Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, March 10, 2011

E-preps...3

Another E-Preps yaawww.....this time saye nak cerite experience saya beli barang2 tunang..Sebelum ni my sister and my mother went to Nilai 3 beli barang2 hantaran & pelamin. Diorang beli bunga2 untuk dulang hantaran (ade 9 hantaran) ,kain ela (kain jersey dua colour biru & pink), bakul2,karpet bulu2..semua tu habis dalam 400 ++..

Ok,sedikit panduan untuk bakal tunang@ pengantin...cheewwaaahhh...

Persiapan kahwin @ tunang ni sebenarnye bergantung pada individu itu sendiri. Kalau dia nak lebih2 @ dia ade pelamin pertunangan impiannya sendiri, maka standby la duit lebih sikit. Sebelum ni saye berkenan sangat2 makeup & pelamin dari satu butik ni.Hasil kerja nye sangat cantik, tapi lepas survey2 harga pakej pertunangan...lebih kurang rm1000 untuk make-up,baju,aksesori & pelamin..Mampu memangla mampu.....tapi lepas fikir2 balik, bayar RM1000,tapi semuanya tu bukan milik kita,berbaloi ke tak?..bagi saye memang tak berbaloi....lebih2 lagi saye ade kaki&tangan2 lain yang boleh spend mase tolong saye buat persiapan semua tu..Mula2 taknak menyusahkan mak@kakak tolong2 buat semua tu,kesian diorang....tapi memandangkan diorang pun tak kesah,so ape salahnye kan...kenela pandai2 arrange masa supaya tak kelam kabut@menyusahkan orang.

Rabu baru2 ni, saya & mak pergi satu kedai kat Sungai Manggis,Banting. Kami malas nak pergi Nilai 3 sebab sebelum ni kakak&mak dah pergi sane & spend about rm400++ beli barang2.

FIRST....Saya tak kata barang2 kat Nilai 3 tu murah atau mahal. ADE BARANG YANG MURAH KAT NILAI 3,TAPI MAHAL KAT TEMPAT LAIN. ADA JUGA BARANG YANG MURAH KAT TEMPAT LAIN TAPI MAHAL KAT NILAI 3..Kalau tak percaye,pergilah tengok sendiri..

SECOND...Kelebihan Nilai 3 ni CUMA kawasan ni sediakan semua kelengkapan rumah atau ape2 sahaja dari A-Z dalam satu kawasan.So,orang tak payah nak pening2 ulang alik start kereta drive pergi banyak kedai.Kat Nilai 3 ni,just parking and tawafla kamu ber jam2 di sana. Dari segi harga, murah sikit&banyak pilihan berbanding tempat lain.

Ini cerita kat Sg.Manggis..saye tak tau ape name kedai dia...tapi landmark dia TESCO Banting.sonang jo..
Dalam kedai ni,ade jual barang2 rumah macam periuk belanga,kuali,tupperware,pinggan mangkuk,dan barang2 kahwin.Tapi kene ingat,diorang tak jual baju2 atau kasut2..ok!

                                
Awal2 1-2 tahun yang lepas..kedai ni tak banyak pilihan barang2 kahwin.Tapi sekarang boleh dikatakan barang2 kahwin dari A-Z dah ade. Cume tak jual baju pengantin je.hehe..Range harga ade yang murah,ade yang mahal sikit. Averange,harga dia ok.









Macam gambar kat atas ni,saye pilih bunga colour blue and pink....setangkai ade 5 kuntum.Harga setangkai RM2.50...ade yang RM2.80. Misi saye adalah nak buat bunga pelamin.So kami beli 20 tangkai (8 biru, 12 pink)..RM2.50 x 20 tangkai =RM50...





Yang ini,daun hiasan..tak tau lah nak panggil daun spesis ape..setangkai RM11.50.Yang saye pegang tu adalah setangkai..so anda boleh bayangkan kan setangkai tu banyak mane. Jangan terkejut bile tengok harga daun2 hiasan kaler hijau macam kat atas ni.Harga daun2 hiasan yang kecik2 ni memang mahal harga dia berbanding dengan bunga2 yang mekar2 tu..mungkin spesis pelik,so design dia pun unik...kadang2 daun hiasan pokok duit2 tu lebih mahal dari daun hiasan yang besar2..ade yang cecah RM17 setangkai.Kalau yang paku pakis tu murah sedikit.sebab senang nak cari kot.Then yang real pun banyak tumbuh kat mane2..so kalau tak nak beli pun boleh je cabut kat mane2 semak. Sebab tu kot yang artificial tu orang jual murah.Ceh,pandai2 je.





Ok,yang ini adalah pasu pelamin..saye beli 2 buah. Ade yang saiz kecik,tapi habis stok..yang saiz kecik RM13.++...kalau yang besar macam ni RM18.80 siap dengan kaki dia sekali..so saye beli dua buah..ade lagi saiz yang besar sedikit dari ini,tapi tak tau harga dia berapa.




Jeng-jeng..punyelah excited beli bunga..sampai2 rumah je terus gubah...Inilah hasilnye....dapat 2 pasu..saye tunjuk satu pasu jela....

Selain dari bunga2,saya sediakan bantal kecik2 untuk letak kat pelamin. Memandangkan kusyen kecik2 ni memang dah ade kat rumah,so jimat duit tak payah beli.beli sarung dia je..yang ini agak mahal,RM9.90 sehelai...mase beli ni saya memang malas gile nak pegi tempat lain..lutut ni dah menggigil penat,tak larat nak jalan lagi.so beli je mane yang ade.Actually kalau rajin survey harga dia tak sampai rm8 pun.

Masa beli barang,cuba minimize kan sebaik mungkin.kalau ade barang2 yang kat rumah boleh pakai @ recycle...guna je.Tak semestinya anda nak kene beli baru. Contoh macam kusyen bantal tu,kalau kat kat rumah dah ade,pakai je.Just beli sarung baru.Alah,orang bukannye tau kau pakai kusyen ape@jenama ape...takdenye makcik2 kau nak tanye, 'eh joyah, mane kusyen2 kecik kau yang kau beli 2 tahun lepas tu?'...takdenye diorang nak tanye..tapi kalau dah cerita kat blog camni,mestila orang tau,hehe.



Gambar di bawah ni karpet bulu2...nak letak kat pelamin.Harga dia RM80 beli kat Nilai Square..warna yang saya beli ni kurang matching dengan warna tema..tapi tak kisahla...hentam saja..


 Oh ye...anda tau tak sebenarnya tempat yang jual kain ela banyak2 macam pesta tu sebenarnye bukan Nilai 3...Nilai 3 adalah tempat yang jual barang2 kahwin,karpet,barang2 rumah.ade juge jual kain2 ela tapi rasenye tak banyak..Tempat yang jual kain2 ela banyak2 macam pesta,yang ade banyak2 kedai..yang itu orang panggil Nilai square,..jap aku cari kat google jap..nanti korang keliru plak..



Haaa....yang ini Nilai Square..tapi ramai yang keliru panggil tempat ni Nilai 3...(gambar dari google ye)
 Kain pelamin saye beli dua colour pink & blue..cume tak boleh nak tunjuk sekarang sebab pelamin belum jadi lagi..hehe..

So kesimpulannya, untuk dapatkan pelamin impian ,saya perlukan:

Karpet bulu2                        :    1 x RM80       = RM80
Sarung kusyen                      :    3 x RM9.90    = RM30
Bunga dua colour                 :  20 x RM2.50    = RM50
Daun hiasan                         :    2 x RM11.50  = RM23
Pasu bunga medium             :    2 x RM18.80  = RM38 (bundar terus)
Gabus bunga                       :    4 x RM 2.++   = RM10  (lebih kurang)
Kain tirai pelamin(jersey)     :  ?m x RM2.90    = RM40 (anggaran..nak tanye mak,mak dah tido plak)
Kain background                :  ?m x RM**       = RM50

TOTAL                  :                              RM320 (lebih kurang)

Jimat kan!...
  • kalau sewa pelamin tunang kat luar =  rm350-rm500...dapat rase 2-3 jam je...
  • Kalau pelamin buat sendiri             = rm330 -350..dapat rase duduk atas tu seharian,barang menjadi milik kite sendiri.Kalau puas hati dengan hasil tangan sendiri,boleh guna untuk kahwin nanti..pandai2 adjust colour.Lepas kahwin plak,bunga2&karpet tu boleh buat hias rumah..kain2 tu boleh buat alas meja atau langsir bilik.hehe..

Hasil pelamin mungkin berbeza.Pelamin sewa mungkin lebih cantik & menepati citarasa anda.Berbanding dengan pelamin buatan sendiri,mungkin akan lebih cantik @ mungkin tidak.Buatla keputusan dengan bijak.Fikir kegunaan duit dan barang2 untuk jangka masa panjang. Next time,saye cerita pulak pasal dulang hantaran.

Ya Allah,semoga semuanya berjalan lancar..Amin

2 comments:

  1. Thanks awak bagi idea tuk saya kira kos buat DIY pelamin. Sangat2 berguna :)

    ReplyDelete