Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, June 4, 2011

Mahu legakan hati..

**Semoga luahan ini memberi kelegaan & menambah keinsafan..

Saya datang dari keluarga yang sederhana,bukan orang senang...everything yang saya nak,kene usaha sendiri.Susah senang,hanya adik beradik&keluarga yang faham,dan kawan2 rapat yang banyak membantu.Syukur alhamdulillah..sentiasa dikelilingi insan2 yang pemurah.

Selalu kita dengar & tengok kat tv,dalam drama..'orang banyak duit tapi hati tak gembira'...so at the end,these people realized,something goes wrong in their life...Kalau sedar awal2,beruntunglah orang tu akan sedar &perbaiki jalan hidupnye.

Same thing happened to me...dulu saye selalu cakap pada diri sendiri,bestnye kalau banyak duit...tapi selalunye orang yang dah banyak duit ni kadang2 lupe asal usul,lupe tuhan,seronok sangat dengan harta dunia,tak jaga percakapan,perbuatan or ape2 saje di hadapan orang lain.Memang itu pun yang selalu tv tunjuk.

Dulu..(i mean betul2 dahulu kala waktu awal2 degree),dapat pegang rm500 kat tangan pun dah seronok,rase macam dah kaye je.boleh survive 3 bulan..believe me.tak tipu.Sesetengah orang rase nilai rm500 tu  sikit,boleh cover 1 bulan-2 bulan je kot.Tapi jumlah tu memang betul2 cukup bagi saye,walaupun kadang2 saye memang nak lebih dari tu.tapi saye tetap bersyukur....

Sehinggalah pada satu hari,rezeki datang dengan bekeje siang malam,tibe2 je dengan usia 25 tahun tapi saye dah ade 5 angka dalam akaun bank.Ini bukannye duit ptptn or buat loan bank & jadi kaya..tak,tak.. dalam mase yang same saye bukan nak riak,tapi nak bukak mata pada sape2 yang pernah pandang rendah kat saye.bagi saya bende ni macam sekelip mata je berlaku within setahun setengah.tapi saye tak tau kenapa saye takde perasaan ape2..bile flashback semula,bukan kah itu yang saye impi2 kan dulu?teringin nak rase duit banyak macam orang lain.Padehal dengan duit 5 angka tu saye boleh DSLR,tukar kereta,pegi oversea jalan2,belanja puas2 dengan parents,pegi newyork skin solution buang jeragat mat saleh kat muka saye ni,macam2 saye boleh buat.Tapi...tak tau kenapa takde nafsu nak buat semua tu.Actually takdelah banyak sangat duit saye,tapi untuk perempuan bujang,umur 25 tahun,hanya pakai kereta viva kemudian ade savings 5 angka dalam akaun,itu mewah bagi saye.

Dalam mase yang same saye bersyukur...walaupun saye kurang perasaan terhadap duit2 ni,tapi saya bersyukur parents saya ajar camne hidup susah,berjimat cermat,bile senang sentiasa beringat.Makan tak perlu mewah2 sangat,sentiasa ingat ade yang lebih susah dari kite..Apa akan jadi kalau saye ibarat macam orang short culture,dapat duit banyak terus boros.saye takut saye jadi selfish,berlagak,riak...mentang2 duit banyak boleh cakap ape saje atau buat ape saje.Kalau dulu duit sikit,tapi hati happy sebab dikelilingi insan2 yang menghappykan saye.Sekarang,duit banyak,tapi..kawan2 dah ramai yang habis belajar,kerja,family pulak jauh,macam takde meaning ape2 je duit banyak..hati kosong.

Daripada tak gembira camni,why not saye analyzed kebahagiaan camne yang saye nak sebenarnye..saye tak perlu tunggu bahagia itu datang,sebaliknya saye kene keluar dan cari kebahagiaan.Tengok balik kekurangan or ape2 yang tak kene dalam hidup saye..buang hasad dengki or dendam pada siape2 yang tak sudah2 nak ungkit sebab susah sangat nak lupekan..(wah...pecah rahsia aku)..Bagi saye,mengingati kisah pahit itu memang kadangkala menyakitkan,tapi dalam masa yang same,it make us stronger.

Tuhan bagi saya rezeki melimpah ruah,tapi ditariknya sedikit demi sedikit nafsu saya untuk merasa semua itu dengan gembira,mungkin juga untuk mengingatkan saye sesuatu yang saye perlu ubah or perbaiki dalam hidup.Kebahagiaan itu ada di mana2.Kita hanya  perlu gerakkan kaki dan pergi mencarinya.


***Maaf kalau ade yang rase saye riak,luahan saye cume untuk mengingatkan semua,duit banyak bukan ukuran kejayaan atau kebahagiaan.We can have totally nothing  and live off minimum wage,still be incredibly happy (Eckhart Tolle).

No comments:

Post a Comment