Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, May 20, 2011

saya selalu konfius..atau lebih tepat 'saye memang tak tau'

Dari zaman sekolah sehinggalah sekarang..saye memang fail bab2 rupe pisang..kalau digoreng memang sedap,tapi bile orang tanye itu pisang ape..saye jawabla..'ini pisang goreng'...panggg! !!kene penampar..yang itu budak takde gigi pun pandai jawab.Persoalannye,itu pisang jenis apa?..atau itu pisang spesis ape?..

Saye penah tanye kat mak,dolu2 la....'mak,camne nak bezakan pisang yang boleh dimakan begitu saje..dengan pisang yang perlu digoreng??'...mak pun jawabla dengan menyebut jenis2 pisang..yang sangat familiar ialah pisang tanduk & pisang kapas@ abu..dua jenis tu jela..

Tapi bile pergi kedai,masih tak tau bezakan..haprak betul anak dara ni..Now,setelah umur menginjak ke lebih dewasa,sekali lagi saye tanye emak jenis2 pisang yang boleh digoreng..mak pun bagi la jawapan yang same macam dolu2 punye jawapan...kali ni memang tak boleh la,aku nak kene gak cari gambar2 pisang kat google,kang dah kawin nanti suami mintak pisang goreng petang2,takkan aku nak hidang pisang fresh dengan kulit2 nye sekali pulak..

Sebenarnye,masalah saye ialah tak pandai bezakan rupa2 pisang yang boleh digoreng & yang boleh dimakan fresh macam tu je..

Jenis-jenis pisang yang boleh dimakan macamtu saja :-



 
pisang rastali (sumber google)

pisang berangan


So kene ingat,gambar kat atas ni pisang yang selalu orang makan macamtu je.


Then,pisang yang selalunye digoreng sebelum makan......  :-





Pisang tanduk..selalu orang buat kerepek.senang nak kenal pisang ni sebab saiz die panjang.





Yang ni pisang abu...or pisang nipah...same juge rupenye dengan pisang kapas...


So lepas ni kalau nak pegi kedai beli pisang untuk digoreng,make sure jangan tersilap okaayyyy..!..kalau tersilap,buat malu je anak dara..pegilah sorok muka dalam peti ais daging  beger tu..,...

No comments:

Post a Comment