Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, October 24, 2011

Daftar Nikah Online

Harini saya bersemangat pakai baju cantik-cantik nak pegi round Banting,reason pakai cantik2 sebab dah terbiasa kalau kat UTM ade Smart Day setiap hari Isnin ..Target harini nak amik borang nikah & cari kain lace untuk veil..

Sampai kat PAID (Pejabat Agama Islam Daerah) Kuala Langat, saya pun terexcited masuk ofis & mintak borang nikah.before this memang saya dah surf kat website JAIS,memang borang2 tu dah boleh download sendiri..But saya saje gatal2 nak pegi PAID nak mintak borang tu sendiri kat kaunter.Staf tu kate kene daftar online dulu,after daftar baru isi borang2 tu,print  & mintak sign.Kalau saya amik borang(hardcopy),same juge..saya still kene daftar online.So...saya anggap semasa daftar online tu maybe boleh isi borang dalam website tu terus.So saya balik......bukak website JAIS, klik pada 'ncr'....stand for 'nikah,cerai,rujuk'





 First time daftar kene isi maklumat peribadi



Ha..yang ni..saya tak berapa puas hati sikit..after daftar ingatkan boleh isi borang ape2 dalam tu.Unfortunately,takde ape2 pun..hanya sekadar registration je..( Correct me if i'm wrong)


After logout,just download je borang2 yang berkenaan...and isi manually.Cume staf tu kate  boleh print borang without print kaler..so tak payah risaula kalau printer kat rumah tu 'goblok' pastu  logo JAIS tu jadi kaler pink or kaler hijau..


Kisah veil..

Saya beli veil,very simple veil...memang dah malas nak pegi cari kain lace yang plain..nak pegi jakel?,tersangatla malas....so veil yang sedia ade nanti saya nak beading sikit supaya match dengan kaler baju nikah..Mase try,kakak kedai tu bagi saya veil yang ade koyak sikit,so dia replace dengan yang baru..yang koyak tu die letak je kat sebelah saya.then after saya try saya pun letak veil baru sebelah veil koyak.Then mase nak bayar, die terus bagi satu plastik sekali dengan anak tudung yang mak beli..sementara die borak2 dengan mak,saya intai dalam plastik tu tak nampak pun veil,so accidentally saya teramik veil yang ade koyak sikit tu & masukkan dalam plastik.sampai rumah je baru perasan saya ade DUA veil..tak pasal-pasal nak kene pergi pulangkan balik!..

No comments:

Post a Comment