagipun selesa,memang takde langsung rase bahu tu kembang besar macam baju orang main ragbi..rase macam biase je..then saye beli lagi sehelai..pastu selang beberape hari saye beli lagi 2 helai..


Maaf,saye malas nak rotate gambar ni..anda rotate la kepala anda..Mr.J tak tau saye beli baju ni sampai 4 pasang dalam mase sebulan.Harap2 dia tak bace entry ni.Tapi kalau dia bace takdelah jadi pape pun.

Saturday, December 11, 2010

Simpan yang lame,dapat yang baru

Kali ini kene cerita sikit-sikit saje,tak boleh cerita lebih2..


Ini yang lame...lepas ni simpan jela elok2..



Sebab...saya dah dapat yang baru..



peeewwwiitt..

Terima Kasih Allah..Ini baru permulaan.Masih panjang lagi perjalanan kami.Semoga jodoh dipanjangkan tuhan.Amin.

Monday, December 6, 2010

Pilih antara 3

Mulai harini saye kene pilih antara 3..ade 3 pilihan...Kenape sekarang baru nak pilih?sebelum2 ni kenape tak fikir macamtu?..sebabnye,fikiran itu baru datang semalam.Dalam mase yang same saye juge sedar ape yang saye buat selama ini kurang dan memang sangat2 kurang membuahkan hasil..Berikut merupakan pilihan2 tersebut :-

1)...menjadi student yang selalu datang awal ke ofis,tapi agak lambat progress nya dari segi result analysis,atau pape jela.Yang penting,progress die memang lembab.Kerana sebelum2 ni dia fikir jika dia datang awal ke ofis,die boleh memulakan kerja dengan cepat,lebih tumpuan dan sebagainye la.

2)..menjadi student yang ikut suke hati die nak datang ofis pukul berape,dalam mase yang same die sendiri pun tak tau dia boleh buat kerja atau tak di rumah@hostel,mahupun di ofis.die sendiri pun xsure dia boleh produce result2 yg memuaskan hati supervisor die..

3)..menjadi student yang datang ofis tidak terlalu lewat@tidak terlalu awal, dalam mase yg same jika dia rase rumah@hostel itu menyenangkan dia nak buat keje bab2 programming,maka dia duduklah di rumah..dalam mase yg same,dia juga tidak mengabaikan ofis kerana dia tau dia perlu ade perbincangan dengan supervisor die..yang penting dia yakin bahawa di mana saje tempat yang dia rase selesa nak buat keje,dia boleh produce result.




Amboi,no.3 ni panjang semacam je..haha.nak pilih no.3 la..KOT..selame ni saye cube buat no.1,tapi saye rase saye silap.