Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, June 1, 2011

'Mari mengganti puase wahai perempuan dotdotdot'

Semalam saya telah memulakan program 'Mari mengganti puase dengan segera wahai perempuan malas'..program ini telah disertai oleh saya,kak siti,and tieya.....malangnye hanya saye seorang saja yang diketegorikan sebagai 'perempuan malas'..mane taknye,orang lain lagi 2-3 hari nak abes ganti puase..saye baru nak start,teruk kan??..




Oleh kerana kak siti n tieya menjadi tetamu undangan saye untuk berbuka puase..so saye decide nak masak ikan masak merah harini...agak kelam kabut juge,balik dari ofis pukul 5.40 pm..(spend 30 minit kat kedai runcit..bukan maen lame nak beli ikan)..sampai rumah cepat2 bersihkan ikan,potong sayur,goreng itu ini....nak kejar cerita Nora elena lagi..kelam kabut betul..



ikan masak merah

Letak garam gula pun main agak2 je..naseb baik sedap...(kak siti n tieya yg kata sedap..)..
Itu pun saye agak2 berdasarkan warna sambal..kalo sambal tu kaler gelap means die dah cukup manis sebab kandungan gula lah yg menyebabkan warna sambal gelap.tapi kalo nak rase sedang2 pedas-manis,so monitor la sampai kaler sambal tu jadi average.


Alhamdulillah semalam kami berjaya melaksanakan ibadah puase ganti dengan lancarnye.cuace redup,tak penat,tak haus,kurang mengumpat...syukur..

Semoga harini saye berjaya ganti puase...kalo 10 hari aku ganti,10 harilah ade entry resipi masak memasak.

***boleh pulak mase berbuka semalam ade kelawar datang mengacau,lalu sayapnye terkena kipas dan die pun injured.Lalu,kak siti aka heroin cawangan taman teratai segera menghalau kelawar cedera itu...yg aku ni terjerit2 geli.LOL~~~~

No comments:

Post a Comment