Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, May 23, 2011

Segmen 'mari menjadi isteri yang mithali'

Ini segmen 'mari menjadi isteri yang mithali'...

Before ni mr.j pernah bagitau lauk ape yang dia suka makan,sayur ape..dan sebagainye....sebagai tunang,saye pun kene stat blaja memasak dari sekarang so that tak terkejut kalo hubby mintak masak lauk ini itu dah kawin nanti.Minggu pertama duduk rumah sewa...saye masak lauk orang bujang je,setakat nak kenyangkan perut sendiri..daging beger+telur hancur...sodap juge.


Then...setelah seminggu berlalu,saye pun decide nak masak betul2..especially belaja masak lauk2 faveret tunang tersayang....die suke ikan masak sambal tumis (cili merah)...tapi for beginning,saye masak je ayam tumis cili hijau..
Mase potong bawang...boleh la cakap.. 'heyyy,tangan aku ketarrr ni'...(ah chai-jozan)



ayam masak tumis cili hijau

sayur goreng brokoli

Nasib baik member puji sodapp...so bersemangat sikit nak blaja masak yang lain2 pulak lepasni...

Hujung minggu baru-baru ni, saya teman kak siti nurhaliza asiah berjalan2 ke jusco taman u & plaza angsana..Tak lupe singgah MPH beli buku memasak hanieliza..tapi banyak yang dah habis stok,so saye beli yang ikan punye as a main dishes.murah gilerrr..rm5.50 je.Berbanding buku lain,harap hardcover je tebal ,mahal plak tu tapi isi lebih kurang same je..buku ni sesuai untuk beginner macam saye yang konon2 dah tau basic memasak..


Mase jalan2 kat Plaza Angsana,ade plak roadtour Nur kasih..nampak la tiz zakiah yang kecik molek tu dari jauh..tapi,apsal remy ishak takde?????..tension betull..



Last,saya teman kak siti bukak puase kat sushi king...memang hantu sushi king la aku ni...ok,yang ini saye belum penah tunjuk lagi before this..


fry set : ikan,sayur,terung,udang, semuanya digoreng tepung..sangat crunchy dan sedapp



salmon salad (ikan salmon,sayur,bawang halus,telur,siram dengan sos special)...sesuai la untuk yang nak diet


eh ade lagi...Last but not least, mase kat angsana,kiteorang terpandang kuih blueberry cheese tart....kedai pakcik ni boleh tahan gak kalau musim nak dekat raye ramai orang serbu...tapi tak ingat plak name die sebab kiteorang ni jarang2 singgah.Tapi disebabkan terliur tengok,so kiteorang beli..satu bekas ade 50 biji = rm25..murah ke mahal tu?..saye pun tak tau.tapi yang pasti,seeeeddaaapppppppppp gileeeeeeeeeeee......aku tak tipu punye pun..(ah chai lagi) .Masih ade lagi 16 biji dalam peti ais rumah saye,kalau nak rase,singgah la ye..=)


 
bluberry cheese tart dari kedai pakcik 'something'..








Pesanan buat member = Ima,kalo ko bace blog aku ni datang umah ye,aku dah simpankan untuk ko.kalo lambat,abis. =)



4 comments:

  1. naaaaaaaaak....eh,bleh plak aku komen ye..jadi anonymous pun jadila...haddooooi

    ReplyDelete
  2. haha...petang or mlm kalo jadi cheah nk mkn ayam penyek,aku bawak skali.

    ReplyDelete
  3. eeee...lame da tak g sini..budak ni da tukar konsep..sat lg konsep bakal2 ibu ea ya?hihi

    lapo den jadinye la hai..slurrpppp...

    ReplyDelete
  4. haah la fara..sekarang ni kalo update semuanye berunsurkan rumahtangga..haha..=)

    ReplyDelete