Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, June 27, 2011

Hampir khatam siri memasak


Memang kelam kabut belajar memasak especially bile memikirkan tarikh kahwin saye sekejap tahun ini,sekejap tahun depan.50% bergantung kepada mak saya.Dua bulan lepas mak kate,nak buat kenduri kawin tunggu abang saye kat Sydney balik cuti which is February or June 2012.Bulan lepas pulak mak kate,tengoklah esok2 kalau ade rezeki mak sponsor sket kenduri kahwin,tak payah nak tunggu tahun depan.Okay,saye dah start migrain (olok-olok)..entah mane satu yang mak nak..Mane-mane la mak..

Nampaknye saye hampir khatam siri memasak main dishes yang saye dah senaraikan sebelum ni.Tetamu saye harini Kak siti stc,die singgah umah saye untuk amik kuih blueberry cheese tart kegemaran we all (huh,perlu ke nak mention gaya gedik2 camni),tapi saye tahan die suruh stay sampai isyak semata-mata nak jamu dia makan rendang ayam.

Semenjak dua menjak ni saya amat kecewa dengan prestasi kamera handset saye (Alasan nak beli Xperia)...walaupun tak clear mane,saye minta anda selami jiwa & fokuskan minda anda tengok gambar rendang ayam ni (sambil buat gaya dr.fadzilah kam-tu-mi)



Gambar tidak begitu menyelerakan..sebab-sebabnye,saye guna perencah rendang yang dah siap,so kurang menyerlah sebab tak nampak rupe cili,serai2,bawang2.Tapi selepas saye compare resepi asal dengan perencah rendang ni,memang tak jauh beza.I mean...bezanye cume kite tak perlu sediakan cili kisar.Walau pun guna perencah ni,tapi still kene blend bawang,serai,halia,bubuh kerisik dan sebagainya..Resipi saye ni untuk 2 orang makan.Sesuai untuk pengantin yang baru kahwin duduk berdua.(entah pape aku ni).

Bahan-bahan:

-ayam 4 ketul (itu je yang tinggal dalam peti ais)
-3 biji bawang merah kecil
-3 biji bawang putih
-Halia (half ibu jari)
-kunyit hidup (half jari kelingking)..jangan pula dipotong jari tu.
-cili api 2-3 biji (ngade-ngade bagi pedas)
-serai sebatang
-perencah rendang Adabi (peket kecik,guna separuh je)
-kerisik (sesudu dah cukup)
-santan pekat (2 sudu besar)
-air,garam,gula

Blend bahan-bahan (2)-(6)...bancuh perencah rendang dengan air,tumis semua bahan tu.After a few minutes,masukkan ayam,santan,kerisik...after that,saye pun main agak-agak je nampak macam pekat rendang tu & ayam pun dah empuk,kire dah masak lah tu.Yang selalu mak kite masak,mesti ade titik serai & daun limau purut.Tapi saye selamber badak blend je serai tu dengan bawang2 sampai hancur.

Kak siti kate sedap,kire oklah tu.Tapi kene improve lagi,or lebih tepat saye tak perlu guna perencah rendang.Masak guna resepi asal,mungkin lebih sedap.

Sunday, June 26, 2011

Lupekan episod jiwa kacau

Malam tadi buat keje gile..saya bersama bestfriend saya,..'Anonyimamous yang hebat' (bukan nama sebenar) buat keje gile pegi dataran JB nak dekat pukul 1 pagi.Alasannye..teringin nak makan steambot. 'Anonyimamous yang hebat' itu membawa saye bersiar-siar menikmati panorama malam sampai ke 'uptown' City Square.Memang giler la anak dara pegi bersiar-siar pukul 1-2 pagi.Orang gile pun tau balik tido time-time macamni.Aktiviti macam ni sekali-sekala memang bagus untuk hilangkan tekanan jiwa kacau dalam hati saye ni.Ade gak rase takut kalau ade mat rempit or orang jahat kacau-kacau kiteorang.Tapi saye dah siap-siap fikir,kalau ade orang kacau kiteorang semasa drive,maybe saye akan buat muka hantu supaya diorang takut.(nonsense)


Tadi,kami keluar ke Mcd Drive tru sebab nak rase GCB yang orang dok habaq sedap.Before tu,saye dah siap2 check review orang tentang GCB..Mostly kate sedap.Cume ramai yang tak puas hati dengan saiz & price dia.




After saye makan...rase dia not bad,sedap..ade rase nak datang makan untuk kali kedua.cume hairan kenapa saye tak rase kenyang walaupun dah habis makan kentang+air.Samada tangki perut saya memang besar,atau mungkin betul juge review orang ramai,kalau saiz dia besar sikit,lebih kenyang kot & berbaloi la nak bayar rm 12.++ (campur tax) untuk set biasa.Papentah,padehal aku ni memang buruk lantak.


Saturday, June 25, 2011

Sesungguhnye sangat senang masak lauk kurma


Hari ke-6 ganti puase..Percaya la cakap saya bahawa sesungguhnya kalau nak masak lauk kurma tersangat la senang...Dulu tengok mak masak macam susah je..padehal bile buat sendiri kejap je dah siap.Yang penting kene ade rempah 4 sekawan (bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis)..dan serbuk kurma.Kali ni saya masak portion 3 orang.




Bahan-bahan:
-ayam 4 ketul
-4 biji bawang merah kecil
-3 biji bawang putih
-sebiji bawang besar
-halia (half ibu jari)
-2 biji kentang
-1/3 carrot
-sebiji tomato
-rempah 4 sekawan
-serbuk kurma Adabi (peket kecil)
-santan pekat (3 sudu besar)
-garam,gula,air

Seriously memang senang sangat2,zaman dulu-dulu kalau dengar orang masak lauk kurma macam hebat sangat je..tapi logik juge,dulu-dulu mak kite guna santan pun pior dari kelapa,parut & perah.Zaman sekarang mane nak jumpe anak dara parut kelapa sendiri.Orang sekarang semua beli yang dalam kotak,memang jimat tenaga,tapi rase berbeza.


Kat bawah ni,saye masak sayur taugeh..main hentam je.


Kalau jiwa kacau memang camnilah aku..asyik nak masak je...

Ikut suke saya

Lately hati sangat sensitif macam orang mengandung..bende kecik asyik nak dibesar-besarkan.Bende remeh nak terasa lebih-lebih..dengan orang ini,dengan orang tu.Selera makan pun naik membuak-buak,same derasnye dengan airmata.

Orang selalu kate 'sikit-sikit lame2 jadi bukit'.Tapi ni bukan pasal menabung duit.Ini perihal remeh-temeh..kumpul sikit-sikit, lame-lame jadi gunung berapi..

Rase macam 'melukut di tepi gantang'..Ade ke,takde ke,nobody appreciates..
Bile susah baru nak cari.Kalau  nak cari kesalahan,senang je tunjuk itu ini.Kalau kau yang buat,takde pun aku nak kecoh lebih-lebih.

Seriously...,i really don't care who you are, or how much important you in my life.Just hope someday  you will feel just the way i am.......**cry**

Thursday, June 23, 2011

Udang masak lemak cili api-----totally speechless.


Bukan nak puji diri sendiri..tapi memang itulah kenyataannya..

Hari ke-5 saye ganti puase,saya dah siap2 search kat internet lauk ape yang saye nak belajar masak kali ini.Dalam kepala otak ni memang asyik terbayang 'masak lemak cili api','masak lemak cili api','masak lemak cili api'..itu je.

Then,selepas saye rujuk satu blog ni,saye pun salin resipi udang masak lemak cili api.Sangat simple!Kat sini saye akan cerita portion masak untuk seorang.




Bahan-bahan
-udang saiz sederhana 8 ekor (saye tak tipu,saye memang beli 8 ekor je)
-kentang sebiji
-carot potong 1/3
-cili api, lebih kurang 15 biji..
-kunyit hidup (saiz half ibu jari)
-bawang merah kecil (3-4 biji)
-bawang putih 3 biji
-serai sebatang
-santan pekat (yang dalam kotak tu,2 sudu besar)



First potong kentang & carrot,asingkan.Then blend semua bahan-bahan bersama sedikit air.Goreng kentang siap-siap dan tumis kan bahan-bahan blend tadi,termasuk udang,kentang & carrot.After 5 minit,masukkan 2 sudu besar santan,gula dalam 1 setengah sudu besar, dan garam 1 setengah sudu kecil.Letak air sikit supaya kuah nampak sedang-sedang pekat.

***Udang 8 ekor mula-mula nampak macam cukup,tapi after masak udang mengecut jadi kecik,suddenly rase macam tak cukup plak nak makan sorang.
***Mula-mula saye cadang nak letak santan tu sekotak,pastu mak kate 'gile ke ape nak makan lemak banyak-banyak'..Lepastu mak pesan lagi..'santan tu pekat,letak "3-4 picit" je..'..

Bayangkanlah saye yang tengah berpuase main agak-agak je letak bahan perasa.Azan berbunyi je,cepat-cepat rase kuah,n adjust letak garam sikit.First saye telan lauk tu dengan nasi putih,masyaAllah..bukan nak kate ape,tapi memang sedapppppp.Lepastu makan sambil tersenyum sorang-sorang.Saye kene puji diri sendiri sebab rase puas hati sangat2 dengan air tangan sendiri.

Kan best kalau mak & jali ade,baru nampak betul2 depan mata diorang yang saye ni pandai masak.Kalau setakat tunjuk gambar je,takde sape pun nak percaye sedap atau tak.Mission saye seterusnye,saye nak belajar masak asam pedas,kari,kurma & rendang.Giler la...


Tuesday, June 21, 2011

Bile doktor masuk hospital...

Ini bukan cerita pasal doktor perubatan,ini cerita doktor phd ye..Semalam (isnin)...kami beramai-ramai melawat dr.A dekat wad denggi HSA.Jam tu plan,jam tu gak terus start kereta.Sampai-sampai je,nampak dr.A,sangat berbeza muka beliau berbanding hari-hari lain.Nasib baek ade isteri setia menjaga di sisi.Cume kesian kat Puan Lin sebab anak yang ketiga,Nuha pun ikut demam sekali.Hopefully tak teruk macam ayah dia.Ok,Dr.A..get well soon ya!














Monday, June 20, 2011

Dah ade ruang tamu!

Dah sebulan lebih saya duduk rumah sewa...tapi rasenye belum terlambat nak buat house-warming party (mengada-ngada).Sebelum ni memang nak je ajak member-member jalan ke rumah..tapi disebabkan belum ade ruang tamu lagi,so tak syok la nak ajak orang datang rumah.Housemate sebelum ni dah angkut tv,sofa & mesin basuh die pindah ke rumah lain,so totally memang kosong bahagian tingkat bawah rumah ni.

Saye pun tak tau apesal kedekut sangat saye nak keluarkan duit beli sofa or tv,padehal duit dalam bank tu dah naik berhabuk dah....Setelah hampir sebulan lebih.akhirnya saya & housemate nekad..memburu perabot untuk di bawa pulang.

Mula-mula dulu,housemate saye Norli beriya-iya nak beli mesin basuh,tapi cari punya cari tak jumpe yang berkenan..maka setelah sebulan semakin luputlah ingatan kami nak beli mesin basuh.Kami just excited nak beli tv & sofa..itu sahaja!

Ok,gambar tv di bawah berjenama Vega,kami dah tak kisah sangat jenama ape pun,janji ade warranty dan within budget.Itu yang penting.So Norli beli tv tersebut kat Taman U dengan harga RM250 (self-pick up) berukuran 20 inci.Hoorraaayy,dah ade tv!..Memang berat,angkut naik viva saye je.



Then,kami round2 lagi kat taman teratai, jumpe coffe table & meja beroda (letak tv)..dua meja dengan harga RM150..saye share dengan Norli.Kemudian,kemudian,kemudian (tercungap-cungap dah ni)...kami pergi kedai perabot sebelah, Tan Furniture...kali ni kami memang telus dengan jurujual kedai tu, "miss,saye nak cari sofa palinggggggg murah bawah 2 ratus,ade tak?.."..Jurujual tu just senyum je & geleng kepala...but then dia kate paling murah pun rm299...So pejam mata jela,bayar.Habis cerita.Kalau nak lagi murah pegilah cari kat kedai second hand.Tapi haku malas.



So sekarang Saye & Norli dah ada sofa ,meja,& tv..dah boleh golek2 depan tv...sangat best.Tapi nampak macam saye yang conquer semua sebab Norli kerja shift,balik-balik dari keje je die terus zzzzzzzzZZZzzz....Lepasni kalau nak ajak member datang  lepak-lepak pun selesa sebab dah ade ruang tamu.

Saturday, June 18, 2011

Sumpah dah tak nak buat lagi..


Jumaat baru-baru ni,saye and beberapa orang member begitu bersemangat nak pergi tengok Maharaja Lawak live kat Stadium MBJB.Kaunter start bukak pukul 3..kiteorang sampai dalam 2.30..Sampai2 je memang giler..MasyaAllah..Bayangkanlah saye datang 2.30 pm dah ramai camni..yang tunggu depan skali tu tak tau la datang pukul berape,sembayang jumaat tak payah cerita la...





Mula-mula keadaan memang ok,terkawal..ade pagar..even ramai yang potong barisan pun still ok lagi..takdelah nak kecoh2 sangat pun.Tapi setengah jam lepas tu memang sangat horrible...saye n kawan2 dah melekat lepastu dah jadi macam lalang kene tolak2..pagar dah patah2,ramai yang potong barisan,serbu habis-habisan..memang sangat dasyat mase tu.Dah ade 3-4 orang yang pengsan.Lepas lebih kurang 1 jam-2 jam saye berasak2 melekat dalam lautan orang JB,last skali saye surrender..sebab dada dah start sakit,budak prempuan sebelah saye jatuh dan hampir kene pijak.Makcik belakang saye pulak dah jerit-jerit..'selipar aku,selipar aku'...





Selepas saye surrender keluar dari barisan..barulah boleh bernafas dengan lancar...Saye tak tau ape jadi dengan 2 orang member saye.But after 10 minit saye ternampak diorang dah move sedikit ke depan dan yang penting diorang dah lepas fasa-fasa yang amat menakutkan tadi.Bravo..!

Selepas disscus dengan beberape orang budak yang beratur kat situ,diorang pun setuju nak bagi saye panjat pagar potong barisan supaya dapat join same2 dengan member saye..Baik betul anak-anak muda JB ni.At the end..tunggu sampai pukul 6 pm...tiket takde..habis...sangat frust.

But suddenly husband ain text n bagitau ade member yang boleh tolong dapatkan tiket masuk.So kiteorang gamble datang malam tu dengan tshirt Jozan...Finally dapat masuk walaupun kene berasak sekali lagi.














Ape yang kiteorang buat ni memang keje gile..Berasak-asak macam rusuhan,dah ramai yang pitam pun masih tegar lagi nak dapatkan tiket masuk.Balik rumah malam tu pun kene warning dengan Jali,jangan pergi lagi event2 macamtu..dah tau sesak berhimpit-himpit,berpeluk2,sakit dada nak pengsan,masih lagi degil nak dapatkan tiket.Name pun tiket free,that's why orang berebut.Dengar cerita,orang yang mula2 berjaya dapat tiket tu pun datang beratur pukul 10 pagi..gile tak gile..

Memang saye takkan buat lagi bende2 gile macamni...Kalau nak pegi pun makesure dapatkan tiket awal2 or online.Walaupun badan dah lunyai n tak berjaya dapatkan tiket sendiri,tapi taklah  rase sakit hati sangat sebab jumpe dengan orang2 yang baik hati & concern dahulukan perempuan mase tengah beratur.Siap panggil makcik lagi...aik,tua sangat ke aku ni.

But overall,memang best..first time live depan mata...orang jb memang happening!

Thursday, June 16, 2011

Episod memasak lagi dan cerita rumah



Petang tadi saye call mak..'mak,nak masak sayur bendi ade petua pape x?..kot-kot la kene rendam dulu ke,atau letak pape ke nak bagi kurang lendir..'..Mak jawab takde petua pape,cume after masak jangan simpan lauk bendi lame2,sebab bendi tu sendiri dah berair,berlendir,biar lame2 dengan udara lembab lagi cepatlah sayur tu basi...thank you mak..muah..harini memang saye teringin nak makan sayur bendi.

Balik dari ofis,masak nasi,potong sayur..srengggggg,srennggggg....siap.Sangat sedap (masuk bakul angkat sendiri)..dan PEDAS..Baru saye tau beza cili padi beli kat Jusco dengan cili padi beli kat kedai YOS..




Back to childhood...mase zaman kanak-kanak saye sangat suke lauk sardin goreng tepung,makan dengan nasi bubuh kicap,panas2...Asal usul lauk ni muncul mase zaman kanak-kanak,saye n kakak suke main kat rumah kawan dia,kak As dari pagi sampai petang.So 1 hari ni mak kak As goreng lauk sardin goreng tepung untuk kiteorang makan lauk tengahari..sangat sedap.Memang lekat kat otak sedapnye sardin goreng tepung ni.Pakai tepung gandum tau,jangan ngade2 nak pakai tepung kentucky la,tepung jagung la,tepung goreng pisangla konon2 nak bagi rangup,takde maknenye..susu tepung pun tak payah ngade2 nak letak.








Sekian cerita masak-memasak.....sekarang saye nak cerita balik kampung haritu..ape yang saye dapat..


1) Beli keronsang dengan mak..tak hengat dunia.Kalau tengok gambar kat bawah tu,keronsang yang paling panjang tu mak punye..yang kecik2 tu semua saye punye.Kalau bab-bab glamour,mak selalu nak menang.





2) Update progress rumah..nak dekat sebulan mak n abah renovate rumah...






Alhamdulillah tunggu punye tunggu rumah dah nak siap renovate..kipas je yang saye tak berape berkenan.dah boleh buat kenduri kawen pasni.Opppss...terkantoi sudah..kwang,kwang..

Tuesday, June 14, 2011

Beralih arah


Dulu tunang saye berambut panjang...i loooiikkeeeee...saye suke..Rambut panjang itulah yang membuat saye jatuh cinta mula2 dulu..(antara sebab2 jatuh cinta) Tapi yang tak bestnye..die memerlukan mase yang lame untuk bersiap, especially mase mandi..kalau saye call dalam tempoh sejam tu asyik tak angkat.Mandi tak siap2,syampu rambut bukan main lame lagi,sempat bikin airmata ni mengalir sebab marah sangat2 tunggu dia bersiap lame.Kalau travel datang ke JB mesti nak beli syampu walaupun cume bermalam sehari dua.Itu tak campur lagi kos pegi saloon buat treatment luruskan rambut segala bagai....




lihat rambut ku...lembut kan..



Baru-baru ni saya balik kampung,Jali amik saye kat bus station Shah alam...alangkah terkejutnye saye melihat  rambutnye hilang!!...Sebelum ni bukan jali ni tak pernah berambut pendek,siap botak kepala lagi sebab putus cinta sekejap dengan saye.Tapi this time,dahlah tak bagitau pape,takde angin takde ribut tengok2 je rambut pendek.Nak buat suprise kononnye....



contoh pasangan sihat
Sejak dia potong rambut pendek,ramai yang puji dia nampak lebih kemas dan smart..Dia pun syok cerita kat saye yang orang kat kastam puji,orang kat ofis puji,member2 puji, mak saye puji..semua orang nak puji.Ambikla b,u menang semua orang puji u..


Disebabkan feedback positif dari family dan kawan2, mungkin selepas ni  better dia stay dengan rambut pendek,nampak kemas dari segi penampilan.Nak tambah2 sikit mohawk ala2 david beckham pun masih boleh diterima.Jangan kaler2 sudahhh..Lepasni tiada lagi helaian2 rambut berterbangan ditiup angin tercucuk2 kat mata saye..Goodbye rambut panjang..i'll miss u..

Saturday, June 11, 2011

Semalam pegi teman pengantin gorgoes nikah

Semalam (jumaat,10 jun) saye temankan kakak saye ke majlis pernikahan kawan baiknye,zana...Actually kakak saye nak pegi sendiri coz dah janji dengan kawan lain,tapi kawan die datang lambat,so saye temankan die coz kesian kat ibu mengandung sorang2.Her bestfriend,zana (si pengantin) memang cantik orangnye,tinggi lampai.Kalau tak silap diorang ni bercinta sangat lame,dan bertunang sangat lame disebabkan tunang die dapat keje kat area sabah/sarawak.so terpaksa stay kat sane.Kad kahwin diorang pun cantik n simple.






hujung kanan kad yang terlipat tu ala2 penanda buku



boleh gunting yang hujung tu simpan sebagai kenang-kenangan





Menurut zana,baju nikah yang dia pakai tu die design sendiri n dijahit sendiri oleh kawan die which is orang kampung saye juge dengan upah rm200 je...mula2 memang saye ingat baju die ni tempah kat butik mahal2 sebab kerawang kat dada tu nampak cantik sangat.Rupenye produk kampung saye je,so haruslah bangga.Silap2 saye pun tempah kat orang yang same.Takpayah aku pening-pening nak cari tukang jahit or tempah baju kat luar.Dah banyak dengar orang cerite tempah baju kawin berbulan2 awal,hantar kat tukang jahit glamour2,or well-known,tapi mase tu pulak musim orang kawin,then tukang jahit pun kelam kabut siapkan,so hasil pun entah pape.Kalau produk kampung boleh produce hasil yang cantik n berkualiti macam kat luar,so why not kite support. =)

 

Wednesday, June 8, 2011

Kat medan selera Taman U ade makanan sedap.



Kenape saye tak tau kat medan selera taman u ade makanan sedap?? ...macam tau2 je orang tengah tense keje banyak,kak siti n kak selly pun ajak pegi taman u.Sebelum ni kak selly cerita cendol kat medan selera taman u sedap,tapi saye tak penah rase pun.Harini kiteorang datang makan tengahari,memang ramai orang even cuti semester.Nama kedai ni kalau tak silap..Green Jade.


teh o ais..kebanyakan minuman kat sini memang pakai  botol jem..

Kak selly order abc..sedappppp..




ok,ok...dah stat telan air liur...seterusnya,saye order mi rebus.Memang sedap.Kalau rindukan mi rebus haji wahid kat Plaza Angsana,mi rebus medan selera ni boleh dimakan untuk jadi pengubat rindu...Boleh dikatakan same taraf sedapnye..






Kak selly cerita..dulu mase die mengandung,everytime balik keje dari ofis je mesti dia akan singgah kedai ni beli mi rebus..mengidammm punye pasal.


Next..kak siti beli mi kari....yummy,yummy..






Sedap,memang sedap..tapi saye bukan penggemar mi..so saye kene makan laju-laju sementara masih panas.kuah die memang sedap.Kami agak bernasib baek sebab kak selly kate kadang2 kuah die masin...maybe dah improve kot,so memang sedap..next time boleh datang lagi.

Banyak lagi kedai makan kat area Taman U yang saye tak try lagi.Next mission,ade satu kedai ni panjang bebenau name die n saye teringin nak rase makanan kat sane..Sabaq na... =)

Sunday, June 5, 2011

Makan sorang2 kat Secret Recipi?takde hal la..


Beginilah nasib kalau family jauh,tunang jauh,member rapat balik kampung...jadi lesung batu kat rumah,terletak diam macamtu je.Tengok tv bosan,masak bosan,tido pun bosan,suruh siapkan thesis tak nak pulak.

Shopping sorang2 memang takde masalah,dah biase dah pun.Tapi kalau makan sorang2 kat shopping mall memang saye tak pernah buat lagi.Tapi kalau perut dah lapar tahap gastrik,lalu depan secret recipi pulak tu,takkan nak tutup mata kot..Finally,saya masuk,letak barang,duduk,senyum2 & order makanan,habis cerita pun kan...Makan sorang2,takde hal la.





Makan 15 minit,dah selesai...tak payah nak nangis2 nak jalan2 tapi takde kawan.Sampai bile asyik nak tunggu ade kawan kat sisi je...kenelah belaja jalan2 or makan sorang2,kalau asyik nak berteman je payah juge.

Lepas makan,tengok2 tali pinggang,terpegang yang pig skin punye..Terus muka kenyang berubah menjadi muka lapar balik.Yang penting jangan panic,nak marah boleh,marahla kuat pun takpe.Biar sume orang tau yang itu barang pig skin..Kalau jadi macamni,cepat2 masuk toilet,cari pokok bunga,keruk la tanah dalam tu,bersamaklah kat sinki.


Saturday, June 4, 2011

Mahu legakan hati..

**Semoga luahan ini memberi kelegaan & menambah keinsafan..

Saya datang dari keluarga yang sederhana,bukan orang senang...everything yang saya nak,kene usaha sendiri.Susah senang,hanya adik beradik&keluarga yang faham,dan kawan2 rapat yang banyak membantu.Syukur alhamdulillah..sentiasa dikelilingi insan2 yang pemurah.

Selalu kita dengar & tengok kat tv,dalam drama..'orang banyak duit tapi hati tak gembira'...so at the end,these people realized,something goes wrong in their life...Kalau sedar awal2,beruntunglah orang tu akan sedar &perbaiki jalan hidupnye.

Same thing happened to me...dulu saye selalu cakap pada diri sendiri,bestnye kalau banyak duit...tapi selalunye orang yang dah banyak duit ni kadang2 lupe asal usul,lupe tuhan,seronok sangat dengan harta dunia,tak jaga percakapan,perbuatan or ape2 saje di hadapan orang lain.Memang itu pun yang selalu tv tunjuk.

Dulu..(i mean betul2 dahulu kala waktu awal2 degree),dapat pegang rm500 kat tangan pun dah seronok,rase macam dah kaye je.boleh survive 3 bulan..believe me.tak tipu.Sesetengah orang rase nilai rm500 tu  sikit,boleh cover 1 bulan-2 bulan je kot.Tapi jumlah tu memang betul2 cukup bagi saye,walaupun kadang2 saye memang nak lebih dari tu.tapi saye tetap bersyukur....

Sehinggalah pada satu hari,rezeki datang dengan bekeje siang malam,tibe2 je dengan usia 25 tahun tapi saye dah ade 5 angka dalam akaun bank.Ini bukannye duit ptptn or buat loan bank & jadi kaya..tak,tak.. dalam mase yang same saye bukan nak riak,tapi nak bukak mata pada sape2 yang pernah pandang rendah kat saye.bagi saya bende ni macam sekelip mata je berlaku within setahun setengah.tapi saye tak tau kenapa saye takde perasaan ape2..bile flashback semula,bukan kah itu yang saye impi2 kan dulu?teringin nak rase duit banyak macam orang lain.Padehal dengan duit 5 angka tu saye boleh DSLR,tukar kereta,pegi oversea jalan2,belanja puas2 dengan parents,pegi newyork skin solution buang jeragat mat saleh kat muka saye ni,macam2 saye boleh buat.Tapi...tak tau kenapa takde nafsu nak buat semua tu.Actually takdelah banyak sangat duit saye,tapi untuk perempuan bujang,umur 25 tahun,hanya pakai kereta viva kemudian ade savings 5 angka dalam akaun,itu mewah bagi saye.

Dalam mase yang same saye bersyukur...walaupun saye kurang perasaan terhadap duit2 ni,tapi saya bersyukur parents saya ajar camne hidup susah,berjimat cermat,bile senang sentiasa beringat.Makan tak perlu mewah2 sangat,sentiasa ingat ade yang lebih susah dari kite..Apa akan jadi kalau saye ibarat macam orang short culture,dapat duit banyak terus boros.saye takut saye jadi selfish,berlagak,riak...mentang2 duit banyak boleh cakap ape saje atau buat ape saje.Kalau dulu duit sikit,tapi hati happy sebab dikelilingi insan2 yang menghappykan saye.Sekarang,duit banyak,tapi..kawan2 dah ramai yang habis belajar,kerja,family pulak jauh,macam takde meaning ape2 je duit banyak..hati kosong.

Daripada tak gembira camni,why not saye analyzed kebahagiaan camne yang saye nak sebenarnye..saye tak perlu tunggu bahagia itu datang,sebaliknya saye kene keluar dan cari kebahagiaan.Tengok balik kekurangan or ape2 yang tak kene dalam hidup saye..buang hasad dengki or dendam pada siape2 yang tak sudah2 nak ungkit sebab susah sangat nak lupekan..(wah...pecah rahsia aku)..Bagi saye,mengingati kisah pahit itu memang kadangkala menyakitkan,tapi dalam masa yang same,it make us stronger.

Tuhan bagi saya rezeki melimpah ruah,tapi ditariknya sedikit demi sedikit nafsu saya untuk merasa semua itu dengan gembira,mungkin juga untuk mengingatkan saye sesuatu yang saye perlu ubah or perbaiki dalam hidup.Kebahagiaan itu ada di mana2.Kita hanya  perlu gerakkan kaki dan pergi mencarinya.


***Maaf kalau ade yang rase saye riak,luahan saye cume untuk mengingatkan semua,duit banyak bukan ukuran kejayaan atau kebahagiaan.We can have totally nothing  and live off minimum wage,still be incredibly happy (Eckhart Tolle).

Friday, June 3, 2011

Ayam Kung Pao


Episod memasak semakin rancak nampaknye..kalau camnilah gayenye,bolehla saye buat blog 'a simple cooking for wife-to-be'...(gaye macam terrer masak je..)

This time saye masak Ayam Kung Pao,resipi dari chef hanieliza..tapi tak 100% same,hanieliza guna kacang gajus & lada benggala dan saye pula ganti dengan brokoli & carrot.





Langsung tak letak garam gula sebab sos tiram telah menyedapkan lauk ini. Nyum2...ayam rase rangup je sebab digoreng dengan tepung terlebih dahulu...

Nampaknye saye begitu enjoy duduk di rumah sewa .asyik nak masaaaakkkkk je....=)

Thursday, June 2, 2011

Telur bungkus:kau ingat senang ke nak terbalikkan kuali tu!

   
Semalam saye masak telur bungkus sebagai lauk berbuka puasa.Dalam otak ni memang nak buat telur bungkus start dari pukul 2 lagi aku dah fikir nyah..sebenarnya nak abiskan stok daging beger+telur..Fine.

Kerja-kerja memasak dimulakan dengan menggoreng daging beger,cincang halus2 dalam kuali,masukkan sayur campur....goreng puas2..srrreeeenngggggg,sreennnnggggggggg..begitulah bunyi kuali saye.last campur dengan sos+kicap...letak sedikit perasa.main hentam je letak sebab tengah puase.oh ye,sepanjang saye masak tak penah saye guna pak aji.tak baek untuk kesihatan sebab ade MSG (monosodium glutomate...)




telur bungkus berinti daging







inti daging terlebih kicap



  
Stage kedua..bancuh telur 2 biji..panaskan kuali dengan minyak yang sikit.....(part ni memang mencabar gile..).....bila kuali dah panas sampai keluar asap2..matikan.MATIKAN GAS...(part penting ni..sila catat).Lepas matikan gas..tuang telur yang dah dibancuh tadi.Amik kain lap,pegang telinga kuali dan goyang2kan kuali sehingga telur membentuk bulatan dalam kuali tu.Mase nak ratakan telur tula kene guna tenaga yang banyak.kalau tangan menggigil lupekan jela,buat jela telur goreng,tak payah ngade2 buat telur bungkus.Gas memang kene matikan mase nak goyang2kan kuali tu.Jarak antara tangan kite dengan dapur gas maybe sangat dekat,so takut tangan kite terkena api.Kalo kat kedai makan lain cerita sebab dapur &kuali diorang tak same dengan kite punya kat rumah.


Stage 3..haa..ni paling mencabar berbanding stage 2 tadi.agak2 telur dah kering,dah boleh angkat2 sikit,letak inti daging tadi kat center kuali...kemudian try bungkus macam bungkus beger tu.Tapi part paling kelakar,saye siap bentang surat khabar kat lantai.letak kuali atas tu.terlangkupkan pinggan dalam kuali,gunalah sebanyak mungkin tenaga anda,sebelah tangan pegang pinggan,sebelah tangan pegang kuali.Terbalikkan kuali tu,dan lihatlah camne rupe telur bungkus anda atas pinggan tu...FFFfuuhhhhhhhh..susah gile mase nak terbalikkan kuali tu sebab risau telur akan berterabur atas pinggan.Tapi mase tu dah takde mase nak risau-risau.

Lebihan nasi berbuka masak pulak untuk nasi goreng breakfast harini..nyum2...gemoks aku.


kecoh la lu..nasi goreng sume orang boleh buat,itu pun nak tunjuk.




***Dah lame tak update preparation untuk wedding...Kakak pregnant,abang sulung kat oversea tak tau balik cuti bile..aku sendiri pun tak tau nak kawin bulan berapa...huhhh,jiwa kacau.

Wednesday, June 1, 2011

'Mari mengganti puase wahai perempuan dotdotdot'

Semalam saya telah memulakan program 'Mari mengganti puase dengan segera wahai perempuan malas'..program ini telah disertai oleh saya,kak siti,and tieya.....malangnye hanya saye seorang saja yang diketegorikan sebagai 'perempuan malas'..mane taknye,orang lain lagi 2-3 hari nak abes ganti puase..saye baru nak start,teruk kan??..




Oleh kerana kak siti n tieya menjadi tetamu undangan saye untuk berbuka puase..so saye decide nak masak ikan masak merah harini...agak kelam kabut juge,balik dari ofis pukul 5.40 pm..(spend 30 minit kat kedai runcit..bukan maen lame nak beli ikan)..sampai rumah cepat2 bersihkan ikan,potong sayur,goreng itu ini....nak kejar cerita Nora elena lagi..kelam kabut betul..



ikan masak merah

Letak garam gula pun main agak2 je..naseb baik sedap...(kak siti n tieya yg kata sedap..)..
Itu pun saye agak2 berdasarkan warna sambal..kalo sambal tu kaler gelap means die dah cukup manis sebab kandungan gula lah yg menyebabkan warna sambal gelap.tapi kalo nak rase sedang2 pedas-manis,so monitor la sampai kaler sambal tu jadi average.


Alhamdulillah semalam kami berjaya melaksanakan ibadah puase ganti dengan lancarnye.cuace redup,tak penat,tak haus,kurang mengumpat...syukur..

Semoga harini saye berjaya ganti puase...kalo 10 hari aku ganti,10 harilah ade entry resipi masak memasak.

***boleh pulak mase berbuka semalam ade kelawar datang mengacau,lalu sayapnye terkena kipas dan die pun injured.Lalu,kak siti aka heroin cawangan taman teratai segera menghalau kelawar cedera itu...yg aku ni terjerit2 geli.LOL~~~~