Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, June 27, 2011

Hampir khatam siri memasak


Memang kelam kabut belajar memasak especially bile memikirkan tarikh kahwin saye sekejap tahun ini,sekejap tahun depan.50% bergantung kepada mak saya.Dua bulan lepas mak kate,nak buat kenduri kawin tunggu abang saye kat Sydney balik cuti which is February or June 2012.Bulan lepas pulak mak kate,tengoklah esok2 kalau ade rezeki mak sponsor sket kenduri kahwin,tak payah nak tunggu tahun depan.Okay,saye dah start migrain (olok-olok)..entah mane satu yang mak nak..Mane-mane la mak..

Nampaknye saye hampir khatam siri memasak main dishes yang saye dah senaraikan sebelum ni.Tetamu saye harini Kak siti stc,die singgah umah saye untuk amik kuih blueberry cheese tart kegemaran we all (huh,perlu ke nak mention gaya gedik2 camni),tapi saye tahan die suruh stay sampai isyak semata-mata nak jamu dia makan rendang ayam.

Semenjak dua menjak ni saya amat kecewa dengan prestasi kamera handset saye (Alasan nak beli Xperia)...walaupun tak clear mane,saye minta anda selami jiwa & fokuskan minda anda tengok gambar rendang ayam ni (sambil buat gaya dr.fadzilah kam-tu-mi)



Gambar tidak begitu menyelerakan..sebab-sebabnye,saye guna perencah rendang yang dah siap,so kurang menyerlah sebab tak nampak rupe cili,serai2,bawang2.Tapi selepas saye compare resepi asal dengan perencah rendang ni,memang tak jauh beza.I mean...bezanye cume kite tak perlu sediakan cili kisar.Walau pun guna perencah ni,tapi still kene blend bawang,serai,halia,bubuh kerisik dan sebagainya..Resipi saye ni untuk 2 orang makan.Sesuai untuk pengantin yang baru kahwin duduk berdua.(entah pape aku ni).

Bahan-bahan:

-ayam 4 ketul (itu je yang tinggal dalam peti ais)
-3 biji bawang merah kecil
-3 biji bawang putih
-Halia (half ibu jari)
-kunyit hidup (half jari kelingking)..jangan pula dipotong jari tu.
-cili api 2-3 biji (ngade-ngade bagi pedas)
-serai sebatang
-perencah rendang Adabi (peket kecik,guna separuh je)
-kerisik (sesudu dah cukup)
-santan pekat (2 sudu besar)
-air,garam,gula

Blend bahan-bahan (2)-(6)...bancuh perencah rendang dengan air,tumis semua bahan tu.After a few minutes,masukkan ayam,santan,kerisik...after that,saye pun main agak-agak je nampak macam pekat rendang tu & ayam pun dah empuk,kire dah masak lah tu.Yang selalu mak kite masak,mesti ade titik serai & daun limau purut.Tapi saye selamber badak blend je serai tu dengan bawang2 sampai hancur.

Kak siti kate sedap,kire oklah tu.Tapi kene improve lagi,or lebih tepat saye tak perlu guna perencah rendang.Masak guna resepi asal,mungkin lebih sedap.

No comments:

Post a Comment