Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, August 31, 2011

Feeling extravaganza di pagi raye

Alhamdulillah..dah masuk syawal ke-2,raya tahun ni sedikit suram sebab abang sulung sekeluarga beraya kat Sydney,rase rindu sangat-sangat dengan anak-anak buah yang nakal, yang kelakarnya raye kat rumah sedara, abah ternampak muka budak sebijik macam muka cucu dia,cepat2 abah tahan budak tu.Tapi suram tu berkurang sikit dengan kehadiran orang baru dalam family saya..Dapat beraya dengan kakak ipar baru,..abang ipar, and lebih bermakna lagi first time beraya dengan tunang di pagi syawal.

Macam pelik pulak camne saye boleh bersama2 tunang di pagi syawal.Padehal belum kahwin lagi..Since dia dah jumpe mak die 1 day before raya,so he spend time with me dari malam raye sampai keesokan harinye.Memang indah sebab saya dah mula dapat rase or dapat bayangan camne rupe kalau saye beraya bersama suami after kami dah kawin nanti,Insyaallah..

Malam raye kami same2 bakar mercun, tapi tak syok sebab takde budak2..saya,jali,kakak & abg ipar yang melantak main mercun.Esoknye saya, mak, & jali pergi sembayang raye same2 jalan kaki sebab rumah saya dekat dengan masjid.Abah pagi-pagi lagi dah start moto pergi masjid sendiri.Oh ye,seumur hidup saya,ini first time saya pergi sembayang raye.Mesti orang terkejut bace cerita saye.Kalau sebelum2 ni,bangun tido,tolong mak masak...comot2,malas nak mandi.But this time,saat2 first time ni lah saya dapat pergi masjid bersama tunang.rase indah je..

Jali sempat ikut family saye beraya ke sebuah rumah je, after that dia cepat2 balik klang sebab nak amik mak dia & terus balik kampung nenek dia di tanjung malim.Walaupun 1 rumah, tapi sangat2 kesian tengok muka jali yang mengantuk & penat.He came from divorced family,hari raye dia sebelum2 ni berbeza sikit dengan typical coulture kita.But so far nampak effort die even die langsung tak faham bahasa jawa.bile orang2 tua borak, langsung dia tak mampu nak menyampuk.Abang ipar pulak tak join sebab demam.Abang saya yang no.2 & kakak ipar raye kat rumah diorang sendiri since kakak ipar ade anak-anak.So yang tinggal, kami berempat..saya,jali, mak & abah..rase sedikit janggal sebab kami belum kahwin,tapi dah beraya bersama.Abah sendiri pun mula-mula tak galakkan & jali sendiri pun sebenarnye nak terus balik klang after sembayang raye&makan2.Tapi sebab cume ade kami berempat je kat rumah tu,so abah ajak sekali jali beraya.Balik dari masjid, salin baju cantik2....kami abadikan saat pagi raye bersama2 dalam gambar ni....fuhh..ayat aku tak boleh blah..



Mula2 kakak&abg ipar yang bergambar,kemudian kami pulak bergambar.Pastu kakak kate kat suami die, 'abg,kite kene buat gaya macam dayah dengan jali'..
Sebok je tiru-tiru kami...sebijik plak tu,sengetkan badan pastu tangan masuk dalam poket baju..hahah



Di hari raye pertama jugalah abang ipar saya disahkan kene chicken pox...kesian dia,tak dapat beraya.Doktor nasihatkan suruh balik rumah, tak payah beraya sebab demam campak senang merebak melalui sentuhan or angin..nak-nak pulak saya memang tak penah kene chicken pox seumur hidup..


Raye kedua....ini Manje,tapi nama betul dia Miza..anak jiran saye..
Nampak je kamera,terus senyum...

Senyum lagi..

okay, dia dah boring...


Okay,abis cerita dua hari raya..Selain daripada emosi indah beraya dengan tunang,yang lain-lain macam biase,sedara mara asyik tanye bulan berapa saye nak kawin.Cume 2-3 orang je yang tegur saye gemuk,tapi saya tak tension sangat sebab yang tegur tu yang 2-3 tahun tak jumpe saye.Saya teringin nak letak gambar first tadi as a profile pic fb,tapi rase lain macam sikit sebab saya tak penah buat macamtu,kalau boleh saya nak pecahkan rekod tu after dah kawin nanti...mase tu barulah seronok sikit letak gambar suami isteri kat fb.Nak letak gambar pegang2 tangan or peluk2 pun orang tak mengata..tapi xpela,kejap lagi saya nak coba2 letak. =)

Sunday, August 28, 2011

No fossil today..

Harini letih sangat..taip entry pun slow je..Mission mendapatkan fossil harini tidak tercapai.Masuk-masuk alamanda dengan mak,terus nampak sembonia..lepastu buat muka tak heran.Kemudian masuk Bonia,hajat di hati mahu belikan mak satu beg, tapi mak macam tak sampai hati tengok duit saya terbang begitu je..then kami kami masuk parkson,memang dah melompat-lompat saya tengok fossil tu..TAPI..makin lama saya tenung beg tu,makin sayang duit ni nak keluar macamtu je...

Nak sedapkan hati...kami pergi round dulu tengok beg-beg lain kat situ...ftimber,nichi,alain delon,guess,polo,sembonia...saya pun cakapla dengan mak,'mak amikla satu..amik je mane2 yang mak nak'.....kemudian mak tunjuk handbag Guess,mak berkenan yang tu..wallaweh..mak aku...sekali lagi saya buat muka pilu,mak pun terus tak sampai hati tengok saya..Last mak kate..tak payahla beli,membazir je....Saya pun naik fed-up sebab bingung sangat nak pilih beg mane + hati berbelah bahagi sayangkan duit..

So kami jalan-jalan dulu masuk al-fanoos beli frame,then masuk carefour,then beli pretzel kat aunty anne's,...kat tingkat bawah,lalu depan sembonia. akhirnya disudahi dengan....





Saya beli satu untuk mak, dan satu untuk saya..mane satu saya punye or mak punye,kami decide pakai tukar-tukar since saya & mak suke dua-dua...total dua-dua 6 ratus lebih..Rasenye sayang pulak duit ni nak beli fossil yang rm500 above,itu baru satu beg..Actually saye ade survey harga fossil yang jual online,tapi saya kurang percaya originality beg tu, tapi sebab cukai  murah,so dah jimat kat situ. tapi saye still tak yakin gak kalo nak beli online melainkan kalo saye kenal orang tu..Ah cerewet la kau ni..Entahla...saya rase macam tak hepi kalau beli fake brand.Okay enough,itu ikut suke masing-masing la.Yang penting duit saye dah selamat terbang kat casheir sembonia tu.Kasut raye?..pakai je tahun lepas punye.kalau parents dah biase ajar kite hidup susah, bile kite dah besar nak belanja duit pun selalu fikir banyak kali.But sometimes kene reward juge untuk diri sendiri, kan,kan,kan...

Friday, August 26, 2011

Kejadian sebelum aidilfitri + entry geli-geli sikit

Minggu lepas saya & kawan2 saya pergi SOBB dekat area ofis saye..yang comelnye tu sebab bunyi SOBB = Semua Orang Boleh Berniaga, comel je bunyi tempat tu,ala-ala mini uptown.

So ape yang saya & kawan2 saye buat kat sane...actually kami jalan-jalan survey tudung,nak-nak pulak saye baru lepas email draft paper seminar kat dr.ahmad,so ade bunyi-bunyi lega + nak enjoy sekejap di situ.Then kami singgah di satu boot pakcik ni,dia buat  treatment lintah..Seekor rm8.Kak siti belum buat pape lagi dia dah buat muka loya nak muntah,lastnye die lepak dalam kereta je.So tinggal saya & kawan saye sorang lagi yang menghadap lintah tu.Sebelum buat rawatan, kene check tekanan darah,so pakcik tu/makcik tu boleh counsel kite dulu & check ape problem kite.Saya duduk kat situ teman kawan saye sebab saye nak sangat tengok camne lintah tu sedut darah.Lepas dah abis counsel, pakcik tu suggest 3 point untuk letak lintah tu.Tapi basically kita akan letak lintah tu kat kawasan yang bermasalah.Lintah akan hidu darah kotor tu (saya baru tau lintah ade kebolehan macamni)& dia akan dok hisap darah kat point-point yang problem tu.



Banyak khasiat lintah ni,tapi kebanyakan nye di illustrate oleh gambar-gambar pesakit.So saya geli nak snap gambar kat tempat tu.Tapi yang menariknya, ada sepasang suami isteri, si suami ade problem darah kotor...badan abang tu penuh dengan jerawat, dan dia continuously buat treatment lintah kat situ.Dah beberape kali dia buat treatment kat situ,malam tu dia cakap dia dah kurang rase nak hisap rokok.Bagus betul!,tak sabar saya nak mintak jali buat treatment ni untuk pulihkan cagu dia.Sementara nak tunggu lintah tu gemuk,buat refleksologi,bayaran dia seikhlas hati.Bukan tu je,dapat plak counselling tambahan pulak tu.

Mostly lintah tu akan amik mase yang lame untuk hisap darah kat point bermasalah tu..rasenye lebih 30 minit..Lepas kekenyangan, lintah tu akan jatuh bergolek sendiri dari badan kita,akhirnya lintah tu lame-lame akan mati....After lintah jatuh,kite kene cepat2 bubuh kapas untuk tahan darah mengalir,luka lintah tu sedut agak dalam,so luka tu amik mase 2-3 hari untuk stop mengalir.

ni contoh luka yang lintah hisap...comel je bentuk 'v'..

Effectnye, memang lega & ringan je badan...So mehla kita ramai-ramai cuba rawatan lintah ni.Saya memang  geli...tapi teringin nak cuba.Next time kot.

Ok,habis cerita geli-geli,now...saya nak cerita pasal saya & jali.Hari khamis lepas,after saya turun bas,terus jali amik.Mula-mula kami ke maxis centre kat bukit tinggi settlekan account maxis,ramai gile dalam tu,tapi tak boring sebab most staff maxis kat dalam tu muka macam kevin zahari, macam s.kuhan pemain hoki tu pun ada, ala-ala bernard chandran pun ada..hahaha.After that saya teman jali & daus berniaga.Kisah tebu memang dah lame dilupakan, jali & daus berniaga air-air selain air tebu.First time tengok tunang cari rezeki,terharu pulak tengok..Location, belakang hotel cristal crown,klang.


Mula-mula ingat nak duduk dalam kereta..tunggu jali setup khemah,siap-siap sembayang asar..tibe-tibe saya terperasan satu bende..


Kenapa kereta jali takde tempat kunci kereta?..kenape tempat tu berlubang?..macamane dia start kereta?
Rupa-rupanya...wayar lubang kunci kereta tu dah terburai kat bawah stereng,so nampak macam antik sikit waktu nak start enjin tu.


Lepas setengah jam duduk dalam kereta,saya pun dah start boring & keluar duduk kat tempat dia berniaga.

 peewit,abang, air laici satu!!!!



Kami berniaga sampai pukul 7.30 malam,after that berbuka..dan selamat sampai rumah di banting.Alhamdullillah semuanya selamat, seronok + nikmat tak terhingga dapat balik kampung tengok muka parents after sebulan lebih tak balik.(hek eleh,sebulan lebih pun kecoh, orang lain berbulan-bulan tak balik)..

Tahun ni, no shopping-shopping with fiancee, masing-masing shopping sendiri..tomorrow's mission = alamanda, fossil, i'm coming!!

Monday, August 22, 2011

Kehidupan songsang

Alhamdullillah..dah masuk hari ke-22 berpuasa.Sekejap sangat masa berlalu, rase sekejap sebab keje saye tak siap-siap,kemudian menggelabah.Sepanjang puasa life saya memang songsang..yang siang bertukar jadi malam,yang malam bertukar jadi siang...Bekerja dengan 10 orang lelaki,most of the time saya kene ikut jadual diorang.Kalau dulu siang kami keje pulun-pulun,but now siang kami tido sungguh-sungguh.Malam memang full-time buat keje.Saya tido after subuh prayer, paling hebat boleh tahan pun pukul 7 pagi.Itupun sebab saya suke gayut phone dengan tunang after sahur,then stop sekejap sembayang subuh,then kami sambung borak.Atleast saya tau dia tak ponteng subuh or subuh gajah.

Yang saya paling kesian,orang-orang yang kehidupannya normal yang cuba berhubung dengan saya sepanjang bulan puasa..Contoh..Kak siti sms pukul 11 ajak keluar tengahari,saya balas pukul 3 petang...Dr.a or pn.Lin call,saya syiok tido tak sedar2 bunyi phone..Dr.ahmad sms pukul 9, saya balas tengahari...semua ni repeat, and repeat and repeat sehinggalah hari ke-22 puasa.

Currently saya tengah siapkan paper seminar..mula-mula nak buat tak tau je,sebab tengah malas sikit-sikit + ade keje from projek.Tapi kalau dah supervisor remind by sms,takkan la after baca sms tu nak buat-buat sambung tido plak.Goodluck to myself,after that kene start berguru php dengan jep plak,thats the only (so far) chance saya nak duduk & keje kat kl supaya dapat dekat dengan suami after dah kawin nanti.Amin,semoga saya berjaya.

Monday, August 15, 2011

Protein in my body

Edisi memasak kembali lagi..bulan puasa saya sengaja lebihkan protein..tujuan?saya pun tak tau..yang saya tau saya suka makan sayur,ikan,telur,susu...Pernah juga dalam seminggu tu asyik goreng sayur kailan.tapi tak penah jemu,oh kailan buah hatiku.......

Sekali-sekala saya buat ikan bakar..tapi tak puas sebab sambal cicah tak sedap..orang selalu buat ikan bakar cicah kuah asam,aku pegi buat sambal belacan...xsyiokkkkk


daun pandan takde,so saya guna daun kunyit..macam kelakar je bunyi dia.

Kemudian,saya mengidam sambal taucu ikan bilis...dua round buat,makan dengan nasi putih.


Bahan-bahan:

-ikan bilis
-taucu brand Tamin,brand Bilal pun sodap juga
-bawang besar
-bawang putih
-cili hijau
-jangan berani-berani letak garam.....haha.sebab taucu ni memang masin.Sesetengah orang letak air asam jawa or asam keping.Kalau saya bubuh je tomato..Taucu ni kalau berkuah memang tak best,so better kering,ade kuah sikiiiiitttttttt je.Lauk taucu ni membahayakan sikit sebab boleh buat kite makan nasi sampai tambah 2-3 kali.

Oh ye,lagi satu ramai yang kata susu marigold HL tu bagus.Memang bagus,saya minum segelas setiap hari...kesannya kite mudah ke toilet setiap hari.(hehe..malu nak cakap,senang cerita mudah buang air besar)...Sebab secara normalnye kita sepatutnya membuang air besar sekali setiap hari-ini cikgu Pend.Jasmani saya yang bagitau mase zaman sekolah menengah dulu.Mase tu semua orang terkejut sebab rata-rata diorang ke toilet 3-5 hari sekali..Haha.Kelakar.Amalkan pemakanan yang sihat ye kawan-kawan,aku nasihat orang memang pandai padehal obes tak ingat dunia aku ni..=)

Steamer takde,Oven pun takde.


Ya,ni memang keje saye hujung minggu,bosan-bosan pergi jusco cari majalah.Bukan main lagi beli buku chef hanieliza,makanan barat,puding&dessert,padehal...sebijik steamer & sebijik oven pun aku takde kat rumah ni.Hajat di hati ingat nak pinjam je kat ofismate yang dah kawin..Nanti nak dekat raye kami pulangkan la ye..'Habis bini aku nak buat kuih macamne plak?'...Mungkin ayat-ayat tersebut akan keluar dari mulut mereka..

So solutionnye,bace je majalah solusi, plus mimpi masak western dalam tido.Saya memang impikan nak masak western.Tapi ade pulak kekangan peralatan & masa.Nak beli malas,nak pinjam macam leceh.Sudahnye entah bile nak buat.Mungkin saya boleh try buat yang simple2 dulu without guna oven or steamer.

Oh ye,nak kongsi sesuatu dengan anda semua,tahukah anda bahawa Rasulullah menggemari labu?

'Anas bin Malik r.a meriwayatkan:Rasulullah s.a.w ialah seorang yang menyukai buah labu.Maka setiap kali diberikan makanan atau diundang dalam jamuan makan,saya selalu mengikuti dan menghidangkan buah labu di hadapan baginda kerana saya tahu bahawa baginda menyukainya'-Petikan dari Solusi isu 34.

Happy Ramadhan =)

Saturday, August 13, 2011

Jakel on Friday

Harini saya n ofismate saya yang bujang trang-tang-tang pergi Jakel.Bunyi macam best je,ala-ala macam nak shopping baju raye.Tapi malangnye,kalau dah 10 orang lelaki bersama 1 orang perempuan,nak shopping apekebendenye...kesian yang sorang perempuan tu.Setakat cuci mata je.Kami ke Jakel untuk tempah baju/ uniform ofis setelah sekian lame plan,tapi xbuat-buat.Reason ke Jakel,sebab nak pilih fabric yang ok.Berjalan tak jauh mane,siap menghadap aircond lagi,tapi haus die mak oiiiii....macam baru lepas marathon.




Sementara saya tengah tunggu turn ukur badan,sempat gak lah usha-usha baju,raba-raba tudung..takat itu je pun saya mampu buat bile berjalan dengan ofismate saya.Balik rumah je,pengsan terus..tak tau ape punca haus sangat.Masuk waktu je minum air berteguk-teguk,sudahnye perut kembung macam belon.

Tuesday, August 9, 2011

Langkah berjaga-jaga


Sejak peristiwa binatang eksotik masuk rumah,saya sangat berhati-hati bile masuk bilik air..Bimbang kalau-kalau ade binatang tu tetibe jatuh dari tingkap bilik air..kalau baby lipan tu kerap juge saya nampak.

Binatang yang buat hal kali ni takdelah eksotik mane pun..rupe macam cicak,saiz dua kali besar dari cicak,tangan & kaki macam katak,kulit menggerutu plus ade bintik-bintik hitam...ni menurut kata housemate saya.Saye tak berani tengok,cume berdiri atas sofa sebab geli sangat.Cume sempat tengok ekor dia je,itupun dah geli-geleman sampai nak nangis.

Housemate saya+kawan-kawan saya yang ade kat rumah tu,nampak je takut+geli,tapi yang kagumnye berani pulak pegi dekat-dekat amik gambar,dasyat sungguh mereka ni.Mula-mula kami fikir binatang tu cicak,or cicak liar ke...tapi sangat hairan bile simbah air,tak lari..sembur shieldtox pun statik je,bile tolak-tolak dengan batang paip,langsung tak bergerak.Seolah-olah memang melekat kat lantai bilik air tu.

Dengan keberanian yang ade,saya konon-konon nak mintak tolong jiran sebelah kanan ,hehe..diorang kan bujang.hahahhaa..gatal u.Nak mintak tolong jiran sebelah kiri malas plak sebab die kahwin dua..(oh,out of topik)...sudahnye dua-dua jiran saya macam takde kat rumah malam tu.

So..sekali lagi dengan keberanian yang ada,saya pun call ofismate suruh datang tolong halaukan binatang tu...(hek eleh,takat tu je keberanian saya..)...Kami halau binatang tu 30 minit-sejam,tak keluar-keluar juga..Si Amid datang dengan kawan dia,tolong halau 5 minit je dah settle..Sememangnye tenaga lelaki amat diperlukan ketika itu.

Selepas beberapa hari,saya tekad beli jaring sekat nyamuk tu....harga rm5/semeter



Konon semangat nak pasang kat tingkap bilik air ni..Baru panjat satu tingkap..dah mengah.Ada 2 tingkap je saya nak pasang jaring ni,selebihnye saya nak letak kat pintu grill,supaya kucing manje jiran sebelah tak masuk dalam rumah.Kalau masuk senyap duduk diam takpe.Ni masuk macam rumah sendiri,then cakar-cakar sofa baru i....pastu ajak main gigt-gigit kaki.Nasib baik saya tak takut kucing.Hopefully lepasni rumah saya takkan lagi jadi zoo reptilia,mamalia,kelawar,serangga dan sebagainya.

Thursday, August 4, 2011

Dah jumpe gambar sheila rusly yang pakai tudung tu!!

Ok,setelah penat mendownload Kasih Alia selama sejam..itupun pun cume episod ke-2 je yang saya download sebab nak carik betul2 scene yang die ade pakai tudung tu.






Babak-babak lain..






Saya beli warna purple & kelabu..Saya suka tengok dia pakai sebab muka dia bulat (macam saya),nampak kemas je dia pakai.Lepas compare gambar tudung tu sudah tentunya gambar sheila rusly tak same dengar gambar saya sebab saya bukan adik-beradik dia,anak dia mahupun anak sedara dia....hehehe.

Raya Preparation -1

Harini puasa ke-3, kak siti plan nak pergi Larkin Mall.Saya memang ngada-ngada nak ikut sebab nak survey skali baju raye kat sana.In fact,saya tak pernah pergi pun Larkin Mall tu.

First,saya tengok kat dalam tu memang tak ramai orang..maybe sebab bulan puase,so orang sibuk pergi bazaar kot.Tapi sudahnye saya masuk First Lady and borong 3 helai jubah.Satu untuk saya,satu untuk mak, dan satu untuk future-mother-in-law.





Lepas beli baju kat First Lady,kiteorang berdesup berbuka puasa kat dalam Larkin Mall tu jugak.Disebabkan Tiya recommend Kacang Pool plus die beriya cerita yang kacang pool tu sedap, so saye exsaited order, tapi terfikir juge kenyang ker makan banyak tu je.




Kacang Pool ni memang sedap,roti lembut,dimakan dengan kuah daging cincang,ala-ala macam kuah kacang.Tapi kalau mulut saya yang makan,kuah semangkuk tu memang tak cukup,so saya mintak extra kuah semangkuk.total RM7.So next time datang Larkin Mall,boleh singgah lagi gerai Kacang Pool Haji.

Lepas sembayang maghrib,kiteorang yang dah macam tak berapa betul ni singgah pulak kat Kip Mart Tampoi dengan tujuan nak jenguk-jenguk tudung dalam tu.Tapi.....saya ternampak satu kedai, Ummi Riaz,dalam tu baju die semua super gojes sebab diorang pakai kain Lycra yang high quality,tak same macam lycra yang biase kita pegang.Plus,mostly kita jumpe lycra diorang buat jubah je, but this time diorang jahit baju kurung moden/kurung pahang.Kain sedap,sejuk,serap peluh,HARGA PUN SEDAP..Serius,saya hampir-hampir sangat nak beli.Tapi memikirkan saya taknak jadi tamak,lagipun diorang suggest boleh tengok dulu kat facebook kalau diorang ade update stok baru.Lagi satu,diorang just jahit baju tu satu corak untuk setiap saiz.Maksudnye kalau corak A,diorang just jahit 1 copy untuk setiap saiz XL,L,M,S....sape cepat die dapat.Ni menurut ape yang saya faham la.

Lepastu..oiii,mengah pulak nak cerita ni....Kami pergi kedai sebelah dia...dahla comel kecik je kedai tudung tu,kiteorang plak buat kecoh cube tudung dalam tu.Sudahnye saya beli dua helai tudung Sheila Rusly.Sebab ape sheila rusly dapat nama?...sebab saya terpengaruh tengok slot Akasia 7 pm - 8 pm,Kasih Alia..berkenan pulak tengok tudung Sheila Rusly dalam drama tu.Takdelah exactly same macam tudung die pakai dalam drama tu,tapi cukup mengingatkan saya yang tudung tu ala-ala macam yang dia pakai..sehelai RM25...macam mahal je,tapi kain dia sedappppppp..

Disebabkan internet slow giler...saya tak dapat nak tunjuk gambar sheila rusly pakai tudung dalam drama tu.Dah puas cari kat mane2 website tak jumpe gak.Kalau nak tunjuk artis lain pakai, dah tak jadi la name tudung tu tudung sheila rusly.



ok dah..cukup,cukup..saya cukup malu letak gambar sendiri dalam blog... 

Tuesday, August 2, 2011

What will be happen in this coming November?

Kita hanya merancang & berusaha..selebihnya kite serahkan pada Allah Ta'ala...


................Sungguh suspen .............

Haritu saya borak-borak dengan mak...Cerita pasal renovate rumah yang tak abis-abis tu..Then,tetiba mak kate kalau ade rezeki bulan 11 or 12 ni,mak 'on' je...So,adakah bulan 11 ni saya bakal menjadi seperti di atas ini..????

Saya sendiri pun tak tau, tapi kalau betul lah ianya terjadi,mesti tunggang langgang sikit preparation kahwin.Takpelah,yang penting nikah,itu yang wajib kan?...Tapi apepun saya tak nak berharap ape2..Saya rase mak just kesian kat saya sebab dah banyak tolong renovate rumah,so maybe as a reward,kalau ade rezeki mak akan support sikit kenduri kahwin saya.The earliest is November, n maybe paling lewat pun Mei next year..so saya just duduk diam-diam je.Kalau ade rezeki kahwin awal la aku.Kalau takde pun takpe,saya ok je mane2..(yeke aku ok????.....,padehal nak kawin sangat dah ni)


Saya terjumpe another beautiful pelamin kepunyaan pengantin di atas.Gambar2 saya amik dari Zizei,memang cantik.Pelamin super-duper cantik + simple sangat-sangat.






Sekarang nak cerita pulak pasal cookware yang saye beli hujung minggu haritu.Name pun murah,so don't expect macam-macam yang periuk tu akan bagi kualiti yang bagus or boleh masak 3 lauk dalam mase sejam ala-ala macam dalam smartshop.Saya baru je sekali masak nasi dalam tu,tapi sangat terperanjat bile tengok cat dalam periuk tu melekat kat nasi.Bahaye kan?..bayangkan kalau sebulan puase saya masak nasi dalam tu,brape banyak bahan kimia yang saya dah telan.Kalau lepastu saya jadi kurus takpe gak,kalau tetiba sakit masuk hospital?...bahaya sungguh.Next time,beli periuk yang betul-betul stainless steel yang kaler besi tu,yang takde cat2.sonang den nak masak.Bile dah jadi camni,takde mood sungguh nak masak.

Petang ni nak buat ikan bakar.Konon-konon tak nak makan minyak2,hoho..boleh percaya ke aku ni..Selamat berpuasa semua =)