Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, August 31, 2011

Feeling extravaganza di pagi raye

Alhamdulillah..dah masuk syawal ke-2,raya tahun ni sedikit suram sebab abang sulung sekeluarga beraya kat Sydney,rase rindu sangat-sangat dengan anak-anak buah yang nakal, yang kelakarnya raye kat rumah sedara, abah ternampak muka budak sebijik macam muka cucu dia,cepat2 abah tahan budak tu.Tapi suram tu berkurang sikit dengan kehadiran orang baru dalam family saya..Dapat beraya dengan kakak ipar baru,..abang ipar, and lebih bermakna lagi first time beraya dengan tunang di pagi syawal.

Macam pelik pulak camne saye boleh bersama2 tunang di pagi syawal.Padehal belum kahwin lagi..Since dia dah jumpe mak die 1 day before raya,so he spend time with me dari malam raye sampai keesokan harinye.Memang indah sebab saya dah mula dapat rase or dapat bayangan camne rupe kalau saye beraya bersama suami after kami dah kawin nanti,Insyaallah..

Malam raye kami same2 bakar mercun, tapi tak syok sebab takde budak2..saya,jali,kakak & abg ipar yang melantak main mercun.Esoknye saya, mak, & jali pergi sembayang raye same2 jalan kaki sebab rumah saya dekat dengan masjid.Abah pagi-pagi lagi dah start moto pergi masjid sendiri.Oh ye,seumur hidup saya,ini first time saya pergi sembayang raye.Mesti orang terkejut bace cerita saye.Kalau sebelum2 ni,bangun tido,tolong mak masak...comot2,malas nak mandi.But this time,saat2 first time ni lah saya dapat pergi masjid bersama tunang.rase indah je..

Jali sempat ikut family saye beraya ke sebuah rumah je, after that dia cepat2 balik klang sebab nak amik mak dia & terus balik kampung nenek dia di tanjung malim.Walaupun 1 rumah, tapi sangat2 kesian tengok muka jali yang mengantuk & penat.He came from divorced family,hari raye dia sebelum2 ni berbeza sikit dengan typical coulture kita.But so far nampak effort die even die langsung tak faham bahasa jawa.bile orang2 tua borak, langsung dia tak mampu nak menyampuk.Abang ipar pulak tak join sebab demam.Abang saya yang no.2 & kakak ipar raye kat rumah diorang sendiri since kakak ipar ade anak-anak.So yang tinggal, kami berempat..saya,jali, mak & abah..rase sedikit janggal sebab kami belum kahwin,tapi dah beraya bersama.Abah sendiri pun mula-mula tak galakkan & jali sendiri pun sebenarnye nak terus balik klang after sembayang raye&makan2.Tapi sebab cume ade kami berempat je kat rumah tu,so abah ajak sekali jali beraya.Balik dari masjid, salin baju cantik2....kami abadikan saat pagi raye bersama2 dalam gambar ni....fuhh..ayat aku tak boleh blah..



Mula2 kakak&abg ipar yang bergambar,kemudian kami pulak bergambar.Pastu kakak kate kat suami die, 'abg,kite kene buat gaya macam dayah dengan jali'..
Sebok je tiru-tiru kami...sebijik plak tu,sengetkan badan pastu tangan masuk dalam poket baju..hahah



Di hari raye pertama jugalah abang ipar saya disahkan kene chicken pox...kesian dia,tak dapat beraya.Doktor nasihatkan suruh balik rumah, tak payah beraya sebab demam campak senang merebak melalui sentuhan or angin..nak-nak pulak saya memang tak penah kene chicken pox seumur hidup..


Raye kedua....ini Manje,tapi nama betul dia Miza..anak jiran saye..
Nampak je kamera,terus senyum...

Senyum lagi..

okay, dia dah boring...


Okay,abis cerita dua hari raya..Selain daripada emosi indah beraya dengan tunang,yang lain-lain macam biase,sedara mara asyik tanye bulan berapa saye nak kawin.Cume 2-3 orang je yang tegur saye gemuk,tapi saya tak tension sangat sebab yang tegur tu yang 2-3 tahun tak jumpe saye.Saya teringin nak letak gambar first tadi as a profile pic fb,tapi rase lain macam sikit sebab saya tak penah buat macamtu,kalau boleh saya nak pecahkan rekod tu after dah kawin nanti...mase tu barulah seronok sikit letak gambar suami isteri kat fb.Nak letak gambar pegang2 tangan or peluk2 pun orang tak mengata..tapi xpela,kejap lagi saya nak coba2 letak. =)

No comments:

Post a Comment