Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, January 29, 2011

Seronok duduk ipoh sebab ade swimming pool

Seronok duduk ipoh sebab ade swimming pool..itu tajuk entry saye..Banyaklah cantik muka kau dayah,datang ipoh sebab kene kerje ookkaayy!....




















 Di ipoh,saya menginap kat satu homestay ni sekali dalam area apartmen budak2 ofis saye..murah,cantik,&  selesa untuk duduk kerja 7 hari.



                                                

Swimming pool..bestnye...hari pertama sampai confirm tak dapat mandi.Kalau camni,memang aku taknak balik selangor la...


Ok..kiteorang sewa rumah ni sekali dengan budak ni...maryam... bapak dia & ibu die sekali..





Fine,dah lapar tunggu erwan beli sarapan...erwan adalah bapak kepada maryam.sekian

Wednesday, January 26, 2011

Luahan perempuan bujang

Saya seorang perempuan bujang yang sedang melalui fasa-fasa perubahan dalam hidup saye..Saya tak pernah bising lebih2 bile kawan2 saye melalui fasa2 perubahan dalam hidup mereka.Kenape plak nak bising?..Kalau perkara baik,saye doakan & tumpang gembira.Kalau tak baik berlaku pada mereka,saye doakan mereka juga supaya dimudahkan urusan.

Oleh itu,don't comment anything bile anda rase saye telah berubah menjadi self-fish,super-busy women.Kalau saye self-fish pun saye tak menyusahkan orang,dan saye tak perlu rase bersalah jika saye tak dapat memuaskan hati mereka yang tak berape penting dalam hidup saya.Saye cume perlu puaskan hati ibu bapa saye kerana mereka yang bagi saye makan selama 25 tahun.

Saye tidaklah sejahat mane,se 'self-fish' mane pun...i know some people talk about me..some people don't like me because i'm always reject them when they asked for my help...yup,sometimes i am a self-fish  girl because there is always a reason for me for not helping them.Sometimes i just want them to remember that they always have another options of doing their 'not-very urgent thing' instead of asking my help...Eg:somebody wants me to send him@her somewhere because she@he wants to date with somebody's husband@wife.I hate doing that...tapi tu contoh jela.kalau betul pun,atleast orang tau yang saye tak suke that kind of things.mintak maaf kalau ade kawan2 yang terase hati dengan saye, saye hanye insan biase yang bermulut laser + kadang2 tak mampu puaskan hati semua orang.I just love helping people doing a good thing.
i know God can gives me difficulties or happiness at anytime He likes and i'm always remember how hard for me when nobody is there helping me when i'm in difficulties.At that moment,i'm asked to myself, is this the lesson i've got for not helping people?But then i'm realize, i can solve my problem without burden others,but i need to sacrifying something and take some risks,and i believe that God always provide me a way to solve my problems.that's what i've learnt and i want people learn too.



The picture below is my friend, alina (bukan nama sebenar)..hoho..She's very kind to me,humble.Sometimes i'm angry because she's so late ( i mean very2 late) when we promise to hangout,sometimes i'm very angry and my face turn to red with my watering eyes show up after that.she noticed that but then she knows how to make me cool.She knows my bad habit,she just listen when i babbling about other people.She's never judge me based on my background,she's never look down to me when other people just doing that to me..(ni yg aku stat nak nangis ni)..she knows that i do not like helping people if there are still  another options that they can survive with..She knows how to survive without burden others,ask helping when necessary.and i'm always admire that.i learnt from him.How bad i am,i just let my friend know about things that i like and i don't,but sometimes i'm not trying to understand him..She has option for not friend with me if she thinks my habits are just ugly...(i think myself is ugly)..But until today, she still with me.Wahai alina (bukan nama sebenar)..i just want to say thanks..that's all.

 

Sunday, January 23, 2011

Mau ke sydney..



Saye rindukan mereka..saye rindukan hakimi,wafi & fitri..tunggu ye,hujung tahun ni acik dayah datang sydney.Tak kire!!,aku nak kumpul duit pegi sydney!!..

Sunday, January 16, 2011

1 month's experience

It's almost 1 month..

saye nak cerite pengalaman kerje saye yang hampir sebulan..sebulan di mana saye lupekan Master sebentar ,dan saye bekerja siang malam untuk merase RM6+++ per month..Ini jalan yang saye pilih,so setakat ini belum ade unsur2 menyesal dalam kamus hidup saye selama sebulan ni.

-Jadual kerje saye 7 hari seminggu,8.30 pagi-6 ptg..dalam seminggu tu sometimes ade 2,3 hari kene sambung kerje malam 9 pm sehingga tak pasti,sometimes 2.30 am,sometimes 4.30 am.

-3-4 minggu tak balik kampung,tak balik sebab dah set appointment kerje hujung minggu,still takde problem lagi sebab kalau rindu dengan parents,3G je..no probs at all.

-Hubungan dengan bf?..senang je nak deal. if awak tak suke saye ganggu awak time kerja,then awak jangan ganggu time saye kerja.easy right?

-Tak payah la terlalu 'girl-lish' bile tengah bekerje dengan lelaki..(hari2 mengadap 10 orang lelaki,awak sorang perempuan.)

-Telinga kene kebal..kebal in the sense of kalau kene marah,kalau dengar member mencarut,buat biase je.In fact,even awak perempuan pun awak mencarut gak kan,especially bile drive.Itulah behaviour awak yang sebenar2nye.

-Pandai2 lah arrange mase, kerja 10-12 jam sehari dalam mase yang same nak abiskan tengok House season 1-6, Dirty Sexy money nasib baik ade 2 season je,movie abang Takuya kesayangan kau tu lagi...

-Dengar macam tough je kan jadual keje ni,yup..letih memang letih,tapi happy sebab dapat bagi duit belanje lebih kat parents,share duit dengan abah ganti mesin jahit kesukaan emak yang dah uzur tu dengan yang baru,again share duit dengan abah renovate rumah...Best kan?

**Yang penting,sebelum decide nak kerje macamni,kene pastikan majikan adalah majikan yang berhati perut,then,you have no problems at all..Problem only comes when your work doesn't works!

Friday, January 7, 2011

Sudah sampai,mari berloya2.

Dia sudah sampai...dah lame saye ternanti2 kedatangannye...dulu kami sempat bersama 2 thn je..tapi disebabkan kos yang menghalang saye pada ketika itu,kami berpisah.sekarang,kami bertemu dan bersama semula.

jeng jeng..ahaks....saje je suspens..teringat zaman dolu2 mase form 5,mase tu duduk asrama.Pengetua sekolah yg baru ni memang bagus betul,care betul die dekat budak2 asrama.Mase tu die mintak list name budak2 yg pandai kat asrama.Adelah dalam top ten@ top 20..xingat.tapi yang pasti name saye ade dalam senarai.YYeeaayy!..so ape yg pengetua tu buat,die belikan set vitamin Shaklee untuk budak2 yg pandai top 10 tu.dah la mahal (pada ketika itu la aku rase mahal..)...budak2 asrama lain pun dapat gak vitamin free,tapi yg biase2 la,xtau jenama ape..mula2 makan shaklee ni memang loya,loya macam nak muntah tapi cume 10 minit jela,pastu tekak terus ok.Then...lepas tu,seminggu dua tu terus rase perubahannye.ni saye bukanlah nak promote ke ape,bukan dapat komisen pun..tak,tak...tapi memang best,dalam class kurang dah menguap2,belajar prep petang pun segar,tak mengantuk,study pun lancar..ini cerita 7 tahun lepas..mase form 5 ye,17 thn.

Tapi saye cume bertahan 2 tahun je makan vitamin tu,bile dah masuk degree..kene jimat2,vitamin ni kalau beli satu set memang mahal sket la..now,dah abis degree...ade duit sendiri so boleh la beli.wink2..happy nye..hopefully taste&effectnye masih same seperti dahulu..

Halal ke?..jangan risau,memang halal...selebihnye you all bleh bace kat website .http://www.genkimomma.com.my/ sebab saye beli online dari website ni...kalau nak cari stokis shaklee kat area banting or sepang,setakat ni memang x jumpe la..mungkin ade,tapi saye je kot yang xtau.Ape pun,service Shaklee memang ok,siap call lagi nak pastikan barang dah sampai ke belum,then second call plak nak pastikan barang tu betul ke x dengan ape yg kite order,or ade silap ape2 or tak.good2,setakat ni saye happy.tapi tak taulah plak lepasni.





Disebabkan saye dah lame tinggalkan shaklee ni,so saye order 3 jenis ni dulu..3 ni je pun dah rm169..again,berbalik kepada prinsip,pakai duit sendiri ye..awak dah besar,masuk 25 thn..jangan cuba mintak sesen pun dari mak bapak (except kalau diorang boring,diorang saje2 bagi duit belanja@shopping,itu lain cerita la)..and yes,alhamdulillah..dah 1 tahun 6 bulan sejak abis degree saye tak penah mintak duit dari parents.i'm still keep my promise.thanks Allah murahkan rezeki saye.Orite,sudah2,mari kite berloya2 makan shaklee!

Monday, January 3, 2011

Binish 's first day

Hari ni hari pertama Binish ke tadika..Binish adalah anak bongsu kpada Pn.Lin & Dr.Airil..before ni Pn.Lin anta ke nursery.Tapi disebabkan umur Binish dah masuk 5 thn,so dia kenelah masuk tadika.So around pkl 1130 am,saye temankan Pn.Lin ke tadika.Dari luar nampak macam meriah sangat2 dengan parents yang menunggu depan pintu pagar.dah name pun 1st day kan..Lagipun orang cakap Nuri ni bagus,sebab dia adalah seekor burung yang boleh terbang&boleh bercakap2..fine,aku tipu je.Tapi memang betullah,orang cakap nuri ni bagus.



                                     
 Baju teacher2 Nuri kuning terang...macam baju orang keje PohKong..

Pn.Lin tengah siap2kan binish before masuk..binish memang suke menyorok sebab dia malu..


Binish duduk diam2 di sana...muka dia happy je..tapi budak yg dekat2 dengan die tu nangis je..

                                                  
 Dan beberape ketika selepas itu Binish pun datang ke arah emaknya...

                                                  
 Muka dah lain macam...


                                                    
 Dan akhirnye..hujan turun dengan lebatnye.....lebat selebat2nye....tanpa henti...

 Ini pulak cerita budak yg asyik nangis dekat2 Binish tadi tu...dari jauh dia nangis sambil pandang kat ayahnye..Lepastu die pun datang dekat ke arah ayahnye.. Lame2 ayah die pelan2 balik umah..sambil menangis cakap kat teacher..'teacher..daddy dah pegi jauh..'...


                                              
Yang lain2 ni gambar anak2 orang yang saye tak kenal..hehe






Sweet betul tengok diorang ni..tibe2 rase nak jadi cikgu sekolah tadika plak..hehe