Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, September 27, 2011

Tudung Datin Norjuma

Mula-mula saya ingat ini tudung bawal biasa..i mean brand baru,standard macam yang ade kat pasaran..Beberapa jam sebelum saya berjalan ke pesta konvo UTM, ade juge terbaca kat facebook ade member tag 'tudung aidijuma-cetusan idea datin norjuma'..ingat kan diorang ni melawak,lagipun saya langsung tak bukak page tu sebab ingatkan fanpage main-main..Sehinggalah saya sampai kat tapak pesta konvo,one of my friend suggest us to go to this booth called..'aj bawal'..tudung dia sangat simple, & of cos based on bawal.Ade kerawang2 sikit,ade yang plain kosong, ade yang sulam gambar kucing..hoho,memang comel + kelakar..Tapi yang saya perasan,takde satu pun tudung yang ade batu-batu kat hujung (e.g : bawal matahari)..Lame juge saya spend masa kat booth tu...then saya grab 2 helai.

color hijau = rm25 


plain biru gelap = rm8

Ramai yang beli tudung bawal plain..kemudian nampak patung pakai pun memang cantik + patung tu ade bulu mata palsu sambil tersenyum..memang manis sangatttt!!..

After round-round kat pesta konvo dari pukul 8 pm - most 11 pm...sampai rumah je cepat-cepat on facebook sebab nak check tudung 'aj bawal' ni ade tak kene mengena dengan datin norjuma..Lagipun saya terdengar kakak yang jaga booth tu cakap 'dah like facebook aidijuma?'...After tengok gambar dalam facebook tu baru saya tau tudung ni memang ade kene mengena dengan datin ni..boleh jenguk facebook tudung ni kat sini ..tudung aidijuma..link ke blog dia pun ade dalam tu.Tapi macam tak banyak collection plak dalam tu.
Kalau tengok gambar-gambar datin juma kat google ni dia memang suke pakai bawal plain without accesories..tapi kalau muka dah manis,pakai tudung kosong pun memang tetap nampak cantik.






Rase macam nak tambah lagi je tudung bawal plain ni..pesta konvo tinggal 2 hari je lagi..!!

Saturday, September 24, 2011

Episod Nervous : Saya dah beli baju nikah

Harini saya memang plan nak jalan-jalan kat pekan banting,saje nak survey-survey harga barang kahwin....Kalau kat pekan banting tu memang stok2 orang kemboja conquer kedai baju/butik2...most of them jual baju/dress2 yang memang gojes-gojes rupa&harganya..kalau sederet tu ade 5-6 buah kedai..itu memang kaum kerabat dia la yang berjual kat situ.Ade juga kedai2 tokey cina yang memang dah lame bertapak kat situ sejak saya kecik lagi,contohnya kedai Friendship.

Ya kawan2,let's talk about this Kedai Friendship..Kedai 2 tingkat ni jual kain ela,langsir,cadar and macam-macam lagi.Saya & mak masuk dalam...saje tengok-tengok..but suddenly,mak said..'dah jumpe yang ok,beli jela terus,lagi sebulan dua boleh anta tempah'...lebih kurang begitu lah bunyinye.Tokey tu pun sangat baik.So atas 'friendship' yang telah dijalinkan oleh mak saya & tokey tu,baju nikah saya & Jali hanya berharga RM158.50 untuk promosi 2 suku meter lace & 3 meter kain perempuan + another 5 meter baju lelaki..tapi saya mintak tokey tu tukar kain satin asal kepada yang light sikit & gunting terus 8 meter  supaya saya senang nak adjust ukuran baju saya & baju melayu jali...mak kate jali pendek,so 4 meter dah cukup,another 4 meter bagi kat saya.So  kain lace tu just buat tampal2 kat baju saya + maybe saya nak buat veil sekali.Kain ni murah sebab langsung takde beads.So memang sangat2 senang tukang jahit nak potong nanti.Setakat jahit manik sikit2,takde hal la...saya boleh jahit sendiri..(fuhh,confident sungguh!!)..


Saya & Jali memang dah sepakat membawa berkat tak nak pilih colour putih.Tempah baju seringkas yang mungkin & pilih warna yang friendly sikit supaya kami boleh pakai baju tu di lain hari,contoh hari raya,kenduri doa selamat,or pape majlis....kalau over beads or lace,kang malu pulak nak pakai lepas tu..sudahnye simpan je dalam almari.

Lega sikit sebab baju nikah dah setel..tak payah saya nak pening-pening buat appoinment dengan Jali, pastu nak ajak pegi jakel ke,mane2 kedai ke...pastu nak menghadap salesgirl lagi.Bukan senang-senang aku nak balik kampung cuti saje-saje...Saya semakin bijak mengawal perasaan sekarang..haha..saya malas nak cerewet-cerewet dengan keadaan jadual kerja saya yang tak menentu,berjauhan dengan tunang & keluarga.Saya semakin pasrah dan gamble teruskan life saya.Sangat-sangat buang mase kalau saya nak merengek-rengek kat tunang, or semua bende nak kene beli dengan tunang..Saya sendiri yang pilih jalan hidup saya macamni,syukur sangat-sangat sebab Jali dah adapt dengan situation ini.But someday,next year maybe, saya tetap akan pindah selangor & hidup bekeluarga di sana.No matter what, family comes first.






Thursday, September 22, 2011

Another stories in Syawal

Banyak sangat cerita,banyak sangat aktiviti bergambar yang saya nak share dalam blog ni..Takpe,cerita sikit-sikit dahla...

Hari Selasa lepas,STC buat jamuan raya..hajat di hati nak melaram baju raya dengan gembira,malangnya rase macam dah sendat sikit baju raya tu.....i have to admit that my body slowly become fatter..bigger,wider..Kalau amik gambar ramai2,memang muka saya makan space....nampak dominant berbanding muka orang lain..hadoi...i need to do something, for the sake of my health..

 Sate..makanan pertama yang saya rembat


Saje nak show off supervisor kesayangan 

Dari kiri : kak siti, kak selly,liza,mar,kak fatimah,tiya,wan,Pn.Lin,saya,anis.


 jejaka-jejaka yang dah sebati dalam hidup saya..termasuk si adam comel.


 Tibe-tibe adam ada 4 orang mak tiri


Secara 'kerek'nye adam minum susu macam big bos.




Petang tu pulak excited sebab baju yang kiteorang tempah kat Jakel dah siap...inilah dia pakaian rasmi team saya..bukan main  mahal lagi sebab banyak sulam-sulam,pastu order 11 helai je.

Kan saya dah kata, saya memang dominant dalam gambar tu!!!!




Another story...saya menerima berita kematian classmate UTM saya, Tan Kee Hong akibat sudden heart failure.May you rest in peace..

Tuesday, September 20, 2011

Sepahat Goreng Berlada


Beberapa hari yang lepas, saya  bersama Kak Liza,Wan & tiya jalan-jalan pergi Jusco, then kak liza ternampak sepahat..seriously,saya tak penah dengar name hidupan laut ni..Bile saya tanye mak, mak panggil pepahat.So,kak liza beli dalam 9 ekor..sorang makan 3 ketul.Saya memang tak makan hidupan bercengkerang sebab mabuk,so saya cume tengok diorang masak & makan sahaja.So,kali ini saya nak share resipi sepahat goreng berlada.

Bahan2 :
-Sepahat
-Bawang merah-ditumbuk
-Bawang putih-ditumbuk
-Cili padi merah-ditumbuk
-Cili padi hijau-ditumbuk
-Cili boh
-Sedikit sos cili
-Gula,garam


1) Rebus dulu sepahat..


2) Tos kan..biar dulu seketika

3) Tumiskan kesemua bahan-bahan yang ditumbuk,cili boh,dan sedikit sos cili....masukkan sepahat dengan kulit2 nya sekali..then letak garam+gula...siap pun 'sepahat membawa berkat'.





Sunday, September 18, 2011

Senang je nak jump start kereta

Jumaat baru-baru ni, saya &kawan2 bekerjasama berganding bahu jump start kereta kak liza..Ni sebab dah tinggal lame cuti raya,kak liza plak kat kelantan,datang sekali sekala...Okay,cekidout..


Sepitkan jumper tu ikut colour kat bateri tu,kalau hitam...match kan dengan kaler hitam..kalau merah,match kan dengan kaler merah...




Same juga dengan kereta 'pengecas' tu...sepitkan jumper tu ikut kaler...Make sure enjin kereta 'pengecas' tu hidup. 

Biar dulu beberapa minit......then,start lah kereta yang mati tu..kene cuba banyak kali sampai kereta hidup.Lepas beberapa minit,berhati-hati cabut jumper tu sebab jumper tu memang panas sangat...

Lepas kereta hidup,boleh terus pegi berpoya-poya..=)




Friday, September 16, 2011

Episod yang meresahkan

Episod yang meresahkan sudah pun berlalu 2 hari yang lepas...13 september - 15 september,saya join Seminar Penyelidikan........atau nama pendeknye SEPKA 2011.3 hari 3 malam tak boleh nak tidur sebab neves nak present paper seminar..Sungguh mendebarkan..terbayang2 soal sesi jawab dengan student2 asing.But Alhamdulillah..semuanya lancar,walaupun saya kurang berpuas hati dengan jawapan2 yang saya jawab,tapi dah lepas.,..so taknak fikir sangat.Makanan yang diorang prepared memang sedap2 sebab kiteorang dah bayar mahal.








Sekarang tinggal nak buat correction...then kene submit before 23/9/2011..goodluck!

Monday, September 12, 2011

U nak baju kawin yang mane satu ni??


B..dulu-dulu awal bertunang u kate u nak baju kahwin kaler biru kan..tapi u punye kot kaler hitam macam abang dalam gambar ni pakai...

.
source = aryanibridal

Pastu selang beberape minggu u kate nak dua2 kaler biru..Fine,nasib baik i jumpe.

 souce = facebook amy zuria



Malam tadi pulak u cakap ngan i u nak semua kaler putih?????.....what the fish u....

source = blog nurul ain

Bulan depan i tak tau u nak baju kaler ape pulak...nasib baik kite belum decide lagi tarikh kahwin .Tapi 4 bulan before kahwin sekarang ni atleast  kene buat preparations sikit-sikit...jangan nanti i dah book kat butik,pastu u nak tukar baju kaler pelangi pulak.Kalau tukar-tukar lagi, i calarkan kereta kesayangan u.

Sunday, September 11, 2011

I Love Asparagus!

Baru-baru ni saya membawa diri ke Jusco..Beli barang dapur,then ternampak asparagus..seriously nampak menggoda.Before ni saya asyik masak kailan je,yup,tak mungkin saya curang terhadap kailan,saya akan tetap setia dengan kailan.Unfortunately,saya memang tergoda tengok asparagus...sayur tu jarang dijual kat kedai runcit biasa.Lepasni kalau teringin lagi,memang kene pergi jusco..harga dia pun mahal sikit.

Nak masak sayur ni memang simple...sangat2 simple..

Asparagus bersama sos tiram

Bahan-bahan:-
Asparagus
Bawang putih
Bawang merah
Sos tiram

-Celur asparagus dalam air panas (5-10 mint)..Saya tak celur pun,saya 'steam' kan asparagus tu,caranya masukkan je dalam periuk nasi betul2 after nasi tu 'cook'.Sementara nasi tu nak 'warm',wapkan asparagus tu.Jimat sikit tenaga & gas dapur.
-Tumis semua bahan kat atas, then last masukkan asparagus dan hidangkan.

Friday, September 9, 2011

Singgah ke Ralphpines

Semalam saya & kawan baik pergi butik Ralphpines kat area ofis saya..Dah lame tak pegi sana,memang ade rase sedikit tension sebab rambang mata,especially kawan baik..dia tension gile tengok baju2 cantik.Saya beli sehelai dress labuh, kawan baik beli 2 helai dress labuh + 2 jaket...

Rupa dia macamni, saya copy dari blog ralphpines

Ni rupe baju yg saya beli..





Ni rupa baju yg kawan baik beli..





Banyak lagi baju-baju cantik kat kedai dia, boleh terjah dulu blog dia dulu before datang ke kedai..Lepasni saya nak terjah nursery pokok bunga pulak.

Thursday, September 8, 2011

Isu Mat Sabu & Bukit Kepong

Atas dasar tanggungjawab sebagai rakyat malaysia yang cintakan keamanan, saya nak sebarkan pesanan ni...(yang telah pun saya sebarkan dalam facebook saya).


Dr Airil Yasreen Mohd Yassin, Pensyarah Kanan, Kejuruteraan Awam,UTM telah membuat rakaman video dimana beliau telah memberikan hujah berkenaan isu bukit kepong dan komunis.Beliau tidak bersetuju dengan dengan pernyataan YB Mat Sabu,sebaliknya beliau mempertahankan perjuangan polis Bukit Kepong.Video tersebut telah diupload ke youtube.Kepada yang berminat untuk mendengar hujahan beliau,sila ke youtube.com dan taip 


"Dr Airil Pertahan Bukit Kepong Part 1",
"Dr Airil Pertahan Bukit Kepong Part 2",
"Dr Airil Pertahan Bukit Kepong Part 3",


ataupun video2 tersebut boleh ditonton di blog beliau http://airilsametok.blogspot.com.Harap dapat dihebahkan pesanan ini sempena menyambut Hari Kemerdekaan negara kita.Terima Kasih.

Ayat kat atas tu saya copy balik dari sms beliau..Beliau la 'dr.a' yg saye selalu mention dalam blog saya, atau lebih tepat he is my co-supervisor.Sebagai generasi muda,saya akui memang sukar kite nak memahami pengorbanan orang dulu2 sebab kita tak berada di tempat mereka, or kite tak penah merasa pun situasi perang,kepala kene acu senapang, or tengok anak bini/emak menangis2 ketakutan.

Saye pernah terdengar parents saye berborak dengan seseorang...bunyi dia lebih kurang camni,

 "Jadi orang muda,baru ade anak kecik-kecik, jangan asyik nak mengutuk kerajaan je....belajar bersyukur,kita yang dah berpuluh tahun besarkan anak, lebih tau pahit getirnye..bersyukur dapat tengok anak-anak masuk universiti,dapat pinjaman,dapat biasiswa, belajar luar negara..Satu hari nanti kalau anak-anak kau dah besar,nak sambung belajar,mase tu baru kau sedar betapa bersyukurnya kerajaan bantu anak-anak kau"..

From that point after saye dengar mak saye cakap sendiri..hati ni tersentuh,betapa susahnye hidup mereka dulu zaman nenek moyang dulu & betapa mereka bersyukur dapat tengok  anak-anak pergi  menara gading dengan kemudahan yang ada kat negara ni.Saya memang dapat rasekan feeling itu, abang saye belajar ke Jepun (mase tu saya kecik lagi,darjah 4 kot),dan saya,kakak saya,abang saya no.2  ketika tu masih bersekolah rendah & menengah.Saya menyaksikan sendiri pahir getir orang tua saya membesarkan kami adik beradik.Generasi muda sekarang mungkin lahir-lahir je tengok parents dah hidup senang.Ade kereta 2-3 bijik,dapat pergi tuisyen yang mahal-mahal,kasut & beg sekolah berjenama.Sebab itu mereka susah nak menghargai kesusahan hidup macam emak,ayah,datuk,nenek moyang mereka dahulu,especially hidup dalam zaman peperangan.

Saya tak mahu bercakap soal politik kotor,pemimpin salah guna kuasa or rasuah dan sebagainya.Niat saya di sini cuma mahu mengajak rakyat malaysia bersyukur dengan apa yang kita ada  di Malaysia dan belajar menghargai pengorbanan orang tua & pejuang-pejuang negara kita dahulu..Kite bebas mengamalkan hidup dengan agama masing-masing tanpa peperangan atau kacau bilau.Walau kita cetek ilmu sejarah sekalipun, tapi jangan sesekali kita jadi bodoh sampai tak tahu bersyukur dengan ape yang kite ade sekarang ni.Takde pejuang dulu,takdelah kite sekarang.

Wednesday, September 7, 2011

Beberape bende unik di ofis saye

Harini nak jadi fifi fairuz fuyyo..sambil kemas-kemas ofis,mari kita bongkar,kita siasat..


1)...kalau tengah meeting,tangan memang gatal nak usik2 barang..biji-biji oren tu peluru pistol,kiteorang selalu buat main tembak orang or tembak dinding..sudahnye yang menyapu kutip peluru tu haku jugak..




2) Diorang suke tampal poster..entah dari majalah mane-mane diorang beli,mane yang kiut miut tu lekat je kat dinding..



3)  Tabung bantuan keamanan..hehe...pandai-pandai je...kalau kiteorang jumpe duit syiling,sumbat je dalam ni,agak-agak dah penuh,bolehla beli nescafe 3-in 1..Dilarang membeli rokok menggunakan duit ini!!




4)..Poster ini unik & memberi makna besar....mula-mula saye fikir..'yela,aku ni categorize dalam women'..tapi dr.a kate 'dalam hal ni awak ketegori men'



5)....tak tahu la air sape tersidai dari sebelum raye lagi ni....ini pandangan biase kat ofis saya,dah tak heran.



Okay,episod fifi fairuz fuyyo bersambung lain kali..

***tak sabar nak tengok filem 'raye tak jadi'...teringat saiful apek nyanyi...'ku lempang ku lempang ku lempang jugak budak ni'...johan balas.'hey,mak marah mak marah mak marah'..yeke camtu bunyi nye?...hahahhahhaha..kelako...

Monday, September 5, 2011

Rindu-rinduan

Ini lah masalahnye kalau asyik berkepit dengan tunang,so bile masing2 dah balik ke habitat asal,dah mula rindu-rinduan..Tapi syukur sebab dapat gunakan masa cuti raye yang ade dengan tunang sebaik mungkin.Cukup-cukupla bermalam sekejap2..kalau lame-lame nanti bakal mak mertua & pak mertua naik menyampah pulak.Nak elakkan rase menyampah,bakal menantu kene ringan tulang tolong ape-ape yang patut..Tapi malangnye,sepanjang ade depan mata,malas pulak nak tunjuk skill memasak..dua-dua asyik melantak ape yang mak masak..sedap tiada tandingan!.kalau saye yang masak,risau pulak tak sedap & ubah mood semua orang.

Sabtu lepas kami same-same beraye dengan Cargoes crew...asal keluar beraya je aku naek tension sebab fikir nak pakai baju ape yang boleh nampak kurus sikit.Tapi fikir-fikir balik buat ape nak tunjuk-tunjuk langsing depan laki-laki lain,asalkan aku cun depan mata laki aku sudah..tapi kalau lengan ni dah rupe macam ikan paus,tension juge dibuatnye..


Sudah abis selongkar baju-baju emak...ini je yang nampak matching dengan baju jali + sedikit langsing.


Berhenti tepi tol,amik gambar macam orang tak betul..macam pantun plak..


Sejak abang ipar kene chicken pox yang teramat teruk,saya terus jadi paranoid..nampak bintik merah sikit mula fikir yang bukan-bukan..rase macam ade bijik2 kat muka sikit mula la menggelabah tak tentu pasal..Ahad petang saya pergi beraya rumah kakak kat puchong,tengok muka abang ipar..masyaallah...rase macam nak kene buat plastic surgery plak lepasni..kakak saye kate abang ipar saye dah macam alien.Nak hilangkan parut    pulak memang ambil mase..Sekarang ni pulak saye rase macam ade 4 biji jerawat nak tumbuh atas muka...hopefully bukan tanda-tanda chicken pox...kalau chiken pox, bukan paranoid lagi dah,jadi paralysis terus.

Di kala orang lain tengah bermalas-malasan nak keje esok (isnin)..saya masih berehat-rehat di rumah,syukur masih diberi kelapangan, sambil belek-belek keje,sambil abiskan cuti dengan family.Doa saya,semoga saya lebih bersemangat start keje rabu depan nanti.Semoga diberi kekuatan untuk mencari rezeki,semoga dipermudahkan urusan kerja,belajar & kahwin.Amin ya rabbal-alamin..