Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, October 15, 2011

Koktel berkuah from me & Spagetti chicken bolognese from superheroin

Ahad lepas..dan beberape ahad yang lepas..saya dan superheroin memasak...memasak di saat-saat akhir sebelum dapur dibawa pindah oleh ex-housemate...Koktel berkuah ni memang lame dah saya nak buat.Tapi malangnye,kedai kegemaran tutup,so terpaksa beli sebijik-sebijik buah betik,pisang,dan 1 tin laici..

Bancuh tepung kastard

Didihkan susu cair 1 tin, susu pekat dalam 3 sudu,gula dalam 2 sudu besar.Kacau sampai menggelegak.


Masukkan bancuhan tepung kastard tadi.Mase ni macam terperanjat sikit sebab tibe-tibe je jadi berat mase nak kacau tu,of cos la berat sebab ade tepung kastard.

Last,rase dulu kuah dia,then adjust2 sikit....baru masukkan buah.Letak ais sebab koktel buah ni memang sedap makan mase sejuk..Jangan makan selalu.(Nabi tak galakkan kita makan susu + buah in 1 time,tak elok untuk perut)..



Next,spaghetti bolognese..mase ni superheroin a.k.a wan tido rumah saye..dapur pulak dah takde,so dia masak dalam periuk nasi je...

Bahan-bahannye adalah seperti dalam gambar di bawah.(punye malas nak taip..)



1) Periuk nasi..sebab kami takde dapur..
2) Spaghetti yg dah dicelur bersama sedikit sayur campur
3) Sos spaghetti prego
4)Cendawan butang
5) Sosej
6) Ayam potong dadu
7) Potong bawang putih,cili api sikit, & bawang merah
8) Tomato & sayur campur
9) Sedikit sos cili
10) Mayonis



 Mula-mula tumis bawang-cili...


 Masukkan ayam,cendawan butang,agak2 ayam dah masak,masukkan tomato...saje nak bagi masam2 sikit.


Masukkan hotdog,sayur campur,sos prego..& sos cili..


Ha...yang ni first time saye jumpe..wan bubuh mayonis dalam kuah spaghetti...

Dah siap..memang sedap..pandai superheroin saye masak..

Sedap sehingga menjilat sudu..=)

No comments:

Post a Comment