Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, May 30, 2011

Minggu cuti memasak

Lupekan episod masak-memasak yang tak berape best tu..asyik stok sayur yang same je ade dalam peti ais ni.nanti2 la saye kembali lagi dengan resipi2 yang best...

Macam biase,everytime balik kampung je mesti saye,kakak,& emak nak jalan somewhere.Tapi this time kiteorang tak pegi alamanda macam biase,konon2 dengar jalan jem sebab ade Hari Belia,so kiteorang pegi Tesco yang baru dibuke kat Nilai.



Tesco memang membantu anda berjimat..ye ke??

bakal ibu yang masih tak reti nak bajet brape banyak nak beli jintan putih untuk stok masak sebulan..

Esoknye keluar jalan dengan tunang...actually kami decide nak jalan2 jusco je..tapi sudahnye pegi tengok bowling tournament geng2 Mr.J kat Plaza Alam Sentral...gambar kenangan ade di bawah.Mari support Cargoes Crew!!!


cargoes crew menang naib juara

Kami datang sebagai penyokong..gambar saye susah nak jumpe sebab saye tak join diorang amik gambar,nyorok kat tepi konon2 malu.Tapi last2 jumpe gak sekeping..menyorok di belakang tunang.





Selalu jadi camni..amik gambar tak penah nak standby..
T-shirt kuning Hush-Puppies yang Mr.J pakai tu sebenarnye kami beli same2 dua helai yang same kaler,tapi lain jenis.tapi malangnye blaus saye dah tak muat...bile nak pakai cume muat sampai bahu je..sedih..Balik kampung tengok2 baju tu masih tersimpan lagi.Harap2 mak tak bagi kat anak jiran sebelah..(masih mengharap nak kurus...)

Balik singgah cafe upin-ipin kat belakang stadium s.alam..  =)

Thursday, May 26, 2011

sila percaye ye..

Sila percaya ye...harini saye n housemate..& office mate..pergi shopping perabot kat Harta Bina Utm..actually barang2 yang dijual tu adalah barang2 lupus.So diorang jual dengan harga yang sangat murah.Sangat2 sesuai untuk orang bujang macam saya,housemate saye,dan juge macam ofismate saye..hoii panjangnye,tu pun nak kene mention ke..haddoi.

Actually saye pergi dengan housemate saye je,norli..kami memang nak sangat2 cari tilam.tak kisah la tilam student,tilam asrama..asalkan tilam.Saye memang taknak beli tilam yang atas lori tu (sambil jerit tilam! tilam!....geli sikit).Tilam  baru?mahal dan tidak berbaloi...lainlah kalo dah kawin & ade rumah sendiri.

Masuk dalam tu je,memang ramai..actually foreign student yang meramaikan event itu.yang lain2 staf-staf,ade juge cikgu2 luar datang beli perabot.Ade yang datang dari luar bawak lori dan beli 50-60 biji tilam...biji?sesuaikah penjodoh bilangan itu untuk tilam?..Kami datang jam 3.30 pm dan mengerah seluruh tenaga untuk angkat 2 biji tilam dan 2 rak kayu...untuk kami berdua sahaja.Amid & azim kirim 1 biji tilam,2 loker besi pakaian.Mereka datang 4.30 pm bersame kebal & erwan..tambah lagi 2 biji loker besi.kire okla..takkan aku plak yang nak kene angkat loker besi korang kan adoi (ahchai)..So total kami semua beli 3 biji tilam,2 rak kayu,dan 4 loker ...tak ingat la 4 biji or 3 bji loker.







tilam sebiji cume rm15..kire okla kan?

rak kayu..murah gile...rm5 je!


Murah kan??..sila pecaye ye..jangan tak percaya..Next khamis boleh pegi lagi untuk cari meja kopi,dan sofa..if ade la..kene datang cepat sikit.kalo tak,abis foreign student angkut semua..

Wednesday, May 25, 2011

Minggu habiskan stok dapur

Minggu ni blog saye akan dipenuhi oleh masakan2 yang telah dieksperimentasikan oleh saye..lame2 terbiar dalam peti ais karang busuk pulak..

Malam tadi,saye dengan perasaan 'malas nak masak tetapi lapar' terpaksa habiskan roti sebab nak dekat expired dah.So saye buat roti telur.

roti bersalut telur..sedap dimakan sambil menonton cerita Asmara tv3


Harini pulak saye nak abiskan stok ayam dalam peti ais...so saye masak ayam sos pedas..rupe die lebih kurang macam ayam tumis cili hijau saye sebelum ni.


Ayam sos pedas..yang ini sedap dimakan selepas bergaduh dengan tunang.


Ingat ye kawan2...lepas makan jangan timbang berat badan..=)


Monday, May 23, 2011

Segmen 'mari menjadi isteri yang mithali'

Ini segmen 'mari menjadi isteri yang mithali'...

Before ni mr.j pernah bagitau lauk ape yang dia suka makan,sayur ape..dan sebagainye....sebagai tunang,saye pun kene stat blaja memasak dari sekarang so that tak terkejut kalo hubby mintak masak lauk ini itu dah kawin nanti.Minggu pertama duduk rumah sewa...saye masak lauk orang bujang je,setakat nak kenyangkan perut sendiri..daging beger+telur hancur...sodap juge.


Then...setelah seminggu berlalu,saye pun decide nak masak betul2..especially belaja masak lauk2 faveret tunang tersayang....die suke ikan masak sambal tumis (cili merah)...tapi for beginning,saye masak je ayam tumis cili hijau..
Mase potong bawang...boleh la cakap.. 'heyyy,tangan aku ketarrr ni'...(ah chai-jozan)



ayam masak tumis cili hijau

sayur goreng brokoli

Nasib baik member puji sodapp...so bersemangat sikit nak blaja masak yang lain2 pulak lepasni...

Hujung minggu baru-baru ni, saya teman kak siti nurhaliza asiah berjalan2 ke jusco taman u & plaza angsana..Tak lupe singgah MPH beli buku memasak hanieliza..tapi banyak yang dah habis stok,so saye beli yang ikan punye as a main dishes.murah gilerrr..rm5.50 je.Berbanding buku lain,harap hardcover je tebal ,mahal plak tu tapi isi lebih kurang same je..buku ni sesuai untuk beginner macam saye yang konon2 dah tau basic memasak..


Mase jalan2 kat Plaza Angsana,ade plak roadtour Nur kasih..nampak la tiz zakiah yang kecik molek tu dari jauh..tapi,apsal remy ishak takde?????..tension betull..



Last,saya teman kak siti bukak puase kat sushi king...memang hantu sushi king la aku ni...ok,yang ini saye belum penah tunjuk lagi before this..


fry set : ikan,sayur,terung,udang, semuanya digoreng tepung..sangat crunchy dan sedapp



salmon salad (ikan salmon,sayur,bawang halus,telur,siram dengan sos special)...sesuai la untuk yang nak diet


eh ade lagi...Last but not least, mase kat angsana,kiteorang terpandang kuih blueberry cheese tart....kedai pakcik ni boleh tahan gak kalau musim nak dekat raye ramai orang serbu...tapi tak ingat plak name die sebab kiteorang ni jarang2 singgah.Tapi disebabkan terliur tengok,so kiteorang beli..satu bekas ade 50 biji = rm25..murah ke mahal tu?..saye pun tak tau.tapi yang pasti,seeeeddaaapppppppppp gileeeeeeeeeeee......aku tak tipu punye pun..(ah chai lagi) .Masih ade lagi 16 biji dalam peti ais rumah saye,kalau nak rase,singgah la ye..=)


 
bluberry cheese tart dari kedai pakcik 'something'..








Pesanan buat member = Ima,kalo ko bace blog aku ni datang umah ye,aku dah simpankan untuk ko.kalo lambat,abis. =)



Friday, May 20, 2011

saya selalu konfius..atau lebih tepat 'saye memang tak tau'

Dari zaman sekolah sehinggalah sekarang..saye memang fail bab2 rupe pisang..kalau digoreng memang sedap,tapi bile orang tanye itu pisang ape..saye jawabla..'ini pisang goreng'...panggg! !!kene penampar..yang itu budak takde gigi pun pandai jawab.Persoalannye,itu pisang jenis apa?..atau itu pisang spesis ape?..

Saye penah tanye kat mak,dolu2 la....'mak,camne nak bezakan pisang yang boleh dimakan begitu saje..dengan pisang yang perlu digoreng??'...mak pun jawabla dengan menyebut jenis2 pisang..yang sangat familiar ialah pisang tanduk & pisang kapas@ abu..dua jenis tu jela..

Tapi bile pergi kedai,masih tak tau bezakan..haprak betul anak dara ni..Now,setelah umur menginjak ke lebih dewasa,sekali lagi saye tanye emak jenis2 pisang yang boleh digoreng..mak pun bagi la jawapan yang same macam dolu2 punye jawapan...kali ni memang tak boleh la,aku nak kene gak cari gambar2 pisang kat google,kang dah kawin nanti suami mintak pisang goreng petang2,takkan aku nak hidang pisang fresh dengan kulit2 nye sekali pulak..

Sebenarnye,masalah saye ialah tak pandai bezakan rupa2 pisang yang boleh digoreng & yang boleh dimakan fresh macam tu je..

Jenis-jenis pisang yang boleh dimakan macamtu saja :-



 
pisang rastali (sumber google)

pisang berangan


So kene ingat,gambar kat atas ni pisang yang selalu orang makan macamtu je.


Then,pisang yang selalunye digoreng sebelum makan......  :-





Pisang tanduk..selalu orang buat kerepek.senang nak kenal pisang ni sebab saiz die panjang.





Yang ni pisang abu...or pisang nipah...same juge rupenye dengan pisang kapas...


So lepas ni kalau nak pegi kedai beli pisang untuk digoreng,make sure jangan tersilap okaayyyy..!..kalau tersilap,buat malu je anak dara..pegilah sorok muka dalam peti ais daging  beger tu..,...

Wednesday, May 18, 2011

tak tahan punye pun kan..ah chai

 Macam lah aku tak tau kau cakap2 pasal aku&kawan2 aku kat belakang,pastu kat depan aku, kau buat2 baik amik berat tanye itu ini dengan aku...ahakss.......sukahati kau la...akhir sekali,enjoyzzzz de food..dah macam blog hanieliza plak penuh dengan makanan.cume bezanye bukan saye yg masak..sushi king yang masak..=)




salmon steak

piri-piri chicken







ni cerita lame..saye beli tudung ratu and ade sale.sangat suke..haddooiii,kau tidak boleh menahannye nafsu shopping pun kan..(ah chai)
                                                  





terbeliak mate eden melihat harganye...








Next month start berjimat cermat..betul,kali ni tak tipu punye pun kan adoi..(ah chai lagi)

Tuesday, May 10, 2011

Ini namenye makanan sedaaappp...

 Bile anda keje 7 hari seminggu,siang dan malam, sebulan selepas itu mesti dah tak dapat beza antara hari ahad dengan hari isnin..

Ini adalah reward untuk diri saye tiap kali seminggu selepas saye berpulun2 buat keje..enjoooyyyyyzzzzz..tutup mulut ye,nanti lalat masuk!



Chop ayam hainan with nasi


Next week nye pulak saye ke secret recipi..


secret recipi fried rice with satay

chicken cordon bleu


ice blended mocha expresso..gilo la...
    



Tutupla mulut tu oiii cik temahhhhh...
Untuk bekalan waktu malam pule,beli sweet potatoes Jusco..amboi macam camping pule nak bekal2 ni..

sweet potatoes Jusco

Minggu depannya pulak (berapa banyak minggu depan la kau ni..) singgah pasar taman teratai..setiap hari isnin tauuuuuu..


roti john rm5




****Lepas makan semua2 ni,ade pantang larang....
****Pantang larang nye ialah...JANGAN TIMBANG BERAT BADAN....makan bile nak reward untuk diri sendiri..itu sahaja..=)














Sunday, May 8, 2011

excited sungguh nak pindah

Saye ade seminggu lebih je untuk kemas2 barang & pindah ke rumah sewa...Wahhh...excited,takut,neves..hopefully semuanya ok2 saje..

And paling excited,saye & kawan saye agak2 yang rumah sewa baru saye kat pulai perdana ni dekat dengan rumah cik ain kot ..agaknye dekat la kot..Ain yang glamouurrr tu...Cik ain,cik ain..kiteorang ni suke bace blog cik ain..cik ain sannteeekkk  sangat,nak sain boleh?..hehe..gedik betul ni..




Semalam pegi giant U mall tengok Fast Furious 5, pastu ternampak abang & adik cik ain,itupun kami dah excited..kalo terjumpe cik ain silap2 kiteorang nak amik gambar sekali kot..uhuhuhu..gedikss lagi..

Nanti cik ain kawin kami nak datang tengok boleh??.....(kawan saye yang gedik lagi sorang ni mintak tolong tanye kan..)..kuikuikui...

Sudah2..,ape la sangat blog saye ni tak mungkin cik ain yang cantik jelita nak bace blog saye...

****berbalik kepada cerita asal..Macam tak pecaye pulak,nak dekat 6 tahun duduk hostel kat utm,tetibe berdikari duduk rumah sewa kat luar..***nanges***

Saturday, May 7, 2011

Mahu ke seribu tahun lagi.

Hari ini hanya luahan dan juge flashback kenangan2 lame,tiada gambar..

Ingat lagi mase dulu2..lepas spm sampailah degree..kalau nak keluar dating dengan Mr.J, mak la yang selalu cover line....mak tolong cover kan untuk saye sebab tak nak abah tau, and mak tak nak tengok saye kene marah dengan abah...yela,zaman dolu-dolu,manelah abah bagi bercinta time belajar..keluar sana sini..

Bile kiteorang keluar dating,kalau dah petang pukul 6 tu,mak cepat2 sms @ call..'cepat balik,nak pukul 7 ni..nanti abah balik kejap lagi..'...saye sentiasa dapat reminder itu selama 6 tahun bercinta dengan Mr.J..lamenye 6 tahun,tapi mak tak penah berhenti risau,tak penah berhenti ingatkan anak dara dia supaya balik cepat,takut jadi ape2 kat luar...tahun yang ke-7, bile dah official sikit hubungan saye dengan mr.j, mak & abah tak halang dah..semuanya lancar,syukur...

Mak tak penah marah bile saye pilih lelaki yang tak belajar tinggi & takde kereta besar,...bile cakap hal jodoh,mak tak penah sebut pun semua tu.Mak sangat global,pemikirannya sangat terbuka.Mak faham kalau tak belajar tinggi pun orang tu masih boleh berjaya.Mak patut ganti datuk shahrizat jalil..hehe...(suke hati je..)

4 tahun buat degree Civil engineering, 2 tahun buat Master Structure & material (tak habis2 lagi sampai sekarang)..mak tak penah cakap ape2 pun bile saye tak keje engineer macam orang lain. Bile saye explain kat mak yang saye decide buat bisnes dengan kawan2,set up company, mak support saye sepenuhnya & percaye..Percaye itu sangat penting,mak tau saye boleh survive,keje dengan 10 org lelaki...Saye boleh survive sampai sekarang kerana doa & kepercayaan dari mak.

Harini neves nak pegi tengok rumah sewa..hoho..anak mak ni umur dah 25 baru nak merasa duduk luar..Umur bukan ukuran,tapi ape yang saye belajar dari mak itu yang buat saye matang & boleh survive sampai ke hari ini.Kalau saye ade anak satu hari nanti,saye pun tak pasti dapat beri ape yang mak beri kat saye selama 25 tahun..doa,kasih sayang,kepercayaan yang tak berbelah bahagi..

Ya Allah,panjang kan umur kami ke seribu tahun lagi..Selamat Hari Ibu.

Tuesday, May 3, 2011

Saye dan Tunang semakin sihat..sangat merbahaya


Lebih kurang sebulan juga la kami tak jumpe...kelmarin jumpe pegi kenduri kawin mase tu takde cakap pape..maybe teruja kot sebab nampak saye pakai baju kurung (perasan..)..Tapi esoknye...

Bile kami  nak pegi jalan2 alamanda semalam....die tegur saye nampak GEM....then belum sempat saye tegur dia,dia pun menegur dirinya sendiri..'b pun same,nampak gemuk'...

Ye..kami memang nampak sihat sekarang..benar2 sihat..tapi kami tak minum milo,entah camne boleh jadi sihat bebenau macamni..keadaan ini sungguh bahaya..bayangkan ini baru sebulan lebih bertunang..another 9 months,bagaimanakah bentuk tubuh badan kami berdua?...

Bile keluar je,mesti nak makan makanan feveret..

Kenny rogers..ade 3 side dishes..nak ikutkan hati,semua side dishes tu nak pilih baked beans,tapi macam tak seimbang pulak,amiklah fruit..

Actually ni makanan feveret saye...Mr.j ni die suke makan kat foodcourt,mcd.....sekali sekala nak kene ajar gak makan bende lain..lepasni nak bawak pegi sushi king plak..



bajet macam comel jek...




Kan dah cakap kan,kami nampak sihat kan?kan?kan?....

Monday, May 2, 2011

Insaf..tapi sampai bile?

Bangun tido je menggelabah bukak laptop..mane tak nye,tengah tido tibe2 dapat sms..'ade output latest..pls check'...menggelabah aku bangun,tibe-tibe insaf pulak sebab tersedar bahawa kerja yang sedia ade ni menimbun2 nak kene buat.Tapi boleh pulak saye plan nak jalan ke sane,jalan ke sini....petang ni plan nak ke alamanda sekali lagi,teman mak...aarrrggghhhh.....Mari buat kerja sekarang!!!bersemangat!!!(sambil kesat2 taik mata sebab tak mandi lagi..)

Sunday, May 1, 2011

Hari ini hari berjalan-jalan

Bile bercuti sambil bekerja,maka kite perlulah memanfaatkan masa tersebut.Semalam pergi melaka anta pengantin,tapi...camne baju pengapit lelaki boleh same bebenau dengan baju saye...baju pengapit perempuan pun tak sepadan macamtu..dahla makan sebelah2..tertumpah air plak..adoooii....(Astaghfirullah..ingat tunang kau kat klang tu dayah..)..belah petang baru sampai rumah,rehat setengah jam sambung pulak ke Alamanda sebab dah janji dengan BFF nak poya-poya di sana..Keluar dari Sushi King (sushi king lagi?)...nampak joe flizzow...ooowwwhhh!!!..rase nak amik gambar je dengan dia...tapi apakan daya,maghrib telah menjelma..seruan Illahi lebih utama..cheh,macam pantun pulak..balik pukul 11 mlm,abah pun tegur,awal balik....oh,ayat apakah itu?sindiran atau pun ayat penyata?..



Itu cerita semalam...cerita hari ini,pegi kenduri kahwin..dua rumah,dua kali lah saye makan nasi..first rumah,kat Sijangkang,konon2 nak makan nasi sikit je..tapi side dishes bukan main banyak lagi,sup tulang,aiskrim,kunyah kerepek...takpelah,think positive,mungkin nak cari rumah kedua tu kot2 sesat,lapar balik.

Selesai rumah pertama..nak pegi plak rumah kedua kat s.alam..singgah klang amik Mr.J kat rumah..maka berlima la kami naik viva comel kakak..

rambut mr.j dah panjang...kene trim ye..


Lepas kenduri rumah kedua..kami jalan2 ke Jakel..Abang ipar dan Mr.J pasrah je.Masuk2 je berkenan dengan baju pengantin yang patung pakai kat pintu masuk jakel..tapi apekan daya,saiz kami berdua sangat berbeza dengan patung tersebut.Mungkin kalau saiz kami sama,nampak cantik je baju tu..hek eleh...cerite je lebih2 tapi gambar takde..ape daaa....

Masuk2 je,terus tinggalkan mak,kakak,n abg ipar kat bawah..kami pun laju-laju naik eskeletor nak tengok kain untuk wedding nanti..Kain cantik2,banyak sale..kalau boleh salesgirl tu nak kite beli haritu gak even wedding tu lambat lagi,bagus mereka ni,bekerja keras memujuk pelanggan beli kain,service bagus,tapi nak buat macamne dek..wedding akak lambat lagi.takde itention nak beli harini.

Keluar jakel...pegi cari durian pulak...mereka2 ni semua hantu durian..saye?saye tak..saye makan je durian tu,tapi tak terliur pun kalau nampak durian.Mereka?,mereka dari jauh dah jerit..durian!!!!


tangan yang besar ini memang sedap kalau melempang orang..dan juga mengopek durian.

mak berkata..'alamak,tertelan biji durian,camne nak keluarkan ni'..abang ipar kat belakang pun berkata..'ala mak,biar jela dalam perut tu'...haha..tipu je..

kak,ko memang gedikss..hahahah
Gambar saye mane?mane?....takde...sebab?..sebab muka chubby sangat..tapi takpe,walaupun bertambah gemuk,mr.j kate saye nampak cantik dengan combination spect baru+baju kurung..hehe..suke,suke,suke..

**oh ye,ni petua yang baru saye tau..mr.j & abang ipar kate...kalau nak elak panas badan lepas makan durian,tuang air dalam kulit durian (tempat isi durian tu kan macam mangkuk ),then minum...saye makan 3 ulas je..tapi mr.j terus tuang air dalam kulit durian,n suruh saye minum..sedutla pakai straw.kalau nak buat kulit durian tu macam cawan,nanti orang ingat saye nak telan kulit durian plak.