Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 30, 2011

Mak kate 'ini demam pengantin'

Hampir nak dekat sebulan saya demam & batuk tak baik-baik..Ingatkan mase minggu kedua haritu,demam & batuk saya hampir pulih,but masuk minggu ketiga saya demam & batuk kering..Bila saya pergi jumpe doktor,doktor kate saye kene jangkitan kuman..3 minggu batuk tu dah kira terlalu lama.Doktor bagi ubat & kalau minggu depan tak baik juge doktor suruh datang semula sebab dia risau takut saya ade penyakit lain.Bukan doktor je yang takut,saya pun naik takut.

Bila tuhan dah tarik nikmat makan,nikmat bercakap,barulah kita nak sedar..barulah sibuk nak pantang makan minum.Selang sejam je,tekak ni akan gatal sampai saya muntah2 then baru rase lega.Tapi bersyukur sebab tekak tak luka or berdarah macam sebelum-sebelum ni.Paling tak tahan saya batuk-batuk sampai terpercik-percik kat lantai / skrin laptop..yakkkssss...kalau berborak dengan orang,saya jawab sepuluh patah,1 patah je saya boleh cakap,lagi 9 patah tu batuk..haha

Mak kata, ini demam nak kawin...harap-harap saya pulih dalam minggu  ni.Kalau minggu depan tak pulih juga,saya yang naik risau nak jumpe doktor.

Tuesday, December 27, 2011

Mengharap sinar..

Harini...tarikh 26/12/2011....Mak perasan sesuatu pada baju nikah saya..BAJU NIKAH SAYA ADE KESAN GUNTING.....Ye,tak tahu siapa yang buat,samada saya atau mak..kesan gunting tu betul-betul kat lengan.Oleh itu saya memang dah takde baju nikah sekarang!!!.....

Mak kesian kat saye...dahlah borang nikah belum settle,bajet untuk persiapan pun limit,so mak decide untuk sponsor baju nikah saya yang baru..yang mane,esok 27/12/2012..saya baru nak cari kain + jahit.Canggih kan??....Saya sangat malu nak mintak duit pada mak.Tapi nama pun mak,dia akan buat apa saja yang termampu untuk anak-anaknya.So,total yang mak akan sponsor...baju nikah,kad kahwin,persiapan bilik,langsir,aksesori,gubahan hantaran...huhu,malu den nak menyebutnye.

Saya dan Jali memang dah decide,esok pergi mane2 klinik kesihatan sebanyak mungkin kat klang untuk cuba nasib buat HIV test.Before this memang tak penah dengar pun undang2 kene buat hiv test ikut alamat or daerah tempat tinggal.Harap-harap dipermudahkan.

Harini kami pergi tempah baju kahwin & clearkan apa yang patut dengan Rizal & Rajman.Agak kelakar juga sebab kami set color tema lain..lepas discuss sejam + fitting baju,tiba tiba kaler tema berubah jadi lain.Gara-gara nampak Jali fitting baju and betul-betul nampak smart dengan kaler sample baju tu.


Yes...my man looks slimmer than before.No more perut buncit.Dia bizy main gym sebab semangat nak kawin.Saya??...berusaha dengan produk ZZZ & masih menunggu hasil.

Harini lebih kurang dah masuk 3 minggu saya batuk....saya anggap bende ni sebagai kafarah,memang sedikit seksa batuk + demam,tak boleh kene air-cond,terpaksa duduk rumah,tak dapat delivered keje dengan baik....Sepanjang 2 minggu memang saya tido atas sofa....half duduk+half baring.Itu satu-satunya position yang selesa untuk saya.Bila dapat balik kampung,baru saya selesa tidur baring.




Makan??,tak berapa nak pantang..tapi semua petua saya buat...Bancuh air asam jawa, minum perahan limau+kicap,makan aiskrim,kumur dengan cecair khas sore throat....tapi temporary je lega,kemudian batuk semula...Sekarang ni batuk kering pulak...tapi masih boleh controlled.

Dalam banyak-banyak ujian ni,semuanya saya terima dengan redha.Supaya ade sinar yang menggembirakan saya nanti,insyaallah..Akhir kata,layankan bihun goreng pedas gile dari saya..

Sunday, December 25, 2011

Episod Kecewa

Mungkin saya baru tahu akan perkara ini...

Jumaat lepas saya baru selesai buat ujian HIV, ditemani bonda tercinta.Pergi klinik sorang2 pun takut..ape daaaa...Tapi yang buat saya marah & kecewa is...sehari sebelum tu saya berjaya buat appoinment HIV, siap pesan lagi appointment pukul 2.45 ptg.Kalau name appoinment meaning that of cos kite ni special case than others kan??...Ini tak,bila saya dah sampai,sudahnye terpaksa tunggu giliran macam orang-orang lain yang takde appointment.So buat ape aku buat appointment?..Adakah klinik kesihatan memang cenggini?..Sehari sebelum tu,saya tanya kat kaunter kenapa kene buat appointment.Then,the staff jawab sekarang ni kita had kan 2 orang sehari untuk buat ujian HIV,dah tak sama macam dulu.Sekarang,doktor akan bagi kaunseling about HIV.Bila dah hadkan 2 orang,of cos saya ingat proses nya akan jadi cepat.Rupenye takkkkkkk....kene tunggu sejam lebih juga baru dipanggil.Nasib baik doktor kelakar.


Itu kisah saya yang dah settle buat HIV test.About tunang??....Dengan masa yang suntuk,saya memang push Jali suruh settlekan borang nikah cepat supaya saya pun boleh proses borang saya dengan cepat dan terus balik JB..Tapi,sekali lagi saya diuji..Jali called & said yang his appoinment of HIV test di klinik Pandamaran Klang paling cepat boleh buat 10 Januari 2012!!!!!!!!!!!!!.......Alasan?,terlalu ramai orang yang nak buat HIV test di daerah itu.Masa tu memang saya menggelabah gile takut tak sempat nak proses borang.Then Jali try pergi klinik kat Port Klang.Malangnye,permohonan dia nak buat HIV test kat situ ditolak.Alasan?...kene ikut alamat tempat tinggal.Diorang memang tak terima penduduk luar daerah.Even kalau nak buat kat klinik swasta pun,akhirnya kene mintak pengesahan kat klinik kerajaan,yang mane pengesahan tu sendiri pun memerlukan appoinment!!..Saya teringat doktor kat tempat saya ade cakap,kat area tempat saya memang tak ramai pesakit nak buat HIV test sebab kawasan kampung,compared to Klang yang memang bandar.Penat la saya pujuk2 nurse kat kaunter tu,diorang memang tak terima mane-mane person dari daerah luar.Lecehnya!!!!!!!!!!!!

Akhirnya saya terpaksa decide balik JB awal sikit next week, and balik kampung sekejap area 10 Januari 2012 nanti after borang nikah Jali dah settle.Sekarang ni memang tak rase seronok langsung nak kawin sebab borang niikah tak settle lagi!!!!!

Friday, December 23, 2011

Dah boleh start counting days!!

Salam semua..lately ni sibuk,terkejar-kejar siapkan keje & proposal,present dengan company xxxx....pastu tak sempat siap,last minit sempat gak siapkan,memang macam !@#$%^......satu hari tak makan sampai pukul 9 lebih malam...memang macam orang puase.Dalam neves-neves tu memang tak terasa lapar.But Alhamdulillah semua nya ok.Kerongkong?..masih belum baik,sampai hari ni masih terasa sakit anak tekak ni.Nak telan air liur pun sakit.Kalau orang call,semua kata saya baru bangun tido,padahal suara saya serak ni disebabkan batuk.

Actually saya dah boleh start counting days sebab wedding date saya lebih kurang 40 days ++..!!...Cadang nak bulan 3,but emak said, "kenapa nak tunggu bulan 3,buat jela bulan 2"..Saya jawab "Duit..duit...".Mak kata settlekan sikit-sikit dulu mane yang mampu...Betul jugak..kalau 2-3 bulan yang lepas aku mampu invest beli gold bar,apsal sekarang aku kedekut nak keluar duit buat persiapan kawin pulak kan? Takkan nak tunggu duit hantaran ade baru nak buat persiapan,lagi kelam kabut la.....Kalau saya cerita ape je yang saya dah buat or ape lagi yang saya tak settle,mesti semua orang rase macam nak marah je..sebab mostly bende2 penting memang tak settle lagi...

-borang nikah..konon online,tapi macam menyusahkan je.Sistem asyik down je,meh sini aku buatkan sistem korang!...aish...but since staff PAID dah bagi jaminan yang borang boleh settle dalam mase sebulan,so saya lega sikit.

-Ujian HIV baru nak buat petang ni.So kesimpulannya borang nikah langsung belum settle!

-Kad kawen baru tempah semalam!!!....itupun cousin sms bagitau ade kedai yang boleh buatkan cepat within seminggu...Dasyat kau nyah...lagi sebulan lebih nak kawin baru harini kau tempah kad.Kepakaran memandu ke kawasan klang ke atas memang kurang,so saya round kat area Banting tanah tumpah darahku.

-Baju nikah,baru nak jahit aksesori..

-Baju sanding??...Haku tak tempah lagi!!!...Isnin ni baru nak jumpe Rizal.Tapi dia pun boleh jamin yang baju sanding saya boleh siap within sebulan.Lagipun saya bukan nak design yang pelik2 pun...simple..memang baju saya sangat simple..tak tipu hokey!..Design pelamin pun dah hantar kat dia.Harap-harap next week boleh settle.

-Photographer?..dah booking dengan Abg.Amin..cume belum bagi kata putus...Abg.Amin ni orang kampung saya,...boleh jenguk2 fb beliau..

-Kasut nikah,tudung,aksesori bilik tidur..semua belum beli..
-Barang hantaran masih belum complete especially barang Jali.Rase nak naik angin juge sebab payah benor dia nak complete kan barang-barang dia.
-Bunga pahar, yang saya buat sendiri cadang nak bagi family in law, and kawan-kawan rapat je.Bunga pahar pelamin pulak kakak ipar kate nak sponser.So kak timah jangan lupe tau.!

-Honeymoon??...kat rumah sewa suami je nanti..kehkehkeh...nanti-nantilah,malas nak fikir.teruk betul!!!

-Rampingkan badan?....saya ade pakai barang ZZZ...ini bukan dari iklan smart shop or didi seven,or ape2....nantilah kalau dah kurus baru saya cerita.Kalau tak sempat kurus before hari nikah,malu je cerita sekarang.Harga??..memang kali ini aku invest besar untuk bakal suami..kalau tak ramping tak tau lah nak kate ape.Maybe makan mase jugak kot nak ramping since lemak-lemak mcdonald,kfc,rasamas,pizza hut semua dah sedap terkumpul dalam badan.

-Actually saya happy sebab nak kahwin,tapi takde feel sangat sebab keje banyak,master tak siap,jarang cuti panjang,kalau saya cuti pun hati tak tenang sebab terfikir kawan2 ofis yang banyak keje kat JB.Terfikir kawan2,terfikir supervisor..

Okay,doakan saya dapat settle semua ni dengan secepat mungkin.Then kene balik jb cepat untuk sambung keje ape yang patut sebelum nak cuti kahwin.

Wednesday, December 14, 2011

DIY wedding tag

Mode DIY datang kembali..this time saya gatal-gatal nak buat wedding tag sendiri..tak susah pun..Dahla tak susah,kemudian tak cantik plak tu..hadoi...

First----Lukis round shape diameter 5 cm,then copy paste banyak-banyak & print.Gunting kertas kaler merah dengan gunting bentuk scallop (gambar gunting ade kat bawah)..Agak mencabar sikit nak gunting sebab mula-mula je nampak cantik,lame-lame tangan dah lenguh jadi tak cantik.


Second ---- Design tag anda sendiri...diameter bulatan 3.5 cm...


Third---- Gunting satu-satu..bercinta jugaklah nak gunting ni..ni rupa gunting scallop yang saya sebut kat atas tadi..harga around rm4-rm5..Lebih elok cari puncher bentuk scallop,tapi entahlah..payah nak jumpe.

Ini hasilnye....after this boleh tebuk lubang & bubuh tali.

Monday, December 12, 2011

Anony-ima-mous yang hebat memasak

Sejak kawan baik saye officially menjadi housemate saya,dia sungguh rajin memasak sebab dapat jumpe dapur setelah sekian lame duduk hostel..mungkin juga excited menambah ilmu-ilmu rumahtangga.Peti ais tak usah ceritalah...seminggu-7 hari memang penuh.Saya sebagai housemate juge enjoy melihat die memasak walaupun terpaksa tunggu 2-3 jam.Kalau waktu zohor dia memasak,janganlah ditunggu2...makan dulu ape yang patut untuk alas perut, then lepas asar baru boleh bersiap sedia untuk rase masakan die.Tapi percayalah,penat lelah tunggu 2-3 jam tu sangat berbaloi sebab dia masak memang sedap.





Ade macam-macam lagi yang dia masak,tapi saya tak sempat nak snap picture sebab lapar sangat dan terus ngapppp makan.

Okay,nasi lemak yang kat bawah ni saya yang buat..teringin bebenau nak makan nasi lemak...mane tak nye,sampai 2 trip masak nasi...pengalaman keje kat warung abg bahar tiap kali cuti sem degree dulu memang berguna..macam-macam dia ajar saya, buat nasi lemak,buat roti jala & kari ayam,belaja buat nasi ayam,tahu sumbat,teknik goreng pisang yang betul....and semua yang saya masak tu memang kene hidang kat kaunter untuk orang ramai..tapi tu 2 tahun lepas la...sekarang ni masih boleh ingat sikit-sikit ape yang abg bahar ajar.


Tension tiap kali buat entry pasal makanan sebab lepastu mesti rase lapar!!

Thursday, December 8, 2011

#update-cadar bilik pengantin & wedding planner

Yang terbaru,saya,mak & mak buyung (kakak) pegi Nilai Square,tengok-tengok cadar...Luckily this time tak seperit macam nak cari baju nikah dulu, kali ni masuk kedai ke-2 terus jumpe kain cadar yang berkenan.Nilah hikmah berjalan dengan ibu mengandung,Allah mudahkan saye jumpe & terus berkenan dengan cadar ni..tak payah tengok2 banyak kedai.


Color = soft-light pink / peach2 sikit pun ade
Price = rm36.90/meter...tawar-tawar boleh dapat rm30/meter

Another story is about my-future wedding planner...Setakat ni memang cadang nak pakai khidmat Jari Emas (Inderaloka)..cume kami belum ade final decision lagi. Rizal (owner) is my friend since primary school lagi..kiteorang satu kampung.The interesting about jari emas is diorang design satu pelamin untuk satu customer..No repeat design.Then the price pun affordable,diorang takde price...kita cakap budget kita berapa,nak design camne,then diorang akan sketch & buatkan according to budget kita...Senang kan?..kat bawah ni contoh2 pelamin jari emas..(nak download internet slow,print screen lagi cepat)




Haritu borak-borak dengan rizal die mintak saya cepat2 design baju pengantin yang saya nak & pelamin sekali....then kene submit cepat dalam bulan ni gak sebab takut tak sempat tempah..hadoi,dah macam assignment pulak..No,this is not an assignment,but inilah perangai bakal pengantin malas macam saya,lagi 2-3 bulan nak kawin pun boleh relaks tak tempah baju.Teruk nye!

Thursday, December 1, 2011

Layan Kakak Angkat jap

Kakak angkat memang seksi,melampau juge kadang-kadang tengok pakaian dia,but kite amik yang positive je.Yang negative jangan ikut.Personally,i'm admire her energy, perfectionism, unique character dalam setiap hasil keje dia..Sometimes,ade lagu-lagu dia yang inspired kita jadi perempuan yang lebih hebat.Saya suke tengok die perfom atas pentas sungguh-sungguh..buat orang ternganga.Kadang-kadang terfikir,kalaulah saya boleh perform keje saya sungguh-sungguh macamtu juge sampai boleh buat orang impress pada kita..


Ni yang ade dalam kereta..

feveret one..

Yang ni latest..tapi cume 5 buah lagu je yang saya suke dalam album ni..takpe,tak menyesal pun.



Kenape tak download lepastu burn dalam cd je?Buat ape nak bayar mahal2 beli cd padehal kalo download kan dah dapat free?...No way,no way,no way...Kalau kite suke/minat hasil keje seseorang,takde alasan lain kenape kite tak boleh appreciate hasil keje dia..Kecuali,kalo takde duit.Oh ye,another inspired thing about her,saya pun nak body cantik macam dia.Sekian, angan-angan cik jenin 

Monday, November 28, 2011

T-shirt kesayangan

Harini saje nak kecoh yang t-shirt kesayangan saya dah start  pudar....t-shirt ni memang limited sebab kalau nak beli,kene tunggu Floor Fever sendiri yang jual,yang mane kene jumpe diorang waktu diorang buat roadshow...itu pun kalau ade lagi.Tapi bukan 1 design ni je,ade banyak design lagi.Sekarang ni diorang dah femes,so kebarangkalian t-shirt tu nak dicetak lagi tu macam takde..kalau ade pun bukan untuk dijual kepada fans ataupun lebih tepat saya tak tahu.



see?...yang kat huruf-huruf tu dah tak berkilat macam dulu lagi...tula,asyik pakai je.Memangla cepat pudar.Tak sedar ke awak beli tahun 2010,sekarang nak masuk 2012..!!




Thursday, November 24, 2011

#Beduk 9..ber'nas' yang tidak bernas

Harini saya nak kongsi salah satu bab yang ade dalam buku "Beduk diketuk"..Harini dah baca sampai mukasurat 65,so far masih best..tak jemu.Tajuk yang saya nak cerita memang realiti atau hakikat yang berlaku pada zaman sekarang..


Tajuk "Ber'nas' yang tidak bernas" ni mengisahkan pengalaman penulis berjemaah dengan seorang lelaki yang anti-bidaah.Semasa imam membaca doa, lelaki ni terus bangun meninggalkan jemaah & terus keluar melangkah-langkah bahu jemaah.Langsung tak hormat jemaah.Kebetulan penulis dapat peluang berborak dengan lelaki ni,dia terus mempertikaikan amalan membaca doa beramai-ramai,bacaan doa qunut dan sebagainya dan dia akan menuntut nas pada setiap kata-kata yang dibahaskan oleh penulis,kerana baginya setiap amalan tanpa nas yang sahih dianggap bidaah..dan mesti ditinggalkan.Tapi sekali sekala lelaki anti bidaah ni pun tak dapat memberi nas ketika dia mempertahankan pendapatnya.

Akhirnya penulis menjawab pertikaian tersebut..Apabila Imam Syafi'i bersembahyang di dalam masjid yang ade makam Imam Abu Hanifah, dia meninggalkan qunut kerana imam syafi'i menghormati Imam Abu Hanifah yang tidak mengamalkan qunut semasa hidupnya.Pada zaman ulama-ulama dulu,mereka amat mementingkan persaudaraan.Sekalipun mereka berbeza pendapat,tetapi saling menghormati walaupun antara yang hidup dengan yang mati.Inikan pula sesama yang hidup.Jadi tiada salahnye jika lelaki anti bidaah tadi duduk seketika   ketika imam membacakan doa,sebagai tanda menghormati jemaah-jemaah lain.Ini tidak,main keluar je,langkah-langkah bahu orang.Mestilah orang marah.

Sungguh pun lelaki anti bidaah ni sangat membenci bidaah,tapi dia harus ingat...skop haram tu besar.bukan saja dalam ibadat, tapi dari segi ekonomi,perniagaan,pendidikan..pengamalan riba,penzaliman,tindas-menindas..Masalah-masalah bidaah tu dah lama diselesaikan oleh imam mazhab yang lebih arif.Yang menjadi masalah besar sekarang adalah masalah kita.Masalah riba,  penzaliman yang  lebih berat daripada masalah qunut bidaah.Nas nya lebih jelas disebut dalam al-Quran.


Kalau kita bukan pakar dalam sesuatu nas,lebih baik kite henti berbahas.Ada banyak lagi masalah besar kat luar yang patut diberi tumpuan.Macam penulis kata, asyik bertengkar tentang qunut,tentang nas,yang lagi penting kat luar tu ramai lagi yang tak sembayang.

Cerita ni mengingatkan saya tentang kontroversi dalam facebook yang mane orang kate yuna or sape-sape lagi kat malaysia ni pakai tudung menyerupai paderi/rahib...ade juga kawan lelaki yang tegur saya..Saya rujuk kembali kepada kata-kata  ustaz Zulkifli ahmad, orang sekarang dah hilang fokus..tak tau mane yang lebih utama.Samada menegur orang yang dah sedia pakai tudung bahawa tudungnya macam rahib, ataupun sepatutnya menegur orang yang langsung tak pakai tudung?..

Apa yang saya faham,penulis mengingatkan kita, dalam kehidupan kita banyak lagi masalah-masalah besar yang patut kita fokuskan, dan perbetulkan terutamanya perkara asas..Sama juga dengan salah satu bab dalam buku ni,penulis menceritakan,apabila ade orang bertanya bagaimana nak perbaiki diri,jawapannya "Mulakan dengan perbaiki solat"...Walaupun ade yang berkata kenapa orang yang bersolat masih lagi mencuri,buat maksiat?...Dan saya bersetuju dengan penulis,mutu solat pencuri tadi perlu diperbaiki kerana lama kelamaan solat itu yang akan menghentikan dia dari mencuri.Solat itu sendiri adalah sesuatu yang membentuk disiplin,tapi kenelah buat betul-betul.Dan saya sendiri boleh rase dan lihat dalam kehidupan saya sendiri,kalau solat saya tak disiplin,diri kita tak disiplin,tak hairanlah pengurusan masa kita lintang-pukang dan tak boleh tepati janji.Sudahnya macamana nak perbaiki diri?

Wallahua'lam..

Me & Books

Hari ini otak dan badan agak penat,lebih-lebih lagi lepas abis meeting..rase macam @#$%^% pun ade.Sekali-sekala pergi KL memang seronok,dalam tempoh sebulan ni saje saya pegi KL 3 kali untuk meeting..


1st time,pergi meeting,balik singgah SOGO..seronok sikit di situ..tak berani nak jalan sendiri jauh-jauh sebab dah lame sangat tak jalan KL,kang sesat pulak.Itupun baru jalan sogo sejam,dah kene marah dengan tunang suruh balik cepat..


2nd time-abis meeting,masuk kedai buku.Pustaka Mukmin kat Jalan TAR.cari reference book Finite Element,Buku Timoshenko,Szilard,Reddy...Tapi memang limited,maybe kene pergi kedai yang besar sikit.Sambil tu jeling-jeling buku-buku rumahtangga.Yang ni tak kene marah dengan tunang sebab jalan same-same dengan Jep & Kak Nad...


3rd time-abis meeting cepat-cepat pergi kedai buku,kali ni masuk kedai Pustaka Minerva & sekali lagi ke Pustaka Mukmin sebab memang nak cari buku yang mak pesan + buku Szilard &Reddy yang payah sikit nak cari tu.Plus kak liza pun ade kirim a few buku by Aris Rutherford & Reddy..Bila banyak buku yang dipesan,maka perlulah kita meluaskan perjalanan..Tapi tak jumpe pun.Luckily buku yang mak pesan tu saya dah jumpe..takdelah kecewa sangat.Tapi yang ini kene marah dengan tunang,sebab dah petang lepastu jalan sorang.



Mak dah cakap awal-awal.."Cari buku Ustaz Sharhan tauuuuu..."..tapi saya sengaja beli dua..dua buku dari dua penasihat pusat rawatan yang berbeza..Disebabkan saya tak jumpe buku Szilard/Reddy...Saya jenguk buku-buku yang lain kat tingkat bawah..Belek-belek buku "Aku Terima Nikahnya" & "Ensiklopedia Solat"....tengah fikir-fikir nak beli or tak nak..nak buat hantaran or tak nak..Cepat-cepat call tunang sebab nak tanye pendapat..Sudahnye kene marah."Dah tau sorang2 buat ape nak jalan-jalan lagi..buku untuk hantaran tu boleh cari lain kali,dah petang cepat balik..."..Saya pasrah,tapi sempat beli buku ini....


Mesti biasa nampak kan?...Kalau peminat buku-buku motivasi or majalah Solusi mesti biasa dengar nama ni kan?..



Punya tak sabar nak bace,masuk dalam komuter ,cepat-cepat duduk,bukak plastik buku ni..Naik ktm kat Bank Negara,sedar tak sedar saya baca buku ni almost one hour..tup-tup dah sampai Nilai..amazing kan..Baru bace sampai muka surat 30,memang best..Setakat ni bace 30 muka surat, belum ade rase menyesal beli..Banyak kali saya terpukul dengan ayat-ayat penulis,tak kurang juga buat saya terfikir sejenak kaitan antara ayat penulis dengan hidup saya..Wahh,secara otomatiknye ayat saya pun bertukar macam penulis buku..kahkah...Insyaallah saya akan share kalau ade info-info menarik dari buku ni.Mari kita membongkar,mengupas isu-isu semasa..nak jadi fifi fairuz fuyyo la ni..Happy reading to me!

Monday, November 21, 2011

Misteri Pn.Rodiah

Siapa Pn.Rodiah tu?...saya pun tak tau.Kisah misteri pn.rodiah ni bermula dari tahun lepas lagi....dalam sebulan sekali,atau 2 bulan sekali mesti ade orang salah call no. saya..Yang call tu of cos la perempuan..Die akan cakap "boleh saya bercakap dengan puan rodiah?"...dan tentulah jawapan saya "Awak salah nombor"...Dialog ini berlarutan 6 bulan ke setahun lamanya.Standardlah kalau orang salah nombor,kalau tak keluar pn.rodiah pun, keluar nama lain.Tapi nama Pn.Rodiah ni sangat kerap muncul berbanding nama-nama lain, sampaikan saya boleh ingat.Oleh kerana kerap muncul nama pn.rodiah tu,maka saya anggap panggilan tu crossline ke nombor saya.

Baru- baru ini,saya ade pakai no.baru...ye, NOMBOR BARU ye..yang mane ianye hanye untuk kegunaan pejabat sahaja.So,hanya ofismate saye yang 10 orang tu je yang tahu.Even parents saya,tunang saya,kawan serumah saya pun tak tau nombor tu.Begitu kedekut nye saya tak nak bagitau orang lain..Hinggalah tibe satu hari,ade nombor yang tak dikenali call...saya jadi pelik sebab saya macam pernah tengok nombor ni,so saya angkat jela fon tu..Kemudian..

saya = "hello"
Dia = "hello,boleh saya cakap dengan Pn.Rodiah?"...
saya = "Awak salah nombor"
Dia = "Oh..sorry.ni siapa ye?"
saya = Saya dengan bengapnye terbagitau..(sebab tengah tension buat keje sambil nak marah2)..Pastu saya terus letak..

Persoalannye..Kenape orang yang cari Pn.Rodiah tu boleh muncul dalam nombor baru saya?..Secara kebetulan?..atau ????.......Siapa Puan Rodiah..?

#update-wedding preparation


Bunga telur yang pernah saya DIY dulu kat sini cume sekerat jalan je...konon berhajat nak buat 4 pasu...2 pasu kaler merah, 2 pasu kaler silver biru...Sudahnye tak sampai 50 batang pun saya buat sebab MALAS.Tapi mak kate sayang kalau tak guna, so letak je siap2 kat goody bag untuk family bakal husband nanti.


                                               



                                       


                                             
Sekian saja berita dilaporkan oleh bakal pengantin malas..  =)

Sunday, November 13, 2011

Diet - Day 5

Okay,baru hari ke-5..sila bersabar ye..Setakat ni boleh tahan lagi kalo tengok fast food pun boleh pejam mata lagi, tengok iklan Domino's pizza kat tv pun masih boleh berlakon cepat2 pegi dapur padehal takde buat ape pun.karbo just amik roti je...exercise?,tak buat-buat lagi so memang slow la berat ni nak turun..

Just nak share 1 of my diet menu..(diet la sangat...)

Friday, November 11, 2011

Art Fazil - Merindu Kepastian

Raya haji haritu saya ade tengok satu drama tayang kat tv1..tajuk tak ingat,tapi mengisahkan pasal dua orang adik beradik chinese yang bercinta dengan orang melayu & india..yang percintaan si kakak dengan malay guy mula-mula dapat tentangan,but finally parents restu.Si adik pulak bercinta dengan indian guy, family lelaki sangat2 tak suke, si adik cume dapat express feeling dia kat laki tu mase pementasan drama kat sekolah.

Tapi bukan jalan cerita tu yang touching kan hati saya, but lagu dia sangat2 meruntun jiwa saya.Kalau nak dengar, boleh check facebook Art Fazil.

Merindu Kepastian 

Andai kau menjadi pelangi
Biar ku jadi awannya
Agar kita selalu bersama

Andai kau menjadi sang duyung
Biar ku jadi karangnya
Agar kita sentiasa bersua

Andai kau menjadi merpati
Biar ku menjadi sang bayu
Agar kita sering bertemu

Andai kau menjadi puisi
Biar ku jadi melodi
Bersama kita menyanyi

Andai ku menjadi rembulan
Sudikah kau menjadi kejora
Hingga pagi nanti

Andai esok aku menjadi tanah
Sudikah engkau menjadi bunga
Menghiasi dadaku


Tuesday, November 8, 2011

what i'm doing right now..

Almost 3 months saya belajar php..mula-mula saya rase susah,entah ape-ape coding satu bende tak faham..Hampir dua bulan saya menghadap buku rujukan and doing nothing..Bulan ke-3,i'm starting fedup sebab buat assignment php sebijik-sebijik ikut tutorial,pastu tak jadi langsung!...mase tu memang terase betapa teruknya perfomance keje saya yang langsung takde progress.After that saya nekad,buat assigment tanpa tiru tutorial yang dia bagi.I'm just follow every single step,pegi rujuk sebijik-sebijik dalam internet ape maksud setiap coding dalam tu..and now i'm really enjoy doing php walaupun tak se'terror' mane,tapi kalau setakat nak buat web design untuk sekolah tu dah okay la..hehe,ade bunyi riak di situ..

A few days ago, my supervisor asked me to write another paper conference...this is one of challenging part of my work..macamane saya nak tukar momentum keje yang saya tengah enjoy2 tu kepada mode writing yang time frame die sangat pendek?...Saya tak kata writing tu menyusahkan..but to be honest ianya tak se'enjoy saya buat php..but i'm trying the best.

Raya haji lepas, my fiancee and his family datang rumah and try to discuss more specific about our big plan..ni lagi satu challenging part..Nak2 pulak bilangan 'mak buyung' di rumah bertambah,tenaga kerahan yang asalnye berkerat2 dah berkurang.wedding preparation takde sangat since banyak big stuff nak settlekan kene pakai duit....and the duit is come from fiancee's pocket.So kene sabar sikit menunggu..but i'm always praying and hope everything is going well.


Latest picture...teman jali g potong rambut..   =)

Saturday, November 5, 2011

Soalan yang selalu orang tanye tentang tunang saya.

Bestfriends di kampung,jejaka-jejaka ofis saya,a few friends of UTM..dan juga orang2 luar..mereka selalu tanye soalan ini..

"Tunang kau okay ke kau keje dengan lelaki,lepas tu kau seorang je perempuan?..Dia tak jelous ke kau keluar keje or makan dengan budak2 ofis,balik malam-malam..ke hulur ke hilir dengan jejaka-jejaka ofis?..."

Beberapa penerangan di bawah akan menjawab soalan-soalan berikut..:

1)..Since after SPM kerap juga kami 'on-off'.At the moment saya buat master & set-up my own company,ketika itu hubungan saya dengan dia suam-suam kuku.By the time hubungan kami kukuh,mase tu saya dah 100% mengabdikan diri saya untuk career & master saya (dengan restu parents)..So he can't stop me, but respect me for any decision i have made or i will make for my future.

2) Professional..saya tak complaint anything about his work,so he does not complaint anything about my work.Because we both know that some part of our salary will going to our WEDDING account.So kalau betul nak kahwin,jangan bising-bising.

3)TRUST..tak payah cerita panjang lebar pasal isu TRUST ni..I'm believe not only me but everybody in my group also has the same issue.Pandai-pandailah kau nak hidup.Takkan lah bende remeh pun nak dibesar2kan.

4)Once he respect my decision & trust me, so kite pun jangan  lah main-main..Tak perlu cerita kat dia detail pasal kerje kite,or anything behind that..contoh,'i dengan Jep selalu makan aiskrim sama2 waktu keje', or semalam kan b, Azim antakan i balik,pastu..bla,bla,bla..or 'kerete i pancit,Paper tolong antakan i balik naik moto..(yang tu memang mengarut..hehe).'..Lagi satu jangan sesekali tanye 'b, u tak jeles ke i keje dengan jejaka2 kat ofis tu?'.No need such annoying thing!...Jali selalu kate,bende bende macamtu tak perlu cerita kat dia,mula-mula mungkin dia boleh faham,but kalo nak cerita setiap hari  lama-lama dia akan menyampah dengar and end-up dengan menyuruh saya cari kerja lain once saya dah jadi isteri dia nanti.Kau nak macamtu?aku tak nak..!

5) He understand me and know what i'm doing is something yang Malaysian jarang buat...and of cos i trust my colleagues.That's why saya bertahan sehingga kini..



Thursday, October 27, 2011

Update - hantaran

Kenapa tunang saya suka sangat barang E-sprit?..Konon nak jimat duit,saya ingat nak cari kemeja/tshirt bawah rm100 untuk jadikan hantaran..But dia nak juge baju from E-sprit..Actually takdelah mahal sangat harga kat E-sprit tu,still affordable,but sebagai tunang yang bijak berbelanja,saya kenelah guna duit yang ade ni sebaik mungkin.Memikirkan sekarang tengah sale,kebarangkalian dapat diskaun tu ade..This is what i got yesterday..




There is no discount for this shirt..Takpela,membayangkan betapa hensemnye tunang saya pakai kemeja ni nanti,so beli je.




This is for me!....handbag kat e-sprit takdelah mahal sangat,siap ade discout lagi,but Yani said 'kalau ade logo  E-sprit kat tengah2 beg tu mesti lawa nak buat hantaran'..But saya tak kisah ade logo or takde logo,janji aku dapat handbag yang aku suke..But based on my supervision, handbag e-sprit mane ade yang elegant2 macam carlo rino or sembonia...Most of them are casual.Takpela,dah gubah dengan bunga2 nanti cantiklah kot.

Atleast dah dapat dua barang kire oklah...esok2 cari lagi..=)

Wednesday, October 26, 2011

Bukan main susah nak cari Tutti Frutti

Harini saya & my bff,yani went to Jusco Bukit Tinggi,jalan-jalan sambil cari barang hantaran + hilangkan tension.Waktu-waktu camni memang kene guna masa se'optimum' mungkin supaya tak kelam kabut di kemudian hari..After 'campak-campak' duit dalam Jusco,kiteorang decide tak nak makan kat dalam ni,tetibe sepantas kilat je TERsebut Domino's Pizza & Tutti Frutti..First time makan domino's pizza kat rumah kakak haritu memang sedap bagai nak gile..Otw tengah buat keje kat uitm shah alam pun boleh siap teringat-ingat lagi..Tapi,yang tutti frutti tu memang first time nak rase since kawan-kawan kat facebook macam batak gile asyik post gambar tutti frutti je.Kami pun jadi jakun nak rase bende tu ..



Alkisahnye kami berdua memang tak tahu kat klang ade tutti frutti or tak..domino's pizza pun same,kami still tak sure where is the nearest location dengan jusco bukit tinggi..Mase keluar jusco,memang dah start nak hujan...sambil-sambil tu kami tengok kiri kanan kot-kot ade nampak domino's or tutti frutti.Then nak jimatkan mase saya pun call Jali,my fiancee..

Me = 'B..tau tak tutti frutti kat klang kat mane?'
Jali = 'Oo..yang frutti tu.. otw nak pegi umah b,lalu depan sekolah teknik,terus pastu belok kanan,terus,after
          roundabout amik pkl 12,tengok belah kiri,kedai die belah kiri'
Me = 'La...dekat je,Domino's plak yang paling dekat kat mane?'
Jali = 'Jalan Taiping'
Me = Manelah orang tau Jln Taiping tu kat ne..
Jali = 'La...Jalan Taiping,syg tak ingat ke time kite dating dulu'..
Me = 'Manelah ingat..kite bercinta dah 7-8 thn,tahun yang ke berape plak kite dating kat sane,cepatla
           bagitau,orang dah lapar ni..'..(memang takde mase dah nak imbau kenangan2 lame time lapar ni..)
Jali = 'Dekat centerpoint klang,area mcd,pizza,kedai bata'
Me = 'Ooo..senang je tu..okay2..'

Mase tu hujan dah start turun,boleh tahan juge lebatnye...memang kami semangat & gigih cari kedai tutti frutti.Terbayang2 buah-buahan atas aiskrim..After 5 minit,saya jadi hairan...You know what..this is the 'tutti frutti' yang tunang saye tunjukkan..



source-blog kwong fei (google)

Mase ni memang haku rase nak naik hangin je...campur gelak-gelak pun ade..dah lah teringin sangat nak makan askrim tutti frutti ni,hujan lebat pulak tu,boleh plak si tunang pergi tunjukkan kedai kek fruity ni..haddooiii...Time ni memang dah malas nak pegi domino's kat centerpoint klang tu.Yani dengan hebatnye terus drive ke shah alam dengan hujan lebat gile,sebab dah memang confident kat seksyen 7 memang ade tutti frutti.

After 10 minutes...




Mase ni saya rase nak je mms gambar tutti frutti kat tunang....hohoohohooho..After that,kami berdua gigihkan perut pergi seksyen 9,cari domino's pizza kat sane..Alhamdulillah,segala onak dan ranjau berduri hujan lebat segala bende,berjaya kami harungi..haha..

On the way balik,kami lalu jalan Klang-Banting,dan sekali lagi kami lalu depan Jusco Bukit Tinggi,..You know what.....KAMI BERDUA NAMPAK DOMINO'S PIZZA & TUTTI FRUTTI DEPAN JUSCO BUKIT TINGGI YANG JARAKNYE HANYA SEDERET BANGUNAN KEDAI SAHAJA!..Mase tu saya & yani menjerit gile sebab bengang kenape kami berdua tak nampak domino's & tutti frutti depan jusco,pastu bersusah payah pergi shah alam dalam hujan lebat.Moral of the story..Orang tamak selalu rugi,...rugi mase sikit sebab kemain jauh lagi pergi shah alam sebab nak sangat2 makan aiskrim & pizza.

Tuesday, October 25, 2011

Mari gelak bersama

Few days yang lepas,saya stay kat puchong,bermalam kat rumah kakak..Ade satu malam tu,die tengah kusyuk marking paper anak murid dia,she's a primary school teacher.Suddenly she laugh..gelak kecik-kecik je..then dia tunjuk camne anak murid dia jawab soalan exam/ujian...




Mase saye tengok jawapan ni,seriously...saye gelak terbahak-bahak tak hengat dunia..Kalau you all tak gelak,tak tau lah saye nak kata ape..kiut je jawapan budak ni...**gelak guling-guling**..

Monday, October 24, 2011

Daftar Nikah Online

Harini saya bersemangat pakai baju cantik-cantik nak pegi round Banting,reason pakai cantik2 sebab dah terbiasa kalau kat UTM ade Smart Day setiap hari Isnin ..Target harini nak amik borang nikah & cari kain lace untuk veil..

Sampai kat PAID (Pejabat Agama Islam Daerah) Kuala Langat, saya pun terexcited masuk ofis & mintak borang nikah.before this memang saya dah surf kat website JAIS,memang borang2 tu dah boleh download sendiri..But saya saje gatal2 nak pegi PAID nak mintak borang tu sendiri kat kaunter.Staf tu kate kene daftar online dulu,after daftar baru isi borang2 tu,print  & mintak sign.Kalau saya amik borang(hardcopy),same juge..saya still kene daftar online.So...saya anggap semasa daftar online tu maybe boleh isi borang dalam website tu terus.So saya balik......bukak website JAIS, klik pada 'ncr'....stand for 'nikah,cerai,rujuk'





 First time daftar kene isi maklumat peribadi



Ha..yang ni..saya tak berapa puas hati sikit..after daftar ingatkan boleh isi borang ape2 dalam tu.Unfortunately,takde ape2 pun..hanya sekadar registration je..( Correct me if i'm wrong)


After logout,just download je borang2 yang berkenaan...and isi manually.Cume staf tu kate  boleh print borang without print kaler..so tak payah risaula kalau printer kat rumah tu 'goblok' pastu  logo JAIS tu jadi kaler pink or kaler hijau..


Kisah veil..

Saya beli veil,very simple veil...memang dah malas nak pegi cari kain lace yang plain..nak pegi jakel?,tersangatla malas....so veil yang sedia ade nanti saya nak beading sikit supaya match dengan kaler baju nikah..Mase try,kakak kedai tu bagi saya veil yang ade koyak sikit,so dia replace dengan yang baru..yang koyak tu die letak je kat sebelah saya.then after saya try saya pun letak veil baru sebelah veil koyak.Then mase nak bayar, die terus bagi satu plastik sekali dengan anak tudung yang mak beli..sementara die borak2 dengan mak,saya intai dalam plastik tu tak nampak pun veil,so accidentally saya teramik veil yang ade koyak sikit tu & masukkan dalam plastik.sampai rumah je baru perasan saya ade DUA veil..tak pasal-pasal nak kene pergi pulangkan balik!..

Sunday, October 23, 2011

Nasi Kandar Line Clear

Atas urusan kerja, minggu ni saya & beberape ofismate ke Ipoh & Pulau Pinang..Kalau nak cerita pasal Ipoh tu biasa2 je sebab dah selalu pergi..But bile kami ke Penang, nasi kandar bermain-main di fikiran.Tengahari buta yang panas terik,dengan berpandukan google maps (GPS tak boleh harap)...adelah dalam setengah jam kiteorang round-round kat tempat yang sama but still tak jumpe gak,hanya disebabkan nak rase nasi kandar line clear..

Setelah abis try & error simpang-simpang yang ade,jumpe gak akhirnye.....Kedai die memang nampak macam kedai entah pape di lorong-lorong kesepian..Tapi bile masuk dalam je,memang ramai...meja makan dia tak berape proper, sekali pandang macam style warung-warung bawah pokok.But still hairan,ape yang special sangat tempat ni.Meh saya nak habaq sikit camne rase nasi kandar 'line clear' yang orang dok habaq sedap + glamer tu..Ade 2 gambar je pun..hehe


Yang tolong cedok lauk,pakcik-pakcik mamak yang memang dah tua..


Lauk saya : Nasi beriyani,ayam madu,sayur kacang,kuah campur....




Mula-mula lapar,tapi sudahnye makan separuh je,ayam pun tak abis sebab banyak sangat nasi die + saiz ayam yang besar...Overall, bagi saya rase nasi kandar die standard rase macam nasi kandar kat luar sana..Tapi ayam madu die sedap..Lauk-lauk lain maybe ade special taste yang saya tak tau.Dah abis makan,saya still tak tau ape 'wow factor' kedai ni.Tapi saya boleh kate yang cendol depan kedai line clear ni memang seedddaapp!!!!..tapi saya still tak dapat abiskan sebab kekenyangan.

After kami habis makan,memang orang ramai beratur panjang,so kire kami bernasib baik dapat sampai awal sikit.Kenyang die tak usah cakapla...sampai ke petang nak dekat maghrib pun rase senak lagi perut ni,padehal makan tak abis.

Wednesday, October 19, 2011

Update-wedding preparation

Minggu lepas & minggu ni saya dapat stay kat rumah hampir 2 minggu atas urusan kerja.So dengan peluang yang jarang-jarang saya dapat camni,memang kene gunakan masa sebaik mungkin prepare barang-barang kahwin sikit-sikit..

Even rumah saya dengan Nilai Square & Nilai 3 only about 30 minutes, seriously saya memang malas nak jalan lame-lame & survey harga..aktiviti cenggitu cume menyakitkan kaki mak saya je.So ape yang saya buat,survey awal-awal dalam blog2 bride-to-be...Mula-mula pergi Nilai Square,hajat di hati nak cari kain ela chiffon untuk buat baju nikah perempuan...tapi after round 5-7 kedai,still tak dapat kaler yang same macam baju satin bakal suami.But then saya & mak kuatkan kaki pergi survey sampai ke belakang deret kedai,kami berdua dah macam masuk game explorace pun ade..kedai terakhir tula yang kami berjaya jumpe the only ready made baju yang same kaler dengan baju bakal suami.Other than that, saya dapat beli sampin nikah & baju pengapit & pembantu saya nanti (sengaja tak nak sebut dayang-dayang).

1) Sampin nikah..rm69.....tawar-tawar dapat RM55..Ade kedai yang boleh bagi RM30,tapi kaku,bimbang bakal suami nampak macam lady gaga pulak.


2) Ready-made baju nikah perempuan...prefer chiffon because material lebih soft,ringan,bile pakai nampak 'jatuh' baju tu.Kalau orang tanye 'kenape baju kau kain chiffon, baju laki kau kain satin?'...saye akan jawab 'saje suke-suke..'..haha. Baju ready-made dapat murah sikit.Harga asal RM189...diorang bagi offer,dapat RM100 je...so after this tinggal nak tampal lace + beads.Lebihan kain satin yang konon-konon dulu nak buat baju saya,saya akan jadikan kain kepada baju  pengapit.Done!



Next,saya & mak gigih ke Nilai 3 pulak.Based on survey,review banyak menyebelahi VR star & KK home decor..so saya pergi ke VR star since itu the first building yang saya nampak kat simpang masuk Nilai 3.Parking pun betul-betul depan pintu masuk sebab dah tak larat sangat.

3)Paper bag...1 packet rm4.50 untuk 10 pcs...saya beli 15 packets..malas nak tawar.



4. Doorgift dari pengantin -flower mug

Mula-mula saya bajet around rm1.70 - rm1.50 untuk 1 cawan since kuantiti yang saya nak beli pun tak banyak.Itupun saya target cawan saiz ala-ala tea set...But then saya ternampak MUG...takdelah besar sangat,tapi selesa kalau nak bancuh air panas dalam tu...RM1.50 FOR 100 PCS & ABOVE..Dahla stok tak banyak,tapi nasib baik pekerja VR star ni baik hati tolong carikan sampai cukup 150 pcs.Saya agak lucky sebab diorang ade campur-campur dengan saiz besar sikit.Fikir-fikir balik bukan saya yang lucky,tapi tetamu-tetamu yang datang sebab diorang la yang akan bawak balik mug ni.





Actually,sebelum saya keluar ke Nilai 3,saya ade mintak quotation dari Kak Nisa, owner Garden of Galleria..kalau tak silap saya mintak saiz sebijik camni untuk 200 pcs..Secara malang nye (saya yang malang,bukan kak nisa) kak nisa pulak  balas msg in the middle saya kat Nilai 3.Balik rumah je dapat msg fb,kak nisa offer 20 sen cheaper than VR star.Siap ade kotak lagi.Cume belum campur kos penghantaran.Rase agak rugi sikit tak deal dengan kak nisa,tapi  nasib baik rm1.50 tu still within my budget, plus saya dapat size yang lebih besar dari ape yang saya expect mula-mula tadi.Maybe next time kot2 kalau saya nak tambah doorgift,boleh deal dengan kak nisa,even first time pun saya tak brape risau nak deal because she is my bestfriend's sister.Location kat bangi,so kalau takut barang pecah,boleh self-pick-up.

Dah kire bersyukurla dapat settlekan sikit-sikit,nanti lame-lame jadi la bukit..kan?..=)