Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, January 16, 2011

1 month's experience

It's almost 1 month..

saye nak cerite pengalaman kerje saye yang hampir sebulan..sebulan di mana saye lupekan Master sebentar ,dan saye bekerja siang malam untuk merase RM6+++ per month..Ini jalan yang saye pilih,so setakat ini belum ade unsur2 menyesal dalam kamus hidup saye selama sebulan ni.

-Jadual kerje saye 7 hari seminggu,8.30 pagi-6 ptg..dalam seminggu tu sometimes ade 2,3 hari kene sambung kerje malam 9 pm sehingga tak pasti,sometimes 2.30 am,sometimes 4.30 am.

-3-4 minggu tak balik kampung,tak balik sebab dah set appointment kerje hujung minggu,still takde problem lagi sebab kalau rindu dengan parents,3G je..no probs at all.

-Hubungan dengan bf?..senang je nak deal. if awak tak suke saye ganggu awak time kerja,then awak jangan ganggu time saye kerja.easy right?

-Tak payah la terlalu 'girl-lish' bile tengah bekerje dengan lelaki..(hari2 mengadap 10 orang lelaki,awak sorang perempuan.)

-Telinga kene kebal..kebal in the sense of kalau kene marah,kalau dengar member mencarut,buat biase je.In fact,even awak perempuan pun awak mencarut gak kan,especially bile drive.Itulah behaviour awak yang sebenar2nye.

-Pandai2 lah arrange mase, kerja 10-12 jam sehari dalam mase yang same nak abiskan tengok House season 1-6, Dirty Sexy money nasib baik ade 2 season je,movie abang Takuya kesayangan kau tu lagi...

-Dengar macam tough je kan jadual keje ni,yup..letih memang letih,tapi happy sebab dapat bagi duit belanje lebih kat parents,share duit dengan abah ganti mesin jahit kesukaan emak yang dah uzur tu dengan yang baru,again share duit dengan abah renovate rumah...Best kan?

**Yang penting,sebelum decide nak kerje macamni,kene pastikan majikan adalah majikan yang berhati perut,then,you have no problems at all..Problem only comes when your work doesn't works!

No comments:

Post a Comment