Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, March 13, 2011

E-preps...4

This time saye nak cerite macamane saye buat pelamin..ALhamdulillah majlis dah lepas,ramai puji make-up cantik,pelamin cantik,hantaran cantik,glad to hear....susah payah buat demi puaskan hati sendiri.Bile ramai puji,hati pun berbunga2.

Actually,bagi saye..saye buat ikut kemampuan saye..ikut puas hati saye...tak perlu nak mewah2,banyak bunga2...janji hati puas.

First of all..beli kain net yang ade bunga2,corak2....then pasang yang itu dahulu...Oleh kerana ruang tamu saye masih berdindingkan papan..so ade yang sopak2 sikit.nak renovate,lambat lagi.Jadi,saye pasang pelamin ni kat area yang banyak dinding sopak..nak bagi cover sikit.


Yang kedua, pasang kain tirai ikut colour yang kite nak tu.Macam saye,theme biru+pink,so arrange kain tu dalam satu wire..kain ni jenis jersey,rm2.80++ semeter.




Yang ketiga...saye nak tunjuk tutorial buat bunga bola2...Kalau nak beli yang siap,satu bola bersaiz kecik RM9.80...bagi saye mahal.Mahal in the sense of modal sebenar murah dan saye ade banyak mase untuk buat semua tu.

-Beli span..span 4 segi pun takpe.tapi kene potong2 jadikan ia bentuk bulat.Harga span RM2...bahagi 3 (untuk 3 bola)..70 sen.
-Beli bunga kecik...sepeket RM1...sebiji bola bersaiz sedang2 besar kene guna 3 peket bunga.Total RM3..Kalau saiz kecik,kene guna 2 peket bunga.
-Reben..tak mahal mane pun..




Ini pelamin bertunang saye..sederhana...macam yang saye nak.Maaf,gambar kurang memuaskan.


So,total buat bunga bola2 bersaiz sedang (bukan saiz kecik)...

bunga 3 peket         = RM 3
span (1 bahagian)    = RM 0.70
Reben (anggaran)    = RM 0.50 (lebih kurang)
Total                      = RM 4.20 - untuk medium size.

RM4.20 untuk bunga bola2 bersaiz medium..berbanding RM9.80 bunga bola bersaiz kecil.Hanya luangkan 15 minit,kite boleh jimat RM5.

2 comments: