Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, October 27, 2011

Update - hantaran

Kenapa tunang saya suka sangat barang E-sprit?..Konon nak jimat duit,saya ingat nak cari kemeja/tshirt bawah rm100 untuk jadikan hantaran..But dia nak juge baju from E-sprit..Actually takdelah mahal sangat harga kat E-sprit tu,still affordable,but sebagai tunang yang bijak berbelanja,saya kenelah guna duit yang ade ni sebaik mungkin.Memikirkan sekarang tengah sale,kebarangkalian dapat diskaun tu ade..This is what i got yesterday..




There is no discount for this shirt..Takpela,membayangkan betapa hensemnye tunang saya pakai kemeja ni nanti,so beli je.




This is for me!....handbag kat e-sprit takdelah mahal sangat,siap ade discout lagi,but Yani said 'kalau ade logo  E-sprit kat tengah2 beg tu mesti lawa nak buat hantaran'..But saya tak kisah ade logo or takde logo,janji aku dapat handbag yang aku suke..But based on my supervision, handbag e-sprit mane ade yang elegant2 macam carlo rino or sembonia...Most of them are casual.Takpela,dah gubah dengan bunga2 nanti cantiklah kot.

Atleast dah dapat dua barang kire oklah...esok2 cari lagi..=)

Wednesday, October 26, 2011

Bukan main susah nak cari Tutti Frutti

Harini saya & my bff,yani went to Jusco Bukit Tinggi,jalan-jalan sambil cari barang hantaran + hilangkan tension.Waktu-waktu camni memang kene guna masa se'optimum' mungkin supaya tak kelam kabut di kemudian hari..After 'campak-campak' duit dalam Jusco,kiteorang decide tak nak makan kat dalam ni,tetibe sepantas kilat je TERsebut Domino's Pizza & Tutti Frutti..First time makan domino's pizza kat rumah kakak haritu memang sedap bagai nak gile..Otw tengah buat keje kat uitm shah alam pun boleh siap teringat-ingat lagi..Tapi,yang tutti frutti tu memang first time nak rase since kawan-kawan kat facebook macam batak gile asyik post gambar tutti frutti je.Kami pun jadi jakun nak rase bende tu ..



Alkisahnye kami berdua memang tak tahu kat klang ade tutti frutti or tak..domino's pizza pun same,kami still tak sure where is the nearest location dengan jusco bukit tinggi..Mase keluar jusco,memang dah start nak hujan...sambil-sambil tu kami tengok kiri kanan kot-kot ade nampak domino's or tutti frutti.Then nak jimatkan mase saya pun call Jali,my fiancee..

Me = 'B..tau tak tutti frutti kat klang kat mane?'
Jali = 'Oo..yang frutti tu.. otw nak pegi umah b,lalu depan sekolah teknik,terus pastu belok kanan,terus,after
          roundabout amik pkl 12,tengok belah kiri,kedai die belah kiri'
Me = 'La...dekat je,Domino's plak yang paling dekat kat mane?'
Jali = 'Jalan Taiping'
Me = Manelah orang tau Jln Taiping tu kat ne..
Jali = 'La...Jalan Taiping,syg tak ingat ke time kite dating dulu'..
Me = 'Manelah ingat..kite bercinta dah 7-8 thn,tahun yang ke berape plak kite dating kat sane,cepatla
           bagitau,orang dah lapar ni..'..(memang takde mase dah nak imbau kenangan2 lame time lapar ni..)
Jali = 'Dekat centerpoint klang,area mcd,pizza,kedai bata'
Me = 'Ooo..senang je tu..okay2..'

Mase tu hujan dah start turun,boleh tahan juge lebatnye...memang kami semangat & gigih cari kedai tutti frutti.Terbayang2 buah-buahan atas aiskrim..After 5 minit,saya jadi hairan...You know what..this is the 'tutti frutti' yang tunang saye tunjukkan..



source-blog kwong fei (google)

Mase ni memang haku rase nak naik hangin je...campur gelak-gelak pun ade..dah lah teringin sangat nak makan askrim tutti frutti ni,hujan lebat pulak tu,boleh plak si tunang pergi tunjukkan kedai kek fruity ni..haddooiii...Time ni memang dah malas nak pegi domino's kat centerpoint klang tu.Yani dengan hebatnye terus drive ke shah alam dengan hujan lebat gile,sebab dah memang confident kat seksyen 7 memang ade tutti frutti.

After 10 minutes...




Mase ni saya rase nak je mms gambar tutti frutti kat tunang....hohoohohooho..After that,kami berdua gigihkan perut pergi seksyen 9,cari domino's pizza kat sane..Alhamdulillah,segala onak dan ranjau berduri hujan lebat segala bende,berjaya kami harungi..haha..

On the way balik,kami lalu jalan Klang-Banting,dan sekali lagi kami lalu depan Jusco Bukit Tinggi,..You know what.....KAMI BERDUA NAMPAK DOMINO'S PIZZA & TUTTI FRUTTI DEPAN JUSCO BUKIT TINGGI YANG JARAKNYE HANYA SEDERET BANGUNAN KEDAI SAHAJA!..Mase tu saya & yani menjerit gile sebab bengang kenape kami berdua tak nampak domino's & tutti frutti depan jusco,pastu bersusah payah pergi shah alam dalam hujan lebat.Moral of the story..Orang tamak selalu rugi,...rugi mase sikit sebab kemain jauh lagi pergi shah alam sebab nak sangat2 makan aiskrim & pizza.

Tuesday, October 25, 2011

Mari gelak bersama

Few days yang lepas,saya stay kat puchong,bermalam kat rumah kakak..Ade satu malam tu,die tengah kusyuk marking paper anak murid dia,she's a primary school teacher.Suddenly she laugh..gelak kecik-kecik je..then dia tunjuk camne anak murid dia jawab soalan exam/ujian...




Mase saye tengok jawapan ni,seriously...saye gelak terbahak-bahak tak hengat dunia..Kalau you all tak gelak,tak tau lah saye nak kata ape..kiut je jawapan budak ni...**gelak guling-guling**..

Monday, October 24, 2011

Daftar Nikah Online

Harini saya bersemangat pakai baju cantik-cantik nak pegi round Banting,reason pakai cantik2 sebab dah terbiasa kalau kat UTM ade Smart Day setiap hari Isnin ..Target harini nak amik borang nikah & cari kain lace untuk veil..

Sampai kat PAID (Pejabat Agama Islam Daerah) Kuala Langat, saya pun terexcited masuk ofis & mintak borang nikah.before this memang saya dah surf kat website JAIS,memang borang2 tu dah boleh download sendiri..But saya saje gatal2 nak pegi PAID nak mintak borang tu sendiri kat kaunter.Staf tu kate kene daftar online dulu,after daftar baru isi borang2 tu,print  & mintak sign.Kalau saya amik borang(hardcopy),same juge..saya still kene daftar online.So...saya anggap semasa daftar online tu maybe boleh isi borang dalam website tu terus.So saya balik......bukak website JAIS, klik pada 'ncr'....stand for 'nikah,cerai,rujuk'





 First time daftar kene isi maklumat peribadi



Ha..yang ni..saya tak berapa puas hati sikit..after daftar ingatkan boleh isi borang ape2 dalam tu.Unfortunately,takde ape2 pun..hanya sekadar registration je..( Correct me if i'm wrong)


After logout,just download je borang2 yang berkenaan...and isi manually.Cume staf tu kate  boleh print borang without print kaler..so tak payah risaula kalau printer kat rumah tu 'goblok' pastu  logo JAIS tu jadi kaler pink or kaler hijau..


Kisah veil..

Saya beli veil,very simple veil...memang dah malas nak pegi cari kain lace yang plain..nak pegi jakel?,tersangatla malas....so veil yang sedia ade nanti saya nak beading sikit supaya match dengan kaler baju nikah..Mase try,kakak kedai tu bagi saya veil yang ade koyak sikit,so dia replace dengan yang baru..yang koyak tu die letak je kat sebelah saya.then after saya try saya pun letak veil baru sebelah veil koyak.Then mase nak bayar, die terus bagi satu plastik sekali dengan anak tudung yang mak beli..sementara die borak2 dengan mak,saya intai dalam plastik tu tak nampak pun veil,so accidentally saya teramik veil yang ade koyak sikit tu & masukkan dalam plastik.sampai rumah je baru perasan saya ade DUA veil..tak pasal-pasal nak kene pergi pulangkan balik!..

Sunday, October 23, 2011

Nasi Kandar Line Clear

Atas urusan kerja, minggu ni saya & beberape ofismate ke Ipoh & Pulau Pinang..Kalau nak cerita pasal Ipoh tu biasa2 je sebab dah selalu pergi..But bile kami ke Penang, nasi kandar bermain-main di fikiran.Tengahari buta yang panas terik,dengan berpandukan google maps (GPS tak boleh harap)...adelah dalam setengah jam kiteorang round-round kat tempat yang sama but still tak jumpe gak,hanya disebabkan nak rase nasi kandar line clear..

Setelah abis try & error simpang-simpang yang ade,jumpe gak akhirnye.....Kedai die memang nampak macam kedai entah pape di lorong-lorong kesepian..Tapi bile masuk dalam je,memang ramai...meja makan dia tak berape proper, sekali pandang macam style warung-warung bawah pokok.But still hairan,ape yang special sangat tempat ni.Meh saya nak habaq sikit camne rase nasi kandar 'line clear' yang orang dok habaq sedap + glamer tu..Ade 2 gambar je pun..hehe


Yang tolong cedok lauk,pakcik-pakcik mamak yang memang dah tua..


Lauk saya : Nasi beriyani,ayam madu,sayur kacang,kuah campur....




Mula-mula lapar,tapi sudahnye makan separuh je,ayam pun tak abis sebab banyak sangat nasi die + saiz ayam yang besar...Overall, bagi saya rase nasi kandar die standard rase macam nasi kandar kat luar sana..Tapi ayam madu die sedap..Lauk-lauk lain maybe ade special taste yang saya tak tau.Dah abis makan,saya still tak tau ape 'wow factor' kedai ni.Tapi saya boleh kate yang cendol depan kedai line clear ni memang seedddaapp!!!!..tapi saya still tak dapat abiskan sebab kekenyangan.

After kami habis makan,memang orang ramai beratur panjang,so kire kami bernasib baik dapat sampai awal sikit.Kenyang die tak usah cakapla...sampai ke petang nak dekat maghrib pun rase senak lagi perut ni,padehal makan tak abis.

Wednesday, October 19, 2011

Update-wedding preparation

Minggu lepas & minggu ni saya dapat stay kat rumah hampir 2 minggu atas urusan kerja.So dengan peluang yang jarang-jarang saya dapat camni,memang kene gunakan masa sebaik mungkin prepare barang-barang kahwin sikit-sikit..

Even rumah saya dengan Nilai Square & Nilai 3 only about 30 minutes, seriously saya memang malas nak jalan lame-lame & survey harga..aktiviti cenggitu cume menyakitkan kaki mak saya je.So ape yang saya buat,survey awal-awal dalam blog2 bride-to-be...Mula-mula pergi Nilai Square,hajat di hati nak cari kain ela chiffon untuk buat baju nikah perempuan...tapi after round 5-7 kedai,still tak dapat kaler yang same macam baju satin bakal suami.But then saya & mak kuatkan kaki pergi survey sampai ke belakang deret kedai,kami berdua dah macam masuk game explorace pun ade..kedai terakhir tula yang kami berjaya jumpe the only ready made baju yang same kaler dengan baju bakal suami.Other than that, saya dapat beli sampin nikah & baju pengapit & pembantu saya nanti (sengaja tak nak sebut dayang-dayang).

1) Sampin nikah..rm69.....tawar-tawar dapat RM55..Ade kedai yang boleh bagi RM30,tapi kaku,bimbang bakal suami nampak macam lady gaga pulak.


2) Ready-made baju nikah perempuan...prefer chiffon because material lebih soft,ringan,bile pakai nampak 'jatuh' baju tu.Kalau orang tanye 'kenape baju kau kain chiffon, baju laki kau kain satin?'...saye akan jawab 'saje suke-suke..'..haha. Baju ready-made dapat murah sikit.Harga asal RM189...diorang bagi offer,dapat RM100 je...so after this tinggal nak tampal lace + beads.Lebihan kain satin yang konon-konon dulu nak buat baju saya,saya akan jadikan kain kepada baju  pengapit.Done!



Next,saya & mak gigih ke Nilai 3 pulak.Based on survey,review banyak menyebelahi VR star & KK home decor..so saya pergi ke VR star since itu the first building yang saya nampak kat simpang masuk Nilai 3.Parking pun betul-betul depan pintu masuk sebab dah tak larat sangat.

3)Paper bag...1 packet rm4.50 untuk 10 pcs...saya beli 15 packets..malas nak tawar.



4. Doorgift dari pengantin -flower mug

Mula-mula saya bajet around rm1.70 - rm1.50 untuk 1 cawan since kuantiti yang saya nak beli pun tak banyak.Itupun saya target cawan saiz ala-ala tea set...But then saya ternampak MUG...takdelah besar sangat,tapi selesa kalau nak bancuh air panas dalam tu...RM1.50 FOR 100 PCS & ABOVE..Dahla stok tak banyak,tapi nasib baik pekerja VR star ni baik hati tolong carikan sampai cukup 150 pcs.Saya agak lucky sebab diorang ade campur-campur dengan saiz besar sikit.Fikir-fikir balik bukan saya yang lucky,tapi tetamu-tetamu yang datang sebab diorang la yang akan bawak balik mug ni.





Actually,sebelum saya keluar ke Nilai 3,saya ade mintak quotation dari Kak Nisa, owner Garden of Galleria..kalau tak silap saya mintak saiz sebijik camni untuk 200 pcs..Secara malang nye (saya yang malang,bukan kak nisa) kak nisa pulak  balas msg in the middle saya kat Nilai 3.Balik rumah je dapat msg fb,kak nisa offer 20 sen cheaper than VR star.Siap ade kotak lagi.Cume belum campur kos penghantaran.Rase agak rugi sikit tak deal dengan kak nisa,tapi  nasib baik rm1.50 tu still within my budget, plus saya dapat size yang lebih besar dari ape yang saya expect mula-mula tadi.Maybe next time kot2 kalau saya nak tambah doorgift,boleh deal dengan kak nisa,even first time pun saya tak brape risau nak deal because she is my bestfriend's sister.Location kat bangi,so kalau takut barang pecah,boleh self-pick-up.

Dah kire bersyukurla dapat settlekan sikit-sikit,nanti lame-lame jadi la bukit..kan?..=)

Saturday, October 15, 2011

Koktel berkuah from me & Spagetti chicken bolognese from superheroin

Ahad lepas..dan beberape ahad yang lepas..saya dan superheroin memasak...memasak di saat-saat akhir sebelum dapur dibawa pindah oleh ex-housemate...Koktel berkuah ni memang lame dah saya nak buat.Tapi malangnye,kedai kegemaran tutup,so terpaksa beli sebijik-sebijik buah betik,pisang,dan 1 tin laici..

Bancuh tepung kastard

Didihkan susu cair 1 tin, susu pekat dalam 3 sudu,gula dalam 2 sudu besar.Kacau sampai menggelegak.


Masukkan bancuhan tepung kastard tadi.Mase ni macam terperanjat sikit sebab tibe-tibe je jadi berat mase nak kacau tu,of cos la berat sebab ade tepung kastard.

Last,rase dulu kuah dia,then adjust2 sikit....baru masukkan buah.Letak ais sebab koktel buah ni memang sedap makan mase sejuk..Jangan makan selalu.(Nabi tak galakkan kita makan susu + buah in 1 time,tak elok untuk perut)..



Next,spaghetti bolognese..mase ni superheroin a.k.a wan tido rumah saye..dapur pulak dah takde,so dia masak dalam periuk nasi je...

Bahan-bahannye adalah seperti dalam gambar di bawah.(punye malas nak taip..)



1) Periuk nasi..sebab kami takde dapur..
2) Spaghetti yg dah dicelur bersama sedikit sayur campur
3) Sos spaghetti prego
4)Cendawan butang
5) Sosej
6) Ayam potong dadu
7) Potong bawang putih,cili api sikit, & bawang merah
8) Tomato & sayur campur
9) Sedikit sos cili
10) Mayonis



 Mula-mula tumis bawang-cili...


 Masukkan ayam,cendawan butang,agak2 ayam dah masak,masukkan tomato...saje nak bagi masam2 sikit.


Masukkan hotdog,sayur campur,sos prego..& sos cili..


Ha...yang ni first time saye jumpe..wan bubuh mayonis dalam kuah spaghetti...

Dah siap..memang sedap..pandai superheroin saye masak..

Sedap sehingga menjilat sudu..=)

Monday, October 10, 2011

Gotong royong dengan superheroin.

Okay,sangat2 lama dah saye tak update blog..(padehal baru 2 minggu kot..)..Nak kate busy,sedang-sedang je kot.Tapi busy memerah otak,yang tu tak boleh dinafikan la..Rasenye dah sebulan lebih saya bertapa belajar PHP & Mysql..tapi still tak katam lagi,ade sikit-sikit lagi.Memang betul2 slow otak ni.Demi future,memang saya kene bekerja keras..

Dalam 2 minggu tu juge,saya ade buat gotong royong kat belakang rumah.Seriously dah macam hutan belantara dengan longkang dah tersumbat.Geli sangat-sangat.Ex-housemate pun busy dengan hal sendiri,(dah jadi ex-,so tak yah cerita lebih2..)..Saya angkut kawan2 se'master' gotong royong kat rumah ni.Nak cerita banyak pun geli,memang tak sanggup nak buat,especially yang part longkang tu.So,enjoy the pics!




Ni semak kat belakang rumah jiran saya,but condition ni same je macam kat belakang rumah saya.








Akhirnye selesai gak gotong royong yang menggelikan ni,lega sikit sebab takut juge kalau ade ular, or binatang-binatang berbisa.Kalau nak kate baby lipan tu memang 2 hari sekali jumpe je kat bilik air.Dah macam buat appointment pulak.Mase tengah gotong royong tu boleh pulak mulut saye ni sedap mengata semak kat belakang rumah jiran..Rase jahat sangat pulak mase tu.Tapi yang bagusnye,seminggu lepas tu saya terperasan yang belakang rumah jiran tu pun dah clear...Haa...kan bagus cenggitu.Same-samelah kita membanteras semak samun kat belakang rumah..Thanks tu wan,kalau takde dia tak taulah sape nak bersihkan lubang longkang tu..Semua geli tengok ulat2,uwekk...rase terhutang budi kat wan,pasni tak boleh lagi dah nak dajal2 kan die dengan kucing.