Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, August 15, 2011

Protein in my body

Edisi memasak kembali lagi..bulan puasa saya sengaja lebihkan protein..tujuan?saya pun tak tau..yang saya tau saya suka makan sayur,ikan,telur,susu...Pernah juga dalam seminggu tu asyik goreng sayur kailan.tapi tak penah jemu,oh kailan buah hatiku.......

Sekali-sekala saya buat ikan bakar..tapi tak puas sebab sambal cicah tak sedap..orang selalu buat ikan bakar cicah kuah asam,aku pegi buat sambal belacan...xsyiokkkkk


daun pandan takde,so saya guna daun kunyit..macam kelakar je bunyi dia.

Kemudian,saya mengidam sambal taucu ikan bilis...dua round buat,makan dengan nasi putih.


Bahan-bahan:

-ikan bilis
-taucu brand Tamin,brand Bilal pun sodap juga
-bawang besar
-bawang putih
-cili hijau
-jangan berani-berani letak garam.....haha.sebab taucu ni memang masin.Sesetengah orang letak air asam jawa or asam keping.Kalau saya bubuh je tomato..Taucu ni kalau berkuah memang tak best,so better kering,ade kuah sikiiiiitttttttt je.Lauk taucu ni membahayakan sikit sebab boleh buat kite makan nasi sampai tambah 2-3 kali.

Oh ye,lagi satu ramai yang kata susu marigold HL tu bagus.Memang bagus,saya minum segelas setiap hari...kesannya kite mudah ke toilet setiap hari.(hehe..malu nak cakap,senang cerita mudah buang air besar)...Sebab secara normalnye kita sepatutnya membuang air besar sekali setiap hari-ini cikgu Pend.Jasmani saya yang bagitau mase zaman sekolah menengah dulu.Mase tu semua orang terkejut sebab rata-rata diorang ke toilet 3-5 hari sekali..Haha.Kelakar.Amalkan pemakanan yang sihat ye kawan-kawan,aku nasihat orang memang pandai padehal obes tak ingat dunia aku ni..=)

No comments:

Post a Comment