Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, July 26, 2011

Bagi support pada tunang

Awal bulan haritu,saya,Jali & daus (kawan jali) ade discuss sikit pasal nak berniaga bulan puasa ni.Diorang berdua plan nak jual air tebu, since air tebu memang sangat laku especially bulan puase,cume harga die mahal sikit berbanding air-air yg lain.Haritu saya beli kat pasar malam,secawan tu rm2!...tapi nasib baik sedap..memang rase manis tebu pior.Disebabkan Daus dah already ade mesin tebu,so diorang just nak cari stok tebu je..Daus standby half,Jali standby half. Location, pasar malam kat Teluk Pulai,klang.

Dekat laman rumah saya memang ade pokok tebu,since abah pencen memang macam-macam dia tanam kat laman rumah.Tugas Jali ialah order tebu kat abah saya & mintak diskaun sikit.Tapi malangnye, mak saye kate sebulan sebelum puasa memang dah ade orang tempah tebu-tebu ni.Kire nasiblah kalau ade,ade la..kalau takde takdela.Pity him,baru nak manje-manje ngan FFIL.

Point saya kat sini,saya sangat2 support tunang saya cari duit lebih since before ni saya selalu merungut Jali slow sangat kumpul duit kahwin & sudahnye saya payah nak buat preparation untuk kahwin.Actually sebelum bertunang pun memang kami ade plan nak cari / buat side income / set up bussiness kecik2 as a preparation for future.Kalau boleh kami nak bekerja sendiri,saya tak nak Jali keje makan gaji sampai tua.

Ade lebih kurang 5 hari lagi sebelum puasa,tak sabar nak tengok diorang berniaga.Harap-harap bukan hangat-hangat taik ayam.eheheheee...chaiyok tunangku!

No comments:

Post a Comment