Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, July 9, 2011

Syukur..tak perlu kecoh-kecoh.


Seronok je balik kampung semalam sebab tengok jalan clear,takde jem langsung..except yang menghala ke kl.Lepas jali amik saya kat stesen bus s.alam,kiteorang pegi makan kat hailam kopitiam shah alam sebab jali dah janji nak bawak saye (tak tau seksyen berape) .Tempat die ok,best,especially decoration,tapi standard la macam typical moden kopitiam sekarang ni.Kemudian rambang mata tengok menu bingung nak makan ape.







Saya order nasi goreng kampung special...dalam nasi tu dah banyak ayam,tambah lagi ayam dua ketul,memang kenyang.


Hailam three tier..dalam bahasa melayu 'teh ais 3 lapis'



Jali order nasi putih + sambal petai udang..dah habis makan baru teringat nak rase..huhu

Overall,kire okla nak makan kat situ..makan 2 orang habis dalam rm30 ++...
After makan,pegi Plaza Alam Sentral (PAS) jalan-jalan survey handset & solat sekali..Punye la banyak kedai handset dalam PAS tu,tapi bukan main susah nak jumpe Sony Xperia X2.Kalau ade 15 kedai,cume 2-3 kedai je yang ade jual X2,itupun second hand.Reason die,model ni dah lame keluar,so tak banyak kedai yang jual.Same juge dengan Vivaz pro,pattern die lebih kurang macam X2,still tak banyak kedai jual handset tu.Kalau X10 belambak je ade.Survey blackberry,tapi yang tak bestnye bb takde 3G.Kire no use jugak kalo saye beli handset experia,jali beli bb,dengan sape pulak saye nak ber'3g' nanti?..Sudahnye dua-dua diam tak beli.

Otw keluar dari PAS,suddenly lampu kereta jali pulak mati..satu hal lagi kiteorang kene pegi bengkel since bahaya nak anta saye gelap-gelap lalu highway.Thank god,jalan highway clear..

Kadang-kadang saya hairan or tak suke dengan orang yang suke kutuk-kutuk polis,marah-marah polis buat roadblock,itu ini.Kalau kite susah or ditimpa kecelakaan,polis jugak yang kite cari untuk mintak tolong kan??..Tak payah nak marah polis buat roadblock sampai jalan jem or what so ever,kalau nak maki, maki penjenayah or orang yg suke buat huru-hara dalam negara.Polis cume buat keje jaga keamanan negara.Kalau diorang makan rasuah ke,hape ke,itu dosa diorang.Kite yang tak jadi polis pun still banyak dosa juga.Kalau betul 'mereka-mereka' ni nak adakan perhimpunan aman+bersih sebab nak tuntut macam-macam hak keadilan ,perlu ke guna parang,pisau,senjata2 & bahan letupan? (according ape yang polis jumpe).Bersyukurlah ape yang kite ade sekarang.Nikmat yang tak terhingga bile dapat balik kampung jumpe family without dengar  bom sane sini,dapat keluar makan sedap-sedap dengan tunang tanpa perlu nampak orang-orang kebuluran or ade catuan makanan,tak perlu takut-takut kene tembak kalo nak keluar rumah beli pisang goreng.Nak freedom yang macamne lagi?.(Tetiba jadi patriotik).Peace no war =)

***Keje harini,debug software..=)

No comments:

Post a Comment