Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, April 6, 2011

DIY bunga telur budak degil

Saye adelah orang yang tengah banyak keje tapi masih sempat buat DIY bunga telur/ bunga pahar...Kalau saye tak kahwin pun saye masih suke buat bende2 macamni even saye banyak lagi keje lain nak buat.Kalau saye tak kahwin pun saye masih suke jahit2 manik kat baju kurung saye even saye banyak lagi keje lain nak buat..pendek kate saye suke buat bende2 cenggini.

Ok, this time saye nak tunjuk camne saye buat bunga pahar@bunga telur untuk majlis saye nanti (yang lambat lagi nak berlangsung tu tapi konon2 macam 2-3 bulan lagi..)

Actually sumber asal bunga ni saye dapat dari si dia..anda boleh jenguk kat blog dia.ade juge blog lain yang cerita pasal bunga ni,tapi takde satu pun lagi yang tunjuk betul2 camne step2 nak lipat kertas bunga tu.So, oleh kerana saye amat2 memahami perasaan bride-to-be yang geram sangat2 sebab tak tau nak DIY bunga telur sendiri,so saye provide step2 die.sharing is caring kan?..

Mula2 saye ingat nak buat bunga tisu memandangkan sekarang ramai dah orang guna bunga tu,senang nak buat sendiri,kos murah.Tapi disebabkan pilihan2 warna kertas tisu yang terhad kat pasaraya,so saye decide nak buat design lain.

1) Mula2..anda kene ade bahan2 nak buat bunga telur.Beli kertas bunga (tak tau ape name sebenar kertas ni), segulung camni dalam rm8.50-rm9.50...4'' x 25 y ...itulah ukuran yang tertulis.Mungkin anda boleh dapat lagi murah kat luar sane.Kalau warna metallic mahal sikit.cecah rm9.50.Ade kedai yang jual ikut meter,semeter rm1...tapi saye masih rase rm1-semeter tu mahal.

2)Potong kertas tu dalam ukuran panjang 7 cm.Then, bukak gulungan kertas tu.

 

3) Kemudian,potong kertas tadi kepada dua bahagian macam gambar di bawah ni.Satu bahagian mewakili satu kelopak bunga.
4) Renyukkan bahagian tengah kertas tu,adjust supaya sebelah lebih panjang, dan sebelah lagi pendek sedikit.




5) Pegang dan putarkan bahagian yang pendek dan bawa ke hadapan.
6)Jangan ubah kedudukan ibu jari anda.Pegang bahagian itu, dan puntir/putar (pape jela) bahagian yang panjang.Buat sambil tengok gambar ni tau!
7) ikat dengan dawai..dah dapat satu kelopak.buat banyak2..then cantum 4 kelopak untuk dapatkan satu kuntum bunga.




8) Hias dengan reben,,..Tap kemas2 guna pita pelekat  bunga..dah siap bunga anda..


Sebenarnya step2 nak lipat kertas bunga tu saye main hentam je sebab takde satu blog pun yang tunjuk cara2 lipat kertas tu.Tau-tau je dah siap jadi kelopak bunga.Mane aci macamtu.Even saye hentam pun, but it still nice.

Buat mase sekarang saye just buat bahagian atas bunga je..kain net untuk bunga telur tu nanti2 jela nak dekat majlis baru saye buat.

4 comments:

  1. dayah....sgt kreatif...akak suke sgt...ok la tu mmg cantek.....suke..suke ... ;-)

    ReplyDelete
  2. hehee..yeke?..tapi xcukup kemas lagi...hehe..skrang tengah try buat kaler lain plak..nanti sy update lagi ye..=)

    ReplyDelete
  3. wuiyooo...mg tengah tension buat bunga tisu tak jadik..stress gile...skali nampak je tutorial ni dan hasilnye terus tak jadik stress...CANTEK!!!thanks beb :)

    ReplyDelete
  4. cik baiti..thanks follow kite...usaha tangga kejayaan,jgn stress2 tau..nanti buat ape pun tak jadi.. =)

    ReplyDelete