Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, July 21, 2011

Study sikit asal usul period pain

Boleh dikatakan every month,rata -rata semua perempuan akan rase period pain..serious sakit..Bile sakit,memang tak boleh buat keje,cume boleh rest,baring/tido..itu je kaedah terbaik.Lelaki memang susah nak faham sebab diorang tak tau camne sakitnye bile perempuan kene period pain or senggugut.Bile kite cerita diorang mungkin boleh faham sikit-sikit,angguk-angguk..tapi bile tengok kite monyok,baring or asyik nak rehat je,mesti lelaki-lelaki ni akan sedikit annoying dengan kite.Nak-nak pulak prestasi keje sedikit merudum bile kene period pain.Secara kasarnya,period pain tu boleh dikatakan macam sakit perut memulas-mulas nak cirit birit tapi berpanjangan 1-2 hari..bukan tu je, certain perempuan akan rase mual-mual,muntah,sakit-sakit belakang,macam-macam lagi la yang pelik-pelik.Kecuali kalau mengidam secrete recipi tu dah lain cerita la...

As a perempuan,of cos kite kene tau ape yang terjadi dalam badan kite setiap hari,setiap bulan..kalau tak specific pun atleast secara kasarnye kite kene tau ape punca period pain tu.Actually malam tadi saye tak puas hati apsal perut saya sakit sangat,then saye search pasal senggugut & ape punca-puncanye.

Salah satu sumber,anda boleh bace artikel ini..

Senggugut atau dysmenorrhea ade 2 jenis, primer dan sekunder.Yang selalu berlaku pada remaja/belia macam saya ni senggugut primer.Kesakitan tu berlaku disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang sangat kuat.Proses penguncupan dinding rahim ni berlaku sebab nak bagi ketulan darah keluar bersama tisu dari selaput endometrium(ni dah masuk term2 bio).Penguncupan yang kuat tu disebabkan prostaglandin , bertindak sebagai pengantara (berasal dari asid lemak dan berperanan penting dalam badan).Kalau prostaglandin ni terhasil secara berlebihan,maka terjadilah sakit senggugut tu. Darah ni akan keluar melalui pangkal rahim kite, dan disebabkan kite ni masih muda remaja,dinding rahim kite masih sempit (belum berkahwin,belum pernah melahirkan anak&sebagainya).Sebab itu jugalah sumber mengatakan yang kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi saluran rahim yang sempit yang mana menjadi punca kepada senggugut.

Wah..,kalau ade animation kan best,lagi senang kite nak faham..(sorry saya x amik subject bio ~~)

Oleh yang demikian,amat penting orang-orang di sekeliling kite memahami fenomena senggugut ni.Lelaki pun same,kene faham juge supaya mereka tau kenapa isteri,tunang or gf diorang selalu takde mood + plus marah-marah macam nak ajak bertinju.Kemudian kejut tido pukul 3-4 pagi mintak maaf ..LOL..hahaha.

No comments:

Post a Comment