Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, March 31, 2011

Dalam entry ini ade gambar kelakar

Last week ade pesta konvo kat utm..tapi yang tak bestnye giliran saye belum lagi...

Minggu pesta konvo tu sempat lagi balik kampung...saye dapat pelanggan..pelanggan pertama yang menempah jahit manik kat baju die..tapi malangnye,saye lupe nak rakam detik2 manis itu..sebelum ni asyik rembat baju kurung mak,buat eksperimen jahit manik..walaupun emak pasrah,kepasrahan itulah yg membuatkan saye dapat first customer..Alkisahnye,anak kawan mak saye datang rumah nak tempah baju,then entah camne mak saye boleh plak tunjuk sample manik2 yang saye jahit..then orang tu pun setuju nak design yang camtu..

Then balik JB,ronggeng2 dengan member kat pesta konvo..kiteorang nak beli kardigan labuh..tapi malangnye kedai tu takde cermin.....then penjual tu suggest kiteorang tangkap gambar masing2,then tunjuk...

ni kawan saye..die kelihatan seperti model...peewittt

ni kawan kepada kawan saye yg kat atas tadi tu...die depakan tangan supaya nampak bentuk pinggang (bajet nak nampak kurusla tu)

akhirnye,kami berdua pun belilah kardigan labuh yang hampir same...

Keesokan harinye,saye telah digoda oleh kak liza untuk pergi ke sebuah kedai spect dalam utm...orang kate murah...kak liza baru nak buat spect..saye plak baru nak renew spect setelah hampir 2 tahun saye buat bodoh je tak ganti2 spect baru,asyik pakai lense je..sekali check power..haaa padan muka kau..

haaa..gambar ni la yg saye cakap kelakar tu...kelakar kan??..hahahaha

gambar kak liza memang tak bleh blah..memang kelakar..hahahhaa...
Kiut je kiteorang bile pakai spect macamtu..haha..around 30 min-1 jam kiteorang lepak kat kedai tu..akhirnye decide nak amik bingkai murah je,rm99...Ingatkan amik bingkai murah,harga total pun murah...

So spect baru ni disebabkan power tinggi,so kene pilih cermin yang slim tengah..disebabkan silau lebih dari 200,so harga coating tu pun dah lain,tak boleh amik yg murah2 punye.

So total....rm248..uwwweeekk....compare yang dulu,beli bingkai SODA,total habis RM375..

Kak liza x aci...dapat murah....

Tuesday, March 22, 2011

Ini perbincangan serius (yang kedua)

Dah beberape malam saye tak boleh tido..pukul 3++ a.m baru boleh tido..

Adakah saye sedang merindui budak2 ofis saye yang travel lame ke kl?tidak mungkin..kerana mereka dah pun balik jb..

Adakah saye merindui suasana bekerja malam sampai pagi?..mungkin juge..

Adakah saye asyik memikirkan wedding theme saye nanti?..mungkin juge.tapi lame lagi..

Adakah saye asyik memikirkan duit kereta+bil2 bulan lepas ade yang belum bayar lagi?..sangat2 betul..

Adakah saye asyik terbayang2 softcopy gambar pertunangan saye yang masih belum dapat?..isshhh..takde mood nak cakap hal tu.

Baru-baru bertunang ni masih ade lagi mood kahwin.Survey sane sini tapi tak taulah bulan depan,bulan-bulan yang ke depan lagi tu feeling entah camne.There is no wedding theme,but i had figure out what would be my pelamin looks like..After two weeks observing,surveying on the website and also other bride-to-be's blog..Finally i got two pelamin's themes in my head.I also decide that i don't want to hire any wedding planner and insyaallah  i will do every single thing with my own hand.I don't look on perfection, but i do look on self-satisfaction.Ambooii..bukan main lagi kau ye..

1) Morocco's pelamin

sumber : arma abd rahman (sudah terang lagi bersuluh)




2) Pelamin Heed (blogger)

sumber : que ariffin
Pelamin morocco tu cantik sebab ade panel tu.kalau camtu macam nak kene sewa je pelamin..but, Heed's pelamin looks gojes because the sakura tree brings the love element.Aku pun tak tau camne aku boleh cakap camni..haha..I just love the sakura part.Yang ni aku boleh buat sendiri.Simple je...simple,bukan pimple.Tapi rase2nye the amount of money that will be spend on this pelamin same macam harga kalau saye sewa.Takpela,at least its mine.

Ok,dah settle satu hal.Tapi masih belum boleh tidor lena.Mungkin lepas ni akan ade entry perbincangan serius kali yang ketiga,keempat dan kelima.

Monday, March 21, 2011

Ini perbincangan serius

 Mr.j kesayanganku..satu malam kite bertekak membincangkan warna tema hari bahagia kita...sudah ku turutkan warna kegemaranmu di hari pertunangan kita tempohari....mengapa kali ini kamu mahu warna yang sama  untuk hari bahagia kita nanti....asyik biru je..dah macam pengawas sekolah.

Fine, kalau itu yang kamu mahu,akan ku surveykan warna biru yang 'lain dari yang lain' supaya kita tidak kelihatan seperti ketua pengawas dan penolongnya di saat hari bahagia kita nanti.

Baju pengantin yang bagaimana kah sesuai untuk lelaki gebu seperti tunang saye?..Hal ini perlu dibincangkan dengan telus dan sopan supaya ianya tidak menyinggung perasaan mana2 pihak..


Ini adalah sample kite..mari kite survey baju pengantin yang camne sesuai untul lelaki bertubuh gebu seperti di atas ini..


1) baju tu ok,boleh cover perut tu,,,.cume ade sampin ,tak pelik ke?...Next..

                                                          sumber: djariartz-wedding

2) Cantik..tapi tula,saye rase mr.j memang fail bab2 pakai sampin ni..sebab perut dia nampak terserlah,then macam tak kemas....semua tu dah terbukti di hari pertunangan tempohari..huhuu..jangan marah i by..Next..



3)...Serious ke ni nak pakai kot???..biar betul??...saye dah suruh mr.j bayangkan banyak kali camne rupe dia kalau pakai kot..then he said 'ok je'....then i asked again 'b..cube bayangkan sekali lagi rupe b pakai kot camne'...then he said..'ok je..betul,dah bayangkan dah,ok je'....Then,i have nothing to say...

***Warna tema yang bermain2 di kepala ini...biru,silver,krim..coklat-pink & light yellow pun aku nak juge tapi mr.j taknak..
***Hantaran plak tak nak banyak2,tapi nak yang best2..Kalau yang best2 selalunya mahal sket..mungkin sebulan sekali kami berdua boleh beli satu barang supaya tak rase duit tu berlari2 dengan lajunya.

Friday, March 18, 2011

Bile..Bile..Bile...

Bile sebenarnye mase yang sesuai saye nak buat Pre-wedding photoshoot?
Bile mase yang sesuai saye nak tempah kad kahwin..kalo boleh nak design sendiri..
Bile mase yang sesuai nak cari baju nikah@kahwin..kalo boleh nak jahit manik sendiri
Bile mase yang sesuai nak cari doorgift untuk tetamu..kalo boleh nak hias sendiri
Bile mase yang sesuai nak tempah pakej2 mak andam+photographer tapi tarikh memang takde lagi.Duit pun takde lagi...haha

Patutkah saye menjarakkan masa untuk setiap perkara itu,supaya bajet saye tidak lari nanti?
Takdelah saye rase 3,4 bulan berturut2 sengkek je poket ni..

Ade orang tu nak kahwin bulan 11,tapi bulan 3 dah buat photoshoot pre-wedding...tak rase awal sangat ke?..ke ikut sukehati  nak buat bile?..

Sekejap mak kate nak buat majlis simple2..sekejap kate nak buat kat dewan..sekejap kate nak jemput sedara mare je buat kecik2..sekejap kate nak buat majlis nikah je..mane satu ni mak....kalau buat kecik2 pun ok,saye lagi suke sebab mak n abah pun takdelah sakit2 lutut nak buat banyak keje.

:::::::::::::::::::::::Penat fikir::::::::::::::::::::::::::::::::::Help,Help,Help:::::::::::::::::::::::::::::::::
Tido sekejap.

Wednesday, March 16, 2011

Aku memang fail bab ni..

Aku memang benci menunggu..Especially when there is no logic reason why i had to do this stupid thing..
Orang merokok pun aku tak benci sampai macamni.Menunggu dengan alasan yang logik is ok..aku boleh terima..tapi bila menunggu macam orang bodoh aku memang benci.

Bile aku benci,aku jadi marah,bile aku marah aku nak menyumpah,mencarut...mulut aku akan membebel2,marah sana sini.Lagi bagus kalau aku boleh marah depan orang tu.Then,after that kalau aku rase aku melampau sangat,aku akan mintak maaf to that person.Itu pun kalau aku yang melampau la.

I'am flexible person...tapi kalau orang tak tau nak hargai betape willingnye kite nak jadi flexible untuk setiap perkara, itu memang silap besar....Aku ade 4 season cerita House yang aku nak abiskan,then ade 2 movie Takuya Kimura yang aku belum tengok lagi..thesis Master aku pun aku tak jenguk2 lagi..Tapi ape yang aku buat sekarang is waiting for THAT stupid thing!

Seriously this is stupid!..very very stupid..!.I hate waiting.Waiting for no logic reason.Nak patah balik buat bende lain dah terlambat sebab aku dah terlanjur marah.

Monday, March 14, 2011

Penghargaan

Jutaan terima kasih buat keluarga tercinta&keluarga tunang,sanak saudara & yang seangkatan dengannya..terima kasih kerana hadir membantu&memeriahkan majlis tunang saye.Juga buat abg sulung & kakak ipar sekeluarga yang berada di Australia..salam sayang peluk cium dari kami di Malaysia,dayah tunggu korang balik cuti baru buat kenduri kahwin...(tu pun kalo boleh tunggu la..kalo xsabar nak buat camne..hahaha)..

Jutaan terima kasih buat kawan2 tersayang yang hadir & menggembirakan saye..Ain,Yani,Azhariah..i love u guys..

Jutaan terima kasih buat kawan2 UTM yang tersayang..jauh2 kamu drive untuk memeriahkan majlis saye..Buat Hairiah,Ziana,Ima (& dot.dot.dot..) & Hana...thanks kerana meng'cool'kan saye di saat2 Jali datang lambat..(melampau bebenor lambatnye!)

Juga buat kawan2 UTM yang tak dapat datang tapi meng'wish' & menghepikan saye..Ain,Ipah,Kak siti,wan,kak selly...dan juga kawan2 lain yang wish&like status saye di FB...(wah..detailnye..)

Thanks buat Mr.J's bestfriends ...Yazid&K.fida,Bai&Lin, awok&ila, daus&ida, nuar,edy,bob,dan juge kawan2 bujang yang lain.Terima kasih banyak2.

Thanks buat Mak andam,Nahida..memang cun giler make up ni.ramai yang puji.Dan juge buat photographer saye,Muiz..terima kasih sabar melayan karenah pelangganmu ini... di sini saye sediakan link blog mak andamfacebook beliau dan link photographer atau facebook beliau...Senang bekerja dengan orang kampung sendiri.

Terima kasih buat Supervisor&team Scylla Op bagi saye cuti lame di rumah..Tahukah anda bahawa Dr.A adalah orang yang terawal wish 'selamat bertunang'..iaitu pada hari saye mintak cuti..kira2 dua minggu sebelum majlis.

Mohon maaf pada semua jika layanan semasa majlis tidak memuaskan@tersalah@tersilap bicara.terima kasih sekali lagi..


Suara A : Cukup2 la tu dayah,kau baru bertunang,belum kahwin lagi..tapi dah buat ucapan macam wedding of the year pulak..haha..

Suara D : Ikut sukehati aku la..ini blog aku..haha

Muahhh..sayang u olls!

Sunday, March 13, 2011

Sentimental value

Sejak dapat cuti bertunang lame ni..asyik nak update blog je keje saye..sementara tengah lapang ni,update jela ape yang boleh diupdate..kang bile dah balik jb,sibuk memanjang je...

Sepanjang majlis bertunang, ade beberape gambar yang meninggalkan sentimental value pada saye..yang mane saye rase photographer saye takde pun amik gambar ni...

Baju tunang....bile gantung tengok lame2..sayu je rase...



Kek hantaran dari pihak lelaki kepada saye..to be honest saye sedih tengok kek ni sebab dah roboh sikit,nampak tak cantik...tapi hati sejuk je bile makan..sedaaaaaaaaaaaapppppppp.....dekat kotak kek tu ade tulis Fruity Bakery Shop,siap ade logo halal lagi,location Klang(lain2 : 1utama,Taman Chi liung)...tapi saye tak penah pun dengar name kedai ni.






Salah satu hantaran....wallet Vincci..
Actually mase kat pelamin tu saye frust sikit sebab saye masih sempat lagi jeling2 kat hantaran dan tengok takde hantaran wallet. Before tu Mr.J dah janji lame dah nak bagi wallet mase bertunang...so of coz la saye tertunggu mase majlis tu...Rupe2nye..wallet tu dalam kotak putih dan telah 'ditutup' oleh set Enchaunter.



Ini bukan hantaran..tapi hadiah Al-Quran from my bestfriend..Yani & Ain..Thanks a lot....Saye tak sedar pun bile diorang letak hadiah ni kat meja saye.tau2 je bile dah habis majlis baru diaorang bagitau....very touching.


Saye masih menunggu photographer saye dengan penuh sabar meng'edit' gambar saye..takpe,walaupun seminggu,saye akan setia menunggu...

E-preps...4

This time saye nak cerite macamane saye buat pelamin..ALhamdulillah majlis dah lepas,ramai puji make-up cantik,pelamin cantik,hantaran cantik,glad to hear....susah payah buat demi puaskan hati sendiri.Bile ramai puji,hati pun berbunga2.

Actually,bagi saye..saye buat ikut kemampuan saye..ikut puas hati saye...tak perlu nak mewah2,banyak bunga2...janji hati puas.

First of all..beli kain net yang ade bunga2,corak2....then pasang yang itu dahulu...Oleh kerana ruang tamu saye masih berdindingkan papan..so ade yang sopak2 sikit.nak renovate,lambat lagi.Jadi,saye pasang pelamin ni kat area yang banyak dinding sopak..nak bagi cover sikit.


Yang kedua, pasang kain tirai ikut colour yang kite nak tu.Macam saye,theme biru+pink,so arrange kain tu dalam satu wire..kain ni jenis jersey,rm2.80++ semeter.




Yang ketiga...saye nak tunjuk tutorial buat bunga bola2...Kalau nak beli yang siap,satu bola bersaiz kecik RM9.80...bagi saye mahal.Mahal in the sense of modal sebenar murah dan saye ade banyak mase untuk buat semua tu.

-Beli span..span 4 segi pun takpe.tapi kene potong2 jadikan ia bentuk bulat.Harga span RM2...bahagi 3 (untuk 3 bola)..70 sen.
-Beli bunga kecik...sepeket RM1...sebiji bola bersaiz sedang2 besar kene guna 3 peket bunga.Total RM3..Kalau saiz kecik,kene guna 2 peket bunga.
-Reben..tak mahal mane pun..




Ini pelamin bertunang saye..sederhana...macam yang saye nak.Maaf,gambar kurang memuaskan.


So,total buat bunga bola2 bersaiz sedang (bukan saiz kecik)...

bunga 3 peket         = RM 3
span (1 bahagian)    = RM 0.70
Reben (anggaran)    = RM 0.50 (lebih kurang)
Total                      = RM 4.20 - untuk medium size.

RM4.20 untuk bunga bola2 bersaiz medium..berbanding RM9.80 bunga bola bersaiz kecil.Hanya luangkan 15 minit,kite boleh jimat RM5.

Saturday, March 12, 2011

Malam ni nak tido sambil senyum

..Alhamdulillah..Officially,i'am fiancee to Mr.Rozali Zakaria..on 12.3.2011..

1.Make-up dari pukul 1.30 pm-2.45pm.....kaki kebas,dari duduk terus baring sambil make-up..
2.Jam 3 p.m,dah siap make-up...excited,nervous....terkejut tengok muka sendiri kat cermin..
3.Jam 3.15pm ..masih excited,nervous...photographer masuk bilik start ambil gambar..
4.Jam 3.30 pm..call Mr.J,geram plak sebab dia tak gerak lagi dari klang..sabar...
5.Jam 3.45 pm..semua orang dah start tanye..mane rombongan lelaki...sabar..
6.Jam 4 pm..gaduh dengan Mr.J....bukan tu saje,semua orang buat saye tension..Mak tension,abah tension,member2 tak payah cerita la..ade yang siap nak tertido lagi atas katil..rase marah sangat2,nak nangis,geram,rase nak campak2 bunga....geram betul aku kalo janji tak ditepati..orang kate pukul 3,pukul 3 la.
7.Jam 4.15 pm..member2 ade yang nak start balik...saye tahan2 diorang supaye diorang stay sebab jali dah nak sampai..
8.Jam 4.30 pm..rombongan sampai...dah tak nervous lagi,perut lapar,mood sedang2 je...
9.Jam 4.45pm++...sarung cincin,amik gambar dengan gembiranya.
10.Hopefully photographer cepat2 tag saye dalam fb,tak sabar nak tengok gambar2.Takpe2,saye try sabar dalam tempoh seminggu ni..tunggu gambar siap edit =)

Friday, March 11, 2011

Macamane boleh terjumpe...

Hari ini..hari jumaat..hujan renyai2..sehari sebelum saye bertunang (insyaallah)...saya & mak keluar ke Banting beli barang2 basah+bunga2 pelamin yang masih kurang...

after keluar dari econsave,kami pun pergi la kedai haritu yang jual bunga2 pelamin tu.Bukan main seronok lagi nak buat bunga bola2 yang gantung2 tu..Entah camne..boleh plak saye terjumpe seorang insan ni.....

Alkisahnye....kami adalah kawan rapat.dari zaman sekolah lagi..Form 2 sampai la......saye abis degree.dia adalah kawan lelaki saye yg boleh dikatakan rapat gak la.Lupekan soal perasaan kerana itu sudah tidak penting lagi..Walaupun saye bercinta dengan Mr.J start dari SPM until now,kami masih berkawan.Kalau hari raye je,mesti berkumpul & jalan2..Sehinggalah satu hari....mase tu saye dah start buat Master..terjadi satu peristiwa yang agak pahit dalam hidup saye..sebab ianya melibatkan hubungan kami sebagai kawan baik,dan juga melibatkan family (sikit2)..Sejak peristiwa tu,saye dah tak anggap dia sebagai kawan..to be honest,aku dah block kau dari facebook aku.

YE..memang saye benci,marah,sakit hati..namun,tiada siapa yang perlu disalahkan dalam hal ni.Tapi apabila ianya melibatkan maruah....MEMANG AKU AKAN PERTAHANKAN.Biarlah terputus ikatan persahabatan sekalipun,hati keluarga lebih penting.Sejak dari peristiwa tu,dah masuk 2 tahun kot...saye tak penah terjumpe@terserempak dengan dia..actually memang saye berdoa taknak jumpe dia lagi.Walaupun jarak rumah kami tak jauh,5-10 minit perjalanan.Mengarut kan aku ni?..dahla rumah dekat,lepastu doa taknak jumpe sampai bile2..Mr.J pun selalu nasihatkan saye lupekan je perkara tu..tapi payah.

Dan harini....di mana sehari sebelum saye bertunang..dan 2 hari sebelum kenduri kahwin dia...kami terjumpe di kedai bunga..Tergamam sekejap...,dia menegur saye...speechless,tak tau nak buat ape,takkan aku nak menyorok kat bunga2 tu..takkan aku nak lari sorok kepala dalam pasu bunga.Nak menyamar jadi tokey kedai lagi la mengarut..then hanya senyuman saje yg saye berikan..'Tahniah,nak bertunang ye'..aik,aku dah hairan dah camne dia boleh tau aku nak bertunang..ni mesti si Yani yang bagitau ni...saye pun balas..'ha'ah..selamat pengantin baru'...

Lepastu,mak saye pun gelak berdekah2 kat sudut kedai tu...gelakkan saye..tak henti2..kat meja cashier pun mak gelakkan saye,dalam kereta pun mak gelakkan saye,pastu pegi minum kat kedai mamak pun mak gelakkan saye.FINE..gelakla..saye pun gelak gak tadi..Saye tau hari ni Allah nak tunjukkan sesuatu pada saye..

Tak guna membenci orang,tak guna mengelak dari terjumpe sipolan atau sape2 pun..itu mengarut je..Allah maha berkuasa.At anytime,at anywhere He can change everything.Saye dah takde rase benci,marah,atau sakit hati pada dia...i know,people make mistake..tapi SAMPAI BILE2 PUN RASE HORMAT INI TIDAK AKAN WUJUD LAGI..babai...Selamat Pengantin Baru untuk kamu.

Thursday, March 10, 2011

E-preps...3

Another E-Preps yaawww.....this time saye nak cerite experience saya beli barang2 tunang..Sebelum ni my sister and my mother went to Nilai 3 beli barang2 hantaran & pelamin. Diorang beli bunga2 untuk dulang hantaran (ade 9 hantaran) ,kain ela (kain jersey dua colour biru & pink), bakul2,karpet bulu2..semua tu habis dalam 400 ++..

Ok,sedikit panduan untuk bakal tunang@ pengantin...cheewwaaahhh...

Persiapan kahwin @ tunang ni sebenarnye bergantung pada individu itu sendiri. Kalau dia nak lebih2 @ dia ade pelamin pertunangan impiannya sendiri, maka standby la duit lebih sikit. Sebelum ni saye berkenan sangat2 makeup & pelamin dari satu butik ni.Hasil kerja nye sangat cantik, tapi lepas survey2 harga pakej pertunangan...lebih kurang rm1000 untuk make-up,baju,aksesori & pelamin..Mampu memangla mampu.....tapi lepas fikir2 balik, bayar RM1000,tapi semuanya tu bukan milik kita,berbaloi ke tak?..bagi saye memang tak berbaloi....lebih2 lagi saye ade kaki&tangan2 lain yang boleh spend mase tolong saye buat persiapan semua tu..Mula2 taknak menyusahkan mak@kakak tolong2 buat semua tu,kesian diorang....tapi memandangkan diorang pun tak kesah,so ape salahnye kan...kenela pandai2 arrange masa supaya tak kelam kabut@menyusahkan orang.

Rabu baru2 ni, saya & mak pergi satu kedai kat Sungai Manggis,Banting. Kami malas nak pergi Nilai 3 sebab sebelum ni kakak&mak dah pergi sane & spend about rm400++ beli barang2.

FIRST....Saya tak kata barang2 kat Nilai 3 tu murah atau mahal. ADE BARANG YANG MURAH KAT NILAI 3,TAPI MAHAL KAT TEMPAT LAIN. ADA JUGA BARANG YANG MURAH KAT TEMPAT LAIN TAPI MAHAL KAT NILAI 3..Kalau tak percaye,pergilah tengok sendiri..

SECOND...Kelebihan Nilai 3 ni CUMA kawasan ni sediakan semua kelengkapan rumah atau ape2 sahaja dari A-Z dalam satu kawasan.So,orang tak payah nak pening2 ulang alik start kereta drive pergi banyak kedai.Kat Nilai 3 ni,just parking and tawafla kamu ber jam2 di sana. Dari segi harga, murah sikit&banyak pilihan berbanding tempat lain.

Ini cerita kat Sg.Manggis..saye tak tau ape name kedai dia...tapi landmark dia TESCO Banting.sonang jo..
Dalam kedai ni,ade jual barang2 rumah macam periuk belanga,kuali,tupperware,pinggan mangkuk,dan barang2 kahwin.Tapi kene ingat,diorang tak jual baju2 atau kasut2..ok!

                                
Awal2 1-2 tahun yang lepas..kedai ni tak banyak pilihan barang2 kahwin.Tapi sekarang boleh dikatakan barang2 kahwin dari A-Z dah ade. Cume tak jual baju pengantin je.hehe..Range harga ade yang murah,ade yang mahal sikit. Averange,harga dia ok.









Macam gambar kat atas ni,saye pilih bunga colour blue and pink....setangkai ade 5 kuntum.Harga setangkai RM2.50...ade yang RM2.80. Misi saye adalah nak buat bunga pelamin.So kami beli 20 tangkai (8 biru, 12 pink)..RM2.50 x 20 tangkai =RM50...





Yang ini,daun hiasan..tak tau lah nak panggil daun spesis ape..setangkai RM11.50.Yang saye pegang tu adalah setangkai..so anda boleh bayangkan kan setangkai tu banyak mane. Jangan terkejut bile tengok harga daun2 hiasan kaler hijau macam kat atas ni.Harga daun2 hiasan yang kecik2 ni memang mahal harga dia berbanding dengan bunga2 yang mekar2 tu..mungkin spesis pelik,so design dia pun unik...kadang2 daun hiasan pokok duit2 tu lebih mahal dari daun hiasan yang besar2..ade yang cecah RM17 setangkai.Kalau yang paku pakis tu murah sedikit.sebab senang nak cari kot.Then yang real pun banyak tumbuh kat mane2..so kalau tak nak beli pun boleh je cabut kat mane2 semak. Sebab tu kot yang artificial tu orang jual murah.Ceh,pandai2 je.





Ok,yang ini adalah pasu pelamin..saye beli 2 buah. Ade yang saiz kecik,tapi habis stok..yang saiz kecik RM13.++...kalau yang besar macam ni RM18.80 siap dengan kaki dia sekali..so saye beli dua buah..ade lagi saiz yang besar sedikit dari ini,tapi tak tau harga dia berapa.




Jeng-jeng..punyelah excited beli bunga..sampai2 rumah je terus gubah...Inilah hasilnye....dapat 2 pasu..saye tunjuk satu pasu jela....

Selain dari bunga2,saya sediakan bantal kecik2 untuk letak kat pelamin. Memandangkan kusyen kecik2 ni memang dah ade kat rumah,so jimat duit tak payah beli.beli sarung dia je..yang ini agak mahal,RM9.90 sehelai...mase beli ni saya memang malas gile nak pegi tempat lain..lutut ni dah menggigil penat,tak larat nak jalan lagi.so beli je mane yang ade.Actually kalau rajin survey harga dia tak sampai rm8 pun.

Masa beli barang,cuba minimize kan sebaik mungkin.kalau ade barang2 yang kat rumah boleh pakai @ recycle...guna je.Tak semestinya anda nak kene beli baru. Contoh macam kusyen bantal tu,kalau kat kat rumah dah ade,pakai je.Just beli sarung baru.Alah,orang bukannye tau kau pakai kusyen ape@jenama ape...takdenye makcik2 kau nak tanye, 'eh joyah, mane kusyen2 kecik kau yang kau beli 2 tahun lepas tu?'...takdenye diorang nak tanye..tapi kalau dah cerita kat blog camni,mestila orang tau,hehe.



Gambar di bawah ni karpet bulu2...nak letak kat pelamin.Harga dia RM80 beli kat Nilai Square..warna yang saya beli ni kurang matching dengan warna tema..tapi tak kisahla...hentam saja..


 Oh ye...anda tau tak sebenarnya tempat yang jual kain ela banyak2 macam pesta tu sebenarnye bukan Nilai 3...Nilai 3 adalah tempat yang jual barang2 kahwin,karpet,barang2 rumah.ade juge jual kain2 ela tapi rasenye tak banyak..Tempat yang jual kain2 ela banyak2 macam pesta,yang ade banyak2 kedai..yang itu orang panggil Nilai square,..jap aku cari kat google jap..nanti korang keliru plak..



Haaa....yang ini Nilai Square..tapi ramai yang keliru panggil tempat ni Nilai 3...(gambar dari google ye)
 Kain pelamin saye beli dua colour pink & blue..cume tak boleh nak tunjuk sekarang sebab pelamin belum jadi lagi..hehe..

So kesimpulannya, untuk dapatkan pelamin impian ,saya perlukan:

Karpet bulu2                        :    1 x RM80       = RM80
Sarung kusyen                      :    3 x RM9.90    = RM30
Bunga dua colour                 :  20 x RM2.50    = RM50
Daun hiasan                         :    2 x RM11.50  = RM23
Pasu bunga medium             :    2 x RM18.80  = RM38 (bundar terus)
Gabus bunga                       :    4 x RM 2.++   = RM10  (lebih kurang)
Kain tirai pelamin(jersey)     :  ?m x RM2.90    = RM40 (anggaran..nak tanye mak,mak dah tido plak)
Kain background                :  ?m x RM**       = RM50

TOTAL                  :                              RM320 (lebih kurang)

Jimat kan!...
  • kalau sewa pelamin tunang kat luar =  rm350-rm500...dapat rase 2-3 jam je...
  • Kalau pelamin buat sendiri             = rm330 -350..dapat rase duduk atas tu seharian,barang menjadi milik kite sendiri.Kalau puas hati dengan hasil tangan sendiri,boleh guna untuk kahwin nanti..pandai2 adjust colour.Lepas kahwin plak,bunga2&karpet tu boleh buat hias rumah..kain2 tu boleh buat alas meja atau langsir bilik.hehe..

Hasil pelamin mungkin berbeza.Pelamin sewa mungkin lebih cantik & menepati citarasa anda.Berbanding dengan pelamin buatan sendiri,mungkin akan lebih cantik @ mungkin tidak.Buatla keputusan dengan bijak.Fikir kegunaan duit dan barang2 untuk jangka masa panjang. Next time,saye cerita pulak pasal dulang hantaran.

Ya Allah,semoga semuanya berjalan lancar..Amin

cerita panjang di ipoh..ipoh lagi

Oleh kerana kerja saye asyik travel ke ipoh sebulan sekali..so dalam blog saye pun mesti ade entry ipoh setiap bulan..harap jangan bosan ye..

Ini cerita beberapa hari sebelum pergi ipoh...kami makan sate ramai2 sambut besday Pn.Lin...


                         Itu dia..... gambar Dr.a kurang clear sebab dia makan paling laju,so,camera tak
                         boleh capture...hahaha..(tipu je,handset aku yang kurang canggih sebenarnye)


Ok,ini cerita di ipoh...sampai ipoh,saye & wan telah dipelihara oleh sepasang suami isteri...mereka sungguh tension dengan perangai anak dara seperti kami..huhuhu


Motif gambar di bawah?.....haha,takde ape2..cadar katil kat homestay yang kami duduk ni cantik...

Ingat lagi tak entry sebelum ni saye ade cerita yang saye mengantuk sangat dengar briefing Dr.A sebab tak cukup tido..15 minit pertama.....ini lah rupe tulisan saye....ye puan-puan,saye tau ianye buruk...tapi itu semulajadi,saye pasrah...Cukup puan-puan,jangan disebut2 lagi tentang tulisan saye.

 Selepas 15 minit..saye tak  boleh concentrate lagi..terhuyung hayang...mata bukak separuh je.itu je yang saye mampu..Baiklah puan-puan..inilah tulisan saye selepas 15 minit berlalu....


Esok hari nye,saye check balik dan saye sendiri pun tak faham ape yang saye tulis.kemudian marah2 sendiri.

                Sebelum pergi berjuang,sarapan dulu..tengokla punyela rambang mata nak sarapan....nasi
                                 lemak,kuey teow,telur mata,roti telur+baked beans...dasyat bukan?...

Tidak mengapa la jika anda nak panggil saye gemuk atau ape sahaja sebab makan banyak..ape yang saye lakukan ini adalah semata-mata demi negara tercinta..huhu.Okey,sampai2 je di sekolah,kami terus set up barang2..borak2 dengan cikgu...tapi kadang2 nak tergelak juge bile dengar sesetengah orang yang nak sebut name company saye,...macam2 bunyi ade...contohnye:

Perbualan A='Cik hidayah, Shilla Operation ni company yang macamane ye?'...

Aku pun jadi hairan sejak bile pengasas company aku ni name shilla..ingat Sheila Majid ke ape..haha...

Perbualan B='Ni Skilla Operation ni..bla,bla,bla,....'....

Aik,...Skilla Operation?...Fuyyo.....Memang skillfull sungguh.....haha..

Takpela...Skilla ke..Shilla ke.....takpe.Anda dimaafkan kerana salah sebut.Ape yang penting,kerjaaaaasama..haha.





Walaupun tulisan saye cacat sedikit,tapi Alhamdulillah,semuanya lancar...pokoknye kene saling ingat mengingat.Happy sebab murid2 + cikgu2 bagi kerjasama.tibe2 rase nak jadi cikgu...Okey,itu zaman sekolah punye cita-cita...sekarang dah jadi bussineswoman...ceh,ayat tak boleh blah..

Sunday, March 6, 2011

E-preps...2

Hari sabtu lepas,sebelum ke perak,saye sempat balik rumah sehari.So dapatla meninjau2 perkembangan barang2 hantaran saye..So,check out harga alas dulang...RM7-RM8 sehelai..lapik bawah tak beli lagi,mak kate boleh jahit sendiri.


4 mac haritu plak ade j-card day..so beli 1 kemeja untuk Mr.J...John master..kire ok la tu.janagn nak merungut2 ok....kalau u nak tshirt E-spirit i boleh belikan,tapi sebagai balasan belikan i handbag Fossil..haha..

Back to work,sampai ipoh letih sangat2...dr.A bagi briefing dalam 1 hour....15 minit pertama je saye dengar..another 45 minit,kepala sudah melayang2...padehal duduk seinci dua je dari dr.A,memang mata aku sepet nak tertutup akibat mengantuk sangat.Ok,cukup2la tu.....another preps saye akan upload kan gambar2 nye nanti..

Oh ye,photographer saye sibuk dan telah meng'cancelkan kehadirannya..sad =(

Thursday, March 3, 2011

E-preps...1

Serba sedikit tentang preparation engangement saye..tak berani cakap banyak2...takut tak jadi,takut tertangguh lagi,macam2 takut ade sekarang ni..selagi belum berlaku event tu,selagi tu la takut..tapi aku ni degil,nak juga cerita dalam blog.

So ape yang saye nak share kat sini,betape terror nye kakak saye gubah hantaran engangement saye..saye rase DIY untuk engangement saye lebih cantik dari DIY engangement dia..kuikuikui...


                                                                         Bakul buah2....

                                          Bekas bunga rampai@potporri... malas nak beli bekas kecik2..


                                                        Bekas coklat ketul2..still in pogress...


Thank u sis,sangat2 cantik...lepas ni boleh buat bisness...hehehe

Tuesday, March 1, 2011

Reminder for you hidayah

Kebelakangan ni,banyak bende yang telah (past tense ye adik2..) menervouskan saye berlaku,dan kemudian ianye ok kembali..lepastu..datang balik perkara2 yang menervouskan saye semula...dan kemudian ianya ok kembali...

Barang2 banyak dah beli..setakat ni 1k confirm dah abis....

-Tarikh dah ditetapkan
-Dr.A dah approve cuti
-Barang2 pelamin dah beli (ade hajat nak buat pelamin sendiri)
-Barang2 hantaran dah beli..
-karpet bulu2 pun dah beli...
-Baju dah beli...patah kaki round satu Angsana
-Abah dah 'tercakap' kat a few relatives tentang tarikh majlis..so nak taknak kene buat gak..
-Mr.J's mother tangguh dia punye operation mata ke bulan 4,so alhamdullillah xde masalah..boleh teruskan majlis..Itupun dah berape kali tangguh..kejap bulan 2,kejap bulan 3..sampai tak boleh nak plan majlis.ngade2 betul doktor ni,kesian tau bakal mak mertua i...
-my sis dah bookingkan make-up...and my bestfriend dah booking cameraman..love u!

......nampak macam smooth je aku punye perancangan ni...........then  yesterday Mr.J called me...

 
- Hospital call bagitau mak kene operate khamis ni....
-Hey doktor, ko ingat mak mertua aku ni ape?..(eh silap,bakal mak mertua)...dulu kate bulan 2,pastu bulan 3,pastu tak operate2 pun,asyik nak check darah je...dari tahun lepas lagi keje kau asyik check darah je...
-Hey doktor, ko ingat mak aku ni tak patah kaki ke nak jalan cari barang2 aku kat Nilai 3 tu?,pastu kau sedap2 nak operate mak Mr.J dekat area2 tarikh majlis aku ni..kesian dia tau tak kene ulang alik hospital tapi x operate2......kesian mak aku jugak sebab kelam kabut beli barang awal2 takut tak sempat nak siapkan semua.....iissshhhh....Tarik nafas.........
 -Then saye pun search pasal operation kanta tu.....kalau nak diikutkan, operation kanta ni cepat pulih dalam mase yang pendek...Hopefully operation tu going smooth & makcik Som cepat2 sihat..
-Mak saye pun risau,sekejap camni sekejap camtu....rase tak kene je....

Then saye pun story kat mak pasal mimpi arwah nenek...mak kate pun suruhla sedekah kan Al-fatihah....then mak terus teringat..'Kau jangan lupe bayar nazar,dah lame sangat dari haritu..kate dah niat,tapi tak buat2..'....

Astagfirullah...Ya Allah..apsal la aku terlupe....Kau dah berikan aku nikmat kegembiraan&rezeki..Kau berikan aku dugaan sebagai peringatan..tapi aku langsung tak sedar janji2 yang aku nak buat.....Ade 2 nazar yang saye buat....1)saye kene balik kampung,cari rumah2 berkenaan dan tunaikan nazar saye..  2) belanja kakak2 ofis..comel je bunyi die....hehehhee

Ya Allah,ampunkan dosaku, permudahkan urusan ku..Amin..