Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, July 6, 2011

Kelakar + pahit

Cerite ni kelakar actually,tapi boleh juge kalau nak diketegorikan sebagai pengalaman pahit.

Isnin baru-baru ni,saya join dr.a pegi kl dengan 3 orang lagi ofismate,paper,saraf,kebal..Mase tu kiteorang ade bengkel dengan CIDB-JKR di Grand Season Hotel..Tapi slot kami cume dalam 30 minit je,present progress projek.Tapi disebabkan name dah ade dalam senarai.so kami kene stay dalam bengkel tu dari pagi sampai petang.







Ok,tak payah nak cerite lebih2 pasal bengkel....Pada hari kejadian,saya pakai kasut bereben...nak diikutkan nak pakai kasut heel biase,tapi ngade-ngade tertinggal kat rumah kampung.So saya pakai je kasut yang ade.





Agak cute kasut tu sebab ade reben & definitely kurang sesuai untuk official meeting..30 minit before bengkel bermula,reben tu tercabut...U know what,itu pun sebab saye pegi toilet dah perasan something wrong tak lengkap pada kasut saye.Gile la..ape aku nak buat ni.Dah la sorang2 takde geng,msg tunang pun,tunang dok gelak,bukan nak tolong bagi idea.Panik terus,terfikir kat mane reben tu tercicir,kot2 kat tengah2 lobby hotel ke...

Then,saya buat muka selamber masuk dalam bilik meeting tu, takkan la nak buat muka menggelabah mata kelip-kelip pandang kasut,nanti tak pasal-pasal orang lain pun pandang kasut kite jugak.Lepas duduk je,mata meliar cari reben,hoho..nasib baik jumpe reben tu bawah meja.Tapi still panik tak tau nak buat ape..Paper,saraf..diorang duduk betul2 sebelah saya...Dengan kekuatan yang ade,saya taip msg 'reben kat kasut aku tercabut sebelah,nak buat camne?'..pastu saye tunjuk msg tu kat paper & saraf...

Yang bestnye,diorang tak gelak pun..tapi tak tau ler kalo diorang gelak berdekah-dekah kat belakang saya.Lepas  bace msg tu,terus paper cari gam dalam beg die.oohhhh,thank god...ade hero selamatkan saya.Leather glue tu.dahsyat..haha....die suruh saya gam reben tu & pijak lame2 supaya melekat.Lepas dah settle terus lega.Hilang mengantuk.


But....but....ade cerita kedua pulak.Mase lunch,ade seorang lecturer UTHM, dr.narimah join bengkel tu juge,so kami lunch same-same.Lepas lunch,kami cari surau kat hotel tu sebab nak sembayang zohor+jamak asar.Mase kami berdua cari surau,saya cakap kat die,dr.,saye rase ade something wrong dengan kasut saya.Then saya toleh tengok kasut,suprisingly..tapak kasut pulak nak tercabut!!!....Dr.narimah cakap,eh awak kene cari kasut lain tu...mase tu terfikir nak pakai leather glue si paper,tapi macam tak membantu je...after solat,kami cepat2 cari kedai serbaneka dalam hotel tu,nasib baik jumpa sandal rm15...Haha..Thank god,ya Allah..macam2 dugaan ..




Lepastu kami masuk dalam bilik meeting & teruskan bengkel macam biase.Papepun dah lega, lain kali check dulu kasut before nak pegi meeting.Jangan pakai/beli kasut yang entah pape...

No comments:

Post a Comment