Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, May 7, 2011

Mahu ke seribu tahun lagi.

Hari ini hanya luahan dan juge flashback kenangan2 lame,tiada gambar..

Ingat lagi mase dulu2..lepas spm sampailah degree..kalau nak keluar dating dengan Mr.J, mak la yang selalu cover line....mak tolong cover kan untuk saye sebab tak nak abah tau, and mak tak nak tengok saye kene marah dengan abah...yela,zaman dolu-dolu,manelah abah bagi bercinta time belajar..keluar sana sini..

Bile kiteorang keluar dating,kalau dah petang pukul 6 tu,mak cepat2 sms @ call..'cepat balik,nak pukul 7 ni..nanti abah balik kejap lagi..'...saye sentiasa dapat reminder itu selama 6 tahun bercinta dengan Mr.J..lamenye 6 tahun,tapi mak tak penah berhenti risau,tak penah berhenti ingatkan anak dara dia supaya balik cepat,takut jadi ape2 kat luar...tahun yang ke-7, bile dah official sikit hubungan saye dengan mr.j, mak & abah tak halang dah..semuanya lancar,syukur...

Mak tak penah marah bile saye pilih lelaki yang tak belajar tinggi & takde kereta besar,...bile cakap hal jodoh,mak tak penah sebut pun semua tu.Mak sangat global,pemikirannya sangat terbuka.Mak faham kalau tak belajar tinggi pun orang tu masih boleh berjaya.Mak patut ganti datuk shahrizat jalil..hehe...(suke hati je..)

4 tahun buat degree Civil engineering, 2 tahun buat Master Structure & material (tak habis2 lagi sampai sekarang)..mak tak penah cakap ape2 pun bile saye tak keje engineer macam orang lain. Bile saye explain kat mak yang saye decide buat bisnes dengan kawan2,set up company, mak support saye sepenuhnya & percaye..Percaye itu sangat penting,mak tau saye boleh survive,keje dengan 10 org lelaki...Saye boleh survive sampai sekarang kerana doa & kepercayaan dari mak.

Harini neves nak pegi tengok rumah sewa..hoho..anak mak ni umur dah 25 baru nak merasa duduk luar..Umur bukan ukuran,tapi ape yang saye belajar dari mak itu yang buat saye matang & boleh survive sampai ke hari ini.Kalau saye ade anak satu hari nanti,saye pun tak pasti dapat beri ape yang mak beri kat saye selama 25 tahun..doa,kasih sayang,kepercayaan yang tak berbelah bahagi..

Ya Allah,panjang kan umur kami ke seribu tahun lagi..Selamat Hari Ibu.

No comments:

Post a Comment