Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, November 28, 2011

T-shirt kesayangan

Harini saje nak kecoh yang t-shirt kesayangan saya dah start  pudar....t-shirt ni memang limited sebab kalau nak beli,kene tunggu Floor Fever sendiri yang jual,yang mane kene jumpe diorang waktu diorang buat roadshow...itu pun kalau ade lagi.Tapi bukan 1 design ni je,ade banyak design lagi.Sekarang ni diorang dah femes,so kebarangkalian t-shirt tu nak dicetak lagi tu macam takde..kalau ade pun bukan untuk dijual kepada fans ataupun lebih tepat saya tak tahu.



see?...yang kat huruf-huruf tu dah tak berkilat macam dulu lagi...tula,asyik pakai je.Memangla cepat pudar.Tak sedar ke awak beli tahun 2010,sekarang nak masuk 2012..!!




Thursday, November 24, 2011

#Beduk 9..ber'nas' yang tidak bernas

Harini saya nak kongsi salah satu bab yang ade dalam buku "Beduk diketuk"..Harini dah baca sampai mukasurat 65,so far masih best..tak jemu.Tajuk yang saya nak cerita memang realiti atau hakikat yang berlaku pada zaman sekarang..


Tajuk "Ber'nas' yang tidak bernas" ni mengisahkan pengalaman penulis berjemaah dengan seorang lelaki yang anti-bidaah.Semasa imam membaca doa, lelaki ni terus bangun meninggalkan jemaah & terus keluar melangkah-langkah bahu jemaah.Langsung tak hormat jemaah.Kebetulan penulis dapat peluang berborak dengan lelaki ni,dia terus mempertikaikan amalan membaca doa beramai-ramai,bacaan doa qunut dan sebagainya dan dia akan menuntut nas pada setiap kata-kata yang dibahaskan oleh penulis,kerana baginya setiap amalan tanpa nas yang sahih dianggap bidaah..dan mesti ditinggalkan.Tapi sekali sekala lelaki anti bidaah ni pun tak dapat memberi nas ketika dia mempertahankan pendapatnya.

Akhirnya penulis menjawab pertikaian tersebut..Apabila Imam Syafi'i bersembahyang di dalam masjid yang ade makam Imam Abu Hanifah, dia meninggalkan qunut kerana imam syafi'i menghormati Imam Abu Hanifah yang tidak mengamalkan qunut semasa hidupnya.Pada zaman ulama-ulama dulu,mereka amat mementingkan persaudaraan.Sekalipun mereka berbeza pendapat,tetapi saling menghormati walaupun antara yang hidup dengan yang mati.Inikan pula sesama yang hidup.Jadi tiada salahnye jika lelaki anti bidaah tadi duduk seketika   ketika imam membacakan doa,sebagai tanda menghormati jemaah-jemaah lain.Ini tidak,main keluar je,langkah-langkah bahu orang.Mestilah orang marah.

Sungguh pun lelaki anti bidaah ni sangat membenci bidaah,tapi dia harus ingat...skop haram tu besar.bukan saja dalam ibadat, tapi dari segi ekonomi,perniagaan,pendidikan..pengamalan riba,penzaliman,tindas-menindas..Masalah-masalah bidaah tu dah lama diselesaikan oleh imam mazhab yang lebih arif.Yang menjadi masalah besar sekarang adalah masalah kita.Masalah riba,  penzaliman yang  lebih berat daripada masalah qunut bidaah.Nas nya lebih jelas disebut dalam al-Quran.


Kalau kita bukan pakar dalam sesuatu nas,lebih baik kite henti berbahas.Ada banyak lagi masalah besar kat luar yang patut diberi tumpuan.Macam penulis kata, asyik bertengkar tentang qunut,tentang nas,yang lagi penting kat luar tu ramai lagi yang tak sembayang.

Cerita ni mengingatkan saya tentang kontroversi dalam facebook yang mane orang kate yuna or sape-sape lagi kat malaysia ni pakai tudung menyerupai paderi/rahib...ade juga kawan lelaki yang tegur saya..Saya rujuk kembali kepada kata-kata  ustaz Zulkifli ahmad, orang sekarang dah hilang fokus..tak tau mane yang lebih utama.Samada menegur orang yang dah sedia pakai tudung bahawa tudungnya macam rahib, ataupun sepatutnya menegur orang yang langsung tak pakai tudung?..

Apa yang saya faham,penulis mengingatkan kita, dalam kehidupan kita banyak lagi masalah-masalah besar yang patut kita fokuskan, dan perbetulkan terutamanya perkara asas..Sama juga dengan salah satu bab dalam buku ni,penulis menceritakan,apabila ade orang bertanya bagaimana nak perbaiki diri,jawapannya "Mulakan dengan perbaiki solat"...Walaupun ade yang berkata kenapa orang yang bersolat masih lagi mencuri,buat maksiat?...Dan saya bersetuju dengan penulis,mutu solat pencuri tadi perlu diperbaiki kerana lama kelamaan solat itu yang akan menghentikan dia dari mencuri.Solat itu sendiri adalah sesuatu yang membentuk disiplin,tapi kenelah buat betul-betul.Dan saya sendiri boleh rase dan lihat dalam kehidupan saya sendiri,kalau solat saya tak disiplin,diri kita tak disiplin,tak hairanlah pengurusan masa kita lintang-pukang dan tak boleh tepati janji.Sudahnya macamana nak perbaiki diri?

Wallahua'lam..

Me & Books

Hari ini otak dan badan agak penat,lebih-lebih lagi lepas abis meeting..rase macam @#$%^% pun ade.Sekali-sekala pergi KL memang seronok,dalam tempoh sebulan ni saje saya pegi KL 3 kali untuk meeting..


1st time,pergi meeting,balik singgah SOGO..seronok sikit di situ..tak berani nak jalan sendiri jauh-jauh sebab dah lame sangat tak jalan KL,kang sesat pulak.Itupun baru jalan sogo sejam,dah kene marah dengan tunang suruh balik cepat..


2nd time-abis meeting,masuk kedai buku.Pustaka Mukmin kat Jalan TAR.cari reference book Finite Element,Buku Timoshenko,Szilard,Reddy...Tapi memang limited,maybe kene pergi kedai yang besar sikit.Sambil tu jeling-jeling buku-buku rumahtangga.Yang ni tak kene marah dengan tunang sebab jalan same-same dengan Jep & Kak Nad...


3rd time-abis meeting cepat-cepat pergi kedai buku,kali ni masuk kedai Pustaka Minerva & sekali lagi ke Pustaka Mukmin sebab memang nak cari buku yang mak pesan + buku Szilard &Reddy yang payah sikit nak cari tu.Plus kak liza pun ade kirim a few buku by Aris Rutherford & Reddy..Bila banyak buku yang dipesan,maka perlulah kita meluaskan perjalanan..Tapi tak jumpe pun.Luckily buku yang mak pesan tu saya dah jumpe..takdelah kecewa sangat.Tapi yang ini kene marah dengan tunang,sebab dah petang lepastu jalan sorang.



Mak dah cakap awal-awal.."Cari buku Ustaz Sharhan tauuuuu..."..tapi saya sengaja beli dua..dua buku dari dua penasihat pusat rawatan yang berbeza..Disebabkan saya tak jumpe buku Szilard/Reddy...Saya jenguk buku-buku yang lain kat tingkat bawah..Belek-belek buku "Aku Terima Nikahnya" & "Ensiklopedia Solat"....tengah fikir-fikir nak beli or tak nak..nak buat hantaran or tak nak..Cepat-cepat call tunang sebab nak tanye pendapat..Sudahnye kene marah."Dah tau sorang2 buat ape nak jalan-jalan lagi..buku untuk hantaran tu boleh cari lain kali,dah petang cepat balik..."..Saya pasrah,tapi sempat beli buku ini....


Mesti biasa nampak kan?...Kalau peminat buku-buku motivasi or majalah Solusi mesti biasa dengar nama ni kan?..



Punya tak sabar nak bace,masuk dalam komuter ,cepat-cepat duduk,bukak plastik buku ni..Naik ktm kat Bank Negara,sedar tak sedar saya baca buku ni almost one hour..tup-tup dah sampai Nilai..amazing kan..Baru bace sampai muka surat 30,memang best..Setakat ni bace 30 muka surat, belum ade rase menyesal beli..Banyak kali saya terpukul dengan ayat-ayat penulis,tak kurang juga buat saya terfikir sejenak kaitan antara ayat penulis dengan hidup saya..Wahh,secara otomatiknye ayat saya pun bertukar macam penulis buku..kahkah...Insyaallah saya akan share kalau ade info-info menarik dari buku ni.Mari kita membongkar,mengupas isu-isu semasa..nak jadi fifi fairuz fuyyo la ni..Happy reading to me!

Monday, November 21, 2011

Misteri Pn.Rodiah

Siapa Pn.Rodiah tu?...saya pun tak tau.Kisah misteri pn.rodiah ni bermula dari tahun lepas lagi....dalam sebulan sekali,atau 2 bulan sekali mesti ade orang salah call no. saya..Yang call tu of cos la perempuan..Die akan cakap "boleh saya bercakap dengan puan rodiah?"...dan tentulah jawapan saya "Awak salah nombor"...Dialog ini berlarutan 6 bulan ke setahun lamanya.Standardlah kalau orang salah nombor,kalau tak keluar pn.rodiah pun, keluar nama lain.Tapi nama Pn.Rodiah ni sangat kerap muncul berbanding nama-nama lain, sampaikan saya boleh ingat.Oleh kerana kerap muncul nama pn.rodiah tu,maka saya anggap panggilan tu crossline ke nombor saya.

Baru- baru ini,saya ade pakai no.baru...ye, NOMBOR BARU ye..yang mane ianye hanye untuk kegunaan pejabat sahaja.So,hanya ofismate saye yang 10 orang tu je yang tahu.Even parents saya,tunang saya,kawan serumah saya pun tak tau nombor tu.Begitu kedekut nye saya tak nak bagitau orang lain..Hinggalah tibe satu hari,ade nombor yang tak dikenali call...saya jadi pelik sebab saya macam pernah tengok nombor ni,so saya angkat jela fon tu..Kemudian..

saya = "hello"
Dia = "hello,boleh saya cakap dengan Pn.Rodiah?"...
saya = "Awak salah nombor"
Dia = "Oh..sorry.ni siapa ye?"
saya = Saya dengan bengapnye terbagitau..(sebab tengah tension buat keje sambil nak marah2)..Pastu saya terus letak..

Persoalannye..Kenape orang yang cari Pn.Rodiah tu boleh muncul dalam nombor baru saya?..Secara kebetulan?..atau ????.......Siapa Puan Rodiah..?

#update-wedding preparation


Bunga telur yang pernah saya DIY dulu kat sini cume sekerat jalan je...konon berhajat nak buat 4 pasu...2 pasu kaler merah, 2 pasu kaler silver biru...Sudahnye tak sampai 50 batang pun saya buat sebab MALAS.Tapi mak kate sayang kalau tak guna, so letak je siap2 kat goody bag untuk family bakal husband nanti.


                                               



                                       


                                             
Sekian saja berita dilaporkan oleh bakal pengantin malas..  =)

Sunday, November 13, 2011

Diet - Day 5

Okay,baru hari ke-5..sila bersabar ye..Setakat ni boleh tahan lagi kalo tengok fast food pun boleh pejam mata lagi, tengok iklan Domino's pizza kat tv pun masih boleh berlakon cepat2 pegi dapur padehal takde buat ape pun.karbo just amik roti je...exercise?,tak buat-buat lagi so memang slow la berat ni nak turun..

Just nak share 1 of my diet menu..(diet la sangat...)

Friday, November 11, 2011

Art Fazil - Merindu Kepastian

Raya haji haritu saya ade tengok satu drama tayang kat tv1..tajuk tak ingat,tapi mengisahkan pasal dua orang adik beradik chinese yang bercinta dengan orang melayu & india..yang percintaan si kakak dengan malay guy mula-mula dapat tentangan,but finally parents restu.Si adik pulak bercinta dengan indian guy, family lelaki sangat2 tak suke, si adik cume dapat express feeling dia kat laki tu mase pementasan drama kat sekolah.

Tapi bukan jalan cerita tu yang touching kan hati saya, but lagu dia sangat2 meruntun jiwa saya.Kalau nak dengar, boleh check facebook Art Fazil.

Merindu Kepastian 

Andai kau menjadi pelangi
Biar ku jadi awannya
Agar kita selalu bersama

Andai kau menjadi sang duyung
Biar ku jadi karangnya
Agar kita sentiasa bersua

Andai kau menjadi merpati
Biar ku menjadi sang bayu
Agar kita sering bertemu

Andai kau menjadi puisi
Biar ku jadi melodi
Bersama kita menyanyi

Andai ku menjadi rembulan
Sudikah kau menjadi kejora
Hingga pagi nanti

Andai esok aku menjadi tanah
Sudikah engkau menjadi bunga
Menghiasi dadaku


Tuesday, November 8, 2011

what i'm doing right now..

Almost 3 months saya belajar php..mula-mula saya rase susah,entah ape-ape coding satu bende tak faham..Hampir dua bulan saya menghadap buku rujukan and doing nothing..Bulan ke-3,i'm starting fedup sebab buat assignment php sebijik-sebijik ikut tutorial,pastu tak jadi langsung!...mase tu memang terase betapa teruknya perfomance keje saya yang langsung takde progress.After that saya nekad,buat assigment tanpa tiru tutorial yang dia bagi.I'm just follow every single step,pegi rujuk sebijik-sebijik dalam internet ape maksud setiap coding dalam tu..and now i'm really enjoy doing php walaupun tak se'terror' mane,tapi kalau setakat nak buat web design untuk sekolah tu dah okay la..hehe,ade bunyi riak di situ..

A few days ago, my supervisor asked me to write another paper conference...this is one of challenging part of my work..macamane saya nak tukar momentum keje yang saya tengah enjoy2 tu kepada mode writing yang time frame die sangat pendek?...Saya tak kata writing tu menyusahkan..but to be honest ianya tak se'enjoy saya buat php..but i'm trying the best.

Raya haji lepas, my fiancee and his family datang rumah and try to discuss more specific about our big plan..ni lagi satu challenging part..Nak2 pulak bilangan 'mak buyung' di rumah bertambah,tenaga kerahan yang asalnye berkerat2 dah berkurang.wedding preparation takde sangat since banyak big stuff nak settlekan kene pakai duit....and the duit is come from fiancee's pocket.So kene sabar sikit menunggu..but i'm always praying and hope everything is going well.


Latest picture...teman jali g potong rambut..   =)

Saturday, November 5, 2011

Soalan yang selalu orang tanye tentang tunang saya.

Bestfriends di kampung,jejaka-jejaka ofis saya,a few friends of UTM..dan juga orang2 luar..mereka selalu tanye soalan ini..

"Tunang kau okay ke kau keje dengan lelaki,lepas tu kau seorang je perempuan?..Dia tak jelous ke kau keluar keje or makan dengan budak2 ofis,balik malam-malam..ke hulur ke hilir dengan jejaka-jejaka ofis?..."

Beberapa penerangan di bawah akan menjawab soalan-soalan berikut..:

1)..Since after SPM kerap juga kami 'on-off'.At the moment saya buat master & set-up my own company,ketika itu hubungan saya dengan dia suam-suam kuku.By the time hubungan kami kukuh,mase tu saya dah 100% mengabdikan diri saya untuk career & master saya (dengan restu parents)..So he can't stop me, but respect me for any decision i have made or i will make for my future.

2) Professional..saya tak complaint anything about his work,so he does not complaint anything about my work.Because we both know that some part of our salary will going to our WEDDING account.So kalau betul nak kahwin,jangan bising-bising.

3)TRUST..tak payah cerita panjang lebar pasal isu TRUST ni..I'm believe not only me but everybody in my group also has the same issue.Pandai-pandailah kau nak hidup.Takkan lah bende remeh pun nak dibesar2kan.

4)Once he respect my decision & trust me, so kite pun jangan  lah main-main..Tak perlu cerita kat dia detail pasal kerje kite,or anything behind that..contoh,'i dengan Jep selalu makan aiskrim sama2 waktu keje', or semalam kan b, Azim antakan i balik,pastu..bla,bla,bla..or 'kerete i pancit,Paper tolong antakan i balik naik moto..(yang tu memang mengarut..hehe).'..Lagi satu jangan sesekali tanye 'b, u tak jeles ke i keje dengan jejaka2 kat ofis tu?'.No need such annoying thing!...Jali selalu kate,bende bende macamtu tak perlu cerita kat dia,mula-mula mungkin dia boleh faham,but kalo nak cerita setiap hari  lama-lama dia akan menyampah dengar and end-up dengan menyuruh saya cari kerja lain once saya dah jadi isteri dia nanti.Kau nak macamtu?aku tak nak..!

5) He understand me and know what i'm doing is something yang Malaysian jarang buat...and of cos i trust my colleagues.That's why saya bertahan sehingga kini..