Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, September 20, 2011

Sepahat Goreng Berlada


Beberapa hari yang lepas, saya  bersama Kak Liza,Wan & tiya jalan-jalan pergi Jusco, then kak liza ternampak sepahat..seriously,saya tak penah dengar name hidupan laut ni..Bile saya tanye mak, mak panggil pepahat.So,kak liza beli dalam 9 ekor..sorang makan 3 ketul.Saya memang tak makan hidupan bercengkerang sebab mabuk,so saya cume tengok diorang masak & makan sahaja.So,kali ini saya nak share resipi sepahat goreng berlada.

Bahan2 :
-Sepahat
-Bawang merah-ditumbuk
-Bawang putih-ditumbuk
-Cili padi merah-ditumbuk
-Cili padi hijau-ditumbuk
-Cili boh
-Sedikit sos cili
-Gula,garam


1) Rebus dulu sepahat..


2) Tos kan..biar dulu seketika

3) Tumiskan kesemua bahan-bahan yang ditumbuk,cili boh,dan sedikit sos cili....masukkan sepahat dengan kulit2 nya sekali..then letak garam+gula...siap pun 'sepahat membawa berkat'.





No comments:

Post a Comment