Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 30, 2011

Mak kate 'ini demam pengantin'

Hampir nak dekat sebulan saya demam & batuk tak baik-baik..Ingatkan mase minggu kedua haritu,demam & batuk saya hampir pulih,but masuk minggu ketiga saya demam & batuk kering..Bila saya pergi jumpe doktor,doktor kate saye kene jangkitan kuman..3 minggu batuk tu dah kira terlalu lama.Doktor bagi ubat & kalau minggu depan tak baik juge doktor suruh datang semula sebab dia risau takut saya ade penyakit lain.Bukan doktor je yang takut,saya pun naik takut.

Bila tuhan dah tarik nikmat makan,nikmat bercakap,barulah kita nak sedar..barulah sibuk nak pantang makan minum.Selang sejam je,tekak ni akan gatal sampai saya muntah2 then baru rase lega.Tapi bersyukur sebab tekak tak luka or berdarah macam sebelum-sebelum ni.Paling tak tahan saya batuk-batuk sampai terpercik-percik kat lantai / skrin laptop..yakkkssss...kalau berborak dengan orang,saya jawab sepuluh patah,1 patah je saya boleh cakap,lagi 9 patah tu batuk..haha

Mak kata, ini demam nak kawin...harap-harap saya pulih dalam minggu  ni.Kalau minggu depan tak pulih juga,saya yang naik risau nak jumpe doktor.

Tuesday, December 27, 2011

Mengharap sinar..

Harini...tarikh 26/12/2011....Mak perasan sesuatu pada baju nikah saya..BAJU NIKAH SAYA ADE KESAN GUNTING.....Ye,tak tahu siapa yang buat,samada saya atau mak..kesan gunting tu betul-betul kat lengan.Oleh itu saya memang dah takde baju nikah sekarang!!!.....

Mak kesian kat saye...dahlah borang nikah belum settle,bajet untuk persiapan pun limit,so mak decide untuk sponsor baju nikah saya yang baru..yang mane,esok 27/12/2012..saya baru nak cari kain + jahit.Canggih kan??....Saya sangat malu nak mintak duit pada mak.Tapi nama pun mak,dia akan buat apa saja yang termampu untuk anak-anaknya.So,total yang mak akan sponsor...baju nikah,kad kahwin,persiapan bilik,langsir,aksesori,gubahan hantaran...huhu,malu den nak menyebutnye.

Saya dan Jali memang dah decide,esok pergi mane2 klinik kesihatan sebanyak mungkin kat klang untuk cuba nasib buat HIV test.Before this memang tak penah dengar pun undang2 kene buat hiv test ikut alamat or daerah tempat tinggal.Harap-harap dipermudahkan.

Harini kami pergi tempah baju kahwin & clearkan apa yang patut dengan Rizal & Rajman.Agak kelakar juga sebab kami set color tema lain..lepas discuss sejam + fitting baju,tiba tiba kaler tema berubah jadi lain.Gara-gara nampak Jali fitting baju and betul-betul nampak smart dengan kaler sample baju tu.


Yes...my man looks slimmer than before.No more perut buncit.Dia bizy main gym sebab semangat nak kawin.Saya??...berusaha dengan produk ZZZ & masih menunggu hasil.

Harini lebih kurang dah masuk 3 minggu saya batuk....saya anggap bende ni sebagai kafarah,memang sedikit seksa batuk + demam,tak boleh kene air-cond,terpaksa duduk rumah,tak dapat delivered keje dengan baik....Sepanjang 2 minggu memang saya tido atas sofa....half duduk+half baring.Itu satu-satunya position yang selesa untuk saya.Bila dapat balik kampung,baru saya selesa tidur baring.




Makan??,tak berapa nak pantang..tapi semua petua saya buat...Bancuh air asam jawa, minum perahan limau+kicap,makan aiskrim,kumur dengan cecair khas sore throat....tapi temporary je lega,kemudian batuk semula...Sekarang ni batuk kering pulak...tapi masih boleh controlled.

Dalam banyak-banyak ujian ni,semuanya saya terima dengan redha.Supaya ade sinar yang menggembirakan saya nanti,insyaallah..Akhir kata,layankan bihun goreng pedas gile dari saya..

Sunday, December 25, 2011

Episod Kecewa

Mungkin saya baru tahu akan perkara ini...

Jumaat lepas saya baru selesai buat ujian HIV, ditemani bonda tercinta.Pergi klinik sorang2 pun takut..ape daaaa...Tapi yang buat saya marah & kecewa is...sehari sebelum tu saya berjaya buat appoinment HIV, siap pesan lagi appointment pukul 2.45 ptg.Kalau name appoinment meaning that of cos kite ni special case than others kan??...Ini tak,bila saya dah sampai,sudahnye terpaksa tunggu giliran macam orang-orang lain yang takde appointment.So buat ape aku buat appointment?..Adakah klinik kesihatan memang cenggini?..Sehari sebelum tu,saya tanya kat kaunter kenapa kene buat appointment.Then,the staff jawab sekarang ni kita had kan 2 orang sehari untuk buat ujian HIV,dah tak sama macam dulu.Sekarang,doktor akan bagi kaunseling about HIV.Bila dah hadkan 2 orang,of cos saya ingat proses nya akan jadi cepat.Rupenye takkkkkkk....kene tunggu sejam lebih juga baru dipanggil.Nasib baik doktor kelakar.


Itu kisah saya yang dah settle buat HIV test.About tunang??....Dengan masa yang suntuk,saya memang push Jali suruh settlekan borang nikah cepat supaya saya pun boleh proses borang saya dengan cepat dan terus balik JB..Tapi,sekali lagi saya diuji..Jali called & said yang his appoinment of HIV test di klinik Pandamaran Klang paling cepat boleh buat 10 Januari 2012!!!!!!!!!!!!!.......Alasan?,terlalu ramai orang yang nak buat HIV test di daerah itu.Masa tu memang saya menggelabah gile takut tak sempat nak proses borang.Then Jali try pergi klinik kat Port Klang.Malangnye,permohonan dia nak buat HIV test kat situ ditolak.Alasan?...kene ikut alamat tempat tinggal.Diorang memang tak terima penduduk luar daerah.Even kalau nak buat kat klinik swasta pun,akhirnya kene mintak pengesahan kat klinik kerajaan,yang mane pengesahan tu sendiri pun memerlukan appoinment!!..Saya teringat doktor kat tempat saya ade cakap,kat area tempat saya memang tak ramai pesakit nak buat HIV test sebab kawasan kampung,compared to Klang yang memang bandar.Penat la saya pujuk2 nurse kat kaunter tu,diorang memang tak terima mane-mane person dari daerah luar.Lecehnya!!!!!!!!!!!!

Akhirnya saya terpaksa decide balik JB awal sikit next week, and balik kampung sekejap area 10 Januari 2012 nanti after borang nikah Jali dah settle.Sekarang ni memang tak rase seronok langsung nak kawin sebab borang niikah tak settle lagi!!!!!

Friday, December 23, 2011

Dah boleh start counting days!!

Salam semua..lately ni sibuk,terkejar-kejar siapkan keje & proposal,present dengan company xxxx....pastu tak sempat siap,last minit sempat gak siapkan,memang macam !@#$%^......satu hari tak makan sampai pukul 9 lebih malam...memang macam orang puase.Dalam neves-neves tu memang tak terasa lapar.But Alhamdulillah semua nya ok.Kerongkong?..masih belum baik,sampai hari ni masih terasa sakit anak tekak ni.Nak telan air liur pun sakit.Kalau orang call,semua kata saya baru bangun tido,padahal suara saya serak ni disebabkan batuk.

Actually saya dah boleh start counting days sebab wedding date saya lebih kurang 40 days ++..!!...Cadang nak bulan 3,but emak said, "kenapa nak tunggu bulan 3,buat jela bulan 2"..Saya jawab "Duit..duit...".Mak kata settlekan sikit-sikit dulu mane yang mampu...Betul jugak..kalau 2-3 bulan yang lepas aku mampu invest beli gold bar,apsal sekarang aku kedekut nak keluar duit buat persiapan kawin pulak kan? Takkan nak tunggu duit hantaran ade baru nak buat persiapan,lagi kelam kabut la.....Kalau saya cerita ape je yang saya dah buat or ape lagi yang saya tak settle,mesti semua orang rase macam nak marah je..sebab mostly bende2 penting memang tak settle lagi...

-borang nikah..konon online,tapi macam menyusahkan je.Sistem asyik down je,meh sini aku buatkan sistem korang!...aish...but since staff PAID dah bagi jaminan yang borang boleh settle dalam mase sebulan,so saya lega sikit.

-Ujian HIV baru nak buat petang ni.So kesimpulannya borang nikah langsung belum settle!

-Kad kawen baru tempah semalam!!!....itupun cousin sms bagitau ade kedai yang boleh buatkan cepat within seminggu...Dasyat kau nyah...lagi sebulan lebih nak kawin baru harini kau tempah kad.Kepakaran memandu ke kawasan klang ke atas memang kurang,so saya round kat area Banting tanah tumpah darahku.

-Baju nikah,baru nak jahit aksesori..

-Baju sanding??...Haku tak tempah lagi!!!...Isnin ni baru nak jumpe Rizal.Tapi dia pun boleh jamin yang baju sanding saya boleh siap within sebulan.Lagipun saya bukan nak design yang pelik2 pun...simple..memang baju saya sangat simple..tak tipu hokey!..Design pelamin pun dah hantar kat dia.Harap-harap next week boleh settle.

-Photographer?..dah booking dengan Abg.Amin..cume belum bagi kata putus...Abg.Amin ni orang kampung saya,...boleh jenguk2 fb beliau..

-Kasut nikah,tudung,aksesori bilik tidur..semua belum beli..
-Barang hantaran masih belum complete especially barang Jali.Rase nak naik angin juge sebab payah benor dia nak complete kan barang-barang dia.
-Bunga pahar, yang saya buat sendiri cadang nak bagi family in law, and kawan-kawan rapat je.Bunga pahar pelamin pulak kakak ipar kate nak sponser.So kak timah jangan lupe tau.!

-Honeymoon??...kat rumah sewa suami je nanti..kehkehkeh...nanti-nantilah,malas nak fikir.teruk betul!!!

-Rampingkan badan?....saya ade pakai barang ZZZ...ini bukan dari iklan smart shop or didi seven,or ape2....nantilah kalau dah kurus baru saya cerita.Kalau tak sempat kurus before hari nikah,malu je cerita sekarang.Harga??..memang kali ini aku invest besar untuk bakal suami..kalau tak ramping tak tau lah nak kate ape.Maybe makan mase jugak kot nak ramping since lemak-lemak mcdonald,kfc,rasamas,pizza hut semua dah sedap terkumpul dalam badan.

-Actually saya happy sebab nak kahwin,tapi takde feel sangat sebab keje banyak,master tak siap,jarang cuti panjang,kalau saya cuti pun hati tak tenang sebab terfikir kawan2 ofis yang banyak keje kat JB.Terfikir kawan2,terfikir supervisor..

Okay,doakan saya dapat settle semua ni dengan secepat mungkin.Then kene balik jb cepat untuk sambung keje ape yang patut sebelum nak cuti kahwin.

Wednesday, December 14, 2011

DIY wedding tag

Mode DIY datang kembali..this time saya gatal-gatal nak buat wedding tag sendiri..tak susah pun..Dahla tak susah,kemudian tak cantik plak tu..hadoi...

First----Lukis round shape diameter 5 cm,then copy paste banyak-banyak & print.Gunting kertas kaler merah dengan gunting bentuk scallop (gambar gunting ade kat bawah)..Agak mencabar sikit nak gunting sebab mula-mula je nampak cantik,lame-lame tangan dah lenguh jadi tak cantik.


Second ---- Design tag anda sendiri...diameter bulatan 3.5 cm...


Third---- Gunting satu-satu..bercinta jugaklah nak gunting ni..ni rupa gunting scallop yang saya sebut kat atas tadi..harga around rm4-rm5..Lebih elok cari puncher bentuk scallop,tapi entahlah..payah nak jumpe.

Ini hasilnye....after this boleh tebuk lubang & bubuh tali.

Monday, December 12, 2011

Anony-ima-mous yang hebat memasak

Sejak kawan baik saye officially menjadi housemate saya,dia sungguh rajin memasak sebab dapat jumpe dapur setelah sekian lame duduk hostel..mungkin juga excited menambah ilmu-ilmu rumahtangga.Peti ais tak usah ceritalah...seminggu-7 hari memang penuh.Saya sebagai housemate juge enjoy melihat die memasak walaupun terpaksa tunggu 2-3 jam.Kalau waktu zohor dia memasak,janganlah ditunggu2...makan dulu ape yang patut untuk alas perut, then lepas asar baru boleh bersiap sedia untuk rase masakan die.Tapi percayalah,penat lelah tunggu 2-3 jam tu sangat berbaloi sebab dia masak memang sedap.





Ade macam-macam lagi yang dia masak,tapi saya tak sempat nak snap picture sebab lapar sangat dan terus ngapppp makan.

Okay,nasi lemak yang kat bawah ni saya yang buat..teringin bebenau nak makan nasi lemak...mane tak nye,sampai 2 trip masak nasi...pengalaman keje kat warung abg bahar tiap kali cuti sem degree dulu memang berguna..macam-macam dia ajar saya, buat nasi lemak,buat roti jala & kari ayam,belaja buat nasi ayam,tahu sumbat,teknik goreng pisang yang betul....and semua yang saya masak tu memang kene hidang kat kaunter untuk orang ramai..tapi tu 2 tahun lepas la...sekarang ni masih boleh ingat sikit-sikit ape yang abg bahar ajar.


Tension tiap kali buat entry pasal makanan sebab lepastu mesti rase lapar!!

Thursday, December 8, 2011

#update-cadar bilik pengantin & wedding planner

Yang terbaru,saya,mak & mak buyung (kakak) pegi Nilai Square,tengok-tengok cadar...Luckily this time tak seperit macam nak cari baju nikah dulu, kali ni masuk kedai ke-2 terus jumpe kain cadar yang berkenan.Nilah hikmah berjalan dengan ibu mengandung,Allah mudahkan saye jumpe & terus berkenan dengan cadar ni..tak payah tengok2 banyak kedai.


Color = soft-light pink / peach2 sikit pun ade
Price = rm36.90/meter...tawar-tawar boleh dapat rm30/meter

Another story is about my-future wedding planner...Setakat ni memang cadang nak pakai khidmat Jari Emas (Inderaloka)..cume kami belum ade final decision lagi. Rizal (owner) is my friend since primary school lagi..kiteorang satu kampung.The interesting about jari emas is diorang design satu pelamin untuk satu customer..No repeat design.Then the price pun affordable,diorang takde price...kita cakap budget kita berapa,nak design camne,then diorang akan sketch & buatkan according to budget kita...Senang kan?..kat bawah ni contoh2 pelamin jari emas..(nak download internet slow,print screen lagi cepat)




Haritu borak-borak dengan rizal die mintak saya cepat2 design baju pengantin yang saya nak & pelamin sekali....then kene submit cepat dalam bulan ni gak sebab takut tak sempat tempah..hadoi,dah macam assignment pulak..No,this is not an assignment,but inilah perangai bakal pengantin malas macam saya,lagi 2-3 bulan nak kawin pun boleh relaks tak tempah baju.Teruk nye!

Thursday, December 1, 2011

Layan Kakak Angkat jap

Kakak angkat memang seksi,melampau juge kadang-kadang tengok pakaian dia,but kite amik yang positive je.Yang negative jangan ikut.Personally,i'm admire her energy, perfectionism, unique character dalam setiap hasil keje dia..Sometimes,ade lagu-lagu dia yang inspired kita jadi perempuan yang lebih hebat.Saya suke tengok die perfom atas pentas sungguh-sungguh..buat orang ternganga.Kadang-kadang terfikir,kalaulah saya boleh perform keje saya sungguh-sungguh macamtu juge sampai boleh buat orang impress pada kita..


Ni yang ade dalam kereta..

feveret one..

Yang ni latest..tapi cume 5 buah lagu je yang saya suke dalam album ni..takpe,tak menyesal pun.



Kenape tak download lepastu burn dalam cd je?Buat ape nak bayar mahal2 beli cd padehal kalo download kan dah dapat free?...No way,no way,no way...Kalau kite suke/minat hasil keje seseorang,takde alasan lain kenape kite tak boleh appreciate hasil keje dia..Kecuali,kalo takde duit.Oh ye,another inspired thing about her,saya pun nak body cantik macam dia.Sekian, angan-angan cik jenin