Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, June 23, 2011

Udang masak lemak cili api-----totally speechless.


Bukan nak puji diri sendiri..tapi memang itulah kenyataannya..

Hari ke-5 saye ganti puase,saya dah siap2 search kat internet lauk ape yang saye nak belajar masak kali ini.Dalam kepala otak ni memang asyik terbayang 'masak lemak cili api','masak lemak cili api','masak lemak cili api'..itu je.

Then,selepas saye rujuk satu blog ni,saye pun salin resipi udang masak lemak cili api.Sangat simple!Kat sini saye akan cerita portion masak untuk seorang.




Bahan-bahan
-udang saiz sederhana 8 ekor (saye tak tipu,saye memang beli 8 ekor je)
-kentang sebiji
-carot potong 1/3
-cili api, lebih kurang 15 biji..
-kunyit hidup (saiz half ibu jari)
-bawang merah kecil (3-4 biji)
-bawang putih 3 biji
-serai sebatang
-santan pekat (yang dalam kotak tu,2 sudu besar)



First potong kentang & carrot,asingkan.Then blend semua bahan-bahan bersama sedikit air.Goreng kentang siap-siap dan tumis kan bahan-bahan blend tadi,termasuk udang,kentang & carrot.After 5 minit,masukkan 2 sudu besar santan,gula dalam 1 setengah sudu besar, dan garam 1 setengah sudu kecil.Letak air sikit supaya kuah nampak sedang-sedang pekat.

***Udang 8 ekor mula-mula nampak macam cukup,tapi after masak udang mengecut jadi kecik,suddenly rase macam tak cukup plak nak makan sorang.
***Mula-mula saye cadang nak letak santan tu sekotak,pastu mak kate 'gile ke ape nak makan lemak banyak-banyak'..Lepastu mak pesan lagi..'santan tu pekat,letak "3-4 picit" je..'..

Bayangkanlah saye yang tengah berpuase main agak-agak je letak bahan perasa.Azan berbunyi je,cepat-cepat rase kuah,n adjust letak garam sikit.First saye telan lauk tu dengan nasi putih,masyaAllah..bukan nak kate ape,tapi memang sedapppppp.Lepastu makan sambil tersenyum sorang-sorang.Saye kene puji diri sendiri sebab rase puas hati sangat2 dengan air tangan sendiri.

Kan best kalau mak & jali ade,baru nampak betul2 depan mata diorang yang saye ni pandai masak.Kalau setakat tunjuk gambar je,takde sape pun nak percaye sedap atau tak.Mission saye seterusnye,saye nak belajar masak asam pedas,kari,kurma & rendang.Giler la...


2 comments:

  1. woi!!sedapnya!!!tension r mcm ni..
    -anony-ima-mous

    ReplyDelete
  2. hahhaa...serius sedap..aku tak tipu.takpe,pasni ko bleh request..aku standby anytime.haha

    ReplyDelete