Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, October 19, 2011

Update-wedding preparation

Minggu lepas & minggu ni saya dapat stay kat rumah hampir 2 minggu atas urusan kerja.So dengan peluang yang jarang-jarang saya dapat camni,memang kene gunakan masa sebaik mungkin prepare barang-barang kahwin sikit-sikit..

Even rumah saya dengan Nilai Square & Nilai 3 only about 30 minutes, seriously saya memang malas nak jalan lame-lame & survey harga..aktiviti cenggitu cume menyakitkan kaki mak saya je.So ape yang saya buat,survey awal-awal dalam blog2 bride-to-be...Mula-mula pergi Nilai Square,hajat di hati nak cari kain ela chiffon untuk buat baju nikah perempuan...tapi after round 5-7 kedai,still tak dapat kaler yang same macam baju satin bakal suami.But then saya & mak kuatkan kaki pergi survey sampai ke belakang deret kedai,kami berdua dah macam masuk game explorace pun ade..kedai terakhir tula yang kami berjaya jumpe the only ready made baju yang same kaler dengan baju bakal suami.Other than that, saya dapat beli sampin nikah & baju pengapit & pembantu saya nanti (sengaja tak nak sebut dayang-dayang).

1) Sampin nikah..rm69.....tawar-tawar dapat RM55..Ade kedai yang boleh bagi RM30,tapi kaku,bimbang bakal suami nampak macam lady gaga pulak.


2) Ready-made baju nikah perempuan...prefer chiffon because material lebih soft,ringan,bile pakai nampak 'jatuh' baju tu.Kalau orang tanye 'kenape baju kau kain chiffon, baju laki kau kain satin?'...saye akan jawab 'saje suke-suke..'..haha. Baju ready-made dapat murah sikit.Harga asal RM189...diorang bagi offer,dapat RM100 je...so after this tinggal nak tampal lace + beads.Lebihan kain satin yang konon-konon dulu nak buat baju saya,saya akan jadikan kain kepada baju  pengapit.Done!



Next,saya & mak gigih ke Nilai 3 pulak.Based on survey,review banyak menyebelahi VR star & KK home decor..so saya pergi ke VR star since itu the first building yang saya nampak kat simpang masuk Nilai 3.Parking pun betul-betul depan pintu masuk sebab dah tak larat sangat.

3)Paper bag...1 packet rm4.50 untuk 10 pcs...saya beli 15 packets..malas nak tawar.



4. Doorgift dari pengantin -flower mug

Mula-mula saya bajet around rm1.70 - rm1.50 untuk 1 cawan since kuantiti yang saya nak beli pun tak banyak.Itupun saya target cawan saiz ala-ala tea set...But then saya ternampak MUG...takdelah besar sangat,tapi selesa kalau nak bancuh air panas dalam tu...RM1.50 FOR 100 PCS & ABOVE..Dahla stok tak banyak,tapi nasib baik pekerja VR star ni baik hati tolong carikan sampai cukup 150 pcs.Saya agak lucky sebab diorang ade campur-campur dengan saiz besar sikit.Fikir-fikir balik bukan saya yang lucky,tapi tetamu-tetamu yang datang sebab diorang la yang akan bawak balik mug ni.





Actually,sebelum saya keluar ke Nilai 3,saya ade mintak quotation dari Kak Nisa, owner Garden of Galleria..kalau tak silap saya mintak saiz sebijik camni untuk 200 pcs..Secara malang nye (saya yang malang,bukan kak nisa) kak nisa pulak  balas msg in the middle saya kat Nilai 3.Balik rumah je dapat msg fb,kak nisa offer 20 sen cheaper than VR star.Siap ade kotak lagi.Cume belum campur kos penghantaran.Rase agak rugi sikit tak deal dengan kak nisa,tapi  nasib baik rm1.50 tu still within my budget, plus saya dapat size yang lebih besar dari ape yang saya expect mula-mula tadi.Maybe next time kot2 kalau saya nak tambah doorgift,boleh deal dengan kak nisa,even first time pun saya tak brape risau nak deal because she is my bestfriend's sister.Location kat bangi,so kalau takut barang pecah,boleh self-pick-up.

Dah kire bersyukurla dapat settlekan sikit-sikit,nanti lame-lame jadi la bukit..kan?..=)

No comments:

Post a Comment