Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, July 31, 2011

Apa yang saya buat pada 31 Julai 2011

Hari ni 31 julai 2011..takde ape2 special ocassion,but enough tired keluar dari pukul 9 lebih pagi,pukul 4 ptg baru balik.Padehal aku tawaf kat area skudai je pun.

Pagi bangun pukul 9,konon2 nak pegi breakfast mcd dengan housemate saye paling comel,tapi rupenye senyap2 die dah pegi breakfast mcd subuh-subuh.Nak tak nak kene teman saye juge.Nafsu terhadap pancake mcd dah meluap2,lepas kenyang ade hajat lagi nak beli tepung pancake buat sendiri kat rumah.

Lepas breakfast,kami pergi Giant, konon2 nak tengok barang dapur.Kemudian 'terrrrr'singgah satu kedai baju yang kiut miut.Kedai ni baru bukak,mostly  free size tapi uniknye saiz dia memang betul2 ngam untuk badan xl macam saye.Typical kedai baju cina selalunye jual baju yang memang stok selim-melim,pinggang macam kerengga.Tapi kedai ni lain,memangla nampak macam typical kedai baju kat luar,tapi yang bestnye banyak blaus labuh,even lengan pendek pun takde hal la sebab boleh pakai dengan inner,yang penting panjang baju still labuh bawah punggung.Service pun ok,takde annoying macam kat kedai2 lain.kalo kite pilih satu baju,belum sempat nak ke fitting room dia dah amik baju tu tolong bawakkan & iring kite ke fitting room.kalau kite nak pilih baju2 lain,die tolong pegangkan baju kite,style macam butik2 mahal gitu.Then die pun faham baju camne yang kite nak,takde suggest baju yang merepek2.

Oleh sebab mood saya sangat baik ketika itu,saya pun pegi buat member card RM10 kat kedai tu sebab dapat diskaun 25% sepanjang birthday'month, 15 % untuk bulan2 lain.Other than that,die akan update baju-baju baru via phone.Maybe kalo diorang ade facebook or blog,better kot.


Mase kat giant plak,saya beli penyangkut beg/baju and cookware set...memang murah,rm30 je setiap barang ni.Kire oklah setakat nak masak ringan-ringan.




Happy ramadhan,esok nak rasmikan kuali/periuk baru =)

Harapan

Syukur Alhamdulillah,masih bernyawa,masih bernafas selama 25 tahun.Takde ape yang boleh dikatakan melainkan syukur kepada Allah atas ape yang saya ada dalam hidup saya harini.Pada ketika Allah beri pelbagai nikmat kepada saya,tak kurang juga dengan dugaan-dugaan datang dalam hidup saya.Saya senyum dan menerimanya.Kalau kita nak hidup gembira,kita sendiri la yang perlu corakkan hidup kite supaya jadi gembira.Do something yang kita suka. Tak perlu merintih-rintih tunggu orang datang gembirakan kita.

Pada umur 25 tahun,saya sangat bersyukur ada kawan-kawan yang sangat setia di sisi saya.Rezeki yang melimpah ruah,kesihatan yang baik (cuma macam nak dekat-dekat obes sikit), dikurniakan ibu bapa yang sihat dan masih dipanjangkan umurnya.Hanya kebahagiaan diri sendiri je yang masih kurang lengkap.

Apa yang saya harapkan...

Saya harap awaklah lelaki yang boleh menjaga saya dengan sepenuh kasih sayang
Saya harap awaklah lelaki yang boleh membimbing saya jadi wanita solehah
Saya harap awaklah lelaki yang ada ketika saya suka & duka.
Saya harap awaklah lelaki yang support saya at anytime and anywhere..



Saya harap dan berdoa supaya Allah tetapkan hati saya...
Saya harap dan berdoa semoga apa yang dirancang itulah yang terbaik buat saya.

Tuesday, July 26, 2011

Bagi support pada tunang

Awal bulan haritu,saya,Jali & daus (kawan jali) ade discuss sikit pasal nak berniaga bulan puasa ni.Diorang berdua plan nak jual air tebu, since air tebu memang sangat laku especially bulan puase,cume harga die mahal sikit berbanding air-air yg lain.Haritu saya beli kat pasar malam,secawan tu rm2!...tapi nasib baik sedap..memang rase manis tebu pior.Disebabkan Daus dah already ade mesin tebu,so diorang just nak cari stok tebu je..Daus standby half,Jali standby half. Location, pasar malam kat Teluk Pulai,klang.

Dekat laman rumah saya memang ade pokok tebu,since abah pencen memang macam-macam dia tanam kat laman rumah.Tugas Jali ialah order tebu kat abah saya & mintak diskaun sikit.Tapi malangnye, mak saye kate sebulan sebelum puasa memang dah ade orang tempah tebu-tebu ni.Kire nasiblah kalau ade,ade la..kalau takde takdela.Pity him,baru nak manje-manje ngan FFIL.

Point saya kat sini,saya sangat2 support tunang saya cari duit lebih since before ni saya selalu merungut Jali slow sangat kumpul duit kahwin & sudahnye saya payah nak buat preparation untuk kahwin.Actually sebelum bertunang pun memang kami ade plan nak cari / buat side income / set up bussiness kecik2 as a preparation for future.Kalau boleh kami nak bekerja sendiri,saya tak nak Jali keje makan gaji sampai tua.

Ade lebih kurang 5 hari lagi sebelum puasa,tak sabar nak tengok diorang berniaga.Harap-harap bukan hangat-hangat taik ayam.eheheheee...chaiyok tunangku!

Sunday, July 24, 2011

Berbelanja secara sedikit melampau.

Semalam dan beberape hari sebelum semalam..saye membelanjakan duit secara sedikit melampau...malas nak fikir yang duit ni akan habis.Saya cume fikir 'takpe,esok duit aku dalam bank ni akan beranak lagi'..Seriously,saya dah 2 bulan tak shopping secara melampau...takdelah mahal mane pun,tapi mane yang saye teringin nak beli without tengok harga.

Saya sangat-sangat bersyukur lahir dalam family yang susah-sederhana..di mana saye tak biase belanje bende-bende merapu,membazir,or hentak-hentak kaki mintak duit kat mak sebab nak shopping.Itu sangat salah bagi saye..Kalau nak buat,SILA PAKAI DUIT SENDIRI.Itupun saya fikir banyak kali sebelum nak beli.

-Rabu..pergi Jusco, konon-konon nak cari hadiah farewell untuk member,nampak sandal iPanema,saya rembat dua,satu untuk saye,satu untuk kawan saye.
-Hari khamis pegi Jusco sekali lagi..nampak t-shirt Diesel labuh lagi panjang,maka saya rembat satu..
-Kemudian nampak ade 'pesta lingerie' kat tengah - tengah jusco, rembat satu Wacoal...
-Sabtu..pergi Jusco Bukit Indah..nampak kasut Camel..rembat satu.(sangat penting sebab kasut saye dah terkopak sebelum ni,sangat fobia...)
-Kemudian pergi Padini rembat satu seluar....



Total..saya abiskan 4 ratus dalam 3 hari..lepastu balik rumah,baring sambil pandang ke syiling,tangan letak di dahi (duit..oh..duit...).Tapi memang sangat puas sebab tengah waktu sale...i don't care anymore.Bile takde duit, memanglah saya 'bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian'..Bile dah ade duit, saya jadi 'bersenang-lenang selalu' sebagai reward untuk diri saya..Saya selalu beringat waktu saya susah dulu.Mak pun selalu remind saya,bile dah ade duit banyak,selalu beringat bile berbelanja.Jangan kedekut sedekah.

***Lepasni saya nak coba-coba beli handbag Fosil..Auuwwww....

Thursday, July 21, 2011

Study sikit asal usul period pain

Boleh dikatakan every month,rata -rata semua perempuan akan rase period pain..serious sakit..Bile sakit,memang tak boleh buat keje,cume boleh rest,baring/tido..itu je kaedah terbaik.Lelaki memang susah nak faham sebab diorang tak tau camne sakitnye bile perempuan kene period pain or senggugut.Bile kite cerita diorang mungkin boleh faham sikit-sikit,angguk-angguk..tapi bile tengok kite monyok,baring or asyik nak rehat je,mesti lelaki-lelaki ni akan sedikit annoying dengan kite.Nak-nak pulak prestasi keje sedikit merudum bile kene period pain.Secara kasarnya,period pain tu boleh dikatakan macam sakit perut memulas-mulas nak cirit birit tapi berpanjangan 1-2 hari..bukan tu je, certain perempuan akan rase mual-mual,muntah,sakit-sakit belakang,macam-macam lagi la yang pelik-pelik.Kecuali kalau mengidam secrete recipi tu dah lain cerita la...

As a perempuan,of cos kite kene tau ape yang terjadi dalam badan kite setiap hari,setiap bulan..kalau tak specific pun atleast secara kasarnye kite kene tau ape punca period pain tu.Actually malam tadi saye tak puas hati apsal perut saya sakit sangat,then saye search pasal senggugut & ape punca-puncanye.

Salah satu sumber,anda boleh bace artikel ini..

Senggugut atau dysmenorrhea ade 2 jenis, primer dan sekunder.Yang selalu berlaku pada remaja/belia macam saya ni senggugut primer.Kesakitan tu berlaku disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang sangat kuat.Proses penguncupan dinding rahim ni berlaku sebab nak bagi ketulan darah keluar bersama tisu dari selaput endometrium(ni dah masuk term2 bio).Penguncupan yang kuat tu disebabkan prostaglandin , bertindak sebagai pengantara (berasal dari asid lemak dan berperanan penting dalam badan).Kalau prostaglandin ni terhasil secara berlebihan,maka terjadilah sakit senggugut tu. Darah ni akan keluar melalui pangkal rahim kite, dan disebabkan kite ni masih muda remaja,dinding rahim kite masih sempit (belum berkahwin,belum pernah melahirkan anak&sebagainya).Sebab itu jugalah sumber mengatakan yang kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi saluran rahim yang sempit yang mana menjadi punca kepada senggugut.

Wah..,kalau ade animation kan best,lagi senang kite nak faham..(sorry saya x amik subject bio ~~)

Oleh yang demikian,amat penting orang-orang di sekeliling kite memahami fenomena senggugut ni.Lelaki pun same,kene faham juge supaya mereka tau kenapa isteri,tunang or gf diorang selalu takde mood + plus marah-marah macam nak ajak bertinju.Kemudian kejut tido pukul 3-4 pagi mintak maaf ..LOL..hahaha.

Saturday, July 16, 2011

Kenapa saya suke pegi pasaraya YOS

Ada satu pasaraya mini sederet dengan ofis saya kat pulai perdana.Nama pasaraya tu YOS.Dalam kedai tu boleh dikatakan semua ada.Kecuali kain baju,kasut,yang itu tarak jual.Hari-hari saya & budak ofis saya mesti pegi kedai tu sebab lokasi nye cume setapak dua je ofis saya, i mean selang 2 kedai je.

Apa yang best :
-Kat kedai tu ade jual aiskrim harga rm1,tapi sedap sangat macam aiskrim cornetto.
-Saya boleh beli carrot dengan harga 0.85 sen,bawang putih 0.20 sen,cili api 0.50,beli kentang 3 biji je...tu sume style orang bujang kedekut.Hari tu beli,hari tu gak abiskan untuk masak.
-Boleh beli sotong 2 ekor dengan muka tak malu.
-Malas nak siang ikan,suruh abg nepal kedai tu buat.
-Kalau nak beli bilis segenggam pun takpe,dasar jimat cermat punye anak dara.
-Orang kate harga barang-barang dapur kat situ murah...saya pun tak perasan sebab tak penah buat comparison.
-Pekerja die cepat & tangkas...laju je buat keje.

Yang tak best :
-Takde jual ayam potong2...kalo jual kepak,semua kepak.kalo jual peha...semua peha.
-Takde jual beras timbang2.Semua stok 5 kilo punye beras.Ade jual yang sekilo,tapi beras pulut.
-kotor sikit...standardla kot semua kedai runcit macamtu.

Kesimpulan:-
Ade kedai YOS = makin kerap saya memasak = makin gemuk saya dibuatnye.

Friday, July 15, 2011

My first sotong goreng tepung

Edisi mengganti puase kembali lagi..cik adik oii,dah sya'ban ni.cepat2 la habiskan saki baki puasa..

Hari ni hati girang,dapat borak dengan girlfriend yang dah menghilang seminggu.Lepas tu terus search resipi berbuka puasa.Ade kaitan ke antara dua bende tu?...entahla.Harini ganti puasa ke-7.This is my first sotong goreng tepung kentucky.Tak nampak crunchy sebab dah sejuk.


Resipi :
-sotong 4 ekor
-tepung gandum
-tepung kentucky
-telur
-garam
-serbuk cili sikit.



Then buat sambal ikan bilis,makan dengan nasi panas..sedapppp...Lepastu perut buncit,mengamuk sendiri.


Resipi sambal ikan bilis:

-ikan bilis
-cili api
-bawang merah
-bawang putih
-halia sikit
-kentang potong dadu

**Tumbuk semua bahan kecuali kentang.Tumis dengan minyak panas,masukkan kentang,letak garam n gula.dah siap.Masak time puase,main agak2 je letak garam gula.naseb baik sedap.


Wednesday, July 13, 2011

Zoo Negara 10 julai 2011


 Ahad lepas mase orang tengah sibuk-sibuk pasal Bersih,saya,tunang & budak2 club pegi jalan-jalan kat Zoo Negara.Bile saya cakap 'tunang saya ajak pegi jalan zoo negara'..macam comel je bunyi die.Actually saya tengah tunggu member-member die upload gambar dalam fb,tapi lame-lame hati ni membuak-buak nak update blog,so saya bubuh je gambar dalam handset saye..

Mula-mula memang excited,setiap haiwan yang saya jumpe,mesti nak snap gambar..









Lepas jumpe haiwan ke-4,ke-5 dan seterusnya saya dah start malas..cume harapkan kamera kawan-kawan jali je.Zoo negara ni memang serius besar,pada sape-sape yang dah lame tak bersukan,memang cepat semput + asyik nak minum air je..baju memang lencun berpeluh,next time kene bawak baju spare.Makanan & minuman better siap-siap bekal dari rumah sebab serius mahal harga-harga makanan & minuman dalam ni.Contoh: air mineral botol kecik rm2.50 (makcik yang jual tu kate yang mahal tu sebab wrapper die ade gambar zoo..)..lepas hampir 2 jam jalan-jalan kami beli aiskrim cornetto..3 aiskrim harganya rm13.++..Nasib baik geng ibu-ibu ade bawak bekal sandwich,so kami yang bujang-bujang ni takdelah kebuluran sangat.

Saye sengaja letak gambar jali sebab gambar saya semua nampak gemuk.Saya tak kate gemuk tu tak cantik,cume gemuk tu buat saya rase kurang confident.. =(

Overall best,jalan tak jem,tiket rm18 kire okla tu spend mase 5 jam dalam tu...5 jam?,kalah kau jungle tracking.

Saturday, July 9, 2011

Syukur..tak perlu kecoh-kecoh.


Seronok je balik kampung semalam sebab tengok jalan clear,takde jem langsung..except yang menghala ke kl.Lepas jali amik saya kat stesen bus s.alam,kiteorang pegi makan kat hailam kopitiam shah alam sebab jali dah janji nak bawak saye (tak tau seksyen berape) .Tempat die ok,best,especially decoration,tapi standard la macam typical moden kopitiam sekarang ni.Kemudian rambang mata tengok menu bingung nak makan ape.







Saya order nasi goreng kampung special...dalam nasi tu dah banyak ayam,tambah lagi ayam dua ketul,memang kenyang.


Hailam three tier..dalam bahasa melayu 'teh ais 3 lapis'



Jali order nasi putih + sambal petai udang..dah habis makan baru teringat nak rase..huhu

Overall,kire okla nak makan kat situ..makan 2 orang habis dalam rm30 ++...
After makan,pegi Plaza Alam Sentral (PAS) jalan-jalan survey handset & solat sekali..Punye la banyak kedai handset dalam PAS tu,tapi bukan main susah nak jumpe Sony Xperia X2.Kalau ade 15 kedai,cume 2-3 kedai je yang ade jual X2,itupun second hand.Reason die,model ni dah lame keluar,so tak banyak kedai yang jual.Same juge dengan Vivaz pro,pattern die lebih kurang macam X2,still tak banyak kedai jual handset tu.Kalau X10 belambak je ade.Survey blackberry,tapi yang tak bestnye bb takde 3G.Kire no use jugak kalo saye beli handset experia,jali beli bb,dengan sape pulak saye nak ber'3g' nanti?..Sudahnye dua-dua diam tak beli.

Otw keluar dari PAS,suddenly lampu kereta jali pulak mati..satu hal lagi kiteorang kene pegi bengkel since bahaya nak anta saye gelap-gelap lalu highway.Thank god,jalan highway clear..

Kadang-kadang saya hairan or tak suke dengan orang yang suke kutuk-kutuk polis,marah-marah polis buat roadblock,itu ini.Kalau kite susah or ditimpa kecelakaan,polis jugak yang kite cari untuk mintak tolong kan??..Tak payah nak marah polis buat roadblock sampai jalan jem or what so ever,kalau nak maki, maki penjenayah or orang yg suke buat huru-hara dalam negara.Polis cume buat keje jaga keamanan negara.Kalau diorang makan rasuah ke,hape ke,itu dosa diorang.Kite yang tak jadi polis pun still banyak dosa juga.Kalau betul 'mereka-mereka' ni nak adakan perhimpunan aman+bersih sebab nak tuntut macam-macam hak keadilan ,perlu ke guna parang,pisau,senjata2 & bahan letupan? (according ape yang polis jumpe).Bersyukurlah ape yang kite ade sekarang.Nikmat yang tak terhingga bile dapat balik kampung jumpe family without dengar  bom sane sini,dapat keluar makan sedap-sedap dengan tunang tanpa perlu nampak orang-orang kebuluran or ade catuan makanan,tak perlu takut-takut kene tembak kalo nak keluar rumah beli pisang goreng.Nak freedom yang macamne lagi?.(Tetiba jadi patriotik).Peace no war =)

***Keje harini,debug software..=)

Wednesday, July 6, 2011

Kelakar + pahit

Cerite ni kelakar actually,tapi boleh juge kalau nak diketegorikan sebagai pengalaman pahit.

Isnin baru-baru ni,saya join dr.a pegi kl dengan 3 orang lagi ofismate,paper,saraf,kebal..Mase tu kiteorang ade bengkel dengan CIDB-JKR di Grand Season Hotel..Tapi slot kami cume dalam 30 minit je,present progress projek.Tapi disebabkan name dah ade dalam senarai.so kami kene stay dalam bengkel tu dari pagi sampai petang.







Ok,tak payah nak cerite lebih2 pasal bengkel....Pada hari kejadian,saya pakai kasut bereben...nak diikutkan nak pakai kasut heel biase,tapi ngade-ngade tertinggal kat rumah kampung.So saya pakai je kasut yang ade.





Agak cute kasut tu sebab ade reben & definitely kurang sesuai untuk official meeting..30 minit before bengkel bermula,reben tu tercabut...U know what,itu pun sebab saye pegi toilet dah perasan something wrong tak lengkap pada kasut saye.Gile la..ape aku nak buat ni.Dah la sorang2 takde geng,msg tunang pun,tunang dok gelak,bukan nak tolong bagi idea.Panik terus,terfikir kat mane reben tu tercicir,kot2 kat tengah2 lobby hotel ke...

Then,saya buat muka selamber masuk dalam bilik meeting tu, takkan la nak buat muka menggelabah mata kelip-kelip pandang kasut,nanti tak pasal-pasal orang lain pun pandang kasut kite jugak.Lepas duduk je,mata meliar cari reben,hoho..nasib baik jumpe reben tu bawah meja.Tapi still panik tak tau nak buat ape..Paper,saraf..diorang duduk betul2 sebelah saya...Dengan kekuatan yang ade,saya taip msg 'reben kat kasut aku tercabut sebelah,nak buat camne?'..pastu saye tunjuk msg tu kat paper & saraf...

Yang bestnye,diorang tak gelak pun..tapi tak tau ler kalo diorang gelak berdekah-dekah kat belakang saya.Lepas  bace msg tu,terus paper cari gam dalam beg die.oohhhh,thank god...ade hero selamatkan saya.Leather glue tu.dahsyat..haha....die suruh saya gam reben tu & pijak lame2 supaya melekat.Lepas dah settle terus lega.Hilang mengantuk.


But....but....ade cerita kedua pulak.Mase lunch,ade seorang lecturer UTHM, dr.narimah join bengkel tu juge,so kami lunch same-same.Lepas lunch,kami cari surau kat hotel tu sebab nak sembayang zohor+jamak asar.Mase kami berdua cari surau,saya cakap kat die,dr.,saye rase ade something wrong dengan kasut saya.Then saya toleh tengok kasut,suprisingly..tapak kasut pulak nak tercabut!!!....Dr.narimah cakap,eh awak kene cari kasut lain tu...mase tu terfikir nak pakai leather glue si paper,tapi macam tak membantu je...after solat,kami cepat2 cari kedai serbaneka dalam hotel tu,nasib baik jumpa sandal rm15...Haha..Thank god,ya Allah..macam2 dugaan ..




Lepastu kami masuk dalam bilik meeting & teruskan bengkel macam biase.Papepun dah lega, lain kali check dulu kasut before nak pegi meeting.Jangan pakai/beli kasut yang entah pape...

Monday, July 4, 2011

Spicy di luar,creamy di dalam

Semalam saya masak lauk kari ayam...tapi...tak berapa nak jadi..Punca-punca nye:-

1) Saya masak kari ayam..tapi saya terpakai perencah kari ikan..
2) Semasa saya memasak,tiya datang anta pindah barang..concentrasi saya sedikit terganggu sebab masak sambil borak-borak.
3)Semasa tiya datang pindah barang..kucing jiran sebelah masuk rumah saye,kemudian menyendeng2 nak manja-manja..sekali lagi,konsentrasi saya terganggu...


Rupe nampak macam macam sedap..actually memang sedap & pedas,tapi terlalu creamy+pekat..

Kemudian saya tercerite kat member2 ofis saya..kemudian kene gelak..sebab?..sebab masak kari ayam pakai serbuk kari ikan.Memang bijak.

Friday, July 1, 2011

Ada tiga bende berlegar-legar dalam otak.

Ada tiga bende berlegar-legar dalam kepala otak saya..Saya sedang berkira-kira untuk membeli salah satu dari 3 bende ni..ATLEAST salah satu..

1)...Saya dah lame nak beli DSLR..tapi memikirkan leceh pulak nak angkut ke sana ke mari,pastu nak kene jaga elok-elok everytime kalau bawak bende ni ke mane-mane.Handbag sendiri pun da cukup berat,ni kan lagi nak gendong DSLR..Kalau nak diikutkan malas ni,satu hape pun tak jadi.

sumber :  Nikon


Setakat ni,Nikon D5100  nampak ok sket & affordable...

2)..Teringin nak DSLR,tapi malas nak angkut.ape cerita pulak tu.Narrow kan sikit ,maybe kalau saye beli handset + ade phone camera yang berkualiti pun dah ok kot.Dalam otak tengah berkira-kira nak beli Xperia X10..

ini X10..sumber dari sini
yang ini X2..nampak smart,tapi tak tau ade jual lagi ke tak yang baru.

 

kalau tak dapat X10,X2 pun jadi ler,murah sikit....Kalau tahun lepas jali belikan saye handset as birthday's present,macam tak best pulak kalau tahun ni dapat bende yang sama lagi.Tapi still nakkkkk!!!! (jerit-jerit sambil tutup muka)

3)....Yang ini sangat jauh di persimpangan,sudahlah jauh..persimpangan dilema pulak tu.addooi...ahchai pun tak boleh membantui saye.





*******************************nak tukar kereta **********************************

Saya sangat minat Murano.Memang magic la kalau saye boleh beli murano pada usia 25 tahun.Sekian..bye..tido malam ni nak mimpi murano.