Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, April 29, 2011

pegi pasar malam pun boleh abis seratus lebih??

Minggu ini adalah 'minggu-buat-keje-kat -rumah'....
Minggu ni saye balik kampung lame sket sebab...sebab..saje2 je suke2...Actually tension sket buat e-note untuk projek memandangkan 'cikgu-cikgu terpilih' ni asyik nak buat correction je...takpela..saye faham tugas guru yang sememangnye berat..nak ajar budak2 sampai jadi pandai,yang sekolah rendah tu plak nak kene teman anak murid pegi toilet,waktu rehat nak kene check kelas,pastu nak kene pantau berat badan murid2 plak..'aishhh,memang susahnye punnnn...hadoooii.'.(ayat jozan)

Lagipun nak tolong abah kemas rumah sebab next week orang dah datang nak renovate rumah.Kesian plak mak n abah nanti asyik nak kene minum susu anlene gold sebulan sebab nak angkat barang2.Jadi,lebih baik suruh anak dara gemuk sorang ni pegi nipiskan lemak die angkat-angkat mane yang patut..

Minggu ni juge saye sengaja balik lenggang kangkong,alasan...'nak jalan takde baju,so kene cari baju baru'...actually baju yang ade semua dah tak muat..sad...Sudahnye haku pegi pasar malam abis seratus lebih beli baju,seratus lebih sikit je..takde lebih banyak2....


entah camne boleh beli baju harmoni macamni..

baju ni selalu nampak kat pasar malam..

beli tudung rm20..nak pakai dengan baju bertunang haritu


 Sekian..saye cume nak cerita camne saye boleh habis seratus lebih,padehal pegi pasar malam je.sungguh tak puas hati...

**Oh ye..bunga telur yang saye buat haritu mendapat restu dari bonda tersayang,,so,boleh teruskan buat.
**Harap2 bulan mei ni dapat durian runtuh..haha...

Monday, April 25, 2011

Aku adalah gadis yang selalu nak makan sushi tapi takde kawan..

Dua minggu lepas..ini makanan kegemaran saye....seminggu 2 kali singgah kedai Season sebelum masuk opis..beli roti yang same je..

Sedap....Sempat gak la satu hari tu saye borak jap dengan adik cashier kedai season ni..dia kate season ni orang kite punya...orang melayu,roti die pun dia amik dari kilang.Rupenye silap la tanggapan saye selama ni.




Roti ni siap beli extra lagi untuk breakfast keesokan harinye..wah...dasyat kau...

Kalo roti kegemaran ni abis stok,saye layan plak kek secret recipi + menonton tv kecik pemberian tunang...




Lupekan cerita Season jap...ini cerita yang bertajuk 'Saya suka makan sushi-tapi selalu takde kawan'.......

2 minggu yang lepas....Saya mintak wan temankan saye makan sushi king..nasib baiklah budak baik ni boleh diharap&layan sushi gak..saye hairan kenapa kalau saye ajak member saye makan kat sushi king,diorang semua taknak...kalau yang taknak makan sebab takde tanda halal,itu saye tak boleh nak kate apela..dependla pada keyakinan masing2...tapi yang taknak makan sebab geli dengan makanan jepun tu,meh sini aku nak habaq ni..kau janganlah makan ikan mentah,udang mentah,kalau macamtu aku pun geli tak makan..Actuaally banyak lagi makanan2 lain kat sushi king yang boleh dimakan tanpa ade rase loya...

Contoh ni saye makan Sakana Blackpepper....(ikan goreng tepung,wedges..sos lada hitam..nyum2..)



Lepas dua minggu..saye  mengidam sushi king lagi...kali ni memang tak disangka2....tak penah2 pun aku nampak keadaan macamni kat jusco taman u....giler la...dahla mengidam giler..kene beratur panjang plak..



Nampak je panjang,tapi tak sampai setengah jam pun beratur...semua ni yang beratur panjang2 ni sebab ade promotion untuk member card..saye je yang suke2 beratur pastu takde member card..


Tori khomi set (ayam & wedges)

Kali ni,tieya plak yg saye ajak..dia pun same je mengidam sushi gak,tapi takde member nak makan..takpela tieya,kite senasib....oleh kerana tieya ni kecik je orangnye..so saye terpakse undur belakang sikit mase nak amik gambar,supaya saiz muka kami nampak seimbang..

Actually sehari sebelum pegi sushi king lagi saye dah survey menu die,dah siap2 plan dah nak makan ape... punye dasyat aku mengidam..

Next time ye tieya...kite ronggeng lagi!

Friday, April 22, 2011

Sebulan,seminggu & 3 hari yang lalu..

Orang lain dah cerita hal kawen..kau baru nak letak gambar bertunang..ape daaaa......

Memperkenalkan..pasangan biru sejoli-yang dagunye-tak-berape-nak-nampak.....wahwah...


my handmade pelamin



nak tau kedai emas murah kat port klang?..sila pm saye ye..

Malam Jumaat

Ape kes aku tunggu tunang aku balik memancing di malam jumaat??...

Kadang2 pelik gak tengok hobi si Jali ni..jarang2 dia pegi memancing..tapi bile sekali dia pegi,saye suke update every minute,dah dapat ikan ke?,mancing atas bot ke?,nak kene silent ke handset tu coz takut ikan terkejut?

Sebenarnye saye banyak sangat keje..tapi agak membosankan sedikit sebab buat keje2 untuk budak sekolah,tapi ianya akan jadi seronok bile nak dekat2 due date nanti.Mase tu saye akan buat keje dari siang sampai tengah malam..sampai lewat pagi..,ofis pun dah jadi macam rumah kedua,..sangat seronok buat keje mase tu..OOhhhhh..(mengeluh..)..Hey!kau tengah tulis novel ke hape ni dayah?..haha..entah ape masalah aku ni..Mungkin rindu sangat2 suasana bekerja malam sampai lewat pagi...Ish..tuhan dah bagi nikmat lapang,guna kan lah sebaik2nya..

Lately,makan minum pun dah tak seimbang...kalau dah start makan fastfood..sepanjang minggu tu la aku balun fastfood..tong sampah hostel tu penuh dengan sampah Mcd aku sorang je.Selain fastfood & minuman 3 in 1..mencapai jajan dalam bakul makanan dengan kadar yang cepat itupun boleh diketegorikan sebagai 'fastfood' ye kawan2..MasyaAllah..ape nak jadi dengan aku ni..

Lately ini juge saye bangun tido je sakit kepala...saye sedang cuba sedaya upaya reset jadual tido.Setelah berbulan2 tengok cerita House & tido pukul 3 pagi,agak payah saye nak set kan balik tido awal & bangun awal..

Hormon malas semakin bertambah2...oh ye,baru-baru ni saye pegi menonton LIMITLESS kat jusco tebrau..cerita ni best..makan dadah sebiji,otomatik bertukar menjadi seorang yg sangat2 berjaya..buat ape pun jadi,cakap ape pun nampak hebat,sume probs boleh settle..

Nah..ambik kau,abg google tolong carikan....

Kan best kalau bangun2 pagi minum air masak terus jadi super-human macam dalam cerita ni...kahkah..berangan je..Sudah2...tidorrrr...

Sunday, April 17, 2011

Rintihan yang tak pasti kenormalannya

 Tajuk entry entah hape hape entah..

Keje asyik nak gaduh..lepastu buat tak tau je....
please..just give me what i want...just give me what i need...
Baru sebulan.....kalo nak baik plak makan mase 2-3 minggu..letihla camni..

Lepas bertunang..feel die lain..dulu mase bercinta,gaduh lame2 pun takpe,aku tak heran..
Bile dah bertunang,baru gaduh sikit je tapi effectnye begitu menusuk kalbu..
Every single thing,kalo yang remeh2 tu pun jadi hal besar...normal ke perasaan aku ni??...


banyak lagi bulan yg saye nak kene tempuhi sepanjang bertunang ni..
Ya Allah,please guide me..

Thursday, April 14, 2011

Mogok

Rase sakit hati tidak dapat dibendung lagi...mau cabut2 je baju ni...aishhh,tak boleh plak..dalam opis ni semua lelaki & juga suami2 orang...Behave,behave,behave....

Mau mogok je rasenye..kenape ye...
Bile bahagia,rase dunia ni ana yang punya,rase tak jejak tanah je..rase nak bagitau satu dunia betapa bahagia nye kite...rase nak kawin next week pun ade..tapi mane boleh kan,sebab nak settlekan keje,nak tempah baju,mak andam,hias rumah..tak mungkin seminggu...

Tapi,bile gaduh..rase nak putus,menyesal,nak mogok,buang handset,botakkan rambut,semua ade.....

Sabar.........baru 2 hari....malas nak call,mls nak msg..relax..baru 2 hari,dulu boleh buat sebulan,takkan 2 hari dah tak tahan...sabar..

Sunday, April 10, 2011

Khatam cerita House

Selame beberape bulan ni akhirnya saye dah berjaya habiskan tengok cd House dari season 1-season 6..!!..hooorreeyyyy,berikan tepukan kepada saye!..sekarang season 7 dah keluar,misi kali ini adalah meng'order' season 7 plak..

Beberape perubahan after tengok cerita house..

1)Mimpi Dr.House beberape kali..mungkin mase tu saye adelah part of diagnose team die..haha..klako..
2)Kalau tangan@jari terluke je, or sakit kepala terlebih tido je mulalah fikir yang bukan2...Penyakit itulah,penyakit inilah...jangkitan kuman mungkin juge..
3)Sudah mula biase dengan term2 medical..nauseas,lymphoma,saicodoisis,lumbar puncture,tarchycardia,amylidoisis...fuuyyooo..nak menyamar jadi doktor kejap pun boleh.
4)Asyik teringat dr.Chase after die kawin dengan dr.cameron,sebab mase tu rambut dia panjang sikit..hohoho..macho man..tapi Lucas lebih hensem dari dr.chase
5)Nampak perubahan dr.cuddy dalam setiap season..makin lame makin cantik..
6)Ini cerita medical kedua saye after Grey Anatomy..dah lame saye tinggalkan cerita itu..Lepasni saye nak concentrate tengok Takuya Kimura...

****Faizal Tahir ikat rambut dalam ABPBH 2010 = Takuya Kimura ikat rambut = hensem....
****I wish my fiancee do the same...asyik pakai cekak rambut je,naik kembang rambut tu.
****Kenape aku OBSES sangat dengan orang rambut panjang???????

Wednesday, April 6, 2011

DIY bunga telur budak degil

Saye adelah orang yang tengah banyak keje tapi masih sempat buat DIY bunga telur/ bunga pahar...Kalau saye tak kahwin pun saye masih suke buat bende2 macamni even saye banyak lagi keje lain nak buat.Kalau saye tak kahwin pun saye masih suke jahit2 manik kat baju kurung saye even saye banyak lagi keje lain nak buat..pendek kate saye suke buat bende2 cenggini.

Ok, this time saye nak tunjuk camne saye buat bunga pahar@bunga telur untuk majlis saye nanti (yang lambat lagi nak berlangsung tu tapi konon2 macam 2-3 bulan lagi..)

Actually sumber asal bunga ni saye dapat dari si dia..anda boleh jenguk kat blog dia.ade juge blog lain yang cerita pasal bunga ni,tapi takde satu pun lagi yang tunjuk betul2 camne step2 nak lipat kertas bunga tu.So, oleh kerana saye amat2 memahami perasaan bride-to-be yang geram sangat2 sebab tak tau nak DIY bunga telur sendiri,so saye provide step2 die.sharing is caring kan?..

Mula2 saye ingat nak buat bunga tisu memandangkan sekarang ramai dah orang guna bunga tu,senang nak buat sendiri,kos murah.Tapi disebabkan pilihan2 warna kertas tisu yang terhad kat pasaraya,so saye decide nak buat design lain.

1) Mula2..anda kene ade bahan2 nak buat bunga telur.Beli kertas bunga (tak tau ape name sebenar kertas ni), segulung camni dalam rm8.50-rm9.50...4'' x 25 y ...itulah ukuran yang tertulis.Mungkin anda boleh dapat lagi murah kat luar sane.Kalau warna metallic mahal sikit.cecah rm9.50.Ade kedai yang jual ikut meter,semeter rm1...tapi saye masih rase rm1-semeter tu mahal.

2)Potong kertas tu dalam ukuran panjang 7 cm.Then, bukak gulungan kertas tu.

 

3) Kemudian,potong kertas tadi kepada dua bahagian macam gambar di bawah ni.Satu bahagian mewakili satu kelopak bunga.
4) Renyukkan bahagian tengah kertas tu,adjust supaya sebelah lebih panjang, dan sebelah lagi pendek sedikit.




5) Pegang dan putarkan bahagian yang pendek dan bawa ke hadapan.
6)Jangan ubah kedudukan ibu jari anda.Pegang bahagian itu, dan puntir/putar (pape jela) bahagian yang panjang.Buat sambil tengok gambar ni tau!
7) ikat dengan dawai..dah dapat satu kelopak.buat banyak2..then cantum 4 kelopak untuk dapatkan satu kuntum bunga.




8) Hias dengan reben,,..Tap kemas2 guna pita pelekat  bunga..dah siap bunga anda..


Sebenarnya step2 nak lipat kertas bunga tu saye main hentam je sebab takde satu blog pun yang tunjuk cara2 lipat kertas tu.Tau-tau je dah siap jadi kelopak bunga.Mane aci macamtu.Even saye hentam pun, but it still nice.

Buat mase sekarang saye just buat bahagian atas bunga je..kain net untuk bunga telur tu nanti2 jela nak dekat majlis baru saye buat.

Tuesday, April 5, 2011

Kali ini muktamad

Setelah beberapa kali mencuba untuk menukar wedding theme kaler..tapi cubaan2 tersebut gagal..mungkin juga ia dipengaruhi oleh faktor2 hormon yang tidak stabil...

Setelah separuh purnama berfikir....akhirnya..win-win situation telah berjaya diperolehi...
Oleh kerana wedding reception hanya akan dibuat di sebelah pihak saye sahaja..so jimat la duit kiteorang nak spend untuk majlis ni..kalau nak semua baju sepanjang majlis tu teringin  nak tempah pun takpe..

Kali ini muktamad...Hasil carian Abg google, saye nak warna Champagne-gold-pink untuk majlis nikah nanti...





baju rozita che'wan...



Untuk majlis bersanding plak..marilah kite memberi peluang kepada mr.J untuk memakai warna kegemarannya...biru...ye..!kami duta celcom..!..tapi lain sket..baby-blue..

Oleh kerana majlis bertunang haritu dah biru terang,so untuk bersanding tak bolehla nak repeat balik tone yang same ye yang..banyak cantik rambut u asyik nak tema biru je....bile ditanye kenape, dia cume jawab 'biru laut cantik..tenang..'....yola tu, nanti album gambar kahwin kite semuanya biru je...

Ok,ini kaler baby-blue ..kasi soft sikit..




asyik baju ayu raudhah je yang aku minat ni apehal plak...

Ok,setakat ni itu yang muktamad..lepasni sape2 yang nak cube tukar warna tema saye..pancung kepala!..kami baru sebulan bertunang,ade lebih kurang ade 9 bulan je lagi sebelum kahwin..so mungkin ade 9 kali cubaan untuk menukar kaler baju kahwin ni.setiap bulan satu kaler..haha

Oh ye...baru-baru ni saye ade coba-coba membuat bunga telur sendiri...nanti akan ku update ye..!