Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, September 24, 2011

Episod Nervous : Saya dah beli baju nikah

Harini saya memang plan nak jalan-jalan kat pekan banting,saje nak survey-survey harga barang kahwin....Kalau kat pekan banting tu memang stok2 orang kemboja conquer kedai baju/butik2...most of them jual baju/dress2 yang memang gojes-gojes rupa&harganya..kalau sederet tu ade 5-6 buah kedai..itu memang kaum kerabat dia la yang berjual kat situ.Ade juga kedai2 tokey cina yang memang dah lame bertapak kat situ sejak saya kecik lagi,contohnya kedai Friendship.

Ya kawan2,let's talk about this Kedai Friendship..Kedai 2 tingkat ni jual kain ela,langsir,cadar and macam-macam lagi.Saya & mak masuk dalam...saje tengok-tengok..but suddenly,mak said..'dah jumpe yang ok,beli jela terus,lagi sebulan dua boleh anta tempah'...lebih kurang begitu lah bunyinye.Tokey tu pun sangat baik.So atas 'friendship' yang telah dijalinkan oleh mak saya & tokey tu,baju nikah saya & Jali hanya berharga RM158.50 untuk promosi 2 suku meter lace & 3 meter kain perempuan + another 5 meter baju lelaki..tapi saya mintak tokey tu tukar kain satin asal kepada yang light sikit & gunting terus 8 meter  supaya saya senang nak adjust ukuran baju saya & baju melayu jali...mak kate jali pendek,so 4 meter dah cukup,another 4 meter bagi kat saya.So  kain lace tu just buat tampal2 kat baju saya + maybe saya nak buat veil sekali.Kain ni murah sebab langsung takde beads.So memang sangat2 senang tukang jahit nak potong nanti.Setakat jahit manik sikit2,takde hal la...saya boleh jahit sendiri..(fuhh,confident sungguh!!)..


Saya & Jali memang dah sepakat membawa berkat tak nak pilih colour putih.Tempah baju seringkas yang mungkin & pilih warna yang friendly sikit supaya kami boleh pakai baju tu di lain hari,contoh hari raya,kenduri doa selamat,or pape majlis....kalau over beads or lace,kang malu pulak nak pakai lepas tu..sudahnye simpan je dalam almari.

Lega sikit sebab baju nikah dah setel..tak payah saya nak pening-pening buat appoinment dengan Jali, pastu nak ajak pegi jakel ke,mane2 kedai ke...pastu nak menghadap salesgirl lagi.Bukan senang-senang aku nak balik kampung cuti saje-saje...Saya semakin bijak mengawal perasaan sekarang..haha..saya malas nak cerewet-cerewet dengan keadaan jadual kerja saya yang tak menentu,berjauhan dengan tunang & keluarga.Saya semakin pasrah dan gamble teruskan life saya.Sangat-sangat buang mase kalau saya nak merengek-rengek kat tunang, or semua bende nak kene beli dengan tunang..Saya sendiri yang pilih jalan hidup saya macamni,syukur sangat-sangat sebab Jali dah adapt dengan situation ini.But someday,next year maybe, saya tetap akan pindah selangor & hidup bekeluarga di sana.No matter what, family comes first.






No comments:

Post a Comment