Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, March 11, 2011

Macamane boleh terjumpe...

Hari ini..hari jumaat..hujan renyai2..sehari sebelum saye bertunang (insyaallah)...saya & mak keluar ke Banting beli barang2 basah+bunga2 pelamin yang masih kurang...

after keluar dari econsave,kami pun pergi la kedai haritu yang jual bunga2 pelamin tu.Bukan main seronok lagi nak buat bunga bola2 yang gantung2 tu..Entah camne..boleh plak saye terjumpe seorang insan ni.....

Alkisahnye....kami adalah kawan rapat.dari zaman sekolah lagi..Form 2 sampai la......saye abis degree.dia adalah kawan lelaki saye yg boleh dikatakan rapat gak la.Lupekan soal perasaan kerana itu sudah tidak penting lagi..Walaupun saye bercinta dengan Mr.J start dari SPM until now,kami masih berkawan.Kalau hari raye je,mesti berkumpul & jalan2..Sehinggalah satu hari....mase tu saye dah start buat Master..terjadi satu peristiwa yang agak pahit dalam hidup saye..sebab ianya melibatkan hubungan kami sebagai kawan baik,dan juga melibatkan family (sikit2)..Sejak peristiwa tu,saye dah tak anggap dia sebagai kawan..to be honest,aku dah block kau dari facebook aku.

YE..memang saye benci,marah,sakit hati..namun,tiada siapa yang perlu disalahkan dalam hal ni.Tapi apabila ianya melibatkan maruah....MEMANG AKU AKAN PERTAHANKAN.Biarlah terputus ikatan persahabatan sekalipun,hati keluarga lebih penting.Sejak dari peristiwa tu,dah masuk 2 tahun kot...saye tak penah terjumpe@terserempak dengan dia..actually memang saye berdoa taknak jumpe dia lagi.Walaupun jarak rumah kami tak jauh,5-10 minit perjalanan.Mengarut kan aku ni?..dahla rumah dekat,lepastu doa taknak jumpe sampai bile2..Mr.J pun selalu nasihatkan saye lupekan je perkara tu..tapi payah.

Dan harini....di mana sehari sebelum saye bertunang..dan 2 hari sebelum kenduri kahwin dia...kami terjumpe di kedai bunga..Tergamam sekejap...,dia menegur saye...speechless,tak tau nak buat ape,takkan aku nak menyorok kat bunga2 tu..takkan aku nak lari sorok kepala dalam pasu bunga.Nak menyamar jadi tokey kedai lagi la mengarut..then hanya senyuman saje yg saye berikan..'Tahniah,nak bertunang ye'..aik,aku dah hairan dah camne dia boleh tau aku nak bertunang..ni mesti si Yani yang bagitau ni...saye pun balas..'ha'ah..selamat pengantin baru'...

Lepastu,mak saye pun gelak berdekah2 kat sudut kedai tu...gelakkan saye..tak henti2..kat meja cashier pun mak gelakkan saye,dalam kereta pun mak gelakkan saye,pastu pegi minum kat kedai mamak pun mak gelakkan saye.FINE..gelakla..saye pun gelak gak tadi..Saye tau hari ni Allah nak tunjukkan sesuatu pada saye..

Tak guna membenci orang,tak guna mengelak dari terjumpe sipolan atau sape2 pun..itu mengarut je..Allah maha berkuasa.At anytime,at anywhere He can change everything.Saye dah takde rase benci,marah,atau sakit hati pada dia...i know,people make mistake..tapi SAMPAI BILE2 PUN RASE HORMAT INI TIDAK AKAN WUJUD LAGI..babai...Selamat Pengantin Baru untuk kamu.

3 comments:

  1. hehe...akak pon nk tumpang gelak la dayah....anyware selamat bertunang yek esok...semoga semua berjalan dengan lancar dan selamat semuanyer.. ;-)

    ReplyDelete
  2. nnt da lepas tunang jwb lah soklan saya ni ye

    hehe

    betul ke carpet bulu lembut di nilai tu murah sangat?

    selamat bertunang. hehe. benci kena benci terus (mengaja yg jahat) hahaha

    ReplyDelete
  3. kak selly : mmg klaka...thanks.alhmdulillah semuanya lancar =)

    yaty: murah sgt tu tidakla....sy beli yg nmpak ade bulu2 sikit je..ade je yg lagi lembut bulu2 nye,tapi 2 ratus lebih..mahal sungguh.banyak lagi kedai karpet kat nilai 3 tu,saye rase harga die average je.

    ReplyDelete