Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, November 24, 2011

Me & Books

Hari ini otak dan badan agak penat,lebih-lebih lagi lepas abis meeting..rase macam @#$%^% pun ade.Sekali-sekala pergi KL memang seronok,dalam tempoh sebulan ni saje saya pegi KL 3 kali untuk meeting..


1st time,pergi meeting,balik singgah SOGO..seronok sikit di situ..tak berani nak jalan sendiri jauh-jauh sebab dah lame sangat tak jalan KL,kang sesat pulak.Itupun baru jalan sogo sejam,dah kene marah dengan tunang suruh balik cepat..


2nd time-abis meeting,masuk kedai buku.Pustaka Mukmin kat Jalan TAR.cari reference book Finite Element,Buku Timoshenko,Szilard,Reddy...Tapi memang limited,maybe kene pergi kedai yang besar sikit.Sambil tu jeling-jeling buku-buku rumahtangga.Yang ni tak kene marah dengan tunang sebab jalan same-same dengan Jep & Kak Nad...


3rd time-abis meeting cepat-cepat pergi kedai buku,kali ni masuk kedai Pustaka Minerva & sekali lagi ke Pustaka Mukmin sebab memang nak cari buku yang mak pesan + buku Szilard &Reddy yang payah sikit nak cari tu.Plus kak liza pun ade kirim a few buku by Aris Rutherford & Reddy..Bila banyak buku yang dipesan,maka perlulah kita meluaskan perjalanan..Tapi tak jumpe pun.Luckily buku yang mak pesan tu saya dah jumpe..takdelah kecewa sangat.Tapi yang ini kene marah dengan tunang,sebab dah petang lepastu jalan sorang.



Mak dah cakap awal-awal.."Cari buku Ustaz Sharhan tauuuuu..."..tapi saya sengaja beli dua..dua buku dari dua penasihat pusat rawatan yang berbeza..Disebabkan saya tak jumpe buku Szilard/Reddy...Saya jenguk buku-buku yang lain kat tingkat bawah..Belek-belek buku "Aku Terima Nikahnya" & "Ensiklopedia Solat"....tengah fikir-fikir nak beli or tak nak..nak buat hantaran or tak nak..Cepat-cepat call tunang sebab nak tanye pendapat..Sudahnye kene marah."Dah tau sorang2 buat ape nak jalan-jalan lagi..buku untuk hantaran tu boleh cari lain kali,dah petang cepat balik..."..Saya pasrah,tapi sempat beli buku ini....


Mesti biasa nampak kan?...Kalau peminat buku-buku motivasi or majalah Solusi mesti biasa dengar nama ni kan?..



Punya tak sabar nak bace,masuk dalam komuter ,cepat-cepat duduk,bukak plastik buku ni..Naik ktm kat Bank Negara,sedar tak sedar saya baca buku ni almost one hour..tup-tup dah sampai Nilai..amazing kan..Baru bace sampai muka surat 30,memang best..Setakat ni bace 30 muka surat, belum ade rase menyesal beli..Banyak kali saya terpukul dengan ayat-ayat penulis,tak kurang juga buat saya terfikir sejenak kaitan antara ayat penulis dengan hidup saya..Wahh,secara otomatiknye ayat saya pun bertukar macam penulis buku..kahkah...Insyaallah saya akan share kalau ade info-info menarik dari buku ni.Mari kita membongkar,mengupas isu-isu semasa..nak jadi fifi fairuz fuyyo la ni..Happy reading to me!

No comments:

Post a Comment