Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, March 1, 2011

Reminder for you hidayah

Kebelakangan ni,banyak bende yang telah (past tense ye adik2..) menervouskan saye berlaku,dan kemudian ianye ok kembali..lepastu..datang balik perkara2 yang menervouskan saye semula...dan kemudian ianya ok kembali...

Barang2 banyak dah beli..setakat ni 1k confirm dah abis....

-Tarikh dah ditetapkan
-Dr.A dah approve cuti
-Barang2 pelamin dah beli (ade hajat nak buat pelamin sendiri)
-Barang2 hantaran dah beli..
-karpet bulu2 pun dah beli...
-Baju dah beli...patah kaki round satu Angsana
-Abah dah 'tercakap' kat a few relatives tentang tarikh majlis..so nak taknak kene buat gak..
-Mr.J's mother tangguh dia punye operation mata ke bulan 4,so alhamdullillah xde masalah..boleh teruskan majlis..Itupun dah berape kali tangguh..kejap bulan 2,kejap bulan 3..sampai tak boleh nak plan majlis.ngade2 betul doktor ni,kesian tau bakal mak mertua i...
-my sis dah bookingkan make-up...and my bestfriend dah booking cameraman..love u!

......nampak macam smooth je aku punye perancangan ni...........then  yesterday Mr.J called me...

 
- Hospital call bagitau mak kene operate khamis ni....
-Hey doktor, ko ingat mak mertua aku ni ape?..(eh silap,bakal mak mertua)...dulu kate bulan 2,pastu bulan 3,pastu tak operate2 pun,asyik nak check darah je...dari tahun lepas lagi keje kau asyik check darah je...
-Hey doktor, ko ingat mak aku ni tak patah kaki ke nak jalan cari barang2 aku kat Nilai 3 tu?,pastu kau sedap2 nak operate mak Mr.J dekat area2 tarikh majlis aku ni..kesian dia tau tak kene ulang alik hospital tapi x operate2......kesian mak aku jugak sebab kelam kabut beli barang awal2 takut tak sempat nak siapkan semua.....iissshhhh....Tarik nafas.........
 -Then saye pun search pasal operation kanta tu.....kalau nak diikutkan, operation kanta ni cepat pulih dalam mase yang pendek...Hopefully operation tu going smooth & makcik Som cepat2 sihat..
-Mak saye pun risau,sekejap camni sekejap camtu....rase tak kene je....

Then saye pun story kat mak pasal mimpi arwah nenek...mak kate pun suruhla sedekah kan Al-fatihah....then mak terus teringat..'Kau jangan lupe bayar nazar,dah lame sangat dari haritu..kate dah niat,tapi tak buat2..'....

Astagfirullah...Ya Allah..apsal la aku terlupe....Kau dah berikan aku nikmat kegembiraan&rezeki..Kau berikan aku dugaan sebagai peringatan..tapi aku langsung tak sedar janji2 yang aku nak buat.....Ade 2 nazar yang saye buat....1)saye kene balik kampung,cari rumah2 berkenaan dan tunaikan nazar saye..  2) belanja kakak2 ofis..comel je bunyi die....hehehhee

Ya Allah,ampunkan dosaku, permudahkan urusan ku..Amin..

2 comments: